«Ο εφευρέτης» του Αντώνη Ξυραφά


Ο Αντώνης Ξυραφάς γεννήθηκε στην Αθήνα το 1974. Είναι απόφοιτος της Νοσηλευτικής Σχολής του ΤΕΙ Αθήνας και του Προγράμματος Ψυχολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Έχει παρακολουθήσει τα μαθήματα δημιουργικής γραφής της Χριστίνας Οικονομίδου στο Μικρό Πολυτεχνείο. Το μυθιστόρημα «Ο εφευρέτης», κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Βακχικόν. ...
Δημοσίευση: 14/09/2019 - 11:21

Ο Αντώνης Ξυραφάς γεννήθηκε στην Αθήνα το 1974. Είναι απόφοιτος της Νοσηλευτικής Σχολής του ΤΕΙ Αθήνας και του Προγράμματος Ψυχολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Έχει παρακολουθήσει τα μαθήματα δημιουργικής γραφής της Χριστίνας Οικονομίδου στο Μικρό Πολυτεχνείο. Το μυθιστόρημα «Ο εφευρέτης», κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Βακχικόν.

Τι είναι εκείνο που σε ωθεί να γράφεις;
Αυτό που με ωθεί να γράφω είναι το να αφηγούμαι ωραίες ιστορίες στους άλλους, τέτοιες που να μπορούν να τους συγκινήσουν με τα παράδοξα πεπρωμένα και την υπαρξιακή αγωνία των ηρώων τους.

Πόσο εύκολο ή δύσκολο είναι για εσένα να καταφέρεις να εκφράσεις τη σκέψη σου πάνω σε ένα κομμάτι χαρτί;
Άλλοτε μπορεί να μου προκύψει άμεσα κάτι που επιθυμώ με ικανοποιητικό τρόπο στο χαρτί και άλλοτε να χρειαστεί να διορθώσω μια παράγραφο πολλές φορές. Κάποιες άλλες φορές όταν κρίνω ότι η σκέψη μου δεν μπορεί να εκφραστεί με έναν απλούστερο, πιο πρόσφορο λογοτεχνικά τρόπο, διαγράφω την πρόταση  ή την παράγραφο τελείως και προσπαθώ να σκεφτώ κάτι άλλο για να συνεχίσω το κείμενο μου.

Ποιες οι επιρροές σου;
Από το δον Κιχώτη του Θερβάντες και τον μπάρμπα-Γκοριό του Μπαλζάκ έως το «Ο μαιτρ και η Μαργαρίτα» του Μιχαήλ Μπουλγκάκοφ. Πολύ μου μου άρεσε και το «Σολάρις» για την υποδειγματική εμβάθυνση του συγγραφέα του στα άδυτα της ανθρώπινης ψυχής.

Ποια θεματολογία κρατεί τον κυρίαρχο ρόλο στα έργα σου; Συναίσθημα ή λογική και γιατί;
Χωρίς συναίσθημα δεν μπορεί κάποιος να συγκινήσει έναν αναγνώστη γιατί το κείμενο θα του είναι αδιάφορο, αλλά και χωρίς λογική δεν μπορεί να στοχεύσει στο να εκφράσει σε ένα κείμενο του μια γενικότερη ιδέα ή μια ανθρώπινη κατάσταση που να παραπέμπει σε μια ιδέα για την ανθρώπινη φύση και το πεπρωμένο της σε αυτόν τον κόσμο. Χρειάζεται ισορροπία ανάμεσα στο συναίσθημα και τη λογική, αλλά αυτή είναι συνήθως πολύ δύσκολο να κρατηθεί και γι’ αυτό μεγάλη ευθύνη. 


Διαβάστε όλο το θέμα στο TVXS.gr