Δέκα πράγματα να θυμάστε από την τρίτη αγωνιστική

Η ιστορική νίκη του Άρη, η Λερναία Ύδρα του Ολυμπιακού, ο Πέλκας, ο στόπερ-σπρίντερ-σκόρερ Βέλεθ, ο Λιβάια, μια οβίδα, το Ξάνθη "εξπρές", ο Τσιλιανίδης, το "άραγμα στην άμμο του Βέλλιου και ένα απλό ένα-δύο, όσα θα θυμόμαστε από την τρίτη αγωνιστική.

Η τρίτη αγωνιστική είχε πολλά να δώσει. Γκολ, ασίστς, πρόσωπα, στιγμές μοναδικές που ομορφαίνουν την ποδοσφαιρική μας πραγματικότητα. Η επιλογή δέκα εξ αυτών ήταν ομολογουμένως δύσκολη και παρακάτω θα δείτε ένα TOP 10 με ποδοσφαιρικά κριτήρια που αξίζει να θυμόμαστε. 

10. Το γκολ του Μαξίμοβιτς με ένα απλό ένα-δύο

Πόσο απλό μπορεί να είναι μερικές φορές το ποδόσφαιρο; Πως μια καλή τακτική μπορεί να πάει στράφι όταν μια εμπνευσμένη επιθετική ενέργεια επικρατεί της αμυντικής προσήλωσης; Δείτε το γκολ του Μαξίμοβτς στο ματς του Πανιωνίου με την ΑΕΛ και θα καταλάβετε. Σε όλες της Ακαδημίες του κόσμου από τα πρώτα πράγματα που μαθαίνουν τα παιδιά είναι το ένα-δύο. Μια τόσο απλή ενέργεια δύο παικτών που αν βγει σωστά δύσκολα μπορεί να απαντηθεί. Κάτι σαν το μπασκετικό pick n roll ένα πράγμα. Σε ένα ματς όπου οι φάσεις έρχονταν με το σταγονόμετρο αρκούσε μια στιγμή αγνής ποδοσφαιρικής παιδείας για να χαρίσει την πρώτη φετινή νίκη στον ταλαιπωρημένο Πανιώνιο. Μαξίμοβιτς-Καμαρά-Μαξίμοβιτς 1-0. Ο ίδιος και πέρσι στο αντίστοιχο ματς χάρισε νίκη, όπως και με την Ξάνθη. Λίρα εκατό ο “Μαξ”.

9. Το γκολ “άραγμα στην άμμο” από τον Βέλλιο

Μετά το επικό γκολ της δεύτερης αγωνιστικής ο Απόστολος Βέλλιος “ξεμπούκωσε” και βρήκε θέση και στο TOP 10 της τρίτης αγωνιστικής. Ο ψηλός με μια ενέργεια κοντού απέφυγε τον Κρέσπο στέλνοντας τη μπάλα από τη μία και τον εαυτό του από την άλλη και φτάνοντας μπροστά στον Πασχαλάκη έγινε ένα με το έδαφος πετυχαίνοντας ένα γκολ “άραγμα στην άμμο” και πανηγυρίζοντας με αυτόν τον τρόπο. Σπάνιο τελείωμα, πανέμορφο γκολ αν και δεν έφτανε στην ομάδα του για να αποφύγει την ήττα από τον ΠΑΟΚ.

8. Η εμφάνιση του Τσιλιανίδη

Ο 25χρονος μέσος κάνει τα πάντα και συμφέρει. Τρία γκολ και μία ασίστ σε τρία ματς δεν τα λες και λίγα για νεόφερτο παίκτη σε μια ομάδα. Ο Κοσμάς Τσιλιανίδης στο ματς με τον Παναιτωλικό ξεκινούσε τις προσπάθειές του από δεξί εξτρέμ και ακολουθώντας κατά γράμμα την τακτική του Σίμου, έφτανε σε θέση φορ, έπαιζε δέκα και ντούμπλαρε τον Μαρινάκη στην άμυνα. Α, και πέτυχε και δύο γκολ. Τί άλλο να έκανε; Πέτυχε το γκολ 1100 του ΟΦΗ στη μεγάλη κατηγορία και βοήθησε τους Κρητικούς να κάνουν το καλύτερο τους ξεκίνημα από το 1995. 

