Ντέρμπι υψηλής ευκρίνειας!

Η NOVA ετοιμάζεται να υποδεχτεί το HD κλασικό ντέρμπι του ελληνικού πρωταθλήματος. Ολυμπιακός εναντίον Παναθηναϊκού σε μια ποδοσφαιρική μονομαχία με έντονο παρελθόν και πλούσιο παρόν (ελπίζουμε και μέλλον). Δεκάδες «ήρωες της Κυριακής», χιλιάδες στιγμές χαράς και λύπης, εκατομμύρια φίλαθλοι συντονισμένοι στην ελληνική ποδοσφαιρική τιτανομαχία. Το Novasports.gr ρίχνει μια κοντινή ματιά στο μεγάλο ματς που κλέβει την Σαββατιάτικη παράσταση.

Η NOVA ετοιμάζεται να υποδεχτεί το HD κλασικό ντέρμπι του ελληνικού πρωταθλήματος. Ολυμπιακός εναντίον Παναθηναϊκού σε μια ποδοσφαιρική μονομαχία με έντονο παρελθόν και πλούσιο παρόν (ελπίζουμε και μέλλον). Δεκάδες «ήρωες της Κυριακής», χιλιάδες στιγμές χαράς και λύπης, εκατομμύρια φίλαθλοι συντονισμένοι στην ελληνική ποδοσφαιρική τιτανομαχία. Το Novasports.gr ρίχνει μια κοντινή ματιά στο μεγάλο ματς που κλέβει την Σαββατιάτικη παράσταση.

Η μπίλια στο κόκκινο!
Σε ό,τι αφορά την προϊστορία των δύο ομάδων με γηπεδούχο τον Ολυμπιακό οι Πειραιώτες προηγούνται με 27 νίκες, έναντι 13 του Παναθηναϊκού. 20 ματς έχουν λήξει ισόπαλα. Η τελευταία νίκη του τριφυλλιού στο Φάληρο ήταν στις 4 Μαρτίου του 2007, όταν ο Δημήτρης Παπαδόπουλος πάγωσε τους φίλους του Ολυμπιακού διαμορφώνοντας το τελικό 0-1 στο 88ο λεπτό.

Το πρώτο ήταν πράσινο!
Η πρώτη αναμέτρηση των δύο ομάδων για την Α’ εθνική κατηγορία αποτέλεσε θρίαμβο του Παναθηναϊκού. Οι πράσινοι του Αντώνη Μηγιάκη θριάμβευσαν επί του Ολυμπιακού στο στάδιο Καραϊσκάκη με 4-1! Οι ερυθρόλευκοι είχαν ανοίξει το σκορ μάλιστα στο 15ο λεπτό με τον Κώστα Παπάζογλου. Μεγάλος πρωταγωνιστής του ντέρμπι όμως αναδείχθηκε ο Ανδρέας Παπαεμμανουήλ, ο οποίος πέτυχε χατ-τρικ. Το αυτογκόλ του αμυντικού του Ολυμπιακού Γιώργου Λαιμού διαμόρφωσε το τελικό σκορ. Ήταν η τελευταία αγωνιστική της κανονικής περιόδου, με τον τίτλο να κρίνεται στο μπαράζ μεταξύ Παναθηναϊκού και ΑΕΚ, με τους πράσινους να επικρατούν με 2-1 για να πανηγυρίσουν τον τίτλο!

Το μεγαλύτερο σκορ…
Στην πλούσια ιστορία της Α’ εθνικής το ματς με το μεγαλύτερο σκορ μεταξύ Ολυμπιακού και Παναθηναϊκού παραμένει το 3-4 της περιόδου 1989-1990. Αν και το πρώτο ημίχρονο έληξε ισόπαλο χωρίς σκορ, στο δεύτερο τα τέρματα έπεφταν βροχή εκατέρωθεν με το… κοντέρ να σταματάει στα επτά! Ντέταρι, Τσαλουχίδης και Αποστολάκης σκόραραν από πλευράς Ολυμπιακού. Καλιτζάκης, Μαραγκός, Αντωνίου και Σαμαράς πέτυχαν γκολ για τους νικητές τελικά πράσινους. Πάντως η έντονη εναλλαγή του σκορ δεν έπεισε τους φίλους των δύο ομάδων, οι οποίοι εν χορώ φώναζαν συνθήματα για την αξιοπιστία του ματς.

