Ιδού οι διάδοχοι του Ζιντάν! (video)

Χάρη στη ζηλευτή αποτελεσματικότητά τους και το ατομικό ταλέντο των πρωταγωνιστών τους, οι «Τρικολόρ» επικράτησαν με 4-2 σε έναν αξέχαστο τελικό της Κροατίας και για δεύτερη φορά στην ιστορία τους, βρίσκονται στην κορυφή του κόσμου!

Η ομάδα του Ντάλιτς είχε την κατοχή και τον έλεγχο, είχε δημιουργική διάθεση, ωστόσο η ποιότητα του ταλαντούχου δυναμικού των Γάλλων τους οδήγησε στο δεύτερο Μουντιάλ. 


Στατικές φάσεις, αυτογκόλ και VAR!

Οι Βαλκάνιοι μπήκαν καλύτερα στον αγωνιστικό χώροι, ήταν πιο πιεστικοί και πιο δραστήριοι, οι Γάλλοι έδωσαν μέτρα και δεν είχαν κατοχή, αναζητούσαν γρήγορη μετάβαση με βαθιές μπαλιές για τον Εμπαπέ, σχέδιο που δεν είχε θετικό πρόσημο για τους ίδιους. Το σύνολο του Ντάλιτς δεν είχε τη  μεγάλη φάση, ωστόσο ανησυχούσε την ασταθή άμυνα των «Τρικολόρ» με τις κινήσεις των Πέρισιτς, Μάντζουκιτς και τις εμπνεύσεις των Μόντριτς, Ράκιτιτς. Κι όμως πρώτοι γκολ βρήκαν οι Γάλλοι. 

Στο 17’ο διαιτητής Πιτάνα έδωσε –αυστηρότατο- φάουλ εις βάρος του Μπρόζοβιτς για μαρκάρισμα επί του Γκριεζμάν . Ο άσος της Ατλέτικο Μαδρίτης εκτέλεσε το φάουλ, ο Βαράν προσπάθησε για την κεφαλιά, αλλά δεν τα κατάφερε, ο Μάντζουκιτς άθελά του με το κεφάλι έστειλε την μπάλα στα δίχτυα του Σούμπασιτς κι έγινε ο πρώτος στην ιστορία των τελικών του Μουντιάλ, που πετυχαίνει αυτογκόλ.



Οι Κροάτες συνέχισαν στον ίδιο ρυθμό, δεν απογοητεύτηκαν και στο 28’ πέτυχαν το γκολ της ισοφάρισης, επίσης από στατική φάση.

Ο Μόντριτς βρήκε τον Βερσάλικο που έπιασε την κεφαλιά, οι Γάλλοι δεν κατάφεραν να απομακρύνουν, η μπάλα πήγε στον Πέρισιτς, που την υποδέχθηκε με το δεξί, εκτέλεσε με το αριστερό, δίχως να αφήσει περιθώριο αντίδρασης στον Γιορίς.



Οι Μπλε δίχως να έχουν ροή στο παιχνίδι τους, έκαναν το 2-1. Στο 34’, ο Γκριεζμάν εκτέλεσε κόρνερ, στο πρώτο δοκάρι ο Ματουιντί πήγε για την κεφαλιά, ο Πέρισιτς βρήκε την μπάλα με το χέρι, κι ο Πιτάνα –με τη βοήθεια του VAR- υπέδειξε πέναλτι, το οποίο μετέτρεψε σε γκολ ο Γκριεζμάν, που έφτασε τα 4 στη διοργάνωση.



Μέχρι το τέλος του ημιχρόνου, οι Κροάτες πίεσαν έχοντας ευκαιρίες με τους Ρέμπιτς και Βίντα, εντούτοις πήγαν στα αποδυτήρια και πάλι σε μειονεκτική θέση, μολονότι η…ποδοσφαιρική εικόνα ήταν καλύτερη από εκείνη της ομάδας του Ντεσάν. 