7. Η απόκρουση του Μπέντο για το “Εξπρές Ξάνθη”

Σύμφωνοι, ο Στούρτζεον έκανε τη σέντρα για το 1-0 του Τζουρίτσκοβιτς και έκανε το 2-0 για την Ξάνθη και δικαίως μπορεί να θεωρείται ο MVP της αναμέτρησης. Σε ένα ματς όμως που η Ξάνθη δεν ήταν καλύτερη από τον αντίπαλό της και έφτασε σε σημείο να κινδυνεύει να χάσει δύο βαθμούς, χρειάστηκε μια “εκτίναξη” του Μπέντο στις καθυστερήσεις για την απόκρουση της αγωνιστικής, με την οποία η Ξάνθη έκανε τελικά το 3 στα 3 στο πρωτάθλημα και έγινε έτσι η έκτη επαρχιακή ομάδα που πετυχαίνει κάτι τέτοιο. Δείτε στο βίντεο τί βγάζει ο Πορτογάλος στην γυριστή κεφαλιά του Μπαράλες στις καθυστερήσεις.

6. Η “οβίδα” του Μάτος

Όσοι βλέπουν το ποτήρι μισοάδειο θα πουν ότι στο γκολ του Βραζιλιάνου μπακ του ΠΑΟΚ ευθύνη φέρει ο νεαρός τερματοφύλακας του Ατρόμητου Χρήστος Θεοδωράκης. Όσοι το βλέπουν μισογεμάτο θα πουν πως είδαμε ένα υπέροχο γκολ από έναν παίκτη που τόλμησε να σουτάρει από αυτή την απόσταση και από αυτή τη θέση. Είναι τέτοια τα εξωτερικά φάλτσα και η δύναμη του σουτ από τα 30 μέτρα που ουσιαστικά αναγκάζουν σε λάθος τον νεαρό πορτιέρε. Πολλοί πολύπειροι τερματοφύλακες έχουν δεχτεί τέτοια γκολ. Η ομορφιά της φάσης όμως έγκειται στο ότι ο Μάτος το τόλμησε. Και το κατάφερε. Έτσι είναι το ποδόσφαιρο. Θέλει σουτ.

5. Τα μαγικά του Λιβάια

Έχει βαλθεί να οδηγήσει την ΑΕΚ αποτελώντας τον αδιαμφισβήτητο ηγέτη της. Ο απελευθερωμένος από τον Νίκο Κωστένογλου Μάρκο Λιβάια “απελευθερώνει” το παιχνίδι της “Ένωσης” και είναι αυτός που της χάρισε τη δεύτερη νίκη της. Η ενέργεια του στο πρώτο γκολ είναι τέλεια. Τρομερή τεχνική και άδειασμα του αντιπάλου και σέντρα δυναμίτης από την οποία όποιο πόδι παρεμβληθεί θα στείλει τη μπάλα στα δίχτυα. Προέκυψε αυτογκόλ. Αυτό οφείλουν να κάνουν από εκείνο το σημείο οι επιτιθέμενοι. Έτσι άνοιξε το σκορ η ΑΕΚ. Στο 2-0 από δική του ασίστ χρίστηκε σκόρερ ο Βράνιες. 

