Πρόσκληση με σημασία από την UEFA

H Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία προσκάλεσε στον τελικό του Super Cup, τον οποίο θα διαιτητεύσει η Στεφανί Φραπάρ, τις δύο Ιταλίδες διαιτήτριες που είχαν δεχθεί σεξιστική επίθεση.
Δημοσίευση: 12/08/2019 - 14:45
Η UEFA προσκάλεσε τις δύο Ιταλίδες διαιτήτριες, Αναλίζα Μότσα και Τζούλια Νικάστρο, οι οποίες δέχθηκαν πρόσφατα σεξιστική επίθεση, να παρακολουθήσουν τον αγώνα του Ευρωπαϊκού Super Cup, μεταξύ της Λίβερπουλ και της Τσέλσι, που θα διεξαχθεί την Τετάρτη (14/8) στην Κωνσταντινούπολη.

Οι εν λόγω ρέφερι συμμετείχαν σε δύο ξεχωριστούς αγώνες πρωταθλήματος ανδρών, ως βοηθός και διαιτήτρια, αντίστοιχα, όταν δέχθηκαν σεξιστική επίθεση από τηλεοπτικό σχολιαστή και παίκτη.

 Η UEFA τις προσκάλεσε να εκπροσωπήσουν τις γυναίκες διαιτήτριες της Ιταλίας, στο Besiktas Park, όπου θα ανοίξει η νέα ευρωπαϊκή περίοδος.

«Καταδικάζουμε σθεναρά όλες τις σεξιστικές, διακριτικές, παραβατικές και προσβλητικές συμπεριφορές εναντίον των γυναικών διαιτητών, οι οποιές αξίζουν τον μέγιστο σεβασμό για τη συμβολή τους όχι μόνο στο ποδόσφαιρο των γυναικών αλλά στην ανάπτυξη ολόκληρου του ευρωπαϊκού ποδοσφαιρικού κινήματος», δήλωσε ο πρόεδρος της Uefa, Αλεξάντερ Τσεφερίν.
Η συνάντηση που έχει προγραμματιστεί στην Τουρκία, θα περάσει στην Ιστορία, διότι θα τον διευθύνει, η Γαλλίδα Στεφανί Φραπάρ, η πρώτη γυναίκα που έχει οριστεί στο UEFA Super Cup. Η Ιταλική Ένωση Διαιτητών χαιρέτισε την πρόσκληση για τις δύο γυναίκες μέλη της.
«Ο πρόεδρος Μαρτσελο Νίτσι ευχαριστεί για την αξιόλογη πρωτοβουλία και την ευαισθησία που έδειξε ο πρόεδρος Αλεξάντερ Τσεφερίν», ανέφερε σχετική ανακοίνωση.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι 35χρονη Φραπάρ δεν είναι η πρώτη γυναίκα διαιτητής που θα διευθύνει σε αγώνα διοργάνωσης της UEFA για άνδρες. Αυτή η τιμή, ανήκει στη Νικόλ Πιτινιά, η οποία διηύθυνε σε τρεις προκριματικούς αγώνες του Κυπέλλου UEFA μεταξύ 2004 και 2009.

Η 35χρονη Φραπάρ ήταν και στον τελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου Γυναικών στη Γαλλία μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ολλανδίας, ενώ τον Απρίλιο έγραψε επίσης ιστορία στη χώρα της, όταν έγινε η πρώτη γυναίκα διαιτητής και συγκεκριμένα στον αγώνα της Ligue 1, Αμιέν-Στρασμπούρ. Στο τέλος της σεζόν, η Φραπάρ συμπεριλήφθηκε στους πίνακες διαιτητών της Ligue 1 για τη σεζόν 2019/2020.

Πηγή: ΑΜΕ-ΑΠΕ