Άρης-Κοβαλίβκα 1-2: Προδόθηκε από την άμυνα του…

Σοκ για τον Άρη που δεν τα κατάφερε με τη "Σταχτοπούτα" του Europa League. Βρέθηκε δύο φορές πίσω στο σκορ (47' Νόβακ, 63' Αντιούκ), βρήκε μία μόνο απάντηση (55' Μπ. Γκάμα) και αποκλείστηκε.

Η σφοδρή επιθυμία του Άρη, όπως είχε δηλωθεί και χτες από τον Μίκαελ Ένινγκ, να προχωρήσει στο Europa League, δε μετουσιώθηκε σε πράξη καθώς η Κόλος Κοβαλίβκα επιβλήθηκε των «Κιτρίνων» 2-1 στο «Κλεάνθης Βικελίδης» στην πρώτη της ευρωπαϊκή συμμετοχή.

Τα πλάνα των προπονητών

Ο Μίκαελ Ένινγκ επέστρεψε στο γνώριμο για τον ίδιο και την ομάδα του σχηματισμό του 4-2-3-1 με μια έκπληξη στο αρχικό σχήμα. Αυτήν είχε να κάνει με την τοποθέτηση του Λούκας Σάσα στο δεξί άκρο της άμυνας καθώς ήθελε να χρησιμοποιήσει τον Ροζ στο κέντρο της αμυντικής γραμμής γνωρίζοντας τη δύναμη της ουκρανικής ομάδας στα στημένα. Ωστόσο, δεν ήταν η πρώτη φορά που γίνεται κάτι τέτοιο με τον Βραζιλάνο χαφ να βοηθάει δημιουργικά από τη δεξιά πτέρυγα. 

Ο Ρουσλάν Κοστίσιν προχώρησε σε αρκετές αλλαγές σε σχέση με τον πρόσφατο αγώνα πρωταθλήματος της Κόλος Κοβαλίβκα αλλά και σε αλλαγή σχηματισμού. Το 5-4-1 ήταν άκρως αντιπροσωπευτικό και των προθέσεων της ομάδας του, δίνοντας προτεραιότητα στην ανασταλτική λειτουργία με σαφή στόχο να «χτυπήσει» στις αντεπιθέσεις. 

Από δύο καλές στιγμές

Οι γηπεδούχοι μπήκαν με σαφή στόχο να ελέγξουν τον ρυθμό, να κρατήσουν μπάλα και να μοιράσουν το παιχνίδι τους στις πτέρυγες, σε Γκάμα και Φετφατζίδη, αριστερά και δεξιά αντίστοιχα, έχοντας ως κρυφό «άσο» στο μανίκι τους την κάθετη κίνηση του Μπερτόγλιο στον άξονα, με τους συμπαίκτες του να τον «ψάχνουν» πυκνά-συχνά. 

Την ίδια στιγμή, οι Ουκρανοί αντιπαρέβαλαν πυκνή συνοχή σε αμυντική και μεσαία γραμμή, μπολιασμένα από πάθος και δυναμισμό. Μετά τα πρώτα αναγνωριστικά λεπτά, ανεβάζοντας τους ακραίους αμυντικούς δημιούργησαν προϋποθέσεις για επισκέψεις με αξιώσεις στην αντίπαλη περιοχή.Αρκετές δυνατές μονομαχίες που είχαν ως συνέπεια τον τραυματισμό στο 2’ των Λόπεθ, Χάβρις και λίγο αργότερα των Γκανέα, Σμιρνί

Έτσι, οι δύο ομάδες δημιούργησαν ένα πλαίσιο λεπτών ισορροπίων, μέσα από τις οποίες κατάφεραν να βρουν δύο σημαντικές στιγμές έκαστη. Την αρχή έκανε ο Μπρούνο  Γκάμα με σουτ στα όρια της περιοχής στο 10’ βρίσκοντας τον Βόλινετς σ’ ετοιμότητα. Στο 22’ ο Ζοζούλια βγήκε στην πλάτη της άμυνας των «Κιτρίνων» και σε εξαιρετική σέντρα που βγήκε από αριστερά δεν κατάφερε να βρει την μπάλα. 

Στο 33’ ο Σμιρνί βρέθηκε σε πλεονεκτική θέση απέναντι στον Κουέστα τον οποίο κι αποπειράθηκε να νικήσει με κεφαλιά «ψαράκι» αλλά ο Ισπανός πορτιέρε απέκρουσε εντυπωσιακά. Τρία λεπτά μετά ο Ματίγια απάντησε στις ευκαιρίες, με εκτέλεση φάουλ και την μπάλα να σταματάει στην εξωτερική πλευρά της οριζόντιας δοκού!

Αχ αυτήν η άμυνα …

Το δεύτερο μέρος ξεκίνησε χωρίς διαφοροποιήσεις και για τις δύο ομάδες. Ωστόσο ήταν πλέον σαφές πως θα η εικόνα θα άλλαζε όσο η ώρα περνούσε. Και παρότι φάνηκε πως οι γηπεδούχοι μπήκαν καλά, οι Ουκρανοί αιφνδιίασαν καθώς μόλις στο 47’άνοιξαν το σκορ με ιδανική εκτέλεση φάουλ του Μπογκντάνοφ, η άμυνα του Άρη αδράνησε κι ανάμεσά της πετάχτηκε ο Νόβακ για να στείλει την μπάλα στα δίχτυα σπρώχνοντας το άγχος και την πίεση προς την πλευρά των ποδοσφαριστών του Μίκαελ Ένινγκ. 

