«The Baltic Way»

Μετά την Ρίγα η Εθνική μας ομάδα πέρασε και από το Βίλνιους και ουσιαστικά εξασφάλισε τη δεύτερη θέση. Ο Χριστοδουλόπουλος με το πρώτο του «γαλανόλευκο» γκολ έδειξε τον δρόμο για τη Βραζιλία. Δώρο από Λιχτενστάιν το 1-1 με Σλοβακία.

Ο τίτλος «TheBaltic Way» ασφαλώς και είναι δανεισμένος από την ανθρώπινη αλυσίδα των 2,5 εκατομμυρίων ανθρώπων που το 1989 ένωσαν τις πρωτεύουσες των Βαλτικών χωρών (Βίλνιους, Ρίγα, Ταλίν) στην προσπάθεια τους για ανεξαρτητοποίησή τους από το Σοβιετικό καθεστώς.

 Ο Χριστοδουλόπουλος ήταν το πρόσωπο της αναμέτρησης καθώς μετά την ανανέωση του συμβολαίου του με την Μπολόνια και την γέννηση της κόρης του, πέτυχε και το πρώτο του γκολ με την Εθνική Ελλάδος, δικαιώνοντας τον Σάντος που επέλεξε αυτόν για τα δεξιά της επίθεσης. Εξαιρετικός για μια ακόμα φορά ο Παπασταθόπουλος που καθάρισε κάθε φάση που ήρθε προς την άμυνα μας, ενώ από κοντά σε απόδοση ήταν και οι Μανιάτης και Μανωλάς. Δοκάρι είχε στο 90΄ο Σαλπιγγίδης.

Το ματς

Ο Φερνάντο Σάντος δεν επεφύλασσε εκπλήξεις  στο αρχικό σχήμα και παρέταξε την Εθνική μας ομάδα με σύστημα 4-3-3, έχοντας τον Καρνέζη στα γκολπόστ, τους Παπασταθόπουλο και Μανωλά στο κέντρο της άμυνας, τον Τοροσίδη δεξιά, τον Χολέμπας αριστερά, τους Κατσουράνη, Μανιάτη και Καραγκούνη στο κέντρο και στην επίθεση τους Σαμαρά, Γκέκα και Χριστοδουλόπουλο.

Από την άλλη ο Λάσλο Τσάμπα παρέταξε την Λιθουανία με σύστημα 4-4-2 με τους Ζούμπας, Κιζνάσκας, Μικούτσκις, Ε.Τσεσνάουσκις, Ματουλεβίτσιους, Καλόνας, Μικολοιούνας, Ιβασκεβίτσιους, Πάνκα, Μπορόβσκις και Στανκεβίτσιους.

Ο «Ιταλός» Λάζαρος είχε το κλειδί

Στα πρώτα λεπτά της αναμέτρησης η Εθνική μας αντιμετώπισε πρόβλημα στην ανάπτυξη. Ο Σάντος προτίμησε να βάλει τον Μανιάτη σε ρόλο αμυντικού μέσου με τους Καραγκούνη και Κατσουράνη σε πιο δημιουργικό ρόλο. Ο Λάζαρος ήταν δεξιά στην επίθεση και ο Σαμαράς αριστερά. Η καλά οργανωμένη άμυνα των Λιθουανών ανάγκαζε τους παίκτες μας να παίζουν με μεγάλες μπαλιές και σέντρες.

Μία από αυτές, από τον Χοσέ Χολέμπας, έστειλε τη μπάλα συστημένη στο δεύτερο δοκάρι εκεί όπου κινήθηκε πολύ έξυπνα ο Λάζαρος Χριστοδουλόπουλος και με δυνατή κεφαλιά έστειλε τη μπάλα στα δίχτυα του Ζούμπας βάζοντας μπροστά την Εθνική μας ομάδα στο 20ό λεπτό.  Ο Ιταλός Χριστοδουλόπουλος ξεκίνησε για πρώτη φορά βασικός με το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα και έβγαλε ασπροπρόσωπο τον Σάντος που τον επέλεξε από τους Κονέ, Σαλπιγγίδη, Νίνη.

Από εκεί και πέρα η Εθνική έλεγξε το ματς, με την Λιθουανία να προσπαθεί να εκμεταλλευτεί τον ενθουσιασμό της και να βάλει την μπάλα στην περιοχή μας. Μάλιστα το σουτ του Μικούτσκις στο 24′ παραλίγο να δημιουργήσει πρόβλημα αφού η μπάλα από κόντρα πήρε περίεργη τροχιά με τον Καρνέζη να ενεργεί σωστά παραχωρώντας κόρνερ.  Μία κεφαλιά του Γκέκα μετά από αρκετή ώρα ήταν η πρώτη φάση που η Εθνική μας φάνηκε απειλητική .

Το πρώτο ημίχρονο τελείωσε κάπως έτσι με την Εθνική μας να προηγείται, τους Λιθουανούς να κερδίζουν τις εντυπώσεις και την έλλειψη φρεσκάδας να είναι φανερή για το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα ιδιαίτερα στη μεσαία γραμμή.

Πίεση ψηλά

Το δεύτερο ημίχρονο ξεκίνησε με μια αναγκαστική αλλαγή για την Εθνική μας ομάδα, καθώς ο Χολέμπας δεν μπόρεσε να συνεχίσει εξαιτίας ενός τραυματισμού από το πρώτο ημίχρονο και τη θέση του πήρε ο Τζαβέλλας.

