Ο καρδιολόγος Βασίλης Κολοβός αναλύει τα πάντα για το έμφραγμα του Κασίγιας

Η είδηση του εμφράγματος του Ίκερ Κασίγιας, συγκλόνισε τον αθλητικό κόσμο. Το Novasports.gr επικοινώνησε με τον ειδικό καρδιολόγο Βασίλη Κολοβό, προκειμένου να μάθει τι είναι το ΕΜ, πως μπορεί να συμβεί, ποια είναι τα αίτια, τα συμπτώματα αλλά και ο τρόπος αντιμετώπισής του.

Ο αθλητικός αλλά και μη, κόσμος, συγκλονίστηκε από την είδηση του εμφράγματος ενός κορυφαίου αθλητή όπως ο Ίκερ Κασίγιας. Ο τερματοφύλακας της Πόρτο διαγνώστηκε με έμφραγμα κατά την διάρκεια της προπόνησης και πλέον βρίσκεται εκτός κινδύνου μετά τη νοσηλεία του στο νοσοκομείο. Βέβαια ο 37χρονος αθλητής δεν θα μπορέσει να φορέσει ξανά τα γάντια του και ν` αγωνιστεί σε κορυφαίο επίπεδο.  

Ο ειδικός καρδιολόγος –αρρυθμιολόγος- Στρατιωτικός Ιατρός, Βασίλης Κολοβός, μίλησε αποκλειστικά στο Novasports.gr και μας εξήγησε τι είναι το οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου, πως μπορεί να συμβεί, τα αίτια που τον προκαλούν,  ποια είναι τα συμπτώματά του αλλά και ποια είναι η αντιμετώπισή του.

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΕΜΦΡΑΓΜΑ ΤΟΥ ΜΥΟΚΑΡΔΙΟΥ
Το έμφραγμα του μυοκαρδίου είναι η ξαφνική απώλεια της αιματικής ροής σε τμήμα του καρδιακού μυός.  Το έμφραγμα του μυοκαρδίου είναι απειλητικό για την ζωή κι απαιτείται θεραπεία το συντομότερο δυνατόν. 

ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΑΙΤΙΑ 
Τα περισσότερα εμφράγματα του μυοκαρδίου συμβαίνουν  όταν τον εσωτερικό ενός η περισσότερων αγγείων της καρδιάς (στεφανιαίες αρτηρίες) εμφανίσει στένωση (απόφραξη) εξαιτίας του σχηματισμού θρόμβου. 
 συμβαίνουν όταν ο αυλός (το εσωτερικό) μιας ή περισσότερων στεφανιαίων αρτηριών, εμφανίσει στένωση εξαιτίας της σταδιακής συγκέντρωσης λιπωδών εναποθέσεων που καλούνται αθηρώματα.
Αυτό προκαλεί διαταραχή της αιμάτωσης του συγκεκριμένου τμήματος του καρδιακού μυός, το οποίο μπορεί ν’αρχίσει να νεκρώνεται, εφόσον δεν παίρνει τ’οξυγόνο που του είναι απαραίτητο.

ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ 
Το έμφραγμα του μυοκαρδίου μπορεί να εμφανιστεί με συμπτώματα όπως πόνο η δυσφορία στο στήθος, που δεν υποχωρεί, πόνο που μπορεί ν` αντανακλά στον αριστερό η δεξιό βραχίονα,(σε κάποιες περιπτώσεις και στους δύο βραχίονες), στον λαιμό ή και την σιαγόνα, με δύσπνοια, ναυτία η εμέτους. 
Κατά την διάρκεια του εμφράγματος του μυοκαρδίου υπάρχει ο κίνδυνος καρδιακής ανακοπής, κατά την οποία η λειτουργία της καρδιάς ως αντλία κι η αναπνοή παύουν. 

ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΟΥ ΕΜΦΡΑΓΜΑΤΟΣ 
Η έγκαιρη θεραπεία του εμφράγματος του μυοκαρδίου είναι επιβεβλημένη ώστε να σώσει τη ζωή του ασθενούς και να περιορίσει τον βαθμό της μόνιμης βλάβης της καρδιάς. Η σύγχρονη θεραπεία αντιμετώπισης του ΕΜ είναι η πρωτογενής αγγειοπλαστική (PPCI)
Πολλοί άνθρωποι με ΕΜ, χρειάζεται να έχουν επείγουσα θεραπεία διάνοιξης της αποφραγμένης αρτηρίας η οποία είναι μια επέμβαση διάνοιξης της αποφραγμένης αρτηρίας και συνήθως περιλαμβάνει την εισαγωγή ενός ή περισσοτέρων stent, ώστε ο αυλός του αγγείου που έχει στένωση, να κρατηθεί ανοιχτός. 
Σε ορισμένες περιπτώσεις απαιτείται συντηρητική θεραπεία όπως απλά η λήψη αντιπηκτικών φαρμάκων. 