4. Ο στόπερ, σπρίντερ, σκόρερ Βέλεθ

Αυτό που έχει κάνει ο Βέλεθ στη φάση του 2-0 του Άρη του επί του Παναθηναϊκού πρέπει να διδάσκεται σε ποδοσφαιρικά σεμινάρια δύο ειδών. Πρώτον για τον τρόπο που ένας παίκτης πρέπει να συμμετέχει στο επιθετικό transition της ομάδας του. Δεύτερον για τον τρόπο που μια ομάδα πρέπει να μην λειτουργεί στο αμυντικό της transition. Ο στόπερ του Άρη μετατράπηκε σε σπρίντερ που έτρεξε το γήπεδο σε 12 δευτερόλεπτα και ολοκλήρωσε τη φάση με ένα τελείωμα που θα ζήλευε και ο Ιντέγε. Δείτε στο βίντεο σε 3D απεικόνιση την μοναδική κίνηση του Βέλεθ.



3. Η εμφάνιση του Πέλκα

Αγωνίστηκε στη θέση του, δημιούργησε χώρο για τον εαυτό του και φάνηκε να ευχαριστιέται ποδόσφαιρο. Ο Δημήτρης Πέλκας στο ματς με τον Ατρόμητο έκανε μια πολύ καλή εμφάνιση γεμάτη αυτοπεποίθηση και αποτέλεσε έναν play maker που έχει ανάγκη το ελληνικό ποδόσφαιρο. Αν βρει διάρκεια σε παρόμοιες εμφανίσεις τότε θα φανεί πολύ χρήσιμος και στη νέα Εθνική ομάδα. Στην κίνησή του στο 1-0 του Άκπομ συμπεριλαμβάνονται όλα τα παραπάνω στοιχεία. Ήταν απολαυστικός.

2. Η επιθετική Λερναία Ύδρα του Ολυμπιακού

Είναι σχετικά σπάνιο μια ομάδα να πετυχαίνει πέντε γκολ και αυτά να προέρχονται από τη μισή σου εντεκάδα. Ο Πέδρο Μαρτίνς είδε περιχαρής τους Ελ Αραμπί, Γκερέρο και Σουντανί να σκοράρουν και να του βάζουν ευχάριστο πονοκέφαλο για τη θέση “9” από εδώ και στο εξής. Ευχής έργον είναι και τα συνεχή γκολ του Βαλμπουνεά και του Γκιλιέρμε (γκολάρα) οι οποίοι δίνουν έξτρα λύσεις στο επιθετικό κομμάτι των ερυθρολεύκων που στην επίθεση μοιάζουν με Λερναία Ύδρα.

1. Η ιστορική νίκη του Άρη

Με ηγέτη τον Γιάννη Φετφατζίδη που πέτυχε το πρώτο γκολ της καριέρας του με το κεφάλι και δημιούργησε άλλα δύο για τους κίτρινους, ο Άρης έγραψε ιστορία. Σημείωσε την πιο ευρεία νίκη του στην προϊστορία των αναμετρήσεων απέναντι στον Παναθηναϊκό με το σκορ να σταματά στο 4-0. Μια νίκη που θα είναι από τις πιο αξιομνημόνευτες του φετινού μαραθωνίου, με τους Θεσσαλονικείς να πραγματοποιούν καθηλωτική εμφάνιση, προσφέροντας μια μοναδική ποδοσφαιρική παράσταση από την αρχή ως το τέλος. 


Σχολιασμός

Γράψτε το σχόλιό σας

ΕΤΑΙΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

ΕΠΩΝΥΜΙΑ: NOVA TELECOMMUNICATIONS & MEDIA ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (δ.τ. NOVA M.A.E.)

ΑΦΜ: 099936189, ΔΟΥ ΦΑΕ ΑΘΗΝΩΝ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΑΘΗΝΩΝ 106, ΑΘΗΝΑ, 104 42

ΤΗΛ: 210-6158000, E-MAIL: info@novasports.gr

ΙΔΙΟΚΤΗΤΡΙΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑ: NOVA M.A.E. ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ “UNITED GROUP OF COMPANIES”

ΝΟΜΙΜΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΡΙΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΙΩΡΗΣ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ: ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΔΟΥΚΑΣ

ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ ΤΟΥ ΟΝΟΜΑΤΟΣ ΤΟΜΕΑ (DOMAIN NAME): NOVA M.A.E.