Ένινγκ: “Δεν είμαι… μάγος, προτιμώ το 5-4 από το 1-0”!

Ο νέος προπονητής του Άρη μίλησε με περίσσια αυτοπεποίθηση στην πρώτη του συνέντευξη Τύπου και ανέλυσε τα πλάνα που έχει για τους "κίτρινους".

Για περισσότερα από σαράντα λεπτά, ο Μίχαελ Ένινγκ ανέλυσε την ποδοσφαιρική του φιλοσοφία και τα πλάνα που έχει για τον Άρη. Ο νέος προπονητής των “κίτρινων” παρουσίαστηκε από την ομάδα της Θεσσαλονίκης, εμφανίστηκε με περίσσια αυτοπεποίθηση και αρκετά αισιόδοξος για το έργο που έχει αναλάβει και αναφέρθηκε στις κινήσεις που θα κάνει για να επιστρέψει ο Άρης στο δρόμο των επιτυχιών. 

Ο Ένινγκ ανέφερε μεταξύ άλλων ότι στόχος του είναι να παίξει ο Άρης επιθετικό ποδόσφαιρο, έδειξε να αντιλαμβάνεται την πίεση που υπάρχει στο σύλλογο για άμεσα αποτελέσματα, ενώ έκανε ιδιαίτερη αναφορά στον Άγγελο Χαριστέα. 

Η τοποθέτηση του Άγγελου Χαριστέα: 

“Ιδιαίτερη μέρα για την ομάδα μας, καλωσορίζουμε το νέο μας προπονητή στην οικογένεια του Άρη. Να του ευχηθώ επιτυχίες, υγεία και όλοι μαζί, όχι μόνος του, θα προσπαθήσουμε να κάνουμε το καλύτερο δυνατό για την ομάδα και τους φιλάθλους μας και είμαι σίγουρος ότι θα τα καταφέρουμε”. 

Αναλυτικά οι δηλώσεις του Μίχαελ Ένινγκ: 

Για την παρουσία του στον πάγκο του Άρη: 

“Είμαι χαρούμενος που είμαι εδώ. Θα προσπαθήσουμε όσο το δυνατόν πιο γρήγορα και συγκεντρωμένα να έχουμε επιτυχίες. Επιτυχίες δεν είναι μόνο νίκες, αλλά να προσπαθούμε σε κάθε παιχνίδι και να κάνουμε πραγματικότητα το όνειρο των φίλων του Άρη, ώστε η ομάδα να πηγαίνει μόνο προς τα πάνω. 

Για μένα ως Γερμανό, έχει μεγάλη αξία η ομάδα του Άρη και το ελληνικό ποδόσφαιρο. Είναι κάτι που παρακολουθούμε στη Γερμανία. Επειδή είχα παίκτη τον Άγγελο Χαριστέα, έχω δει παιχνίδια του Άρη και ιδιαίτερα από τη στιγμή που ανέλαβε ο Άγγελος και ελπίζω ότι θα τα καταφέρουμε όλοι μαζί. Φυσικά έχουμε λίγο χρόνο για να συνηθίσουμε ο ένας τον άλλον, όμως έτσι είναι το ποδόσφαιρο. Είναι καλή η πρώτη εντύπωση, υπάρχει καλό κλίμα και είμαι αισιόδοξος”. 

Για τα δυνατά και αδύναμα στοιχεία που έχει παρατηρήσει στον Άρη: 

“Θα μπορούσαμε να μιλάμε πολύ πάνω σε αυτό. Για τα αδύναμα σημεία, δεν είναι κάτι ευχάριστο να αναλύσω και δεν θέλω να τα ξέρουν και οι αντίπαλοι. Στα θετικά, είναι μια ομάδα που έχει ποιότητα και εμπειρία, μια ομάδα που δημιουργεί ευκαιρίες και μπορεί να κερδίσει οποιονδήποτε αντίπαλο αν εκμεταλλευτεί τις ευκαιρίες που δημιουργεί. Όμως αυτό που λείπει είναι η ισορροπία πάνω σε αυτό το κομμάτι. Χρειάζεται συγκέντρωση και στα 90 λεπτά και στην άμυνα υπάρχει κάποιο περιθώριο βελτίωσης για να αποφευχθούν κάποια λάθη που κοστίζουν βαθμούς”. 

