Πανιώνιος: Η ιστορία “χάνεται” στον χρόνο

Ο Πανιώνιος προστέθηκε στην "λίστα" των ιστορικών ομάδων που "κατρακύλησαν" στο ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο

ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΒΑΛΑΒΑΝΗ

Ομάδες με μακρά ιστορία στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Ομάδες που ανάδειξαν παίκτες-σύμβολα. Ομάδες που είχαν στο αποκορύφωμα της ποδοσφαιρικής διαδρομής τους, διψήφιο αριθμό χιλιάδων φιλάθλων.

Ομάδες που έχουν αφήσει το «στίγμα» τους στο ποδόσφαιρο. Ομάδες που προσέλκυσαν αναρίθμητα παιδιά να αρχίσουν να παίζουν ποδόσφαιρο στις ακαδημίες τους.

Και όμως, αυτές οι μικρομεσαίες ή μεγαλομεσαίες ομάδες αναζητούνται πλέον στις ερασιτεχνικές κατηγορίες και στα τοπικά  πρωταθλήματα, αποφεύγοντας μόνο την πλήρη «εξαφάνιση»  και διάλυση τους.

Σε αυτή την λίστα…ποδοσφαιρικής κατάθλιψης, προστέθηκε από πέρυσι ο δις Κυπελλούχος (1979, 1998) Πανιώνιος. Και βρήκε εκεί τον Κυπελλούχο του 1976, Ηρακλή, τον επίσης Κυπελλούχο Εθνικό (έστω και προπολεμικά, το ’33) την Προοδευτική, η οποία έχει παίξει δυο φορές σε ημιτελική φάση Κυπέλλου (1960, 1965) και τον «φονέα των γιγάντων», Φωστήρα  που είχε φτάσει μέχρι τον ημιτελικό Κυπέλλου, το ’77.

Πέραν των τίτλων Κυπέλλου, οι συμμετοχές αυτών των ομάδων στην Α’ εθνική κατηγορία, ξεπερνούν συνολικά, τις 170 αγωνιστικές περιόδους. Οι «κυανέρυθροι» έχουν τις περισσότερες (59), ακολουθούν ο Ηρακλής (53), ο Εθνικός (36), η Προοδευτική (15) και ο Φωστήρας (7).

Το παρόν αυτών των ομάδων, δεν μπορεί να συντηρηθεί από την ιστορία τους και ενώ όσο περνούν τα χρόνια και δεν επιστρέφουν στα «σαλόνια» του ελληνικού ποδοσφαίρου, η λήθη στο ένδοξο παρελθόν τους, γίνεται ολοένα και πιο έντονη. Παράλληλα, «χάνονται» γενιές φιλάθλων που μαθαίνουν γι’ αυτές τις ομάδες από τις εξιστορήσεις των παλαιότερων και ουσιαστικά, επιβιώνουν ως φίλαθλοι τους, με εικόνες στις χαμηλότερες κατηγορίες.

Αυτόν τον «εθισμό» παραμονής, σχεδόν στα…αζήτητα της ιστορίας,  θέλει να αποφύγει ο Πανιώνιος. Να μην ακολουθήσει την… «μοίρα» των άλλων ομάδων που βρήκε στην ερασιτεχνική κατηγορία και δεν έχουν καταφέρει να «ξεκολλήσουν» από εκεί.

Οι φίλαθλοι του Πανιωνίου, γιόρτασαν με «black humor» στην ιστορία του συλλόγου, την συμπλήρωση 130 χρόνων από την ίδρυση του στην Σμύρνη, με τον περσινό «κατήφορο» τριών κατηγοριών και όχι απλά ενός υποβιβασμού στην Superleague-2. Και ενώ το επαγγελματικό τμήμα μπάσκετ, επίσης, έφτασε ένα βήμα από το τοπικό πρωτάθλημα στην 3η ερασιτεχνική κατηγορία.

