Ολυμπιακοί Αγώνες: Μία διαφορετική, “κρύα”, αλλά εντυπωσιακή τελετή έναρξης (vids – pics)

Οι αγώνες της 32ης σύγχρονης Ολυμπιάδας ξεκίνησαν και επισήμως στο Τόκιο της Ιαπωνίας. Μια γιορτή διαφορετική, μια γιορτή για λίγους λόγω της κατάστασης που βιώνει η ανθρωπότητα.

Οι Αγώνες ξεκίνησαν με πυροτεχνήματα που φώτισαν ένα άδειο γήπεδο…Το εναρκτήριο βίντεο που παρουσιάστηκε στο στάδιο ανακεφαλαίωσε την πορεία της Ιαπωνίας στους Αγώνες και τις προκλήσεις που αντιμετώπισε ο κόσμος, από την επιλογή της ιαπωνικής πρωτεύουσας ως οικοδέσποινας στις 8 Σεπτεμβρίου 2013. Τα εμπόδια που προκάλεσε η πανδημία μέχρι σήμερα και οι αθλητές που ξεπέρασαν τον σκόπελο για να βρεθούν στους αγώνες και ποτέ δεν εγκατέλειψαν το όνειρο τους, κυριαρχούν στο εισαγωγικό βίντεο των διοργανωτών. Αθλητές που έκαναν προπόνηση στην απομόνωση τον τελευταίο, δύσκολο καιρό για την ανθρωπότητα.  Δεκάδες χορευτές μετακινήθηκαν ενώ οι χαρτογραφήσεις προβολής έδειξαν συνδέσεις μεταξύ τους, επισημαίνοντας πώς οι άνθρωποι σε όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένων των αθλητών, έχουν δημιουργήσει νέες συνδέσεις στο διαδίκτυο κατά τη διάρκεια της καραντίνας. Ενός λεπτού σιγή κρατήθηκε για τα θύματα του κορωνοϊού… Την ίδια ώρα που αρκετός κόσμος έξω από το στάδιο μαζεύτηκε για να διαμαρτυρηθεί για την έναρξη των αγώνων….

Μια ξύλινη κατασκευή Ολυμπιακών κύκλων μπήκε στο Ολυμπιακό Στάδιο, που έχει κατασκευαστεί από δέντρα που φύτεψαν αθλητές στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο το 1964. Κάθε κύκλος έχει διάμετρο τέσσερα μέτρα.

Αρκετοί έφτασαν κοντά στο Ολυμπιακό Στάδιο έξι ώρες πριν από την έναρξη της τελετής, η παρουσία εκατοντάδων κατοίκων του Τόκιο δεν ήταν απαραίτητα αναμενόμενη, καθώς οι δημοσκοπήσεις που επαναλαμβάνονται εδώ και αρκετούς μήνες, δείχνουν ότι ο τοπικός πληθυσμός αντιτίθεται σε μεγάλο βαθμό, λόγω της επανεμφάνισης των κρουσμάτων Covid-19. Η τελετή έναρξης γίνεται χωρίς τη συνήθη μαζική χορογραφία, τεράστια σχήματα από χορευτές, ηθοποιούς και φώτα που σχετίζονται με παλιές γιορτές. Ένας πολύ μικρότερος αριθμός αθλητών βρίσκεται στην παρέλαση των ομάδων, με πολλούς να σχεδιάζουν να πετάξουν λίγο πριν από τους Αγώνες τους και να φύγουν λίγο μετά για να αποφύγουν μόλυνση Covid-19. Την Τελετή έναρξης στο στάδιο που συνήθως φιλοξενεί έως και 68.000 θεατές, βρέθηκαν σπουδαίες προσωπικότητες, ανάμεσά τους ο αυτοκράτορας της Ιαπωνίας Ναρουχίτο, ο πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, Τόμας Μπαχ, ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν και η Πρώτη Κυρία των ΗΠΑ, Τζιλ Μπάιντεν.

Η Ελλάδα μπήκε πρώτη με την Ελένη Κορακάκη και Λευτέρη Πετρούνια να κρατάνε την ελληνική σημαία κάνοντας περήφανη την χώρα μας, ο αριθμός αθλητών που έδωσε το παρών στην παρέλαση ήταν περιορισμένος, για λόγους ασφαλείας λόγω covid-19, η είσοδος των χωρών στην παρέλαση θα γίνει με αλφαβητική σειρά, βασισμένη στο ιαπωνικό αλφάβητο. Δύο σημαιοφόρους έχει η κάθε χώρα, μετά από απόφαση της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, για λόγους ισότητας των δύο φύλων! Για πρώτη φορά με τα χαμόγελά τους κρυμμένα πίσω από τις μάσκες και με τις περισσότερες χώρες έχοντας εκπροσώπηση από άνδρες και γυναίκες σημαιοφόρους.Η Κύπρος μπήκε στο στάδιο με σημαιοφόρους την σκοπεύτρια Άντρη Ελευθερίου και τον αθλητή του στίβου, Μίλαν Τραΐκοβιτς.

Στο τέλος μπήκαν στο Ολυμπιακό Στάδιο οι αποστολές των ΗΠΑ και της Γαλλίας, δηλαδή των δύο χωρών που θα φιλοξενήσουν τις δύο προσεχείς διοργανώσεις, και όπως πάντα την παρέλαση έκλεισε η οικοδέσποινα Ιαπωνία. «Faster, higher, stronger together» το μήνυμα που εμφανίζεται στο κέντρο του γηπέδου μετά το τέλος της παρέλασης και ύστερα ακολούθησε ο Ολυμπιακός Όρκος. Νεαροί και νεαρές στέλνουν το δικό τους μήνυμα υπέρ της διαφορετικότητας μέσα από ένα χορευτικό και στο τέλος σχηματίζουν το έμβλημα των φετινών Ολυμπιακών Αγώνων.

