Ο Σούμπασιτς νίκησε τον Σμάιχελ

Στα προημιτελικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου προκρίθηκε η Κροατία, η οποία νίκησε τη Δανία 3-2 στην διαδικασία των πέναλτι. Τρία πέναλτι έπιασε ο Σούμπασιτς, όσα και ο Σμάιχελ, ο οποίος απόκρουσε πέναλτι του Μόντρις στο 115'.

Μετά από ένα παιχνίδι που φάνηκε ότι θα είναι εντυπωσιακό με δύο γκολ στα πρώτα τέσσερα λεπτά, Κροατία και Δανία έλυσαν τις διαφορές τους στην διαδικασία των πέναλτι. Εκεί αναδείχθηκε νικήτρια η Κροατία με τον Ράκιτιτς να νικάει τον Σμάιχελ και να κάνει το 3-2. Λίγο έλειψε να γίνει μοιραίος παίκτης για τους Κροάτες ο Μόντριτς, ο οποίος στο 114′ εκτέλεσε πέναλτι, αλλά νικήθηκε από τον Σμάιχελ. 

Αιφνιδιασμός και απάντηση
Όλοι περίμεναν έναν κλειστό αγώνα, όμως Δανία και Κροατία διέψευσαν τους πάντες από τα πρώτα λεπτά της αναμέτρησης. Για την ακρίβεια, από την πρώτη επίσκεψη στην περιοχή της Κροατίας, με τη Δανία να πετυχαίνει γκολ. Μετά από εκτέλεση πλαγίου από τον Κνούντσεν προέκυψε σύγχυση στην άμυνα της Κροατίας με τον Ματίας Γιόργκεσεν να την εκμεταλλεύεται και με σουτ μέσα από την μικρή περιοχή να νικάει τον Σούμπασιτς μόλις στο πρώτο λεπτό της συνάντησης. 



Η απάντηση των Κροατών ήρθε τρία λεπτά αργότερα και μάλιστα τους «πλήρωσαν» με το ίδιο νόμισμα. Από γύρισμα του Βρσάλικο μέσα στην περιοχή, λάθος διώξιμο και κόντρες σε αμυντικούς της Δανίας για να φτάσει η μπάλα στον Μάντζουκιτς ο οποίος ισοφάρισε σε 1-1.


Τα γκολ προμήνυαν έναν εντυπωσιακό αγώνα, όμως συνέβη το ακριβώς αντίθετο. Αμφότερες οι ομάδες έγιναν πολύ πιο προσεκτικές μετά τα γκολ με αποτέλεσμα να μην υπάρχουν πολλές αξιόλογες στιγμές, με τους Δανούς να εστιάζουν στο «μπλοκάρισμα» του Λούκα Μόντριτς, ο οποίος δεν φάνηκε πολύ. Στο 29’ μετά από φάση διαρκείας ο Ράκιτιτς με μακρινό σουτ απείλησε τον Σμάιχελ, ο οποίος έδιωξε τη μπάλα όμως στη συνέχεια αυτή έφτασε στον Πέρισιτς για να στείλει αυτός τη μπάλα πάνω από την εστία.  Μεγάλη ευκαιρία για την Κροατία στο 39’ όταν από φάουλ του Μόντριτς, ο Λόβρεν με κεφαλιά έστειλε τη μπάλα άουτ. Οι Δανοί που σε γενικές γραμμές ήλεγχαν τον ρυθμό είχαν δοκάρι σε επικίνδυνη σέντρα του Έρικσεν στο 42’, ενώ δύο λεπτά μετά ο Στρίνιτς έστρωσε ωραία στον Ράκιτιτς, ο οποίος μέσα από την περιοχή έστειλε τη μπάλα στην αγκαλιά του Σμάιχελ.

«Φτωχό» θέαμα, μετρημένες και οι δύο
Η πρόκληση της προημιτελικής φάσης, “ανάγκασε” τις δύο ομάδες να παίζουν πολύ μετρημένα, δίχως το παραμικρό ρίσκο. Κάπως έτσι, το θέαμα ήταν φτωχό και με ελάχιστες φάσεις. Η πρώτη αξιόλογη ευκαιρία στο δεύτερο ημίχρονο ήρθε στο 72’, όταν ο Πόουλσεν έστρωσε στον Νικολα Γιόργκεσεν, ο οποίος έστειλε τη μπάλα στην αγκαλιά του Σούμπασιτς. Έξι λεπτά αργότερα ήταν σειρά της Κροατίας να απειλήσει με μακρινό σουτ του Ρέμπιτς και τη μπάλα να σταματάει στην αγκαλιά του Σμάιχελ. Χωρίς ρυθμό η Κροατία και με τα αστέρια της Μόντριτς, Ράκιτιτς, Πέρισιτς, Μάντζουκιτς να μην μπορούν να συνεργαστούν. Η Δανία απλά περίμενε να της δοθεί η ευκαιρία για να «χτυπήσει» ξαφνικά. Στο 84’, από σέντρα του Πίβαριτς, κεφαλιά του Πέρισιτς πάνω από την εστία. Στο 87’ το σουτ του Σένε κατέληξε άουτ, στο 91’ ο Ράκιτιτς  έστειλε τη μπάλα δίπλα από το δοκάρι του Σμάιχελ, ενώ η τελευταία ευκαιρία πριν την παράταση ήρθε στο 93’ με το σουτ του Μπρέιθγουεϊτ.  Πολύ κακό δεύτερο ημίχρονο, χωρίς καμία πραγματική ευκαιρία από Δανία και Κροατία. Μόντριτς και Έρικσεν ήταν αμφότεροι εγκλωβισμένοι και η συνεισφορά τους στο δημιουργικό κομμάτι πολύ μικρή. Έτσι οδηγηθήκαμε στην παράταση…