Ασύγκριτη Γαλλία, κατέρρευσε η Κροατία

Και στην αρχή του δευτέρου ημιχρόνου οι Κροάτες ήταν εκείνοι που προσπαθούσαν να παράξουν ωραίο ποδόσφαιρο, με συνδυασμούς και κινητικότητα, με τους «Μπλε» να μην αλλάζουν τη στρατηγική τους. Στο 48′, από πάσα του Ράκιτιτς ο Ρέμπιτς έπιασε ωραίο σουτ από δύσκολη γωνία, ο Γιορίς με το αριστερό χέρι παραχώρησε το κόρνερ. Έπρεπε  να φτάσουμε στο 52’ για να δούμε φάση των Γάλλων σε ροή παιχνιδιού, πάσα του Πογκμπά στο ανοικτό γήπεδο, ο Εμπαπέ άφησε πίσω του στο σπριντ τον Βίντα, αλλά δεν μπόρεσε να νικήσει στο τετ-α-τετ τον Σούμπασιτς. Κάτι που συνέβη στο 59’, με τον Πογκμπά να ψάχνει και πάλι τον Εμπαπέ, ο άσος της Παρί ταλαιπώρησε την κροατική άμυνα, βρήκε τον Γκριεζμάν εντός της μεγάλης περιοχής, εκείνος γύρισε στον Πογκμπά, που είδε την πρώτη προσπάθειά του να κοντράρει αλλά στη δεύτερη ευκαιρία με αριστερό πλασέ έκανε το 3-1, αφού ο Σούμπασιτς δεν είχε καλό οπτικό πεδίο. 



Και προτού προλάβουν να συνέρθουν οι Κροάτες δέχθηκαν και τέταρτο γκολ στο 65’, από το μακρινό σουτ του Εμπαπέ –φέρει ευθύνη ο Σούμπασιτς-, ο οποίος σε ηλικία 19 ετών και 207 ημέρων έγινε ο δεύτερος πιο νεαρός σκόρερ σε τελικό Μουντιάλ, μετά τον Πελέ το 1958!



Κι εκεί που όλα έδειχναν χαμένα για τους Κροάτες, στο 69’ ένα παιδαριώδες λάθος του Γιορίς που προσπάθησε να ντριμπλάρει τον Μάντζουκιτς στη μικρή περιοχή του (!), έδωσε οξυγόνο στην ομάδα του Ντάλιτς, που μείωσε σε 4-2. 



Παρά τις όποιες προσπάθειες, μέχρι το τέλος του ματς, δεν άλλαξε κάτι με τους Γάλλους να πανηγυρίζουν την επιστροφή στην κορυφή του κόσμου, ύστερα από 20 χρόνια. 

Μόσχα, Luzhniki Stadium 

Διαιτητής: Νέστορ Πιτάνα  

Κίτρινες κάρτες: Καντέ (27’), Ερναντέζ (41’)

Γαλλία: Γιορίς (αρχ.) –  Ερναντέζ, Βαράν, Ουμτιτί, Παβάρ  – Πογκμπά, Καντέ (54’ Ενζονζί) –  Ματουιντί (73’ Τολισό), Γκριεζμάν, Εμπαπέ –  Ζιρού (81’ Φεκίρ)

Προπονητής: Ντιντιέ Ντεσάν

Κροατία: Σούμπασιτς –  Στρίνιτς (81’ Πιάτσα), Βίντα, Λόβρεν, Βερσάλικο –  Μπρόζοβιτς, Πέρισιτς – Μόντριτς (αρχ.), Ράκιτιτς, Ρέμπιτς (71’ Κράμαριτς)-  Μάντζουκιτς

Προπονητής: Ζλάτκο Ντάλιτς


Σχολιασμός

Γράψτε το σχόλιό σας

ΕΤΑΙΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

ΕΠΩΝΥΜΙΑ: NOVA TELECOMMUNICATIONS & MEDIA ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (δ.τ. NOVA M.A.E.)

ΑΦΜ: 099936189, ΔΟΥ ΦΑΕ ΑΘΗΝΩΝ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΑΘΗΝΩΝ 106, ΑΘΗΝΑ, 104 42

ΤΗΛ: 210-6158000, E-MAIL: info@novasports.gr

ΙΔΙΟΚΤΗΤΡΙΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑ: NOVA M.A.E. ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ “UNITED GROUP OF COMPANIES”

ΝΟΜΙΜΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΡΙΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΙΩΡΗΣ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ: ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΔΟΥΚΑΣ

ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ ΤΟΥ ΟΝΟΜΑΤΟΣ ΤΟΜΕΑ (DOMAIN NAME): NOVA M.A.E.