Οι “χαρούμενοι” Ολλανδοί γράφουν ιστορία

Ο Άγιαξ γράφει μια ακόμη όμορφη ιστορία στο Ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο. Υπάρχει λόγος, υπάρχει τρόπος, υπάρχει λογική και... ευαισθησία! Όλα είναι απαραίτητα για να μεγαλουργήσουν τα “εφηβάκια” του Αίαντα!

Ο Άγιαξ γράφει μια ακόμη όμορφη ιστορία στο Ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο. Υπάρχει λόγος, υπάρχει τρόπος, υπάρχει λογική και… ευαισθησία! Όλα είναι απαραίτητα για να μεγαλουργήσουν τα “εφηβάκια” του Αίαντα!

Τα εξαγώγιμα Ολλανδικά προϊόντα έχουν ζήτηση! Η χώρα εισέπραξε 750 δισεκατομμύρια Ευρώ το 2018 για ηλεκτρονικούς υπολογιστές, φαρμακευτικά προϊόντα, ηλεκτρικές συσκευές μπλα μπλα μπλα! 

Αν ρωτήσεις κάποιον για την Ολλανδία αυτή την εποχή θα σου πει αμέσως Άγιαξ… Φρένκι Ντε Γιόνγκ, Μάταϊς ντε Λιχτ, Ντόνι Φαν ντε Μπέικ!

Αν δεν το γνωρίζατε έρευνα απέδειξε ότι οι έφηβοι στην Ολλανδία είναι οι πιο ευτυχισμένοι παγκοσμίως! Ο Δρ. Σιμόνε ντε Ρόους, αναλυτής του Ολλανδικού ινστιτούτου Κοινωνικής Έρευνας λέει : «Τα παιδιά στην Ολλανδία έχουν την απόλυτη στήριξη της οικογένειας, των φιλων και του σχολείου. Οι γονείς στηρίζουν και έχουν ήπιο έλεγχο. Υπάρχει ισομετρικό κλίμα, δεν υπάρχουν αυταρχικοί εκπαιδευτικοί. Αποδέχονται τα συναισθήματα των μαθητών και οι μαθητές τους εμπιστεύονται». 

Αρχές που ασπάζεται και καλλιεργεί στο απόλυτο το “σχολείο” Άγιαξ που χαρίζει αυτοπεποίθηση και ελευθερία έκφρασης σε εφήβους που αυτή τη στιγμή έχουν κάνει την Ευρώπη να τρίβει τα μάτια της. 

Αν τελικά προκριθεί στον τελικό ο Άγιαξ θα είναι ο δεύτερος τελικός την τελευταία τριετία. Το 2017 έχασε από την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ το Europa League! Αν σας φαίνονται νεαροί τώρα οι παίκτες του Αίαντα σκεφτείτε ότι οκτώ από τους έντεκα που ξεκίνησαν τον ημιτελικό με την Τότεναμ… αγωνίστηκαν στον προ διετίας τελικό με την Γιουνάιτεντ!

Τι είναι ο Άγιαξ; Οικογένεια. Μετά τον κόουτς Τεν Χαγκ που παραδόξως δεν είχε σχέση με την ομάδα πριν αναλάβει το 2017… οι βοηθοί του είναι οι Άρον Βίντερ (99/03), Ρίτσαρντ Βίτσχε (86/91 & 96/03)… στην δεύτερη ομάδα οι Μίχαελ Ράιζιχερ (90/96), Γουίνστον Μποχάρντε (94/97)… στην Κ19 ο Τζόνι Χάιτινχα (01/08 & 15/16)… στην Κ17 ο Ρίτσαρντ Κνόπερ (97/04)… στην Κ15 ο Σέντρικ φαν ντερ Χουν (00/03)… διευθυντής του ποδοσφαιρικού τμήματος είναι ο Μαρκ Όφερμαρς και πρόεδρος και γενικός διευθυντής ο Έντβιν φαν ντερ Σάαρ! Όλοι “έφηβοι” του Άγιαξ! 

Επίσης ο Αίαντας το 2016 “έκλεψε” από την Χρόνινχεν τον πιο πετυχημένο σκάουτερ/τεχνικό διευθυντή στην χώρα. Ο Χενκ Φέλντματε ήταν ενεργός στην Χρόνινχεν περίπου 33 χρόνια! Ανακάλυψε τους Άριεν Ρόμπεν, Μάρκους Μπεργκ, Ντέιλι Μπλιντ, Ντούσαν Τάντιτς, Βέρτζιλ Φαν Ντάικ και Λουίς Σουάρες! Στην πρώτη του σεζόν έφερε στο Άμστερνταμ τον αριστερό μπακ Ταλιαφίκο ενώ επέστρεψε στον σύλλογο ο Μπλιντ και αποκτήθηκε ο Τάντιτς!!! Αυτοί οι τρεις μαζί με τους οκτώ που έπαιξαν στον τελικό του 2017 ήταν η ενδεκάδα του Άγιαξ με την Τότεναμ! Εντυπωσιακό!

