"Επίθεση στον ... Κινγκ-Κονγκ"

Ο Θωμάς Μαύρος χαρακτήρισε "Κινγκ- Κονγκ" τα χρέη της ΑΕΚ αλλά εξέφρασε την αισιοδοξία ότι με την συμμετοχή όλων των "Ενωσιτών" μπορεί να νικηθεί.
Δημοσίευση: 30/06/2012 - 08:25

Ο Θωμάς Μαύρος χαρακτήρισε "Κινγκ- Κονγκ" τα χρέη της ΑΕΚ αλλά εξέφρασε την αισιοδοξία ότι με την συμμετοχή όλων των "Ενωσιτών" μπορεί να νικηθεί. Αποκάλυψε δε πως αν δεν επιτευχθεί ο στόχος που έχει βάλει, θα αποσυρθει από το εγχείρημα που ανέλαβε. Αποσπάσματα της συνάντευξης που έδωσε ο Θωμάς Μαύρος στη SportDay:

-Ας αρχίσουμε από τα βασικά. Πότε και πώς αποφασίσατε να βγείτε μπροστά αυτή τη δύσκολη εποχή;

«Καθόμουν στο μαγαζί και αναλογιζόμουν την κατάσταση της ΑΕΚ, είδα το φάντασμα της Δ' Εθνικής και είπα στον εαυτό μου "τι κάνεις τώρα; Τι μπορείς να κάνεις;". Δεν με συμβούλευσε κάποιος, ούτε υπήρξε κάποιος πίσω μου. Εγώ δεν έχω να δώσω τα χρήματα, κάποιοι φίλοι μου επιχειρηματίες μπορεί να είναι δίπλα μου, αλλά δεν ενδιαφέρονται, έτσι απέμενε μόνο ο κόσμος. Εκεί πήρα την απόφαση, με έπιασε κάτι μέσα μου να απευθυνθώ στον κόσμο. Ενιωσα μεγάλη χαρά, γιατί δεν θα συνεχιζόταν η "αδιαφορία μου" σαν ΑΕΚτζή, το "ό,τι είναι να γίνει, θα γίνει". Είπα "προχώρα, να κάνεις μια προσπάθεια, αν πετύχει, πέτυχε. Αν όχι θα κοιμάσαι ήσυχος επειδή έκανες την προσπάθεια". Ετσι ξεκίνησε. Πολύ ξαφνικά, πολύ συναισθηματικά, πρόχειρα αν θέλετε. Βλέπουμε ότι υπάρχει ανταπόκριση για μια αλλαγή στην ομάδα.

Αντίπαλός μας είναι ο... Κινγκ Κονγκ, το οικονομικό. Εξήγησα από την πρώτη στιγμή πως τα λεφτά είναι πολλά. Μόνο στους παίκτες οφείλουμε 6,5 εκατ. ευρώ. Γύρω στα 2,5 εκατ. ευρώ είναι το άρθρο 44 και η εφορία. Συνολικά 10-12 εκατ. ευρώ που αν τα βρεις, τα δίνεις άμεσα και δεν μένει τίποτα στο ταμείο. Η λύση για μένα είναι τα 20 ευρώ. Οχι τα διαρκείας. Τα διαρκείας είναι πάρα πολύ καλά και πρέπει να προωθηθούν, αλλά δεν είναι λύση. Βοηθούν να γεμίσει το στάδιο και αποφέρουν και οικονομικό όφελος.

Το ζητούμενο είναι να καλύψουμε τα χρέη μας και να μπορούμε να έχουμε χρήματα να... τρέξουμε την επόμενη σεζόν, χωρίς να λέμε πάλι στους παίκτες "περίμενε, θα σε πάρω τηλέφωνο" ή να λέμε ψέματα. Αυτή τη στιγμή στατιστικά υπάρχουν 800.000 ΑΕΚτζήδες. Επί 20 ευρώ μας κάνει 16 εκατ. ευρώ. Αν βγάλεις και 3-4 εκατ. ευρώ από τα διαρκείας, πας στα 20 εκατ. ευρώ. Αρα καλύπτεις τις οφειλές σου και έχεις και 8 εκατ. ευρώ για να μην αντιμετωπίσει πρόβλημα τη νέα σεζόν η ομάδα. Επομένως η λύση είναι τα 20 ευρώ που καλούμε τους ΑΕΚτζήδες -εν μέσω βαθιάς κρίσης, βέβαια και το κατανοούμε- να συνεισφέρουν για την οικομική σωτηρία της ομάδας».

