Να μη χαθούν τα νέα ταλέντα που υπάρχουν στο ελληνικό πόλο, ζήτησε ο Έλληνας τεχνικός, Γιώργος Μορφέσης.

Να μη χαθούν τα νέα ταλέντα που υπάρχουν στο ελληνικό πόλο ζήτησε ο Γιώργος Μορφέσης. Ο Έλληνας ομοσπονδιακός τεχνικός τόνισε πως το άθλημα συναντά αρκετές δυσκολίες, ενώ μίλησε και για την έναρξη του πρωταθλήματος της Α1 γυναικών. Ο Μορφέσης μίλησε στον ραδιοφωνικό σταθμό «Novasport FM». Αναλυτικά τόνισε:


Για την πρεμιέρα της Α1 Γυναικών Πόλο: «Ο Ολυμπιακός θα προσπαθήσει να πάρει πάλι το πρωτάθλημα και θα κάνει ό,τι μπορεί φέτος. Η Βουλιαγμένη έχει στόχο να βρεθεί στο Φάιναλ Φορ κάθε χρόνο. Όταν βρίσκεσαι σε τέτοιο σημείο, τότε θέλεις να πας στον τελικό. Μιλάμε για ένα ομαδικό άθλημα, στο οποίο μετράει η τύχη και κάποιοι άλλοι παράγοντες. Από την πλευρά τους, ο Ηρακλής και ο Εθνικός, αποτελούν ερωτηματικά για αυτή τη σεζόν. Δουλεύουν αρκετά με νεαρές αθλήτριες. Η Πάτρα έχει μπει δυνατά στις μεταγραφές και θα είναι αρκετά δυνατά τη φετινή σεζόν. Πάντως, πιστεύω ότι ο τελικός θα είναι Ολυμπιακός-Βουλιαγμένη και δύσκολα θα μπει κάποιος ανάμεσά τους».


Για την παρουσία του κόσμου: «Έχουμε συνηθίσει να παίζουμε παρουσία συγγενών και φίλων. Μακάρι φέτος να στηρίξουν αρκετοί άνθρωποι το άθλημα, το οποίο έχει ανάγκη τέτοιους είδους υποστήριξη. Θέλουμε να δούμε γεμάτες τις πισίνες από τον κόσμο και δεν θέλουμε να υπάρχει το παραμικρό κρούσμα βίας».


Για το πρωτάθλημα των Ανδρών: «Ο Πανιώνιος είναι ευχάριστη έκπληξη αυτή τη στιγμή, επειδή χρησιμοποιεί νεαρά παιδιά που είναι στις εθνικές ομάδες. Είναι σημαντικό που τα παιδιά δουλεύουν αρκετά όλο αυτά το διάστημα».


Για την Εθνική ομάδα: «Είναι παγκόσμια πρωτοτυπία, επειδή παρότι η ομάδα μας είναι παγκόσμια πρωταθλήτρια θα χρειαστεί να συμμετάσχουμε σε προολυμπιακό τουρνουά για να παίξουμε στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Και θα πρέπει να μπούμε στην τετράδα του Πανευρωπαϊκού Πρωταθλήματος για να πάρουμε το εισιτήριο για το προολυμπιακό. Θα είναι τιμή μας να πάμε στους Αγώνες του Λονδίνου, όπως είχε συμβεί το 2008 στο Πεκίνο».


Για τη φιλοσοφία του: «Μπορείς να πάρεις το οτιδήποτε από τον οποιονδήποτε. Μιλάω με αρκετούς προπονητές ή παράγοντες που είναι στο εξωτερικό. Είναι καλό να ψάχνεσαι στο επάγγελμά σου και να μην επαναπαύεσαι στα κεκτημένα».


