Ο δρόμος προς το έπος!

Η ευχάριστη, όπως εξελίχθηκε, περιπέτεια της Εθνικής Ελλάδας στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα 2004 άρχισε στην πρεμιέρα του τουρνουά και ολοκληρώθηκε στο πέσιμο της αυλαίας.

Η ευχάριστη, όπως εξελίχθηκε, περιπέτεια της Εθνικής Ελλάδας στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα 2004 άρχισε στην πρεμιέρα του τουρνουά και ολοκληρώθηκε στο πέσιμο της αυλαίας. Η ομάδα του Ότο Ρεχάγκελ βρέθηκε στα γήπεδα της Πορτογαλίας ως ένα από τα μεγάλα αουτσάιντερ της διοργάνωσης και δικαιολογημένα θα ‘λεγε κανείς, ελάχιστοι ήταν αυτοί που πόνταραν σε μια αξιόλογη πορεία στη διοργάνωση. Άλλωστε τον όμιλο συμπλήρωναν η Ισπανία, η Ρωσία και η Πορτογαλία. 

Έτσι ξεκίνησε…

Και όμως, οι παίκτες της Εθνικής μας, φρόντισαν να διαψεύσουν τις Κασσάνδρες με το καλημέρα της διοργάνωσης. Πρώτη εκκωφαντική έκπληξη του τουρνουά κόντρα στην οικοδέσποινα Πορτογαλία του Λουίς Φελίπε Σκολάρι. Μόλις στο 7ο λεπτό ο Γιώργος Καραγκούνης “παγώνει” το “Ντραγκάο”, σημειώνοντας το 0-1. Στο 51ο λεπτό, το αστέρι των γηπεδούχων, ο Κριστιάνο Ρονάλντο ανατρέπει τον Γιούρκα Σεϊταρίδη και ο Άγγελος Μπασινάς από το σημείο του πέναλτι πετυχαίνει το 0-2. Στο τρίτο λεπτό των καθυστερήσεων, ο Κριστιάνο Ρονάλντο απλά μείωσε στο τελικό 1-2. 

Η απάντηση με Χαριστέα

Δεύτερο ραντεβού στις 16 Ιουνίου του 2004 κόντρα στην Ισπανία. Πάλι στο Πόρτο, στο “Εστάντιο Μπέσα” αυτή τη φορά όμως. Τα προγνωστικά ξανά εναντίον της, με τους “Φούριας Ρόχας” να είναι το ακλόνητο φαβορί και έχοντας ήδη μια νίκη από την πρεμιέρα (1-0 Ρωσία). Ο Φερνάντο Μοριέντες στο 28ο λεπτό, νίκησε τον Αντώνη Νικοπολίδη για το 1-0 των Ισπανών, με το οποίο έκλεισε το πρώτο μέρος. Η απάντηση της ελληνικής ομάδας ήρθε στο 66ο λεπτό με το πρώτο γκολ του Άγγελου Χαριστέα στη διοργάνωση. Γκολ που δημιουργούσε νέα δεδομένα στον όμιλο και βάζοντας για τα καλά στο παιχνίδι της πρόκρισης την ελληνική ομάδα. 

Το «χρυσό» γκολ του Βρύζα

Στο “Εστάντιο Αλγκάρβ” του Φάρο Λούλε, η Εθνική μας αναζητούσε το δικό της φάρο πρόκρισης κόντρα στην ήδη αποκλεισμένη, λόγω δύο ηττών, Ρωσία. To μυαλό την ίδια ώρα και στον άλλον αγώνα του ομίλου, μεταξύ της Ισπανίας και της Πορτογαλίας. Εφιαλτικό ξεκίνημα για την ομάδα του Ρεχάγκελ, καθώς στο 17′ έχανε με 2-0. Κιριτσένκο στο 2′ και Μπουλίκιν στο 17′ οι σκόρερ των Ρώσων. Στο 43′ ο Ζήσης Βρύζας έγινε ο “χρυσός” σκόρερ για την Εθνική μας ομάδα, καθώς το γκολ του σε συνδυασμό με τη νίκη της Πορτογαλίας επί της Ισπανίας, έστελνε την Ελλάδα στα προημιτελικά του Euro 2004. Ισόβαθμες με 4 βαθμούς οι δύο ομάδες, όμως η ελληνική είχε καλύτερη επίθεση και έτσι πήρε το εισιτήριο για τον επόμενο γυρο για πρώτη φορά στην ιστορία της. 

Στο «καναβάτσο» και οι Γάλλοι

Επόμενο ραντεβού στο “Ντα Λουζ” της Λισσαβόνας κόντρα σ’ ένα ακόμα μεγαθήριο. Τη Γαλλία του Ζιντάν, του Ανρί, του Μπαρτέζ, του Μακελελέ, του Λιζαραζού. Ο τελευταίος ακόμα θα θυμάται τη ντρίπλα του Θοδωρή Ζαγοράκη στο 65ο λεπτό της αναμέτρησης, με τον αρχηγό της Ελλάδας στη συνέχεια να στέλνει συστημένη τη μπάλα στο κεφάλι του Χαριστέα για να νικήσει αυτός τον Μπαρτέζ και να πετύχει έναν ακόμη γαλανόλευκο άθλο. Η Ελλάδα στα ημιτελικά του Euro 2004 και όλη η Ευρώπη άρχιζε να παραμιλά για την αρμάδα του Ότο Ρεχάγκελ.

