Πέντε ταινίες με πρωταγωνιστή μόνο έναν ηθοποιό


Η ερμηνεία ενός ηθοποιού μπορεί να εξυψώσει ή και να αποβεί μοιραία για την εξέλιξη μιας ταινίας. Στην σπάνια περίπτωση που ο πρωταγωνιστής στέκεται μόνος του απέναντι στην κάμερα, υπό τις οδηγίες του σκηνοθέτη, καθ' όλη τη διάρκεια του έργου, τότε η παρουσία του γίνεται κάτι παραπάνω από καταλυτική. Στο αφιέρωμα που ακολουθεί, θυμόμαστε πέντε χαρακτηριστικές και σχετικά πρόσφατες περιπτώσεις...
Δημοσίευση: 31/08/2019 - 13:00

Η ερμηνεία ενός ηθοποιού μπορεί να εξυψώσει ή και να αποβεί μοιραία για την εξέλιξη μιας ταινίας. Στην σπάνια περίπτωση που ο πρωταγωνιστής στέκεται μόνος του απέναντι στην κάμερα, υπό τις οδηγίες του σκηνοθέτη, καθ' όλη τη διάρκεια του έργου, τότε η παρουσία του γίνεται κάτι παραπάνω από καταλυτική. Στο αφιέρωμα που ακολουθεί, θυμόμαστε πέντε χαρακτηριστικές και σχετικά πρόσφατες περιπτώσεις.

«Όλα Χάθηκαν» (All Is Lost - 2013) του Τζέι Σι Τσάντορ

Το σενάριο της ταινίας μας μεταφέρει βαθιά στον Ινδικό Ωκεανό. Εκεί και σε ένα μοναχικό ταξίδι, ένας ιστιοπλόος μεγάλης ηλικίας αλλά εξαιρετικής φυσικής κατάστασης, ξυπνάει για να ανακαλύψει ότι το δώδεκα μέτρων κότερό του έχει παρασυρθεί πλέοντας έρμαιο στη μέση του ωκεανού μετά από σύγκρουση με κοντέινερ πλοίου. Με τα όργανα πλοήγησης και τον ασύρματο χαλασμένα, ο άνδρας πλέει, άθελά του προς το μάτι μια βίαιης καταιγίδας. Παρά την επιτυχία του να μπαλώσει το ρήγμα στο σκαρί, το ναυτικό του ένστικτο και τη δύναμη που ξεπερνά την ηλικία του, ο άνδρας μόλις και μετά βίας επιβιώνει της τρικυμίας.

Χρησιμοποιώντας μόνο έναν εξάντα και ναυτικούς χάρτες για να χαρτογραφήσει τη διαδρομή του, αναγκάζεται να αφεθεί στα ρεύματα του ωκεανού για να τον μεταφέρουν σε ένα θαλάσσιο δρόμο, ελπίζοντας να συναντήσει ένα διερχόμενο σκάφος. Μα με τον ανελέητο ήλιο, τους καρχαρίες γύρω του και τις πενιχρές προμήθειές του να τελειώνουν, ο πάντα επινοητικός ιστιοπλόος σύντομα θα βρεθεί αντιμέτωπος με τη θνητότητά του.

Ένα μοναδικό ρεσιτάλ ερμηνείας από τον σπουδαίο Ρόμπερτ Ρέντφορντ. Κι ενώ αρχικά, έστω και πρόσκαιρα, σκεφτόμαστε γιατί ο σκηνοθέτης Τζέι Σι Τσάντορ, δεν επέλεξε έναν κάπως νεώτερο ηθοποιό για πρωταγωνιστή του, η απάντηση έρχεται άμεσα. Ελάχιστοι ηθοποιοί υπάρχουν που θα μπορούσαν να κρατήσουν τον θεατή για 106 λεπτά με ελάχιστη ομιλία που περιορίζεται κυρίως σε μονολόγους του ίδιου του ήρωα. Είναι όμως αυτή ακριβώς η εκφραστικότητα του σπουδαίου βετεράνου ηθοποιού, που σε κερδίζει και σε καθηλώνει. Η δίψα για επιβίωση και η προσπάθεια για να κρατηθεί στη ζωή είναι όντως συγκλονιστική. Μία αρχέγονη μονομαχία του ανθρώπου ενάντια στη φύση.
Διαβάστε όλο το θέμα στο TVXS.gr