Φαν Πέρσι από πέρσι… (video)

Αποστολή: Βασίλης Δούκας
Με τον Ολλανδό να θυμίζει τον περσινό φαν Πέρσι που έβρισκε συνεχώς δίχτυα, η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ ανέτρεψε την εις βάρος της κατάσταση που είχε δημιουργήσει στο "Γεώργιος Καραϊσκάκης" και με το 3-0 πέταξε εκτός Τσάμπιονς Λιγκ τον Ολυμπιακό.

Αποστολή: Βασίλης Δούκας

Με τον Ολλανδό να θυμίζει τον περσινό φαν Πέρσι που έβρισκε συνεχώς δίχτυα, η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ ανέτρεψε την εις βάρος της κατάσταση που είχε δημιουργήσει στο “Γεώργιος Καραϊσκάκης” και με το 3-0 πέταξε εκτός Τσάμπιονς Λιγκ τον Ολυμπιακό.

Με μαέστρο τον 40αρη Γκιγκς η Πρωταθλήτρια Αγγλίας τιμώρησε τους “ερυθρόλευκους” για την αστοχία τους και το κακό τους πρώτο ημίχρονο που ουσιαστικά τους στοίχισε και το όνειρο της πρόκρισης. Τα επιπόλαια λάθη στην άμυνα των πρωταθλητών Ελλάδος στο πρώτο 45λεπτο α εκμεταλλεύτηκαν οι Αγγλοι και έκαναν μία ιστορική ανατροπή.

Ο Μόγιες είδε για πρώτη φορά φέτος την ομάδα του να πιέζει, να κυνηγά όλες τις μπάλες και να δείχνει πάθος και όρεξη. Μία μεταμορφωμένη Γιουνάιτεντ, η οποία στο “θέατρο των ονείρων” δεν έζησε το δικό της εφιάλτη και αυτό το οφείλει σε μεγάλο βαθμό στον Ντε Χέα που στο 40′ είπε “όχι” στον Φουστέρ και στον Ντομίνγκεζ

Τα αρχικά πλάνα
Ο Ντέιβιντ Μόγιες παρέταξε τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ με 4-2-3-1. Συγκεκριμένα τα γκολπόστ της πρωταθλήτριας Αγγλίας υπερασπίστηκε ο Ντε Χέα, με τον Ράφαελ στο δεξί άκρο της άμυνας, τον Εβρά στο αριστερό και ανάμεσα τους οι Τζόουνς, Φέρντιναντ. Ο Κάρικ ήταν το αμυντικό χαφ με τον Γκιγκς λίγο πιο μπροστά του και στα άκρα τους Ουέλμπεκ (αριστερά), Βαλέντσια (δεξιά). Ο φαν Πέρσι τοποθετήθηκε στην κορυφή της επίθεσης, μπροστά από τον Ρούνι.

Ο Μίτσελ επέλεξε να παρατάξει τον Ολυμπιακό με το ίδιο σύστημα, αλλά χωρίς καθαρόαιμο σέντερ φορ. Ο Ρομπέτο κάθισε κάτω από τα δοκάρια, έχοντας μπροστά του από δεξιά προς τα αριστερά τους Σαλίνο, Μανωλά, Μαρκάνο και Χολέμπας. Ο Εντινγκά και ο Μανιάτης ήταν τα δύο αμυντικά χαφ με τον Ντομίνγκεζ μπροστά τους σε θέση οργανωτή. Ο Πέρεζ είχε τοποθετηθεί στα δεξιά, ο Φουστέρ στα αριστερά και ο Κάμπελ στην επίθεση.


Τα έχασε ο Ολυμπιακός, τα έβαζε η Γιουνάιτεντ

Η Μάντσεστερ με πέντε επιθετικογενείς παίκτες στην 11αδα της είχε σκοπό να πιέσει ψηλά και να γεμίσει την περιοχή του Ρομπέρτο, ωστόσο τα πολλά λάθη και οι καλές αλληλοκαλύψεις των “ερυθρολεύκων” δεν επέτρεπαν στους γηπεδούχους να βγουν σε θέση βολής. Οι στημένες φάσεις αποτελούσαν το μοναδικό τρόπο για να απειλήσει η πρωταθλήτρια Αγγλίας, όμως και εκεί είτε εύκολα, είτε δύσκολα οι παίκτες του Μίτσελ “καθάριζαν”.