Φόντακας ο σκόρερ…
Ο Γιώργος Σιδέρης είναι ο παίκτης ο οποίος με 7 γκολ, μάτωσε περισσότερες φορές τα δίκτυα του αιωνίου σε αναμετρήσεις με γηπεδούχο τον Ολυμπιακό. Ο… Φόντακας άνοιξε λογαριασμό με τα πράσινα δίκτυα το Νοέμβρη του 1962 με ένα γκολ στο τελικό 3-2 υπέρ της ομάδας του. Διαμόρφωσε το 1-0 του Φλεβάρη του 66, υπέφραψε με χατ τρικ το εμφατικό 4-0 επί του Παναθηναικού το 1967, για να ολοκληρώσει τους λογαριασμούς του με τους πράσινους στο 2-1 του 68-69…

Ράφα-γκολ!
O Oυρουγουανός, Ραφαέλ Περόνε, ήρθε το 1978 στον Ολυμπιακό και έμεινε στο λιμάνι για δύο χρόνια. Αγαπήθηκε και δέθηκε με την ομάδα του Ολυμπιακού, καθώς αποτέλεσε μια απο τις μεγαλύτερες ποδοσφαιρικές δόξες που φόρεσαν τα ερυθρόλευκα. Ένα σοβαρό οικογενειακό πρόβλημα τον ανάγκασε να γυρίσει στην πατρίδα του και όχι να συνεχίσει στο λιμάνι. Πρόλαβε ωστόσο να σκοράρει σ’ ένα ιδιαίτερο ελληνικό «κλάσικο», το πρώτο του Γιώργου Δεληκάρη με την πράσινη φανέλα. Σ’ ένα κατάμεστο Γ.Καραισκάκης σκόραρε στο 26ο λεπτό με απευθείας εκτέλεση φάουλ, για να χαρίσει τη νίκη στον Ολυμπιακό, αλλά και για να γίνει ο πρώτος ξένος που σκόραρε στο ντέρμπι αιωνίων στην έδρα των ερυθρόλευκων…

Η πιο βαριά φανέλα…
Συνολικά 15 είναι οι παίκτες που τόλμησαν ν’ αυτομολήσουν απευθείας στο αντίπαλο στρατόπεδο… Στο μακρινό 1927 ο Λεωνίδας Καλογερόπουλος έκανε το ξεκίνημα των ιδιόμορφων αυτών μεταπηδήσεων… Ακολούθησε κι εκείνη του Κώστα Παπάζογλου το 1958 και του Γραμμού το 1976 χωρίς ιδιαίτερα απόνερα, για να φτάσουμε στο τσουνάμι του Γιώργου Δεληκάρη το 1978. Ο Δεληκάρης είπε το “ναι” στην πρόταση 10.000.000 δραχμών της διοίκησης του “τριφυλλιού” και σκόρπισε ενθουσιασμό στους φίλους του ΠΑΟ και μεγάλη πίκρα στον Πειραιά. Γαλάκος, Κυράστας, Σαργκάνης και Βαμβακούλας πέρασαν από Πειραιά σε Λεωφόρο και μας έφεραν μέσω της δεκαετίας του 80΄ στη νέα εποχή με τα σήριαλ μεταγραφής τους. Ο Στράτος Αποστολάκης από σημαία της άμυνας των Πειραιωτών έγραψε ιστορία με το τριφύλλι, αλλάζοντας συλλογικό στρατόπεδο. Το ντέρμπι του 1990 έγινε Παρασκευή ώστε οι αστυνομικές δυνάμεις να είναι πλήρεις, ενώ το σούπερ καπ μεταξύ των αιωνίων δεν έγινε ποτέ για ν’ αποφευχθούν επεισόδια. Ο Κρίς Καλαντζής από το τριφύλλι πέρασε στον έφηβο, νιώθοντας αδικημένος, για να σκοράρει στο ΠΑΟ-ΟΣΦΠ του 1994… Ο Αντώνης Νικοπολίδης θα περίμενε κανείς να κλείσει την καριέρα του στον Παναθηναικό, όμως μετά από 15 χρόνια στην Παιανία, αρκετά απ’ αυτά στη σκιά του Βάντσικ, επέλεξε το λιμάνι το 2004 για να γίνει και εκεί ήρωας… Ο Μιχάλης Κωνσταντίνου αφού το 2001 έγινε μήλο της έριδος μεταξύ των αιωνίων, προτίμησε τα πράσινα, πανηγύρισε τον τίτλο του 2004, για να φορέσει τα ερυθρόλευκα το 2005 και για τρία χρόνια. Ο Σεμπαστιάν Λέτο είναι ο τελευταίος που άλλαξε απευθείας στρατόπεδο, αλλάζοντας φανέλα πριν από τρία χρόνια για να κατακτήσει το ντάμπλ μετά τον Ολυμπιακό και με τον Παναθηναϊκό. 