Για την ποδοσφαιρική του φιλοσοφία: 

“Αυτό που γνωρίζετε και το ξέρει και ο Άγγελος Χαριστέας, είναι ότι ως ποδοσφαιριστής ήμουν επιθετικός. Μου αρέσει να επιτίθεται η ομάδα, μου αρέσει η επιθετική κυριαρχία και να επιτίθεται η ομάδα στην αντίπαλη περιοχή. Δεν μου αρέσει να υπερασπίζομαι ένα συγκεκριμένο αποτέλεσμα. Προτιμώ να κερδίζω 5-4 απ’ ότι με 1-0. Όμως μου αρέσει να υπάρχει μια συγκεκριμένη φιλοσοφία στην άμυνα και την επίθεση, γιατί μου αρέσει να κερδίζουμε. Αναφορικά με το σύστημα, εξαρτάται από τις δυνάμεις που έχει κάθε ομάδα και το υλικό και θα μπορέσω να μιλήσω πάνω σε αυτό στην πορεία”. 

Για το αν έπαιξε ρόλο στην απόφαση του να αναλάβει την τεχνική ηγεσία του Άρη, η παρουσία του Άγγελου Χαριστέα: 

“Είναι η τρίτη φορά που πρώην παίκτης μου γίνεται τεχνικός διευθυντής σε ομάδα και με καλεί να αναλάβω τη θέση του προπονητή. Ειδικά με τον Άγγελο είχα πάντα μια σχέση εμπιστοσύνης. Τόσο στην περίοδο που ήταν παίκτης μου, αλλά και στη συνέχεια και ήταν ένας λόγος που ήρθα για να συνεργαστώ απευθείας με τον τεχνικό διευθυντή. Μπορεί να βγει κάτι μεγάλο από αυτή τη συνεργασία και σίγουρα έπαιξε σημαντικό ρόλο”.

Για το γεγονός ότι είχε μείνει για ένα διάστημα εκτός ποδοσφαίρου: 

“Υπάρχουν πολλοί λόγοι γι΄αυτό. Δουλεύω στο χώρο από το 1998. Είχα φτάσει σε ένα συγκεκριμένο σημείο με το Αμβούργο, όπου χρειαζόταν να πάρω μια απόσταση από το προσκήνιο και να ξεκουραστώ. Όμως δεν έφυγα ποτέ από το ποδόσφαιρο. Δούλεψα στην τηλεόραση ως αναλυτής και σχολιαστής. Πάντα ήταν στο μυαλό μου να δουλέψω στο εξωτερικό, το έβλεπα ως μια πρόκληση και περίμενα να ωριμάσουν οι συνθήκες για να υλοποιηθεί αυτό το πλάνο. Αυτή ήρθε στην περίπτωση της Βάσας στην Ουγγαρία, όμως ποτέ δεν έφυγα από το ποδόσφαιρο, απλά δεν ήμουν στο προσκήνιο”.

Για το αν μπορεί να περάσει γρήγορα η φιλοσοφία του στην ομάδα: 

“Το ελπίζω, αλλιώς κάτι θα υπήρχε λάθος στο σκεπτικό μου. Όμως αυτό εξαρτάται από το αν η ομάδα θα καταφέρει να αφομοιώσει γρήγορα τη φιλοσοφία μου. Είναι ο τρόπος που θα παίξεις, όχι αν θα κερδίσεις ή θα χάσεις με 1-0. Όμως το πιστεύω”. 