-Οπως είπατε, η εποχή δεν βοηθά. Ρεαλιστικά μιλώντας, τι ποσό περιμένετε να συγκεντρωθεί από τον κόσμο;

«Δεν μπορώ να κάνω τέτοιες σκέψεις. Τι να πω τώρα; Να μαζέψουμε 15 εκατ. ευρώ μαζί με τα διαρκείας. Πρέπει να καλύψουμε τα 12 εκατ. ευρώ και να έχουμε και κάποια λεφτά για τις τρέχουσες υποχρεώσεις».

-Προλαβαίνει η ΑΕΚ;

«Αν έχεις καλή διάθεση και, βέβαια, λεφτά δεν είναι τίποτα. Ξυπνάς ένα πρωί και δηλώνεις τη συμμετοχή σου με το ποσό που θέλεις. Είναι στην κρίση του κάθε φιλάθλου το πώς βλέπει το όλο θέμα. Αν θέλει η ομάδα να μην έχει προβλήματα, να έχει νέους στόχους. Είναι στο χέρι του. 20 ευρώ δεν πιστεύω ότι είναι ένα ποσό που αν κάποιος το καταθέσει, θα υποφέρει οικονομικά».

-Ας υποθέσουμε πως ξημερώνει η 7η Ιουλίου. Τα διαρκείας είναι περίπου 10.000 - 12.000 και από τον κόσμο έχει συγκεντρωθεί ένα σεβαστό, αλλά όχι το αναμενόμενο ποσό. Τι κάνει ο Θωμάς Μαύρος;

«Δεν προχωράω. Είμαι ξεκάθαρος. Είμαι μόνος μου. Τα υπόλοιπα παιδιά, ο Τσιάρτας, ο Κωστής, μπορούν να συνεχίσουν αν θέλουν. Το τεχνικό τιμ. Μπήκα μέσα στην ΠΑΕ λόγω των διαρκείας. Σε διαφορετική περίπτωση θα περίμενα να δω τι γίνεται με τον Κινγκ Κονγκ. Αυτή ήταν από την αρχή η τοποθέτησή μου. Δεν αλλάζω τίποτα απ' όσα έχω πει. Αν βρεθεί το ποσό και μπορούμε να είμαστε αξιοπρεπείς, όλοι μας και ως ΑΕΚ και ως άτομα, αν μπορούμε να πληρώνουμε, θα είναι χαρά μου να προσπαθήσω για μια καινούργια ΑΕΚ. Με ένα άλλο στυλ πνευματικό, αγωνιστικό και συμπεριφοράς. Αν δεν βρεθούν τα χρήματα, η απόφασή μου είναι ειλημμένη. Δεν θα ξεγελάσω κανέναν. Θα πω "ευχαριστώ πάρα πολύ, πάω σπίτι μου". Η εκτίμησή μου είναι πως είναι δύσκολο».

-Σας ξάφνιασε το τηλεφώνημα του Ντέμη;

«Λόγω των προβλημάτων που έχω να αντιμετωπίσω, δεν το σκεφτόμουν. Ηταν ένα ευχάριστο τηλεφώνημα. Μέσα μου έλεγα πως κάτι θα κάνει. Και το έκανε. Ηταν ειλικρινής. Μου είπε πως είναι 100% μαζί μου. Πως θα με βοηθήσει. Με την εφορία, με σπόνσορες. Ετσι πρέπει να είναι η ΑΕΚ. Το πιο σημαντικό είναι η ενότητα. Αν δεν πάμε όλοι μαζί, δεν γίνεται τίποτα. Αν φτιάξω εγώ Μαυρικούς, ο άλλος Ντεμικούς, ο τρίτος Μπαγεβιτσικούς, τι θα γίνει; Πρέπει να σταματήσει αυτό. Να αγαπάμε τους ανθρώπους, αλλά η ΑΕΚ είναι πάνω απ' όλα. Δεν θα πλακωνόμαστε επειδή εσύ είσαι Μαυρικός και ο άλλος Ντεμικός. Ολοι οι καλοί χωράνε, αρκεί να προσφέρουν. Η ΑΕΚ δεν θα ταΐζει τζάμπα κανέναν».

