Ονδούρα: Χωρίς «αστέρια», αλλά με Βαλντάνο!

Η κεντροαμερικανική χώρα θα συμμετάσχει για τρίτη φορά στην ιστορία της σε Παγκόσμιο Κύπελλο με τον «πολύ» Χόρχε Βαλντάνο, από τη θέση του ειδικού συμβούλου για το Μουντιάλ της Βραζιλίας, να είναι το μεγαλύτερο όνομα στην αποστολή των «κατράτσος».

Η κεντροαμερικανική χώρα θα συμμετάσχει για τρίτη φορά στην ιστορία της σε Παγκόσμιο Κύπελλο με τον «πολύ» Χόρχε Βαλντάνο, από τη θέση του ειδικού συμβούλου για το Μουντιάλ της Βραζιλίας, να είναι το μεγαλύτερο όνομα στην αποστολή των «κατράτσος».

Μετά το 1982 στην Ισπανία και το 2010 στη Νότιο Αφρική η Ονδούρα θα βρεθεί και στα γήπεδα της Βραζιλίας για το τρίτο της Παγκόσμιο Κύπελλο και μάλιστα το δεύτερο συνεχόμενο. Σε έξι ματς τελικής φάσης η χώρα της Κεντρικής Αμερικής δεν έχει σημειώσει νίκη, έχοντας τρεις ισοπαλίες και ισάριθμες ήττες. Στην πρώτη της παρουσία, το 1982, τερμάτισε τέταρτη στον όμιλό της, όπως και το 2010. Κοινό σημείο και των δύο γκρουπ η παρουσία της Ισπανίας, ενώ στο Μουντιάλ 2014 βρίσκεται στον πέμπτο όμιλο μαζί με Ισημερινό, Γαλλία και Ελβετία.

Απώλεια της τελευταίας στιγμής για την Ονδούρα είναι η μη είσοδος στην τελική 23άδα του τραυματία Άρνολντ Περάλτα της σκωτσέζικης Ρέιντζερς, ο οποίος υπηρετεί την Εθνική της χώρας του από το 2011. Ο Κολομβιανός τεχνικός Λουίς Φερνάντο Σουάρες, 54 ετών με θητεία σε καλές ομάδες της Λατινικής Αμερικής που βρίσκεται από το 2011 στον πάγκο της Εθνικής, τον αντικατέστησε με τον μέσο Έντερ Ντελγκάδο της Ρεάλ Εσπάνια της εγχώριας Λίγκας. Η Ονδούρα θα πρέπει να σταθεί στα πόδια της χωρίς τον Αμάντο Γκεβάρα που έχει «αποστρατευτεί» ως recordman συμμετοχών (138) από την Ονδούρα αλλά και τον πρώτο σκόρερ Κάρλος Παβόν (57 τέρματα) για τον ίδιο λόγο.

Υπάρχουν έμπειροι παίκτες στο δυναμικό του Σουάρες, που θα κληθούν να υπερβάλουν εαυτόν για να μπορέσουν να οδηγήσουν το κράτος της Κεντρικής Αμερικής σε διάκριση στο τουρνουά. Μεταξύ αυτών είναι ο 31χρονος επιθετικός Κάρλο Κόστλι της Ρεάλ Εσπάνια, ο οποίος τη σεζόν 2012/2013 αγωνίστηκε στην ελληνική Σούπερ Λίγκα με τη φανέλα της Βέροιας. Σημείο αναφοράς της παρουσίας της Ονδούρας στο Παγκόσμιο Κύπελλο 2014 είναι ο Χόρχε Βαλντάνο, με την ιδιότητα του ειδικού συμβούλου. Ο 58χρονος Αργεντινός, πρώην τεχνικός, έχει «κόψει» την ενεργό προπονητική από το μακρινό 1997 και ήταν άνεργος μετά την απομάκρυνσή του από διοικητικό πόστο στη Ρεάλ Μαδρίτης επί εποχής Ζοσέ Μουρίνιο στους «γκαλάκτικος». Το όνομά του, μια και υπήρξε σπουδαίος παίκτης και υποσχόμενος (μέχρι κάποια στιγμή) μάνατζερ, είναι το πλέον γνωστό στην αποστολή των «κατράτσος» για την κορυφαία διοργάνωση σε επίπεδο Εθνικών ομάδων.