Για το αν είναι μειονέκτημα ότι αναλαμβάνει την τεχνική ηγεσία σε αυτή την περίοδο: 

“Σίγουρα είναι πλεονέκτημα όταν έχεις την ομάδα από την αρχή και μπορείς μέσα από μια προετοιμασία να μεταδώσεις όσα θέλεις. Ο χρόνος είναι το ζητούμενο, όμως εμείς δεν τον έχουμε. Στο ποδόσφαιρο δεν είναι συνηθισμένο να βρίσκεται ένας προπονητής σε μια ομάδα για πολλά χρόνια. Κάπου αρχίζουμε από τα μέσα μιας χρονιάς γιατί κάτι μπορεί να έχει συμβεί και παίρνουμε τη δουλειά από κάποιον άλλον. Έτσι έγινε και στο Μαγδεμβούργο, όμως ήταν πιο δύσκολα τα πράγματα. Εδώ είναι πιο εύκολη η αρχή και η ομάδα είναι δεμένη, όμως εξαρτάται από το πως θα λειτουργήσει η χημεία προπονητή και παικτών, γιατί ο Άρης χρειάζεται άμεσα τα αποτελέσματα”. 

Για την άποψη που έχει για το ρόστερ του Άρη και τις πρώτες “κινήσεις” που θα κάνει: 

“Πρέπει να δω όλους τους παίκτες για να έχω πλήρη εικόνα. Για παράδειγμα ο Φετφατζίδης έλειπε γιατί είχε υποχρεώσεις με την Εθνική ομάδα. Δεν θέλω να αλλάξω τα πάντα από τη… ρίζα. Στην ομάδα υπάρχει μια συγκεκριμένη δομή και ιεραρχία και δεν θα πάω την Κυριακή να βάλω πέντε διαφορετικούς παίκτες. Το σημαντικό είναι το πλάνο, το οποίο θα είναι διαφορετικό και θέλουμε να εφαρμοστεί από το πρώτο παιχνίδι”.

Για το γεγονός ότι υπάρχει πίεση στον Άρη: 

“Έχω δουλέψει σε παραδοσιακούς συλλόγους και ξέρω τι είναι πίεση. Αυτή είναι και η πρόκληση όταν δουλεύεις σε αυτό το περιβάλλον. Ξέρω πως σκέφτονται οι οπαδοί και τι περιμένουν και δεν θα μου άρεσε να δουλέψω σε ένα διαφορετικό περιβάλλον. Έχω μεγαλώσει κοντά στο Ντόρτμουντ και ξέρω πως είναι να περιμένει ο οπαδός κάτι σημαντικό σε μια μεγάλη ομάδα”. 

Για το πότε περιμένει αποτελέσματα της δουλειάς του: 

“Δεν είμαι μάγος για να βάλω το χέρι μου πάνω από την ομάδα και να γίνουν όλα σωστά. Υπάρχει πρόβλημα στη θέση του τερματοφύλακα, γιατί μας λείπει ένας και μάλιστα πολύ έμπειρος. Έχουμε τα αμυντικά θέματα, τα οποία πρέπει να δούμε πως θα λειτουργήσουμε. Ότι και να πω τώρα σε υπόσχεση και πρόβλεψη, δεν θα ήταν σοβαρό. Δουλειά, δουλειά, δουλειά και στην πορεία θα δούμε που θα βελτιώσουμε την ομάδα”. 

Για το ότι δεν έφερε μαζί του κάποιον συνεργάτη του: 

“Και στις προηγούμενες ομάδες, στο Μαγδεμβούργο και τη Βάσας πήγα μόνος μου και δεν είχα τους συνεργάτες μου. Είναι σημαντικό να δουλέψω μόνος και μετά να δω αν υπάρχει ανάγκη για την προσθήκη κάποιου ατόμου στο τεχνικό επιτελεί. Για μένα είναι σημαντικό ότι έχω κοντά μου τον Άγγελο Χαριστέα, ώστε να μπορέσω να πραγματοποιήσω τις ιδέες που έχω”. 

Για το ότι στο παρελθόν έχει αναδείξει σπουδαίους παίκτες: 

“Μου αρέσει να δουλεύω με νεαρούς παίκτες, αλλά είναι καθαρά θέμα απόδοσης. Αν κάποιος αξίζει να παίξει, κανένας δεν του στερήσει την ευκαιρία. Πρέπει να παίζεις έξυπνα και δεν είναι το κομμάτι που θα επικεντρωθώ στο πρώτο διάστημα. Αυτό δεν σημαίνει ότι κλείνω την πόρτα σε κάποιον παίκτη που έχει προοπτικές εξέλιξης”. 