Ο ανταγωνισμός για την ανακάλυψη ταλέντων έχει γίνει σκληρός. Οι σκάουτερ του Άγιαξ οργανώνουν μέρες ταλέντων για ηλικίες από 6-10 ετών και εκεί ελπίζουν να βρουν το επόμενο διαμάντι πριν την υπόλοιπη Ευρώπη. 

Ο Ντε Λιχτ είχε θεωρηθεί παχύσαρκος από άλλες Ολλανδικές ομάδες όμως o Άγιαξ ρίσκαρε να υπογράψει με την “αρκούδα” όπως ήταν το παρατσούκλι του στις μικρές ηλικίες. 

Για την απόκτηση του Ντε Γιόνγκ από την Βίλεμ πήγαν στο ραντεβού οι Όφερμαρς, Μπέρκαμπ και Φρανκ ντε Μπουρ… είπε αντίο PSV και έμεινε στο Άμστερνταμ.

Ο Φαν ντε Μπέικ υπέγραψε όταν ήταν 12 με εντολή του Όφερμαρς ο οποίος επίσης “πάλευε” έναν χρόνο με την διοίκηση της Σάο Πάουλο για την απόκτηση του Ντάβιντ Νέρες. 

Υπάρχουν φυσικά τάσεις φυγής στο Ολλανδικό ποδόσφαιρο. Είναι αρκετοί οι 16χρονοι που σύμφωνα με τον Φέλντματε δεν υπογράφουν συμβόλαιο και προτιμούν να μετακομίσουν στην Αγγλία. Ο Άγιαξ με την πορεία του την τελευταία τριετία έχει καταφέρει να γίνει και πάλι ένας ιδανικός προορισμός για τα ταλέντα της χώρας και η απόδειξη ότι παρά την οικονομική διαφορά με Αγγλία, Ισπανία, Ιταλία… μπάλα είναι, όλα είναι πιθανά!

Ο υπεύθυνος συντονισμού σκάουτινγκ του Άγιαξ, Μίχελ Ντούσμπουργκ λέει : «Ο Άγιαξ παραμένει μαγικός. Με το που μπει ένας παίκτης στις εγκαταστάσεις αναπνέει ποδόσφαιρο. Πρώην ποδοσφαιριστές, οι ήρωές τους είναι και προπονητές τους. Όλα γίνονται με έναν και μόνο στόχο να προοδεύσουν οι ταλαντούχοι παίκτες μας. Για τους ανθρώπους που δουλεύουν στα πλυντήρια, τους σεφ, του σκάουτερ δεν υπάρχει πιο περήφανη στιγμή από ένα παιδί που φτάνει στην πρώτη ομάδα». 

Η έρευνα του Ολλανδικού Ινστιτούτου καταλήγει : «Οι έφηβοι στην Ολλανδία δεν πιέζονται. Συγκεντρώνονται στο να εξελίσσουν την αυτονομία τους από το να ασχολούνται με την υπακοή σε κανόνες. Αυτό τους βοηθά να σκέφτονται περισσότερο, να έχουν ελευθερία κινήσεων, να εξελίσσουν μια ιδέα περισσότερο. Μπορεί ένα ευτυχισμένο παιδί να μην είναι και “καλό” παιδί αλλά μπορείς να του έχεις και περισσότερη εμπιστοσύνη.»

Παρακολουθήστε ένα παιχνίδι του Άγιαξ… θα τα δείτε όλα αυτά!


Σχολιασμός

Γράψτε το σχόλιό σας

ΕΤΑΙΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

ΕΠΩΝΥΜΙΑ: NOVA TELECOMMUNICATIONS & MEDIA ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (δ.τ. NOVA M.A.E.)

ΑΦΜ: 099936189, ΔΟΥ ΦΑΕ ΑΘΗΝΩΝ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΑΘΗΝΩΝ 106, ΑΘΗΝΑ, 104 42

ΤΗΛ: 210-6158000, E-MAIL: info@novasports.gr

ΙΔΙΟΚΤΗΤΡΙΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑ: NOVA M.A.E. ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ “UNITED GROUP OF COMPANIES”

ΝΟΜΙΜΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΡΙΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΙΩΡΗΣ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ: ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΔΟΥΚΑΣ

ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ ΤΟΥ ΟΝΟΜΑΤΟΣ ΤΟΜΕΑ (DOMAIN NAME): NOVA M.A.E.