Για το πώς αισθανόταν στα τελευταία λεπτά του τελικού του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος: «Έχουν περάσει τρεις μήνες ε; Είναι σα να μην πέρασε μία μέρα. Στα τελευταία λεπτά του αγώνα έβλεπα πως μπορούμε να κρατήσουμε τη νίκη. Δεν μπορώ να ξεχάσω την πίεση που δεχθήκαμε στο τελευταίο λεπτό, όπου παίζαμε με λιγότερο παίκτη. Ήταν 21 δευτερόλεπτα και έπρεπε να έχουμε την κατοχή της μπάλας».


Για τον χαρακτήρα του: «Άνθρωποι είμαστε και εκνευριζόμαστε. Αν δεν είσαι ο ίδιος ήρεμος, τότε δεν θα είναι ούτε οι αθλήτριές σου ήρεμες. Ξέρω τα κορίτσια αρκετά χρόνια και έχουμε καλή επαφή. Πιστεύω ότι έχουμε καλές σχέσεις, αν και οι γυναίκες είναι περίεργα πλάσματα (γέλια)».


Για τους στόχους που είχε η ομάδα: «Στόχος μας ήταν να μπούμε στους τέσσερις της διοργάνωσης. Θέλαμε να επαναλάβουμε την πορεία που είχαμε κάνει στη Ρώμη. Ήμασταν τυχεροί. πετύχαμε ομάδες που ήταν κοντά στη δυναμική μας και καταφέραμε να τις νικήσουμε. Κλειδί ήταν το γεγονός πως αποφύγαμε να κληρωθούμε με τις ΗΠΑ μετά τους ομίλους».


Για το αν άλλαξε κάτι στη ζωή του: «Πλέον έχουμε μεγαλύτερη αναγνωρισιμότητα. Ίσως να έπαιξε ρόλο η οικονομική κρίση και το γεγονός πως δεν υπήρχαν άλλες αθλητικές διοργανώσεις εκείνη την περίοδο. Έγινε η μεγαλύτερη επιτυχία για το άθλημά μας, αλλά στη χειρότερη χρονική στιγμή. Ήμουν καθηγητής σε αθλητικό γυμνάσιο, αλλά με την κατάργησή τους χάθηκε ένα σημαντικό εισόδημα. Τα οικονομικά δεδομένα είναι παρόμοια για τους προπονητές και τους αθλητές, οι οποίοι κατά καιρούς έχουν δηλώσει σε τι κατάσταση βρίσκονται».


Για το μέλλον του αθλήματος: «Παρότι έχουμε πολλές επιτυχίες τα τελευταία χρόνια, δεν είναι ιδιαίτερα γνωστό το άθλημα. Δεν είμαι πολύ αισιόδοξος. Υπάρχουν κάποιες φουρνιές με πολύ ταλέντο και μακάρι να μη χαθούν αυτά τα παιδιά. Δυστυχώς, φτάνουν τα παιδιά σε ένα σημείο να σταματούν τις προπονήσεις λόγω σπουδών. Ο αθλητισμός ζητά και χρειάζεται πολύ λιγότερα από αυτά που προσφέρει στο κοινωνικό σύνολο και την Ελλάδα. Με τις περικοπές που γίνονται, ωστόσο, είναι δύσκολο να διατηρήσει αυτό το ρόλο».


Για τα έξοδα για να ασχοληθεί κάποιος με το πόλο: «Πρώτα από όλα είναι σημαντικό πως όλα αυτά τα χρόνια δεν έχει σημειωθεί κρούσμα ντόπινγκ. Πρόκειται για ένα ομαδικό άθλημα, το οποίο δεν έχει πολλά έσοδα και δεν ρισκάρει ένας αθλητής με την υγεία του. Όσον αφορά το κόστος, χρειάζονται περίπου 30 ευρώ για να γραφτεί σε έναν σύλλογο. Μιλάμε για ένα άθλημα, το οποίο κάνει πολύ καλό στο σώμα και όσον αφορά το πόλο, δίνει την ευκαιρία στα παιδιά να κοινωνικοποιηθούν».