Γκασπερίνι, ο σωτήρας του κάλτσιο

Η Αταλάντα παίζει απόψε το πρώτο παιχνίδι της ιστορίας της στο Champions League. Ο άνθρωπος που την οδήγησε εκεί, ο Τζιαν Πιέρο Γκασπερίνι, σαν σήμερα πριν από τρία χρόνια φλέρταρε με την απόλυση.

Η Αταλάντα παίζει απόψε το πρώτο παιχνίδι της ιστορίας της στο Champions League. Ο άνθρωπος που την οδήγησε εκεί, ο Τζιαν Πιέρο Γκασπερίνι, σαν σήμερα πριν από τρία χρόνια φλέρταρε με την απόλυση.

Με δύο γκολ του Μποριέλο και ένα του Σάου η Κάλιαρι νικούσε άνετα 3-0 την Αταλάντα πριν από τρία χρόνια, στις 18 Σεπτεμβρίου του 2016. Ήταν η τρίτη ήττα του Γκασπερίνι σε τέσσερα παιχνίδια στον πάγκο των μπεργκαμάσκι και μόλις 96 ημέρες μετά την πρόσληψή του ήταν έτοιμος για αποχώρηση. Ότι συνέβη στην Ίντερ δηλαδή όταν έχασε τέσσερα από τα πρώτα πέντε παιχνίδια και απολύθηκε μόλις 89 ημέρες μετά τον Σεπτέμβρη του 2011.

Κάτι που σπανίζει στην εποχή μας είναι η υπομονή. Σε αντίθεση με την διοίκηση της Ίντερ η Αταλάντα είχε από δαύτη και τρία χρόνια μετά επιβραβεύεται. Ο προφήτης του Γκρουλιάσκο (…γεννημένος στο Γκρουλιάσκο του Τορίνο) οδήγησε την ομάδα στο Champions League! Πως;

Τρεις μήνες δεν αρκούν για να καταλάβει ένας ποδοσφαιριστής την φιλοσοφία Γκασπερίνι. Δεν πετάει απλά έντεκα Χριστιανούς στην αρένα με τα λιοντάρια. Για να συμβαδίσεις με τις ιδέες του πρέπει να δεις το ποδόσφαιρο όπως την ζωή σου. Στο τέλος καταλαβαίνεις ότι οι ποδοσφαιρικές ιδέες του είναι σίγουρα ιδέες ενός τρελού αλλά στο γήπεδο, αν τις ακολουθήσεις, θα ανταμειφτείς. 

Έχει δηλώσει ότι δεν είναι υποκινητής αλλά, δάσκαλος. Παίζει χωρίς φόβο. Πρέσινγκ ψηλά, πολύ ψηλά. Ακραίοι μπακ που παίζουν στόπερ. Ακραίοι χαφ που γίνονται επιθετικοί. Ξοδεύεις ενέργεια, βγάζεις ψυχή, παίζεις με θάρρος και αν τα κάνεις όλα αυτά τότε παρουσιάζεις σούπερ θέαμα όπως το έκανε η Αταλάντα πέρσι. Αν ένας τροχός της αμάξης δεν δουλέψει σωστά η καταστροφή μοιάζει δεδομένη. 

Αυτό είναι το ποδόσφαιρο του Γκασπερίνι. Ένα στοίχημα. Κάθεσαι στο τραπέζι μαζί του, συζητάς και αντιλαμβάνεσαι ότι είναι όλα ένα στοίχημα. Δεν είναι θέμα μηχανισμών αλλά ιδεών. Πρέπει να είσαι πιστός στα καθήκοντά σου ακόμη κι αν δεν είναι κανένας άλλος. Υψηλό τέμπο, ποιότητα και οργάνωση. Μένεις μαζί του ή φεύγεις; Μένεις!

Σε μια εποχή που το Ιταλικό ποδόσφαιρο είναι αργό, το ρίσκο ελάχιστο και η φιλοσοφία της αγωνιστικής υπομονής κυριαρχεί ο Γκασπερίνι με το περιπετειώδες 3-4-3 του κάνει την διαφορά. Από τα χέρια του πέρασαν και έφυγαν ήδη οι Καλντάρα, Γκαλιαρντίνι, Κόντι, Κεσιέ, Κριστάντε, Κούρτιτς, Μαντσίνι. Ο Σαπάτα έμεινε περιέργως και φυσικά είναι ακόμη εκεί ο Πάπου Γκόμες, ο Ίλιτσιτς, ο Χάτεμπουρ, ο Καστάνιε, ο ντε Ρόουν, ο Φρόιλερ, ο Χόσενς και ο Παλομίνο. 

Ρίξτε μια ματιά στην Αταλάντα, το αξίζει! Με τις ιδέες του ο Γκασπερίνι δίνει κάτι διαφορετικό στο Ιταλικό ποδόσφαιρο, προσφέρει κάτι που μπορεί να σώσει μια συντηρητική ποδοσφαιρικά χώρα, μια σανίδα σωτηρίας και περιμένει από τους υπόλοιπους να τον ακολουθήσουν. 


Σχολιασμός

Γράψτε το σχόλιό σας

ΕΤΑΙΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

ΕΠΩΝΥΜΙΑ: NOVA TELECOMMUNICATIONS & MEDIA ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (δ.τ. NOVA M.A.E.)

ΑΦΜ: 099936189, ΔΟΥ ΦΑΕ ΑΘΗΝΩΝ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΑΘΗΝΩΝ 106, ΑΘΗΝΑ, 104 42

ΤΗΛ: 210-6158000, E-MAIL: info@novasports.gr

ΙΔΙΟΚΤΗΤΡΙΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑ: NOVA M.A.E. ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ “UNITED GROUP OF COMPANIES”

ΝΟΜΙΜΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΡΙΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΙΩΡΗΣ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ: ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΔΟΥΚΑΣ

ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ ΤΟΥ ΟΝΟΜΑΤΟΣ ΤΟΜΕΑ (DOMAIN NAME): NOVA M.A.E.