Οι παίκτες του Σάντος κατ’ εντολή του πίεσαν πιο ψηλά μεταφέροντας τις γραμμές ένα κλικ πιο μπροστά και μέσα σε τρία λεπτά είχαν δύο καλές ευκαιρίες. Η πρώτη στο 49′ με τον Γκέκα να είναι μόνος στην περιοχή αλλά και την κεφαλιά του να μπλοκάρει ο Ζούμπας. Τρία λεπτά μετά ο Γκέκας είδε τον Λάζαρο μόνο δεξιά στην περιοχή αλλά εκείνος δεν έκανε καλό γύρισμα σε Γκέκα και Κατσουράνη που ακολουθούσαν.

Η πίεση ψηλά έδωσε χώρους στους Λιθουανούς που βγήκαν μπροστά και απείλησαν κι αυτοί με τη σειρά τους με σουτ του Ιβανσκεβίτσιους που βρήκε σε ετοιμότητα τον Καρνέζη. Ο ίδιος παίκτης δοκίμασε ξανά το πόδι του από μακριά μερικά λεπτά αργότερα για να δει τη μπάλα να περνά μόλις άουτ.

Στο 64′ ο Σάντος πραγματοποίησε και δεύτερη αναγκαστική αλλαγή. Ο Σαλπιγγίδης πέρασε στη θέση του Γκέκα που τραυματίστηκε.

Οι Λιθουανοί τον έλεγχο ο Σαμαράς την ευκαιρία

Μετά το πρώτο δεκάλεπτο του δευτέρου ημιχρόνου η Λιθουανία είχε τον έλεγχο του αγώνα. Όσο η Εθνική μας δε μπορούσε να αναπτυχθεί σωστά τόσο έπαιρναν θάρρος οι αντίπαλοι μας και κέρδιζαν μέτρα στον αγωνιστικό χώρο. Ωστόσο πέρα από τα σουτ του Ιβανσκεβίτσιους τις περισσότερες φορές προσπαθούσαν με σέντρες ή με στημένες φάσεις να απειλήσουν αλλά με τον κορυφαίο Παπασταθόπουλο και τον πολύ καλό Μανωλά έπεφταν σε τοίχο.

Δέκα λεπτά πριν το τέλος του αγώνα ύστερα από οργανωμένη επίθεση, η μπάλα έφτασε στον Τοροσίδη που είδε ωραία την κίνηση του Σαλπιγγίδη δεξιά, εκείνος έκανε τη χαμηλή σέντρα με τη μία βρίσκοντας στην κίνηση τον Σαμαρά το πλασέ του οποίου από κοντά έφυγε άουτ. Στην αμέσως επόμενη φάση την ίδια τύχη είχε και το σουτ του Ιβανσκεβίτσιους που πέρασε πάνω από τα δοκάρια του Καρνέζη.

Δοκάρι ο Σαλπιγγίδης

Στο 85′ ο Σάντος έριξε στο παιχνίδι τον Τζιόλη στη θέση του Κατσουράνη για να δώσει ανάσες στην μεσαία γραμμή. Στο 90΄έγινε η φάση του αγώνα για την Εθνική μας ομάδα όταν ο Σαλπιγγίδης μέσα από την περιοχή σούταρε δυνατά τραντάζοντας το οριζόντιο δοκάρι της εστίας του Ζούμπας.

Εκτός από τη νίκη της Εθνικής μας ομάδας σημαντική ήταν και ισοπαλία της Σλοβακίας στο Λιχτενστάιν που ουσιαστικά μας εξασφαλίζει τη δεύτερη θέση.

Λιθουανία: Ζούμπας, Στανκεβίτσιους, Μικούτσκις, Κιγιάνσκας, Μπορόφσκις, Μικολιούνας (73′ Ζούλπα), Ε. Τσεσνάουσκις, Ιβασκεβίτσιους (86′ Ελιόζιους), Πάνκα, Καλόνας, Ματουλεβίτσιους (86′ Τσεσνάουσκις)

Ελλάδα: Καρνέζης, Χολέμπας (46′ Τζαβέλλας), Τοροσίδης, Παπασταθόπουλος, Μανιάτης, Μανωλάς, Καραγκούνης, Κατσουράνης (85′ τζιόλης), Χριστοδουλόπουλος, Σαμαράς, Γκέκας (65′ Σαλπιγγίδης)

* Οι Σαλπιγγίδης και Σαμαράς θα απουσιάσουν από το ματς στο Λιχτεσντάιν καθώς συμπλήρωσαν κάρτες.

Επιμέλεια: Αποστόλης Λάμπος 


Σχολιασμός

Γράψτε το σχόλιό σας

ΕΤΑΙΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

ΕΠΩΝΥΜΙΑ: NOVA TELECOMMUNICATIONS & MEDIA ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (δ.τ. NOVA M.A.E.)

ΑΦΜ: 099936189, ΔΟΥ ΦΑΕ ΑΘΗΝΩΝ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΑΘΗΝΩΝ 106, ΑΘΗΝΑ, 104 42

ΤΗΛ: 210-6158000, E-MAIL: info@novasports.gr

ΙΔΙΟΚΤΗΤΡΙΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑ: NOVA M.A.E. ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ “UNITED GROUP OF COMPANIES”

ΝΟΜΙΜΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΡΙΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΙΩΡΗΣ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ: ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΔΟΥΚΑΣ

ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ ΤΟΥ ΟΝΟΜΑΤΟΣ ΤΟΜΕΑ (DOMAIN NAME): NOVA M.A.E.