Το αρχικό μούδιασμα διαδέχτηκε η αντίδραση, με πείσμα και πάθος που οδήγησε σε μια – σχετικά – γρήγορη αντίδραση με τον Μπρούνο Γκάμα να «εκτελεί» τον Βόλινετς στο 55’ για το 1-1. Άμεσα οι γηπεδούχοι ανέκτησαν την ψυχολογία, πήραν μέτρα στο γήπεδο κι άρχισαν να επισκέπτονται την αντίπαλη περιοχή με αξιώσεις μεν με πρόβλημα όμως στη διάσπαση της πολυπρόσωπης άμυνας και στην τελική προσπάθεια. Αναγκαστικά ο Άρης ανέβηκε αφήνοντας κενά στα μετόπισθεν. 

Και σα να μην έφτανε αυτό, σε μια φάση που και πάλι οι Ουκρανοί βγήκαν γοργά στην επίθεση, βγήκε η σέντρα από δεξιά στο δεύτερο δοκάρι, εκεί ανενόχλητος ο Μπογκντάνοφ έπιασε δυνατό διαγώνιο σουτ που απέκρουσε αρχικά ο Κουέστα αλλά ο Αντιούκ από κοντά δε δυσκολεύτηκε να τη στείλει στα δίχτυα ανακτώντας το προβάδισμα. 

Ο κ. Ένινγκ αντέδρασε περνώντας στο ματς τον Μάνο αντί του Γκανέα και γυρίζοντας τον σχηματισμό σε 3-5-2. Στο 74’ σε παρόμοια φάση με το δεύτερο γκολ το σουτ του Σελέζνιοφ βρήκε στα πλευρά του Σάσα με την μπάλα να καταλήγει κόρνερ. Ο ίδιος παίκτης στο 75’ δοκίμασε τ’ αντανακλαστικά του Κουέστα με τον Ισπανό να διώχνει με γροθιές! Στο 78’ ο Μαντσίνι αντικατέστησε τον Σάσα δίνοντας το σύνθημα για φουλ επίθεση. 

Στο 83’ ο Αντιούκ είχε την ευκαιρία να τελειώσει πρόωρα το ματς αλλά και πάλι ο Ισπανός τερματοφύλακας του Άρη νίκησε αντίπαλο σε τετ α τετ! Ωστόσο η μεγαλύτερη ευκαιρία του δεύτερου μέρους ανήκε στον Μαντσίνι, που έπιασε δυνατό, συρτό σουτ πάνω στην κίνηση σε σέντρα του Ντάτκοβιτς, με την μπάλα να περνάει άουτ! 

Διαιτητής

Λιονέλ Τσούντι (Ελβετία)

Βοηθοί

Ματίας Σμπρίσα (Ελβετία)

Πασκάλ Χίρτσελ (Ελβετία)

Τέταρτος

Αλεσάντρο Ντούντιτς (Ελβετία)

Άρης (Μ. Ένινγκ) (4-2-3-1): Κουέστα, Σάσα (78’ Μαντσίνι), Ροζ, Ντάτκοβιτς, Γκανέα (70’ Μάνος), Ματίγια, Τζέγκο, Φετφατζίδης (σ.σ. Φετφατζίδης), Μπρ. Γκάμα, Μπερτόγλιο, Λόπεθ. 

Κ. Κοβαλίβκα (Ρ. Κοστίσιν) (5-4-1): Βόλινετς, Ζοζούλια (51’ Μορόζκο), Χάβρις (σ.σ. αρχηγός), Πετρόφ, Νόβακ, Γέμετς, Σμιρνί (88’ Κοστίσιν), Μπογκντάνοφ, Ζαντόια, Αντιούκ, Λισένκο (63’ Σελέζνιοφ).


Σχολιασμός

Γράψτε το σχόλιό σας

ΕΤΑΙΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

ΕΠΩΝΥΜΙΑ: NOVA TELECOMMUNICATIONS & MEDIA ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (δ.τ. NOVA M.A.E.)

ΑΦΜ: 099936189, ΔΟΥ ΦΑΕ ΑΘΗΝΩΝ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΑΘΗΝΩΝ 106, ΑΘΗΝΑ, 104 42

ΤΗΛ: 210-6158000, E-MAIL: info@novasports.gr

ΙΔΙΟΚΤΗΤΡΙΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑ: NOVA M.A.E. ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ “UNITED GROUP OF COMPANIES”

ΝΟΜΙΜΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΡΙΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΙΩΡΗΣ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ: ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΔΟΥΚΑΣ

ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ ΤΟΥ ΟΝΟΜΑΤΟΣ ΤΟΜΕΑ (DOMAIN NAME): NOVA M.A.E.