«Οι γυναίκες του μπλοκ 10- Ιατρικά Πειράματα στο ‘Αουσβιτς»

Το εφιαλτικό σκηνικό του «Μπλοκ 10» εντός του οποίου έλαβαν χώρα εγκληματικά «ιατρικά» πειράματα των ναζί, με θύματα νεαρές εβραίες γυναίκες κρατούμενες του στρατοπέδου του 'Αουσβιτς, αναβίωσε  στην αίθουσα της Ιατρικής Εταιρείας Θεσσαλονίκης, όπου έγινε η παρουσίαση της ελληνικής έκδοσης του βιβλίου του γερμανού δημοσιογράφου, ιστορικού και καθηγητή Εμπειρικής Ιστορίας και Πολιτισμού στο...

Το εφιαλτικό σκηνικό του «Μπλοκ 10» εντός του οποίου έλαβαν χώρα εγκληματικά «ιατρικά» πειράματα των ναζί, με θύματα νεαρές εβραίες γυναίκες κρατούμενες του στρατοπέδου του ‘Αουσβιτς, αναβίωσε  στην αίθουσα της Ιατρικής Εταιρείας Θεσσαλονίκης, όπου έγινε η παρουσίαση της ελληνικής έκδοσης του βιβλίου του γερμανού δημοσιογράφου, ιστορικού και καθηγητή Εμπειρικής Ιστορίας και Πολιτισμού στο πανεπιστήμιο του Τύμπιγκεν Hans –Joachim Lang, με τίτλο : «Οι γυναίκες του μπλοκ 10- Ιατρικά Πειράματα στο ‘Αουσβιτς».

«….Στο μπλοκ 10 είχαν πεθάνει λόγω των ενέσεων, ή από δευτερεύουσες μολύνσεις ύστερα από μια ανάλογη επέμβαση: Η Γκρέτα Μόουζες, το γένος Ρόζε 33 ετών από το ‘Αμστερνταμ το Νοέμβριο του 1943, η Ολλανδέζα Χάνα «Κόνι» Φράνσμαν συνεργάτιδα του περιοδικού μόδας «Κάλκερ», η Χερμίνε «Μίμι» Μπον, το γένος Χέρτς, 25 ετών, η Ολλανδέζα Άννι Ζαγκούρσκι γεννημένη στην Πολωνία, η Γερίνα Κάσμαν γεννημένη το 1907 στη Γαλλία, …η Βερολινέζα δρ. Λιχνενστάιν, η Ελληνίδα Σολ Στρούμσα…».

Το πέτρινο κτίριο μέσα στο στρατόπεδο με την ονομασία «μπλοκ 10» διαρρυθμίστηκε και χρησιμοποιήθηκε στο διάστημα 1942-1945 ως ιατρικό εργαστήριο για τα πειράματα του καθηγητή γιατρού Κάρλ Κλάουμπεργκ και συνεργατών του. Μέσα σε αυτό υπέβαλαν σε αναγκαστική στείρωση χωρίς εγχείρηση, με ακτίνες Ραίντγκεν, ή με έγχυση τοξικού υγρού μέσα στις σάλπιγγες τους, νεαρές γυναίκες απ’ όλες τις κατακτημένες, από τους ναζί, χώρες, μεταξύ των οποίων και ελληνίδες εβραίες, στην πλειοψηφία τους από τη σεφαραδίτικη κοινότητα της Θεσσαλονίκης.

Όπως αναφέρθηκε στην εκδήλωση, τόσο από τον συγγραφέα, όσο και από τους άλλους ομιλητές, τα στερούμενα «κάθε ηθικής και δεοντολογίας» πειράματα σε ανθρώπους, έγιναν στο βωμό της δήθεν «επιστημονικής» εξέλιξης, όπως την είχαν κατά νου οι ναζιστές γιατροί, εδραιωμένη πάνω στις «φυλετικές» θεωρίες που προϋπήρχαν και στο όνομα της «καθαρότητας της ‘’Αριας φυλής», αλλά και στη βάση της «αρνητικής πληθυσμιακής πολιτικής» την οποία προπαγάνδιζε έντονα ο Χ. Χίμλερ και η οποία κατά μια μορφή της συναντάται και στον επεξεργασμένο γενικό ναζιστικό σχεδιασμό «Ανατολή».

Όλα αυτά συνετέλεσαν στη δημιουργία – υπό τις ευλογίες του Χίμλερ – του Μπλοκ 10 στο ‘Αουσβιτς. Εκεί, παρά τις αντίθετους ισχυρισμούς του ιθύνοντος «γιατρού» Κλάουμπεργκ κατά τη σύλληψη του το 1955 – έγινε μετά από μήνυση θύματος του, αλλά ο ίδιος πέθανε πριν περάσει από δίκη – οι νεαρές γυναίκες υπέφεραν τα πάνδεινα, αποστερήθηκαν τη δυνατότητα να αποκτήσουν παιδί και αρκετές πέθαναν από τις επιπλοκές και από τις παρενέργειες των τοξικών ουσιών που δέχθηκαν με ενέσιμη μορφή μέσα στο αναπαραγωγικό τους σύστημα.

Διαβάστε όλο το θέμα στο TVXS.gr


Σχολιασμός

Γράψτε το σχόλιό σας

ΕΤΑΙΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

ΕΠΩΝΥΜΙΑ: NOVA TELECOMMUNICATIONS & MEDIA ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (δ.τ. NOVA M.A.E.)

ΑΦΜ: 099936189, ΔΟΥ ΦΑΕ ΑΘΗΝΩΝ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΑΘΗΝΩΝ 106, ΑΘΗΝΑ, 104 42

ΤΗΛ: 210-6158000, E-MAIL: info@novasports.gr

ΙΔΙΟΚΤΗΤΡΙΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑ: NOVA M.A.E. ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ “UNITED GROUP OF COMPANIES”

ΝΟΜΙΜΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΡΙΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΙΩΡΗΣ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ: ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΔΟΥΚΑΣ

ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ ΤΟΥ ΟΝΟΜΑΤΟΣ ΤΟΜΕΑ (DOMAIN NAME): NOVA M.A.E.