Πώς προκρίθηκε

Στους δύο προκριματικούς της ζώνης της Κεντρικής και Βορείου Αμερικής και Καραϊβικής η Ονδούρα δεν συμμετείχε, επομένως πέρασε «bye» στον τρίτο στο σύνθετο τρόπο διεξαγωγής της CONCACAF. Στην τρίτη φάση κληρώθηκε στον τρίτο προκριματικό όμιλο, όπου προκρίθηκε ως πρώτη μαζί με τον Παναμά αφήνοντας εκτός συνέχειας Καναδά και Κούβα. Στο γκρουπ που σχηματίστηκε στην τέταρτη φάση ήρθε τρίτη πίσω από ΗΠΑ και Κόστα Ρίκα, κερδίζοντας την απευθείας πρόκριση στα γήπεδα της Βραζιλίας. Η μεγάλη επιτυχία, στην όλη διαδικασία, είναι ότι ανάγκασε το Μεξικό να παίξει μπαράζ. Μεγάλος πρωταγωνιστής της παρουσίας της Ονδούρας ήταν ο Τζέρι Μπένγκτσον με εννέα γκολ στην προκριματική φάση, ενώ δεύτερος σκόρερ με επτά ήταν ο γνώριμός μας Κάρλο Κόστλι.

Στόχος η πρώτη νίκη σε Μουντιάλ

Κάποιο ρεαλιστικό σενάριο πρόκρισης της Ονδούρας από τον πέμπτο όμιλο ( δεν υπάρχει, όσο κι αν στην μπάλα ισχύει το «ποτέ μην λες ποτέ». Σε μία χώρα όπου τα ποσοστά εγκληματικότητας την καθιστούν την πιο επικίνδυνη στον κόσμο, που βασίζει την οικονομία της στην εξαγωγή καφέ, φρούτων και ζάχαρης και που ποδοσφαιρικά ναι μεν έχει κάνει βήματα προόδου αλλά όχι για top επίπεδο, αν έρθει η πρώτη νίκη σε τελική φάση Παγκοσμίου Κυπέλλου θα πρόκειται για «Εθνική Εορτή». Με την εικόνα της, μάλιστα, αγωνιστικά, να προβληματίζει στα φιλικά προετοιμασίας, το να υλοποιήσει η Ονδούρα κάποια μεγάλη έκπληξη (πόσω μάλλον να περάσει τον όμιλο) προσεγγίζει σενάριο επιστημονικής φαντασίας!

Τα αστέρια

Ποδοσφαιριστής που να ξεχωρίζει στην Ονδούρα, στη «μετα-Παβόν/Γκεβάρα» εποχή, θα είναι, μάλλον, άτοπο ν΄ αναφερθεί. Ο Σουάρες, ο Βαλντάνο και το υπόλοιπο τεχνικό επιτελείο προσπαθούν να δημιουργήσουν αυτό το διάστημα ένα ανταγωνιστικό σύνολο, με τις αξιόπιστες μονάδες ν΄ απουσιάζουν. Μεγαλύτερο όνομα όλων είναι ο Μέινορ Φιγκουερόα, που αγωνίζεται στην αγγλική Πρέμιερ Λιγκ με τη Χαλ κι αποτελεί το «στυλοβάτη» της άμυνας. Πιο έμπειρος είναι ο 37χρονος γκολκίπερ της Ολίμπια της Ονδούρας Νόελ Βαγιαντάρες, ενώ σημαντικό κομμάτι του ρόστερ αποτελεί ο πολυσύνθετος Εμίλιο Ιζαγκίρε της Σέλτικ ο οποίος είναι ικανός να προσφέρει και στην άμυνα και στα χαφ. Ο Ουίλσον Παλάσιος της Στόουκ είναι παίκτης διεθνούς εμβέλειας κι από εκεί και πέρα η επιθετική συγκομιδή των Κάρλο Κόστλι και Τζέρι Μπένγκτσον θα κρίνει την πορεία της Ονδούρας στο Μουντιάλ. Αν σώνει και καλά θα έπρεπε να ξεχωρίσουμε κάποιους, οι Παλάσιος και Φιγκουερόα, με παραστάσεις από την αγγλική Πρέμιερσιπ, αποτελούν σημείο αναφοράς.


Σχολιασμός

Γράψτε το σχόλιό σας

ΕΤΑΙΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

ΕΠΩΝΥΜΙΑ: NOVA TELECOMMUNICATIONS & MEDIA ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (δ.τ. NOVA M.A.E.)

ΑΦΜ: 099936189, ΔΟΥ ΦΑΕ ΑΘΗΝΩΝ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΑΘΗΝΩΝ 106, ΑΘΗΝΑ, 104 42

ΤΗΛ: 210-6158000, E-MAIL: info@novasports.gr

ΙΔΙΟΚΤΗΤΡΙΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑ: NOVA M.A.E. ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ “UNITED GROUP OF COMPANIES”

ΝΟΜΙΜΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΡΙΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΙΩΡΗΣ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ: ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΔΟΥΚΑΣ

ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ ΤΟΥ ΟΝΟΜΑΤΟΣ ΤΟΜΕΑ (DOMAIN NAME): NOVA M.A.E.