“Προδότες” και σκόρερ…
Τέσσερις απ’ τους παραπάνω κατάφεραν να σκοράρουν εναντίον της παλιάς τους ομάδας και μάλιστα ο Μιχάλης Κωνσταντίνου το έπραξε εκατέρωθεν… Δύο φορές σαν παίκτης του Παναθηναϊκού, μία σαν ποδοσφαιριστής του Ολυμπιακού. Κάτι που κατάφερε και ο Στράτος Αποστολάκης. Στις 25 Φεβρουαρίου του 1990 σκοράρει με τα ερυθρόλευκα στο Καραισκάκη, αλλά ο Ολυμπιακός χάνει με 4-3 απ’ τον αιώνιο αντίπαλο και στις 28 Απριλίου του 1996 υπογράφει την εκτός έδρας ήττα του Ολυμπιακού με 1-0 απ’ τον Παναθηναϊκό. Ο πρώην ερυθρόλευκος Γιώργος Καπουράνης το Δεκέμβρη του 1995 παγώνει το Καραισκάκη, χαρίζοντας τη νίκη με 2-1 στον Παναθηναικό. Μετά απ’ αυτό το γκολ, το τριφύλλι είδε υπομονετικά δέκα χρόνια να περνούν για να κερδίσει τον Ολυμπιακό στο Φάληρο. Ο Σεμπαστιάν Λέτο ήταν ο ηγέτης της πράσινης αντεπίθεσης την περσινή σεζόν στο Καραισκάκη και ισοφάρισε με απευθείας εκτέλεση φάουλ το γκολ του Μιραλάς…

Οι… αντι-ήρωες

Δημήτρης Παπαδόπουλος
Ο Δημήτρης Παπαδόπουλος είχε ένα πέρασμα με πολλά σκαμπανεβάσματα απ’ τον Παναθηναϊκό και σίγουρα χωρίς το τέλος που και ο ίδιος θα είχε ονειρευτεί… Όταν στα 22 του κατακτούσε το πρωτάθλημα με το τριφύλλι στην πρώτη του χρονιά στην Παιανία και μάλιστα έχοντας αναδειχθεί πρώτος σκόρερ του πρωταθλήματος όλα προμήνυαν ένα ρόδινο μέλλον. Ωστόσο η ανάκαμψη του Ολυμπιακού και η ξηρασία τίτλων του τριφυλλιού συμπαρέσυρε την καριέρα του «Παπ» για ν’ αποχωρήσει άδοξα απ’ το τριφύλλι το 2008. Έζησε γρήγορα την άνοδο και την πτώση, αφού είναι ο σκόρερ στην τελευταία νίκη του Παναθηναϊκού στο Γ. Καραϊσκάκης τη σεζόν 2006-2007, αλλά κι εκείνος που αστόχησε απ’ την άσπρη βούλα απέναντι στον Αντώνη Νικοπολίδη στο ισόπαλο με 1-1 ντέρμπι της 13ης του Γενάρη του 2008.  