Η πρώτη ουσιαστικά αξιόλογη φάση έγινε από τον Ολυμπιακό στο 16′, ήταν ο Κάμπελ γύρισε από τα δεξιά στον Φουστέρ, αλλά ο τελευταίος δεν κατάφερε να νικήσει τον Ντε Χέα. Η… απάντηση της Γιουνάιτεντ ήρθε δύο λεπτά αργότερα με τον Ρούνι να σηκώνεται μόνος στην καρδιά της περιοχής και τον Ρομπέρτο με τα ακροδάχτυλα και το δεξί δοκάρι να διατηρούν το μηδέν.

Η αδυναμία του Ολυμπιακού να κρατήσει την μπάλα στην κατοχή του και να “παγώσει” το ρυθμό τον έφερνε συνεχώς σε θέση άμυνας. Οι “ερυθρόλευκοι” χωρίς καθαρό μυαλό στο παιχνίδι τους έτρεχαν συνεχώς να καλύψουν τρύπες στα μετόπισθεν. Στο 23′ ο Χολέμπας έπεσε πάνω στον φαν Πέρσι και ο Κάιπερς που είναι ένας διαιτητής που δεν δυσκολεύεται να δώσει πέναλτι, έδειξε την άσπρη βούλα. Ο φαν Πέρσι στο 25′ δεν αστόχησε και έδωσε το προβάδισμα στην ομάδα του, δίνοντας το έναυσμα για τους ξέφρενους πανηγυρισμούς που ακολούθησαν από τους Αγγλους φιλάθλους.

Με τον Εντινγκά και τον Μανιάτη να έχουν οπισθοχωρήσει αρκετά, ο Γκιγκς είχε αφήσει τον άξονα και έβγαινε πολλές φορές από αριστερά. Η γρήγορη ανάπτυξη που επιχειρούσαν οι γηπεδούχοι με μία μπαλιά έφερναν τους “ερυθρόλευκους” συνεχώς στο κυνήγι της μπάλας και στα τυφλά διωξίματα που ουσιαστικά τους διατηρούσαν σε θέση άμυνας.

Τα ακροδάχτυλα του Ρομπέρτο έσωσαν τον Ολυμπιακό και στο 35′ σε κεφαλιά του Εβρά, ο οποίος και πάλι στην επόμενη φάση απείλησε με τον ίδιο τρόπο. Ο Ολυμπιακός είχε την ευκαιρία και μάλιστα διπλή για να φέρει το ματς στα ίσια, αλλά Ντε Χέα μιμήθηκε τον συμπατριώτη του και πρώην συμπαίκτη του στην Ατλέτικο. Ο Πέρεζ έβγαλε τη σέντρα από τα δεξιά, ο Φουστέρ έπιασε την κεφαλιά με τον Ισπανό γκολκίπερ να διώχνει με τα πόδια, ενώ αμέσως σηκώθηκε και έδιωξε με τον ίδιο τρόπο πάνω στη γραμμή το σουτ του Ντομίνγκεζ.

Λίγα δευτερόλεπτα πριν οδηγηθούν οι δύο ομάδες στα αποδυτήρια η Μάντσεστερ “χτύπησε” για δεύτερη φορά ισοφαρίζοντας το σκορ του πρώτου αγώνα. Ο Ρούνι έβγαλε τη συρτή σέντρα από τα δεξιά, ο Φαν Πέρσι είε αφήσει πίσω του τον Σαλίνο και ανενόχλητος με πλασέ στην κίνηση νίκησε για δεύτερη φορά τον Ρομπέρτο.


Φαν Πέρσι και τέλος στο όνειρο

Το δεύτερο ημίχρονο ξεκίνησε με τον Πέρεζ να προσπαθεί με κεφαλιά να σκοράρει, χωρίς να τα καταφέρει σε αντίθεση όμως με τον πρωταγωνιστή της βραδιάς. Ο Μαρκάνο δεν μπόρεσε να διώξει , στη συνέχεια έκανε το φάουλ, από το οποίο προήλθε το τρίτο γκολ της Γιουνάιτεντ. Ο φαν Πέρσι εκτέλεσε απευθείας, ο Ρομπέρτο δεν αντέδρασε όπως θα έπρεπε και είδε την μπάλα να καταλήγει για τρίτη φορά στο βάθος της εστίας του.