Μπαμ με «Κολοσσό» και η Ευρώπη παραμιλά

Στα ημιτελικά, η Ελλάδα επιστρέφει στο γήπεδο που ξεκίνησε την περιπέτειά της. Στο νεόκτιστο Ντραγκάο του Πόρτο. Αντίπαλός της η Τσεχία. Ένα από φαβορί για την κατάκτηση του τίτλου. Όλοι οι Έλληνες πίστευαν πως το τέλος της ευχάριστης περιπλάνησης στα πορτογαλικά γήπεδα έφτανε στο τέλος της. Οι Τσέχοι του Κάρελ Μπρούκνερ φάνταζαν ανίκητοι. Νέντβεντ, Ροσίτσκι, Κόλερ, Πομπόρσκι, Μπάρος, Τσεχ βρίσκονταν στην αρχική ενδεκάδα της Τσεχίας. Ονόματα που προκαλούσαν δέος και… τρόμο. Τρόμο; Ας γελάσουμε… Οι ημίθεοι του “Ρεχακλή” δεν τρόμαζαν πια από κανέναν. Με σύμμαχο την τύχη μία ακόμα έκπληξη ήταν γεγονός. Με τον πιο αναπάντεχο τρόπο για τους Τσέχους. Το 0-0 της κανονικής διάρκειας έστειλε τον αγώνα στην παράταση, η οποία εκείνη την περίοδο μπορούσε να κριθεί και με το “Silver Goal”. Το μοναδικό που σημειώθηκε στη σύντομη αυτή πατέντα της UEFA/FIFA. Ο Κολοσσός της ελληνικής άμυνας, ο Τραϊανός Δέλλας, στην τελευταία φάση του πρώτου μέρους, μετά από κόρνερ-αλφάδι του Βασίλη Τσιάρτα έστειλε την μπάλα στα δίχτυα του Τσεχ και την Ελλάδα στον τελικό του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος 2004. Παράλληλα, άφησε στα κρύα του λουτρού τους Τσέχους, οι οποίοι ακόμα και σήμερα αδυνατούν να συνειδητοποιήσουν πως χάθηκε αυτός ο αγώνας. 

Το «γαλανόλευκο» έπος ολοκληρώθηκε

Το ζευγάρι του τελικού γνώριμο σε όλους. Επανάληψη της πρεμιέρας. Τι φινάλε! Η οικοδέσποινα Πορτογαλία εμφανιζόταν έτοιμη για τον πρώτο ευρωπαϊκό της τίτλο κόντρα στην άσημη και αδύναμη Ελλάδα. Περίμενε πως και πως τη στιγμή της εκδίκησης για το φιάσκο της πρεμιέρας. Ο Άγγελος Χαριστέας στο 57ο λεπτό έβαλε τον ιδανικότερο επίλογο. Με το τρίτο του γκολ στο τουρνουά έγραψε το όνομά του με τα πιο χρυσά γράμματα στην ιστορία του ελληνικού ποδοσφαίρου. Το θαύμα είχε ολοκληρωθεί. Η Ελλάδα ήταν η νέα πρωταθλήτρια Ευρώπης. Η μεγαλύτερη έκπληξη στην ιστορία του ευρωπαϊκού και του παγκόσμιου ποδοσφαίρου είχε γαλανόλευκο χρώμα! Ένα γαλανόλευκο Έπος! 
Η 4η Ιουλίου του 2004 γιορτάζεται πλέον ως… Εθνική εορτή. Ως μια ημέρα που τα δάκρυα επιστρέφουν στα μάτια όλων των Ελλήνων, οι οποίοι πλημμύρισαν τους δρόμους όλης της Ελλάδας για να πανηγυρίσουν αυτό τον ανεπανάληπτο θρίαμβο. 
Αλήθεια ποιος μπορούσε να σταματήσει αυτή την ομάδα εκείνο το καλοκαίρι; Κανένας είναι η απάντηση!


Σχολιασμός

Γράψτε το σχόλιό σας

ΕΤΑΙΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

ΕΠΩΝΥΜΙΑ: NOVA TELECOMMUNICATIONS & MEDIA ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (δ.τ. NOVA M.A.E.)

ΑΦΜ: 099936189, ΔΟΥ ΦΑΕ ΑΘΗΝΩΝ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΑΘΗΝΩΝ 106, ΑΘΗΝΑ, 104 42

ΤΗΛ: 210-6158000, E-MAIL: info@novasports.gr

ΙΔΙΟΚΤΗΤΡΙΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑ: NOVA M.A.E. ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ “UNITED GROUP OF COMPANIES”

ΝΟΜΙΜΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΡΙΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΙΩΡΗΣ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ: ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΔΟΥΚΑΣ

ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ ΤΟΥ ΟΝΟΜΑΤΟΣ ΤΟΜΕΑ (DOMAIN NAME): NOVA M.A.E.