-Για να είμαστε αισιόδοξοι, αν όλα πάνε καλά τι να περιμένουμε τη νέα σεζόν;

«Θα γίνει μάχη τεράστια. Απ' όλες τις απόψεις και σε όλους τους τομείς. Με δουλειά πάνω από το 100%. Πρέπει να δείξουμε στον κόσμο ότι χτίζεται μια καλή, καινούρια, νεανική ομάδα. Να βλέπει 2-3 πράγματα. Δεν θα δει 52, αλλά θα δει τη νοοτροπία του νικητή. Δεν μπορώ να ανεχτώ να φοβάται ένας παίκτης της ΑΕΚ. Θέλει δουλειά με παιδιά στυλ Κλωναρίδη. Ευχή μας, πιστεύω και "θέλω" μας είναι να βγάλουμε κι άλλους... Κλωναρίδηδες».

-Υπάρχουν;

«Δεν το ξέρω αυτή τη στιγμή. Ούτε το τεχνικό τιμ. Αυτό είναι το σχέδιο, όμως. Καινούριοι... Κλωναρίδηδες. Με πολύ δουλειά. Ενα παιδί μπορεί να ξεχωρίζει, να έχει ταλέντο, αλλά θα έχει και 10 αρνητικά. Σταδιακά πρέπει να αρχίσεις να τα μειώνεις και κάποια στιγμή ο κόσμος θα δει έναν άλλο παίκτη».

Είστε αντίθετος με τις πωλήσεις παικτών. Αν, όμως, αύριο έρθει πρόταση για Λεονάρντο, Μάκο, τι κάνετε; Πουλάτε;

«Αν δεν έχεις λεφτά, τι να κάνεις; Αλλο τι θέλω και άλλο τι μπορώ. Ολα, βέβαια, γίνονται με την έγκριση του προπονητή. Μπορεί να έχω τον τελευταίο λόγο, αλλά αν ο Βαγγέλης πει ότι έναν παίκτη τον χρειάζεται οπωσδήποτε, θα σεβαστούμε την απόφασή του και θα προσπαθήσουμε να δούμε τι άλλοι τρόποι υπάρχουν για να... ρεφάρουμε οικονομικά».

-Πότε πιστεύετε πως θα είναι ανταγωνιστική η ομάδα;

«Θέλει χρόνο. Δεν είμαστε ο Χουντίνι. Πιστεύω ότι σε 3-4 μήνες θα αρχίσει να ρολάρει. Στην αρχή θα είναι δύσκολα, οι παίκτες θα είναι κουρασμένοι, αλλά η ομάδα πρέπει να έχει ένα στυλ παιχνιδιού. Να μην κάνει ο καθένας ό,τι θέλει. Κάποια στιγμή θα βγουν οι αυτοματισμοί. Αν συνεχίσουμε εμείς, η ΑΕΚ θα προσπαθήσει να παίξει μπάλα. Ας χάσουμε 10-0. Καλό θα μας κάνει. Θα δούμε τις ελλείψεις μας. Θα καθίσουμε κάτω να δουλέψουμε και θα συνέλθουμε».

-Η δουλειά με τους νέους παίκτες ήταν που σας έκανε να προτιμήσετε τον Βαγγέλη Βλάχο έναντι του Νίκου Κωστένογλου;

«Τον Βαγγέλη τον προτίμησα από πολλές απόψεις. Εχει νοοτροπία νικητή, είναι εργατικός, νέος, φιλόδοξος. Αυτή τη στιγμή, πέρα από τα προβλήματα της ΑΕΚ, του Βαγγέλη του δίνεται μια μεγάλη ευκαιρία. Είναι σε μια μεγάλη ομάδα. Αν δουλέψει -που θα δουλέψει-, πάνε όλα καλά και υπάρχει μια ηρεμία, θα φανεί πολύ το όνομά του. Του χρόνου θα παίζουμε Ευρώπη. Θα ακουστεί και στην Ευρώπη».