Ο δρόμος επιστροφής του Ιστορικού προς τις επαγγελματικές κατηγορίες είναι πολύ ανηφορικός. Ειδικά, όταν έχει αποκλειστεί για λόγους αρχής του συλλόγου, η εξαγορά ΑΦΜ, η συγχώνευση με άλλη ανώνυμη εταιρία και η πρόσθεση και άλλου ονόματος ομάδας, μπροστά από το «καμάρι» της Ιωνίας, μέχρι το 1922. Μπορεί αυτές οι απόψεις να είναι ρομαντικές στην εποχή του άκρατου επαγγελματισμού, αλλά αυτές υπερασπίζεται η πλειοψηφία των φιλάθλων που θέλουν «κηλίδα» στην ιστορία του συλλόγου, όπως έχει συμβεί με άλλα σωματεία, έστω και μικρότερης εμβέλειας.

Παράλληλα, όμως, δεν υπάρχει και καμία απάντηση για την επανεμφάνιση των χρεών (9 εκ. ευρώ εκ των οποίων τα 5,5 στο δημόσιο), εάν και εφόσον η ομάδα της Νέας Σμύρνης, «πατήσει» σε επαγγελματική κατηγορία, όπως είναι η Football League. Γιατί, τότε τα χρέη προς το Δημόσιο, θα πρέπει να ρυθμιστούν εκ νέου, ενώ οι οφειλές προς ποδοσφαιριστές, προπονητές και πάσης φύσης πιστωτές, θα περικοπούν κατά 50%, αλλά θα χρειαστούν διακανονισμοί και συμφωνίες για την καταβολή τους.

Το κόστος και τα τρέχοντα έξοδα της ομάδας που θα παίξει στην επαγγελματική κατηγορία είναι ξεχωριστό. Για το θέμα των παλαιών χρεών, ο Ηρακής προχώρησε σε εξαγορά άλλου ΑΦΜ και αποφεύγει οριστικά τις οφειλές προς το Δημόσιο, γιατί οι διεκδικήσεις παλαιότερων ποδοσφαιριστών, θα παραμείνουν «ζωντανές», μέσω της ΟΥΕΦΑ που αναγνωρίζει εμβλήματα ομάδων και συλλόγων και «προσπερνά» μητρώα ανωνύμων εταιριών.

Στον Πανιώνιο αναμένουν την αναδιάρθρωση των κατηγοριών από την επόμενη περίοδο. Αν ισχύσει η οικονομική ρήτρα συμμετοχής με την κατάθεση 250.000 ευρώ στην Football League, οι «κυανέρυθροι» θα δηλώσουν «παρών», αλλά είναι άγνωστο και αβέβαιο πως θα κινηθούν με το θέμα των χρεών και ενώ περιμένουν τις αλλαγές στον πτωχευτικό κώδικα, με την προοπτική ότι τα προηγούμενα χρέη, όσο και παλαιότερα να είναι, θα επιβαρύνουν τα φυσικά πρόσωπα για το χρονικό διάστημα χρήσης της ΠΑΕ από αυτούς.

Αγωνιστικά, ο Πανιώνιος στηρίζεται στην διαχρονική «φάμπρικα» ανάδειξης παικτών, από την εποχή του Τσολιά, του Πεντζαρόπουλου, του Θανάση Σαραβάκου και δεκάδων άλλων σπουδαίων ποδοσφαιριστών. Για όσο διάστημα, όμως, υπάρχει ο οικονομικός «βραχνάς» των δυσθεώρητων χρεών για το μέγεθος του συλλόγου, μοναδική τροφή του κόσμου του Πανιωνίου, θα είναι οι αναμνήσεις.


Σχολιασμός

Γράψτε το σχόλιό σας

ΕΤΑΙΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

ΕΠΩΝΥΜΙΑ: NOVA TELECOMMUNICATIONS & MEDIA ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (δ.τ. NOVA M.A.E.)

ΑΦΜ: 099936189, ΔΟΥ ΦΑΕ ΑΘΗΝΩΝ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΑΘΗΝΩΝ 106, ΑΘΗΝΑ, 104 42

ΤΗΛ: 210-6158000, E-MAIL: info@novasports.gr

ΙΔΙΟΚΤΗΤΡΙΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑ: NOVA M.A.E. ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ “UNITED GROUP OF COMPANIES”

ΝΟΜΙΜΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΡΙΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΙΩΡΗΣ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ: ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΔΟΥΚΑΣ

ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ ΤΟΥ ΟΝΟΜΑΤΟΣ ΤΟΜΕΑ (DOMAIN NAME): NOVA M.A.E.