Θοδωρής Ζελιλίδης
Ο Θοδωρής Ζελελίδης ήρθε στον Ολυμπιακό μετά από θητεία και δέσιμο με τον Άρη εννέα ετών! Αγωνιζόταν ως επιθετικός και σε περίπου μια δεκαετία ως παίκτης του Άρη και μετά από 165 συμμετοχές στην Α’ εθνική είχε πετύχει 32 γκολ με τους κίτρινους. Ήρθε στο λιμάνι τη σεζόν 1986-1987 ως μια λύση ανάγκης, με τους Πειραιώτες να ψάχνονται διοικητικά βρισκόμενοι στο ξεκίνημα μιας μεγάλης κρίσης. Ο Ολυμπιακός εκείνη τη χρονιά κατέκτησε το τελευταίο πρωτάθλημα πριν τα πέτρινα χρόνια, με τον Ζελιλίδη να μετράει 22 συμμετοχές και 4 γκολ. Την επόμενη σεζόν η Λάρισα κατακτά τον τίτλο, και ο άντι-ήρωας μας μετά από 7 συμμετοχές αποχαιρετά το λιμάνι. Πρόλαβε να σκοράρει στο ντροπιαστικό 1-4 εκείνης της σεζόν με αντίπαλο τον Παναθηναϊκό, ισοφαρίζοντας το γκολ του Γεωργαμλή, πριν έρθουν ακόμα τρία από Σαραβάκο και Βλάχο. Αυτό ήταν το προτελευταίο του ματς πριν αποχωρήσει, ενώ νωρίτερα στη σεζόν είχε σκοράρει και στο 2-2 με αντίπαλο την ΑΕΚ, αλλά και στην ήττα με 3-1 απ’ την πρωταθλήτρια Λάρισα.

Τα νήπια του ντέρμπι!
Αν τις εστίες Ολυμπιακού και Παναθηναϊκού υπερασπιστούν Μέγιερι και Καπίνο τελικά θα είναι ένα ρεκόρ νεότητας κάτω απ’ τα γκόλποστ των δύο αιωνίων. Σπάνια και οι δύο τερματοφύλακες σε ντέρμπι αιωνίων είναι τόσο νεαροί όσο ο Μέγιερι (21) και ο Καπίνο (17). Ο Δημήτρης Ελευθερόπουλος του Ολυμπιακού έκανε ντεμπούτο σε ντέρμπι Ολυμπιακού-Παναθηναϊκού στις 8 Δεκεμβρίου του 1996 σε ηλικία 20 ετών. Απέναντι του όμως είχε τον πολύ έμπειρο Γιόζεφ Βάντσικ. Μόλις 19 ετών ήταν ο Αντώνης Νικοπολίδης όταν υπερασπίστηκε για πρώτη φορά την εστία του τριφυλλιού σε ντέρμπι αιωνίων. Στο περίφημο 3-4 και στις 25 Φεβρουαρίου του 1990, πρόλαβε να κάτσει 65 λεπτά κάτω απ’ τα γκολπόστ, αφού αποχώρησε τραυματίας μετά από ρήψη αντικειμένου απ’ την ερυθρόλευκη εξέδρα. Την θέση του είχε πάρει ο Γιώργος Αμπαδιωτάκης.

To πρόσωπο

Αντώνης Νικοπολίδης
Απ’ το 2009 έχουμε να δούμε τον Αντώνη Νικοπολίδη κάτω απ’ τα δοκάρια του Ολυμπιακού σε εντός έδρας ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό. Η απουσία της εμπειρίας του «εν αποστρατεία» πλέον θρυλικού τερματοφύλακα είναι επίκαιρη όσο ποτέ, με τους «αμούστακους» Μπάλαζ Μέγιερι και Στέφανο Καπίνο να συγκεντρώνουν τις περισσότερες πιθανότητες να ξεκινήσουν ως βασικοί στο πρώτο τους μεγάλο ντέρμπι! Στο Novasports.gr μπορείτε να δείτε την ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα συνέντευξη του Αντώνη Νικοπολίδη λίγο πριν το ντέρμπι. http://www.novasports.gr/news.aspx?a_id=212439&Sport=1&Competition=1713&Season=100081&Country=82&Round=252785 Πρώτα ας θυμηθούμε τις σημαντικότερες στιγμές της καριέρας του στα μεγάλα ντέρμπι.

Το πρώτο ντέρμπι

25 Φεβρουαρίου 1989, ο 19χρονος Αντώνης Νικοπολίδης καλείται να αντικαταστήσει τον Γιόζεφ Βάντσικ, στη δεύτερη του συμμετοχή με τα χρώματα του τριφυλλιού. Το ντεμπούτο του σε ντέρμπι ήταν νικηφόρο καθώς οι πράσινοι επικράτησαν με 4-3 στο Καραϊσκάκη, ωστόσο ο νεαρός τότε γκολκίπερ θέλει να ξεχάσει εκείνο το ματς, καθώς οι οπαδοί του Ολυμπιακού εκτοξεύοντας πέτρες τον χτύπησαν στο κεφάλι με αποτέλεσμα αν αντικατασταθεί από τον Αμπαδιωτάκη.