Εν συνεχεία απεύθυναν τον λόγο, η Πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής των Αγώνων, Σέικο Χασιμότο, ανέλαβε τον Φεβρουάριο μετά το σκάνδαλο που οδήγησε τον προκάτοχό της, Γιοσίρο Μόρι, σε παραίτηση και ο Πρόεδρος της ΔΟΕ, Τόμας Μπαχ. “Σήμερα είναι μία στιγμή ελπίδας. Ας απολαύσουμε αυτή τη στιγμή, γιατί είμαστε επιτέλους εδώ, όλοι μαζί. Αθλητές από 205 Εθνικές Ολυμπιακές Επιτροπές και η Ολυμπιακή Ομάδα Προσφύγων της ΔΟΕ ζουν μαζί κάτω από μία στέγη στο Ολυμπιακό Χωριό. Αυτή είναι η ενωτική δύναμη του αθλητισμού. Μπορούμε να είμαστε όλοι μαζί χάρη σε εσάς, τους ευγενικούς οικοδεσπότες μας, τον ιαπωνικό λαό, στον οποίο θέλω να εκφράσω όλη την εκτίμηση και την υποστήριξή μας” είπε ο Πρόεδρος της ΔΟΕ.

“Όλος ο κόσμος αντιμετώπισε τεράστιες προκλήσεις με την πανδημία  Covid-19. Θα ήθελα να εκφράσω την ευγνωμοσύνη μου και τον σεβασμό μου σε όλους τους εργαζόμενους, συμπεριλαμβανομένων εκείνων στις ιατρικές υπηρεσίες και σε άλλους σε όλο τον κόσμο που έχουν δείξει τέτοια αποφασιστικότητα για την αντιμετώπιση αυτών των προκλήσεων»

 «Έχουμε προετοιμαστεί για τους Αγώνες με τη συνεργασία ενός τεράστιου αριθμού ανθρώπων που είναι αποφασισμένοι να δημιουργήσουμε μια εκδήλωση όπου όλοι όσοι συμμετέχουν μπορούν να αισθάνονται ασφαλείς. Ελπίζω αυτή η τελετή έναρξης να συμβάλει σε ένα θετικό μέλλον, στο οποίο ο καθένας να προσπαθεί να πετύχει το καλύτερο για τον εαυτό του να νιώθει πραγματικά ενωμένος με τη διαφορετικότητα” δήλωσε η Χασιμότο

Ύστερα, ο αυτοκράτορας της Ιαπωνίας Ναρουχίτο κήρυξε και επίσημα την έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων του Τόκιο, επαναλαμβάνοντας τον ρόλο του παππού του, ο οποίος «άνοιξε» τους τελευταίους Ολυμπιακούς Αγώνες που φιλοξενήθηκαν στο Τόκιο, το 1964. Στην συνέχεια, η Ολυμπιακή σημαία μπήκε στο στάδιο και παραδόθηκε σε 8 πολίτες για να ακολουθήσει ο Ολυμπιακός ύμνος. Κάθε αθλητής που κουβαλούσε την σημαία εκπροσωπούσε από μια ήπειρο, συν ένας από την ομάδα των προσφύγων.

«Ζωντανεψαν» τα εικονογράμματα των ολυμπιακών αθλημάτων, που είχαν χρησιμοποιηθεί πρώτη φορά στους προηγούμενους Ολυμπιακούς Αγώνες που διοργάνωσε το Τόκιο, με ένα φανταστικό χορευτικό.

Η τελετή έκλεισε με την Ολυμπιακή φλόγα και μια αναδρομή στο ταξίδι της από την Αρχαία Ολυμπία μέχρι το Τόκιο. Η 23χρονη τενίστρια Ναόμι Οσάκα ήταν η τελευταία λαμπαδηδρόμος που πήρε την φλόγα και άναψε τον βωμό που θα φωτίζει τους Ολυμπιακούς Αγώνες μέχρι την ολοκλήρωση τους στις 8 Αυγούστου.

Λίγοι προνομιούχοι που κατάφεραν να παρακολουθήσουν την παραδοσιακή παρέλαση 206 αθλητικών αντιπροσωπειών και τα τελευταία βήματα του λαμπαδηδρόμου, που μετέφερε την Ολυμπιακή Φλόγα, η οποία άρχισε το ταξίδι της στις 12 Μαρτίου 2020 από την Αρχαία Ολυμπία. Για πρώτη φορά με τα χαμόγελά τους κρυμμένα πίσω από τις μάσκες και 1824 drones δημιούργησαν τη γη.


Σχολιασμός

Γράψτε το σχόλιό σας

ΕΤΑΙΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

ΕΠΩΝΥΜΙΑ: NOVA TELECOMMUNICATIONS & MEDIA ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (δ.τ. NOVA M.A.E.)

ΑΦΜ: 099936189, ΔΟΥ ΦΑΕ ΑΘΗΝΩΝ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΑΘΗΝΩΝ 106, ΑΘΗΝΑ, 104 42

ΤΗΛ: 210-6158000, E-MAIL: info@novasports.gr

ΙΔΙΟΚΤΗΤΡΙΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑ: NOVA M.A.E. ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ “UNITED GROUP OF COMPANIES”

ΝΟΜΙΜΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΡΙΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΙΩΡΗΣ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ: ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΔΟΥΚΑΣ

ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ ΤΟΥ ΟΝΟΜΑΤΟΣ ΤΟΜΕΑ (DOMAIN NAME): NOVA M.A.E.