Από την φαβέλα στην διεκδίκηση ενός μεταλλίου

Η ιστορία του Πάτρικ Λουρένσο αναδεικνύει το Ολυμπιακό πνεύμα, αλλά και παράλληλα τις αντιθέσεις στην βραζιλιάνικη κοινωνία, την εποχή της διοργάνωσης των Ολυμπιακών Αγώνων.
Δημοσίευση: 06/08/2016 - 16:22
Η ιστορία του Πάτρικ Λουρένσο αναδεικνύει το Ολυμπιακό πνεύμα, αλλά και παράλληλα τις αντιθέσεις στην βραζιλιάνικη κοινωνία, την εποχή της διοργάνωσης των Ολυμπιακών Αγώνων.

Ο 23χρονος Βραζιλιάνος πυγμάχος αποτελεί ένα από τα φαβορί στην κατηγορία των 49 κιλών και θα γίνει ο πρώτος από την φαβέλα Βιντιγκάλ που θα συμμετάσχει σε Ολυμπιακούς Αγώνες.

Η Βιντιγκάλ, αποτελούσε για χρόνια μία από τις πιο κακόφημες περιοχές του Ρίο Ντε Τζανέιρο, πριν η αστυνομία αναλάβει την «εκκαθάρισή» της την τελευταία πενταετία. Προηγουμένως όμως, η εγκληματικότητα κυριαρχούσε και σχεδόν σε καθημερινή βάση χάνοντας ανθρώπινες ζωές στον πόλεμο μεταξύ συμμοριών.

Ένα από τα θύματά του, ήταν και ο πατέρας του Λουρένσο, ο οποίος πυροβολήθηκε θανάσιμα, όταν ο γιός του ήταν σε ηλικία μόλις τριών ετών.

Ο μετέπειτα πυγμάχος, μεγάλωσε με την μητέρα και την γιαγιά του, οι οποίες έδωσαν μεγάλο αγώνα για να τον κρατήσουν μακριά από τις συμμορίες.

«Φοβόμασταν πολύ. Κάθε φορά που τον βλέπαμε να κάνει παρέα με κακούς χαρακτήρες, προσπαθούσαμε να τον κρατήσουμε στο σπίτι», λέει η μητέρα του Ρενάτα Τσάγκας.

Όλα άλλαξαν στα 13 του χρόνια, όταν ο Λαουρένκο πέρασε την πόρτα ενός γυμναστηρίου της Βιντιγκάλ, όπου άρχισε προπονήσεις με τον Ράφα Ζίλιο, για να γίνει ένας από τους κορυφαίους της κατηγορίας του στον κόσμο.

Ο Ζίλιο, παρ' όλο που δεν είναι υπέρ της διοργάνωσης των Ολυμπιακών Αγώνων από την πόλη του, δεν μπορεί παρά να είναι υπερήφανος για τον αθλητή του.

«Αγαπάω τα σπορ και την πυγμαχία, αλλά αυτή η χώρα δεν χρειάζεται τους Ολυμπιακούς. Χρειαζόμαστε περίθαλψη, εκπαίδευση, πολιτισμό, αθλητισμό για τα παιδιά και πολλά άλλα. Μου αρέσουν οι Ολυμπιακοί, αλλά η διοργάνωσή τους δεν είναι για χώρες του τρίτου κόσμου όπως εμείς», είπε ο Ζίλιο, που πάντως περιμένει με ανυπομονησία για να δει αν ο Λουρένκο θα γίνει ο πρώτος κάτοικος της Βιντιγκάλ με Ολυμπιακό μετάλλιο:

«Αν γίνει θα είναι ιστορικό. Αν κερδίσει, το πάρει στην φαβέλα θα κρατήσει για πάνω από μία εβδομάδα».

Το ίδιο ανυπόμονη δηλώνει και η γιαγιά του Μαρία Σέλια Σίλβα:

«Τον βοήθησα να μεγαλώσει, τον τάιζα σούπα από το παράθυρα, βλέποντας τα αυτοκίνητα να περνούν από τον δρόμο. Τον είδα να μεγαλώνει και να γίνεται άνδρας. Με κάνει πραγματικά υπερήφανο».