Το μήλο κάτω από την μηλιά

Η λαϊκή έκφραση «το μήλο κάτω από τη μηλιά έπεσε» μπορεί να χρησιμοποιηθεί εύκολα στην περιγραφή της εικόνας της Εθνικής ομάδας υδατοσφαίρισης νεανίδων η οποία μετέχει στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα που πραγματοποιείται στην πόλη του Βόλου.

Η λαϊκή έκφραση «το μήλο κάτω από τη μηλιά έπεσε» μπορεί να χρησιμοποιηθεί εύκολα στην περιγραφή της εικόνας της Εθνικής ομάδας υδατοσφαίρισης νεανίδων η οποία μετέχει στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα που πραγματοποιείται στην πόλη του Βόλου.

Επτά από τα κορίτσια του Κώστα Δήμου, ουσιαστικά η μισή ομάδα, είναι παιδιά πρώην πρωταγωνιστών της ελληνικής υδατοσφαίρισης. Ανθρώπων που φόρεσαν το «γαλανόλευκο» σκουφάκι και τίμησαν τα εθνικά χρώματα, μετέχοντας σε μεγάλες διοργανώσεις και ασχολούμενοι με την υδατοσφαίριση επί σειρά ετών.

Συγκεκριμένα:

Λυδία Μαυρωτά (Δημήτρης)

Σταματίνα Καϊάφα (Φίλιππος)

Θωμαΐς Μουστακαρία (Θοδωρής)

Ευδοκία Τσιμάρα (Χάρης)

Μαργαρίτα Μπιτσάκου (Δημήτρης Μπιτσάκος / Βούλα Μανέτα)

Κωνσταντίνα Ξανθοπούλου (Μιχάλης)

Ιωάννα Χέλμη (Σταμάτης)

Πως μπορεί να σχολιαστεί το συγκεκριμένο γεγονός;

Στην επίσημη σελίδα της Ομοσπονδίας εκφράζονται δύο προσωπικότητες της ελληνικής υδατοσφαίρισης. Ο Δημήτρης Μαυρωτάς, νυν προπονητής της εθνικής ομάδας του Ισραήλ, που έχει κόρη του την Λυδία που είναι τερματοφύλακας στο εθνικό συγκρότημα και ο Θοδωρής Μουστακαρίας, πρώην διεθνής και νυν μέλος του διοικητικού συμβουλίου της κολυμβητικής ομοσπονδίας, κόρη του οποίου είναι η Θωμαΐδα, που φοράει το σκουφάκι Νο3 στην αποστολή του Βόλου.

Δημήτρης Μαυρωτάς: «Θεωρώ απόλυτα φυσιολογικό το συγκεκριμένο γεγονός. Μαρτυράει την ποιότητα των ανθρώπων που ασχολούνται με την ελληνική υδατοσφαίριση. Φαίνεται ότι πέρασαν καλά οι ίδιοι και φρόντισαν να κρατήσουν τα παιδιά τους στο χώρο, νιώθοντας ασφάλεια. Το γυναικείο πόλο ταιριάζει στις Ελληνίδες. Υπάρχουν πολλές διακρίσεις στη χώρα μας και σημαντικά είναι τα κίνητρα για τα νέα κορίτσια.».

Τι απαντά ο Δημήτρης Μαυρωτάς στους κακόπιστους που σχολιάζουν αρνητικά την παρουσία παιδιών παλιών διεθνών στα εθνικά συγκροτήματα;

«Η αξιοκρατία είναι ο ακρογωνιαίος λίθος του αθλητισμού. Για λίγο χρονικό διάστημα, ειδικά στα ομαδικά αθλήματα, ίσως κάποιος μπορεί να «κρυφτεί». Όμως όπως τη ζωή, έτσι και στον αθλητισμό, κρίνεσαι από την διάρκεια και την συνέχεια. Εάν δεν είσαι καλός, ο χώρος θα σε αποβάλει, ακόμα κι αν έχεις το «Θεό μπάρμπα». Τα δικά μου παιδιά το καλοκαίρι ήταν κλεισμένα στον Άγιο Κοσμά πρωί και βράδυ, την ίδια ώρα που οι φίλες τους έκαναν διακοπές σε όμορφα μέρη της Ελλάδας».

Θοδωρής Μουστακαρίας: « Η εξήγηση που μπορεί να δοθεί στο συγκεκριμένο θέμα είναι το γεγονός ότι οι άνθρωποι του χώρου στηρίζουν το άθλημα. Θέλουν τα παιδιά τους να ζήσουν τις εμπειρίες που οι ίδιοι πήραν. Το κυρίαρχο θέμα στην υπόθεση είναι η παρουσία των παιδιών μας να αποτελεί προσφορά προς το χώρο και όχι πρόβλημα. Εμείς με την φυσική μας παρουσία, σαν γονείς, να βοηθάμε τα παιδιά μας με αξιοπρέπεια. Εγώ δεν οδήγησα το παιδί μου στον χώρο, ήταν δική του επιλογή. Πήγε σε άλλα αθλήματα, δοκίμασε, αλλά κατέληξε στο πόλο».

Ο Θοδωρής Μουστακαρίας θεωρεί καθρέφτη τον αθλητισμό για τις ικανότητες κάθε παιδιού.

«Όταν εγώ ήμουν πολίστας ο πατέρας μου δεν εμφανίστηκε ποτέ στο κολυμβητήριο ενώ η μητέρα μου παρακολούθησε τα δύο τελευταία παιχνίδια της καριέρας μου. Πρέπει να είναι διακριτική η παρουσία μας ως γονείς. Να αφήσουμε ελεύθερα τα παιδιά μας να προχωρήσουν. Να κερδίσουν τη ζωή μόνα τους. Στον αθλητισμό παίζει ο καλός, είναι νόμος. Στον Εθνικό, όταν έπαιζα, υπήρχαν 10 μπαμπάδες που ήταν με ασφυκτικό τρόπο δίπλα στα παιδιά τους. Κανένα από αυτά δεν προχώρησε. Διακρίθηκαν μόνο εκείνα τα παιδιά που το ήθελαν, προσπάθησαν πολύ και προέρχονταν, κυρίως, από την επαρχία. Το ίδιο ισχύει και εδώ. Μέσα στο νερό δεν μπορεί να κρυφτεί κάνεις. Κυρίαρχο θέμα για μας τους γονείς είναι η κουλτούρα του αθλητισμού να περάσει στα παιδιά μας, γιατί ο αθλητισμός είναι πολιτισμός. Εάν θα κάνουν πρωταθλητισμό στην συνέχεια αυτό είναι κάτι άλλο, δευτερεύον για εμένα».


Σχολιασμός

Γράψτε το σχόλιό σας

ΕΤΑΙΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

ΕΠΩΝΥΜΙΑ: NOVA TELECOMMUNICATIONS & MEDIA ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (δ.τ. NOVA M.A.E.)

ΑΦΜ: 099936189, ΔΟΥ ΦΑΕ ΑΘΗΝΩΝ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΑΘΗΝΩΝ 106, ΑΘΗΝΑ, 104 42

ΤΗΛ: 210-6158000, E-MAIL: info@novasports.gr

ΙΔΙΟΚΤΗΤΡΙΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑ: NOVA M.A.E. ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ “UNITED GROUP OF COMPANIES”

ΝΟΜΙΜΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΡΙΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΙΩΡΗΣ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ: ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΔΟΥΚΑΣ

ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ ΤΟΥ ΟΝΟΜΑΤΟΣ ΤΟΜΕΑ (DOMAIN NAME): NOVA M.A.E.