Πέταξε την ευκαιρία ο Μόντριτς
Αν περιμένατε πως θα άλλαζε κάτι στο ημίωρο της παράτασης είσαστε γελασμένοι. Καμία αλλαγή προσέγγισης ή φιλοσοφίας στον αγώνα από τις δύο ομάδες, οι οποίες μάλλον αποφάσισαν από νωρίς να λύσουν τις διαφορές τους στα πέναλτι. 
Στο 99’ ένα άστοχο σουτ του Σένε μετά από τρίπλα στον Κόβατσιτς ήταν η καλύτερη ευκαιρία του πρώτου μέρους της παράτασης για τη Δανία και ένα γύρισμα του Κράμαριτς στο 104’ με τη μπάλα να παίρνει περίεργη τροχιά και τον Σμάιχελ να διώχνει σε κόρνερ ήταν η καλύτερη στιγμή της Κροατίας. 
Στο δεύτερο ημίχρονο της παράτασης η Κροατία πέταξε μοναδική ευκαιρία για να πάρει τη νίκη-πρόκριση. Από την εκπληκτική κάθετη του Μόντριτς, ο Ρέμπιτς βγήκε σε θέση τετ-α-τετ με τον Σμάιχελ, τον οποίο απέφυγε, όμως ο Ματίας Γιόργκεσεν τον ανέτρεψε και ο Πιτάνα έδωσε πέναλτι.  Εκτελεστής ο Μόντριτς, ο οποίος όμως νικήθηκε από τον Κάσπερ Σμάιχελ, με τον πατέρα του Πίτερ να πανηγυρίζει έξαλα στην εξέδρα. 

Ο Σμάιχελ τα έπιανε, οι Δανοί τα έχαναν
Στην διαδικασία των πέναλτι, ο Σούμπασιτς πραγματοποίησε τρεις αποκρούσεις στις εκτελέσεις των Έρικσεν, Σένε και Νίκολα Γιόργκεσεν. Ο Σμάιχελ έπιασε δύο πέναλτι στις εκτελέσεις των Μπάντελι και Πίβαριτς, όμως στο πέμπτο πέναλτι του Ράκιτιτς δεν μπόρεσε να το αποτρέψει και η Κροατία με 3-2 προκρίθηκε στα προημιτελικά. 

Στατιστικά:
* Το γκολ του Ματίας Γιόργκενσεν είναι το γρηγορότερο σε Παγκόσμιο Κύπελλο μετά τον Ιούνιο του 2014, όταν ο Αμερικανός Κλιντ Ντέμσι είχε σκοράρει κόντρα στη Γκάνα μετά από 29 δευτερόλεπτα.
* Ο αγώνας της Κροατίας με τη Δανία είναι μόλις ο δεύτερος στην ιστορία των Μουντιάλ που στα πρώτα τέσσερα λεπτά έχουν σκοράρει και οι δύο ομάδες. Ο πρώτος ήταν το Αργεντινή-Νιγηρία τον Ιούνιο του 2014.
* Η Κροατία μπήκε στη διαδικασία των πέναλτι για πρώτη φορά σε Μουντιάλ. Η μοναδική περίπτωση που υποβλήθηκε σε αυτή τη διαδικασία ήταν τραυματική καθώς αποκλείστηκε σε Euro από την Τουρκία. Είχαν αστοχήσει ο Μόντριτς, ο Ράκιτιτς και ο Πέτριτς!

* Η Δανία διεκδίκησε για πρώτη φορά σε Μουντιάλ πρόκριση στα πέναλτι. Στις προηγούμενες δύο που ενεπλάκη ήταν σε Euro. Έχασε από την Ισπανία το 1984 και νίκησε την Ολλανδία το 1992!

Οι ενδεκάδες του αγώνα:
Κροατία: Σούμπασιτς – Βρσάλικο, Βίντα, Λόβρεν, Στρίνιτς (84’ Πίβαριτς) – Μπρόζοβιτς (71’ Κόβατσιτς), Ράκιτιτς – Ρέμπιτς, Μόντριτς, Πέρισιτς (97’ Κράμαριτς) – Μάντζουκιτς (112’ Μπάντελι).
Δανία: Σμάιχελ – Κνούντσεν, Ζάνκα, Κιέρ, Ντάλσγκααρντ – Ντιλέινι (99’ Κρον Ντέλι), Κρίστενσεν (46’ Σένε), Έρικσεν –  Πόουλσεν, Μπρέιθγουεϊτ, Κορνέλιους (66’ Ν. Γιόργκενσεν).

Διαιτητής: Νέστορ Πιτάνα – Αργεντινή


Σχολιασμός

Γράψτε το σχόλιό σας

ΕΤΑΙΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

ΕΠΩΝΥΜΙΑ: NOVA TELECOMMUNICATIONS & MEDIA ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (δ.τ. NOVA M.A.E.)

ΑΦΜ: 099936189, ΔΟΥ ΦΑΕ ΑΘΗΝΩΝ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΑΘΗΝΩΝ 106, ΑΘΗΝΑ, 104 42

ΤΗΛ: 210-6158000, E-MAIL: info@novasports.gr

ΙΔΙΟΚΤΗΤΡΙΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑ: NOVA M.A.E. ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ “UNITED GROUP OF COMPANIES”

ΝΟΜΙΜΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΡΙΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΙΩΡΗΣ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ: ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΔΟΥΚΑΣ

ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ ΤΟΥ ΟΝΟΜΑΤΟΣ ΤΟΜΕΑ (DOMAIN NAME): NOVA M.A.E.