Ξανά σε ντέρμπι αγωνίστηκε μετά από επτά ολόκληρα χρόνια. Την περίοδο 1997-98 ο Παναθηναίκός με βασικό πλέον τερματοφύλακα τον Νικοπολίδη θα γνωρίσει δύο ήττες στο Ολυμπιακό Στάδιο με 3-1 και 0-2. Ακολουθεί την επόμενη σεζόν η ισοπαλία 0-0 στο ΟΑΚΑ με τον Παναθηναϊκό φιλοξενούμενο.

Το τελευταίο του στα πράσινα
Στις 22 Νοεμβρίου του 2003 αγωνίζεται στο τελευταίο του ντέρμπι με το τριφύλλι στο στήθος. Το γκολ του μετέπειτα συμπαίκτη του Στολτίδη, ισοφάρισε το γκολ του Κωνσταντίνου επίσης μελλοντικού του συμπαίκτη για το τελικό 1-1. Οι διαπραγματεύσεις με τη διοίκηση του τριφυλλιού για ανανέωση του συμβολαίου του πέφτουν στο κενό.

Το νταμπλ του 2004 βάφτηκε πράσινο. Ο ίδιος συμμετείχε στη φιέστα, αλλά αποδοκιμάστηκε από τους φίλους του τριφυλλιού καθώς οι φήμες για μετακίνηση του στον Ολυμπιακό ήταν πλέον έντονες. Οι φιλοδοξίες του όμως σε ηλικία 33 ετών ήταν ακόμα μεγάλες και ο Ολυμπιακός εκμεταλλευόμενος την ευκαιρία ήρθε για να του τις καλύψει. Κατά την παρουσίαση του, το τρακ ήταν μεγάλο.

Τα πρώτο ερυθρόλευκο ντέρμπι
Το πρώτο του ντέρμπι ως ποδοσφαιριστής του Ολυμπιακού στις 4 Δεκεμβρίου του 2004 είναι και το πρώτο αιώνιο ντέρμπι στο νεότευκτο Καραϊσκάκη. Οι ερυθρόλευκοι επικράτησαν με 1-0 χάρη σε ένα γκολ-φάουλ του Ριβάλντο.

Η επιστροφή στη Λεωφόρο
Στις 10 Απριλίου του 2005 ο Αντώνης Νικοπολίδης επιστρέφει στη Λεωφόρο ως αντίπαλος και η υποδοχή από τους φιλάθλους του Παναθηναϊκού μόνο φιλική δεν είναι… Το γκολ του Κωνσταντίνου λυγίζει τον Νικοπολίδη στην πρώτη του ήττα σε ντέρμπι ως τερματοφύλακας των ερυθρολεύκων.

Το τελευταίο αντίο
Ο Αντώνης Νικοπολίδης αγωνίστηκε για τελευταία φορά σε ντέρμπι των δύο αιωνίων στις 21 Μαρτίου του 2010, όταν ο Ολυμπιακός κέρδιζε για το γόητρο τον μετέπειτα νταμπλούχο Παναθηναϊκό με γκολ του Ματ Ντάρμπισιρ. Το τελευταίο ντέρμπι του Νικοπολίδη στο Καραϊσκάκη ήταν αυτό στις 29 Νοεμβρίου του 2009, όταν οι ερυθρόλευκοι επικράτησαν χάρη στα δύο γκολ του Κώστα Μήτρογλου.  


Σχολιασμός

Γράψτε το σχόλιό σας

ΕΤΑΙΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

ΕΠΩΝΥΜΙΑ: NOVA TELECOMMUNICATIONS & MEDIA ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (δ.τ. NOVA M.A.E.)

ΑΦΜ: 099936189, ΔΟΥ ΦΑΕ ΑΘΗΝΩΝ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΑΘΗΝΩΝ 106, ΑΘΗΝΑ, 104 42

ΤΗΛ: 210-6158000, E-MAIL: info@novasports.gr

ΙΔΙΟΚΤΗΤΡΙΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑ: NOVA M.A.E. ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ “UNITED GROUP OF COMPANIES”

ΝΟΜΙΜΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΡΙΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΙΩΡΗΣ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ: ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΔΟΥΚΑΣ

ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ ΤΟΥ ΟΝΟΜΑΤΟΣ ΤΟΜΕΑ (DOMAIN NAME): NOVA M.A.E.