Αλεξάντερ Σοκούροφ: Βαδίζοντας στα ίχνη του Αντρέι Ταρκόφσκι


Ο Αλεξάντερ Σοκούροφ γεννήθηκε σαν σήμερα, στις 14 Ιουνίου του 1951. Ο Ρώσος σκηνοθέτης, μαθητής και προσωπικός φίλος του Αντρέι Ταρκόφσκι, έχει γράψει τη δική του μοναδική ιστορία στον χώρο της Έβδομης Τέχνης. Ο Ίνγκμαρ Μπέργκμαν, με αφορμή την ταινία του Σοκούροφ, «Μολώχ» (Moloch - 1999), είχε δηλώσει χαρακτηριστικά: «Ο Σοκούροφ σπάει τους κανόνες σε κάθε επίπεδο, οι δημιουργίες του είναι...
Δημοσίευση: 14/06/2019 - 13:49

Ο Αλεξάντερ Σοκούροφ γεννήθηκε σαν σήμερα, στις 14 Ιουνίου του 1951. Ο Ρώσος σκηνοθέτης, μαθητής και προσωπικός φίλος του Αντρέι Ταρκόφσκι, έχει γράψει τη δική του μοναδική ιστορία στον χώρο της Έβδομης Τέχνης. Ο Ίνγκμαρ Μπέργκμαν, με αφορμή την ταινία του Σοκούροφ, «Μολώχ» (Moloch - 1999), είχε δηλώσει χαρακτηριστικά: «Ο Σοκούροφ σπάει τους κανόνες σε κάθε επίπεδο, οι δημιουργίες του είναι απρόσμενα γοητευτικές...».

«Κάνω ταινίες για ανθρώπους που ξεχωρίζουν από τους υπόλοιπους. Δείχνουν να κατέχουν την υπέρτατη εξουσία. Όμως, η ανθρώπινη αδυναμία και τα πάθη, τους επηρεάζουν περισσότερο από την θέση τους και τις περιστάσεις. Οι ανθρώπινες ποιότητες κι ο χαρακτήρας είναι πιο δυνατά από οποιαδήποτε ιστορική συγκυρία...» - Αλεξάντερ Σοκουρόφ (Alexander Sokurov)

Ο Αλεξάντερ Νικολάγιεβιτς Σοκουρόφ γεννήθηκε στις 14 Ιουνίου του 1951 στο χωριό Ποντορβίκα. Με συστατική επιστολή του Ταρκόφσκι, ο Σοκουρόφ προσλαμβάνεται στα στούντιο της Lenfilm, το 1980, εκεί θα γυρίσει τις πρώτες του ταινίες μυθοπλασίας.

Στα στούντιο του τότε Λένινγκραντ (σημερινής Αγίας Πετρούπολης) δουλεύει τα πρώτα του ντοκιμαντέρ. Στα τέλη της δεκαετίας του '80 οι ταινίες του προβάλλονται πια δημοσίως και εκπροσωπούν την Κοινοπολιτεία (πλέον Ρωσία) σε πολυάριθμα διεθνή φεστιβάλ και εκδηλώσεις.


Διαβάστε όλο το θέμα στο TVXS.gr