Σαν σήμερα στις 20 Απριλίου του 1920 λαμβάνει χώρα η τελετή Έναρξης των Αγώνων της Αμβέρσας για πρώτη φορά σε Ολυμπιακούς Αγώνες παρουσιάσθηκε η σημαία με τους 5 ολυμπιακούς κύκλους και εκφωνήθηκε ο όρκος των αθλητών...

Σαν σήμερα στις 20 Απριλίου του 1920 λαμβάνει χώρα η τελετή Έναρξης των Αγώνων της Αμβέρσας για πρώτη φορά σε Ολυμπιακούς Αγώνες παρουσιάσθηκε η σημαία με τους 5 ολυμπιακούς κύκλους και εκφωνήθηκε ο όρκος των αθλητών…


Λαμβάνουν μέρος 2.479 αθλητές και 64 αθλήτριες από 29 χώρες. Για πρώτη φορά εμφανίζεται η σημαία με τους πέντε ολυμπιακούς κύκλους και απαγγέλλεται ο Ολυμπιακός Ύμνος από τον βέλγο ξιφομάχο Βιτόρ Μπουάν.
Οι 7οι Ολυμπιακοί Αγώνες διεξήχθησαν στην Αμβέρσα του Βελγίου από τις 20 Απριλίου έως τις 12 Σεπτεμβρίου 1920. Για πρώτη φορά παρουσιάσθηκε η σημαία με τους 5 ολυμπιακούς κύκλους και εκφωνήθηκε ο όρκος των αθλητών. Οι Ολυμπιακοί της Αμβέρσας περιλάμβαναν και μία εβδομάδα με χειμερινά σπορ, που αποτέλεσαν τον προάγγελο για την καθιέρωση των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων.


Ο Α’ Παγκόσμιος Πόλεμος στάθηκε αιτία να ματαιωθούν οι Ολυμπιακοί Αγώνες του 1916, που είχαν προγραμματιστεί να γίνουν στο Βερολίνο. Στην αρχαιότητα, η τέλεση των Ολυμπιάδων σταματούσε κάθε εχθροπραξία. Τώρα, ο πόλεμος εκτόπιζε το ολυμπιακό πνεύμα. Μετά το πέρας των εχθροπραξιών, η ΔΟΕ αποφάσισε να αναθέσει στην Αμβέρσα τη διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων 1920. Η φλαμανδική μεγαλούπολη είχε εκφράσει την επιθυμία από 1914 να διοργανώσει τους Αγώνες.


O «δρομέας – φάντασμα» Πάαβο Νούρμι
Στους Ολυμπιακούς της Αμβέρσας πήραν μέρος 2.626 αθλητές (2.561 άνδρες και 65 γυναίκες) από 29 χώρες. Αποκλείστηκαν οι αθλητές από τις χώρες που προκάλεσαν και ηττήθηκαν στον Μεγάλο Πόλεμο, τη Γερμανία και τις συμμάχους της (Αυστρία, Ουγγαρία, Βουλγαρία, Οθωμανική Αυτοκρατορία). Επίσης, δεν προσκλήθηκε για πολιτικούς λόγους η Σοβιετική Ρωσία, που βρισκόταν έτσι κι αλλιώς σε εμφύλιο πόλεμο μεταξύ «Λευκών» και «Κόκκινων».
Ο μεγάλος φινλανδός πρωταθλητής στους δρόμους αντοχής Πάαβο Νούρμι ήταν η κορυφαία φυσιογνωμία των Ολυμπιακών Αμβέρσας. Με δύο χρυσά μετάλλια (στα 10.000 μ. και 8.000 μ. επί ανωμά­λου δρόμου εδάφους) κι ένα αργυρό στα 5.000 μ., θαυμάστηκε για το αέρινο στυλ του, που του χάρισε το προσωνύμιο «ο δρομέας – φάντασμα». Ξεχώρισε, επίσης, ο ιταλός πρωταθλητής ξιφασκίας Νέντο Νάντι, με πέντε χρυσά μετάλλια. Ο σουηδός Όσκαρ Σβαν, ηλικίας 72 ετών, κατέκτησε το ασημένιο μετάλλιο στη σκοποβολή και κατέχει από τότε το ρεκόρ του μεγαλύτερου σε ηλικία ολυμπιονίκη.
Στην κατάταξη των μεταλλίων, οι ΗΠΑ επικράτησαν με 95 (41-27-27), έναντι 64 της Σουηδίας (19-20-25) και 43 της Μεγάλης Βρετανίας (15-15-13).


Η Ελληνική Συμμετοχή
Η Ελλάδα συμμετείχε στους Ολυμπιακούς της Αμβέρσας με 47 αθλητές και κέρδισε ένα ασημένιο μετάλλιο στην ομαδική βολή περιστρόφου, με τους αδελφούς Αλέξανδρο και Ιωάννη Θεοφυλάκη, τον Ιάσονα Σάππα, τον Αλέξανδρο Βρασινόπουλο και τον Γεώργιο Μωραϊτίνη.
Ελληνική εκπροσώπηση υπήρχε σε δύο ομαδικά αθλήματα. Στο ποδόσφαιρο η ολυμπιακή ομάδα μας υπέστη συντριπτική ήττα από τη Σουηδία με 9-0 και αποκλείστηκε, ενώ στην υδατοσφαίριση με μία νίκη και μία ήττα κατέλαβε την 6η θέση μεταξύ 14 ομάδων. Στο δέκαθλο, όπως και στο ποδόσφαιρο, συμμετείχε και ο μετέπειτα πρόεδρος του Παναθηναϊκού, Απόστολος Νικολαΐδης, ο οποίος, λόγω πυρετού, εγκατέλειψε την προσπάθειά του, χάνοντας την ευκαιρία για ένα καλό πλασάρισμα.