Για το αν μάζεψε πληροφορίες από γνωστούς του στο ελληνικό ποδόσφαιρο: 

“Έχω ένα μεγάλο δίκτυο γνωστών, με τους οποίους έχω δουλέψει στο παρελθόν. Μίλησα με έναν πρώην παίκτη μου στην Μπόχουμ, ο οποίος μου τηλεφώνησε όταν ανέλαβα τον Άρη”.

Για την παρουσία του στη Βάσας: 

“Την πρώτη μου χρονιά στη Βάσας σώθηκε η ομάδα, τη δεύτερη χρονιά παίξαμε στον τελικό Κυπέλλου και συμμετείχαμε στην Ευρώπη. Την τρίτη χρονιά η ομάδα είχε επενδυτή, έφυγε, οι παίκτες έφυγαν και έμεινα με μια ομάδα διαλυμένη. Παλέψαμε, όμως δεν είναι ότι δεν πήγε καλά η δεύτερη χρονιά. Δεν ισχύει”. 

Για το αν έχουν αλλάξει οι στόχοι που υπάρχουν στον Άρη: 

“Οι στόχοι που έχουν τεθεί από την αρχή της σεζόν, συνεχίζουν να ισχύουν και τώρα. Δεν έχει αλλάξει κάτι σε αυτό το κομμάτι και θα δούμε αν θα πετύχουμε αυτούς τους στόχους”. 

Για τους πολλούς νέους προπονητές που υπάρχουν πλέον στο γερμανικό ποδόσφαιρο: 

“Το 2000 άλλαξε το σύστημα στις Ακαδημίες στη Γερμανία μετά το Euro και προωθήθηκαν πολλοί νέοι προπονητές. Είναι μια τάση να υπάρχουν νέοι προπονητές, αλλά είναι σημαντικό να υπάρχουν νέοι προπονητές για να αναπληρώνουν τους υπόλοιπους”.

Για τους προπονητές από τους οποίους έχει επηρεαστεί: 

“Έχω επηρεαστεί προσωπικά από προπονητές όπως ο Στίλικε, ο Άντοβοκαατ. Όμως όλα εξαρτώνται από την ομάδα. Έχει η ομάδα ποιότητα και θα πατήσουμε πάνω σε αυτό και θα προσπαθήσουμε να αξιοποιήσουμε. Όμως στο μοντέρνο ποδόσφαιρο, δεν μπορείς να αγνοήσεις τον αντίπαλο. Θα προσπαθήσουμε να αναλύσουμε τα δεδομένα και να προσαρμόσουμε την συνταγή. Είναι κάτι που θα βλέπουμε εβδομάδα με την εβδομάδα”.  

Για τις εντυπώσεις που έχει για το γήπεδο: 

“Γενικά είναι θετικές οι πρώτες εντυπώσεις, ιδιαίτερα από την ατμόσφαιρα στο γήπεδο. Ο αγωνιστικός χώρος μου έκανε εντύπωση με κάποια προβλήματα που υπήρχαν. Στο προπονητικό κέντρο είναι τέλειες οι συνθήκες και αυτό είναι επίτευγμα του προέδρου που κάνει ότι μπορεί για να βοηθήσει την ομάδα”. 


Σχολιασμός

Γράψτε το σχόλιό σας

ΕΤΑΙΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

ΕΠΩΝΥΜΙΑ: NOVA TELECOMMUNICATIONS & MEDIA ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (δ.τ. NOVA M.A.E.)

ΑΦΜ: 099936189, ΔΟΥ ΦΑΕ ΑΘΗΝΩΝ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΑΘΗΝΩΝ 106, ΑΘΗΝΑ, 104 42

ΤΗΛ: 210-6158000, E-MAIL: info@novasports.gr

ΙΔΙΟΚΤΗΤΡΙΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑ: NOVA M.A.E. ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ “UNITED GROUP OF COMPANIES”

ΝΟΜΙΜΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΡΙΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΙΩΡΗΣ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ: ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΔΟΥΚΑΣ

ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ ΤΟΥ ΟΝΟΜΑΤΟΣ ΤΟΜΕΑ (DOMAIN NAME): NOVA M.A.E.