ΠΩΣ ΕΠΗΡΕΑΖΕΤΑΙ Η ΖΩΗ ΤΟΥ ΑΣΘΕΝΟΥΣ
Πολλοί ασθενείς αναρρώνουν πλήρως και μέσα σε μερικούς μήνες είναι ικανοί να επανέλθούν στις καθημερινές τους δραστηριότητες. Μερικοί μπορεί να ανακαλύψουν πως δεν μπορούν να κάνουν όσα πριν το έμφραγμα, η συμμετοχή τους όμως σε προγράμματα καρδιακής αποκατάστασης, αυξάνει τις πιθανότητες γρήγορης ανάρρωσης και επιστροφής στην καθημερινότητα. 

ΓΙΑΤΙ ΕΠΑΘΕ ΕΜΦΡΑΓΜΑ Ο ΚΑΣΙΓΙΑΣ; 
Είναι δύσκολο να απαντήσουμε με ακρίβεια στο ερώτημα αυτό. Πολλές φορές υπάρχουν γενετικοί προδιαθεσικοί παράγοντες ή ανατομικές ανωμαλίες των αγγείων της καρδιάς που κάτω από συνθήκες απαιτητικής έντονης άσκησης μπορούν να οδηγήσουν στην εμφάνιση ΕΜ. Σε πολλές άλλες περιπτώσεις δεν ανευρίσκεται κάποιο αίτιο. 
ΘΑ ΜΠΟΡΕΣΕΙ ΝΑ ΕΠΙΣΤΡΕΨΕΙ Ο ΚΑΣΙΓΙΑΣ;
 Δυστυχώς στην περίπτωση των κορυφαίων αθλητών η επάνοδος στον πρωταθλητισμό δεν είναι δυνατή, καθώς οι αυξημένες απαιτήσεις του αθλητισμού, αυξάνουν δυσανάλογα τον κίνδυνο ανάλογων επεισοδίων στο μέλλον. 

ΠΡΟΛΗΨΗ 
Η πρόληψη του ΕΜ, σχετίζεται άμεσα με τον έλεγχο των καρδιακών παραγόντων κινδύνου (Ο ‘’παράγοντας κινδύνου’’ είναι καθετί που αυξάνει τις πιθανότητες να εμφανίσουμε κάποια νόσο και στη συγκεκριμένη περίπτωση απ’το καρδιαγγειακό σύστημα, όπως έμφραγμα του μυοκαρδίου). 
Τέτοιοι παράγοντες κινδύνου είναι: 
–  Υψηλή αρτηριακή πίεση
–  Υψηλή χοληστερόλη
–  Διαβήτης
–  Κάπνισμα
–  Βάρος και κατανομή του στο σώμα
–  Έλλειψη επαρκούς σωματικής δραστηριότητας
Τα καλά νέα είναι ότι, οι περισσότεροι από τους παράγοντες αυτούς, είναι τροποποιήσιμοι και η ρύθμισή τους μειώνει δραστικά τον κίνδυνο εμφάνισης εμφράγματος.


Σχολιασμός

Γράψτε το σχόλιό σας

ΕΤΑΙΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

ΕΠΩΝΥΜΙΑ: NOVA TELECOMMUNICATIONS & MEDIA ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (δ.τ. NOVA M.A.E.)

ΑΦΜ: 099936189, ΔΟΥ ΦΑΕ ΑΘΗΝΩΝ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΑΘΗΝΩΝ 106, ΑΘΗΝΑ, 104 42

ΤΗΛ: 210-6158000, E-MAIL: info@novasports.gr

ΙΔΙΟΚΤΗΤΡΙΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑ: NOVA M.A.E. ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ “UNITED GROUP OF COMPANIES”

ΝΟΜΙΜΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΡΙΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΙΩΡΗΣ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ: ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΔΟΥΚΑΣ

ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ ΤΟΥ ΟΝΟΜΑΤΟΣ ΤΟΜΕΑ (DOMAIN NAME): NOVA M.A.E.