Ο Ολυμπιακός έπρεπε να κυνηγήσει το γκολ, γι αυτό και ο Μίτσελ απέσυρε τον Πέρεζ και έβαλε στη θέση του τον Βαλντέζ. Ο τελευταίος πήγε στην κορυφή της επίθεσης και ο Κάμπελ μετακόμισε στα δεξιά. Η κίνηση αυτή βελτίωσε την εικόνα των “ερυθρολεύκων”, οι οποίοι μέσα σε τρία λεπτά έφτασαν κοντά στο 3-1. Στο 63′ ο Βαλντέζ με το στήθος έστρωσε στον Ντομίνγκεζ, αλλά η μπάλα από το σουτ του Αργεντινού από το ημικύκλιο πέρασε πάνω από το δοκάρι, ενώ στο 66′ ο Σαλίνο γύρισε από τα δεξιά και ο Φουστέρ από το ύψος του πέναλτι με πλασέ έστειλε τη “στρογγυλή θεά” στα χέρια του Ντε Χέα.

Η Γιουνάιτεντ έχοντας το υπέρ της 3-0 και σε συνδυασμό με την πίεση του Ολυμπιακού είχε κλειστεί πίσω και προσπαθούσε με μακρινές μπαλιές να βγει στην αντεπίθεση. Γι αυτό το λόγο ο Μίτσελ έριξε στη μάχη και τον Μασάντο για να πιέσει στον άξονα, ενώ στο 81′ χρησιμοποίησε και τον 18χρονο Βέργο, ο οποίος ήταν το τελευταίο επιθετικό όπλο που είχε στη φαρέτρα του. Αντίθετα ο Μόγιες έβαλε τον Γιανγκ και τον Φλέτσερ θέλοντας να τονώσει τη μεσαία του γραμμή που πιεζόταν αρκετά σε εκείνο το σημείο.

Τα τελευταία λεπτά κύλησαν με τον Ολυμπιακό να έχει κλείσει στην περιοχή της τη Γιουνάιτεντ και να γεμίζει από τα άκρα προσπαθώντας να πετύχει το γκολ που θα τον έστελνε στα προημιτελικά της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης. Ο τραυματισμός και τα δύο λεπτά που κέρδισε ο φαν Πέρσι πεσμένος στο έδαφος πάγωσαν τον ρυθμό και τα όνειρα του Ολυμπιακού για την πρόκριση. 

ΜΑΝΤΣΕΣΤΕΡ Γ. – ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ 3-0 (Α’ αγώνας: 0-2)

Γκολ: 25′ πεν., 45+1′ , 52′ Φαν Πέρσι
ΜΑΝΤΣΕΣΤΕΡ Γ. (Μόγιες): Ντε Χέα, Ράφαελ, Εβρά, Τζόουνς, Φέρντιναντ, Γκιγκς, Κάρικ, Βαλέντσια (77′ Γιάνγκ), Ρούνεϊ, Γουέλμπεκ (82′ Φλέτσερ), Φαν Πέρσι (90+1′ Φελαϊνί).
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ (Μίτσελ): Ρομπέρτο, Σαλίνο (74′ Μασάντο), Μανωλάς, Μαρκάνο, Χολέμπας, Εντινγκά, Μανιάτης, Πέρες (57′ Βαλντέζ), Ντομίνγκεζ, Φουστέρ (82′ Βέργος), Κάμπελ.

Eπιμέλεια: Βασίλης Δούκας


Σχολιασμός

Γράψτε το σχόλιό σας

ΕΤΑΙΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

ΕΠΩΝΥΜΙΑ: NOVA TELECOMMUNICATIONS & MEDIA ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (δ.τ. NOVA M.A.E.)

ΑΦΜ: 099936189, ΔΟΥ ΦΑΕ ΑΘΗΝΩΝ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΑΘΗΝΩΝ 106, ΑΘΗΝΑ, 104 42

ΤΗΛ: 210-6158000, E-MAIL: info@novasports.gr

ΙΔΙΟΚΤΗΤΡΙΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑ: NOVA M.A.E. ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ “UNITED GROUP OF COMPANIES”

ΝΟΜΙΜΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΡΙΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΙΩΡΗΣ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ: ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΔΟΥΚΑΣ

ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ ΤΟΥ ΟΝΟΜΑΤΟΣ ΤΟΜΕΑ (DOMAIN NAME): NOVA M.A.E.