Γκιρτζίκης: «Ένας μεγάλος κύκλος κλείνει»

Ο Γιώργος Γκιρτζίκης υπογράμμισε πως ο κύκλος της εθνικής Ελλάδος κλείνει, μετά την ήττα από τα Νησιά Φερόε.

Ο Γιώργος Γκιρτζίκης υπογράμμισε πως ο κύκλος της εθνικής Ελλάδος κλείνει, μετά την ήττα από τα Νησιά Φερόε. Ο πρόεδρος της ΕΠΟ αναφέρθηκε επίσης και στα θέματα του θεσμικού πλαισίου και τα οικονομικά θέμα της ομοσπονδίας. 

Αναλυτικά: «Αγαπητοί φίλοι, Συνεργάτες,
Μέλη της Γενικής Συνέλευσης της ΕΠΟ
 
Σας καλωσορίζω στην κορυφαία δημοκρατική διαδικασία της Ομοσπονδίας και του ελληνικού ποδοσφαίρου, μέσα από την οποία ευελπιστώ να στείλουμε όλοι μαζί και ο καθένας μας ξεχωριστά ένα καθαρό μήνυμα.

Ένα μήνυμα ενότητας, σύμπραξης, κοινής στρατηγικής, κοινών στόχων, κοινών ανησυχιών.

Καλωσορίζω επίσης τον εκπρόσωπο της UEFA κύριο František Laurinec, που είναι μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της Συνομοσπονδίας.

Όλοι όσοι βρισκόμαστε μέσα σε αυτή την αίθουσα, ανήκουμε στην οικογένεια του ελληνικού ποδοσφαίρου. Άλλοι στην πυρηνική μορφή της, άλλοι στην εκτεταμένη. Δεν έχει σημασία.

Σημασία έχει ότι όλοι μας είμαστε μέλη της ποδοσφαιρικής οικογένειας και μας ενώνουν είτε συγγενικοί ή συμβιωτικοί δεσμοί.

Όσοι έχουν παίξει ποδόσφαιρο ξέρουν ότι η επιτυχία περνά μέσα από την τήρηση και τη συντήρηση του ομαδικού πνεύματος.

Η ομάδα κερδίζει και η ομάδα χάνει. Κατ’ επέκταση, τα μέλη της ομάδας κερδίζουν και τα μέλη της ομάδας χάνουν.

Η νίκη έρχεται μέσα από την ομαδική λειτουργία και επέκτασή της είναι η ατομική διάκριση. Το ίδιο η ήττα.

Όταν η ομάδα αποχωρεί από τον αγωνιστικό χώρο ηττημένη, τα μέλη της κουβαλούν την ήττα στην πλάτη τους.
 
Φίλες και φίλοι,

Ο χρόνος που πέρασε ήταν πυκνός σε εξελίξεις που δεν μπορούν να χαρακτηριστούν ακριβώς ποδοσφαιρικές.

Το ποδόσφαιρο και η Ομοσπονδία πρωταγωνίστησαν σε ζητήματα που δεν δείχνουν ότι είναι συμβατά με τη δεοντολογία του αθλήματος.

Όλα αυτά τα θέματα είναι σε εξέλιξη. Η Ομοσπονδία τα παρακολουθεί από πολύ κοντά και θα υπερασπιστεί, όπως έχει υποχρέωση το τεκμήριο της αθωότητας, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν έχει ενημερώσει τις υπερεθνικές Ποδοσφαιρικές Αρχές και δεν είναι σε άμεση επαφή μαζί τους.

Δεν πρόκειται να υποκύψει όμως στις πολυποίκιλες επικοινωνιακές πιέσεις, οι οποίες έχουν συγκεκριμένη αφετηρία και στόχο.

Είναι καιρός, να μην κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας. Κανείς να μην βαυκαλίζεται ότι δεν τον αγγίζει το περιβάλλον που διαμορφώνουμε όλοι όσοι κινούμαστε στο χώρο του ποδοσφαίρου.

Όλοι μαζί χάνουμε και όλοι μαζί κερδίζουμε. Όλοι μας, όμως, έχουμε τις ατομικές ευθύνες μας για ό,τι συμβαίνει στο χώρο μας και δεν υπάρχει άλλος καιρός για χάσιμο.

Έχουμε φτάσει σ’ ένα σημείο που πρέπει να διαλέξουμε: ή προχωράμε μπροστά, με συλλογική συνείδηση και ατομική ευσυνειδησία, για να φτιάξουμε το σήμερα και να επιβιβαστούμε στο όχημα που θα μας μετακινήσει με ασφάλεια σ’ ένα καλύτερο αύριο ή, ως μέλη της ίδιας οικογένειας με συγγενικούς δεσμούς, θα καταλήξουμε τεθλιμμένοι συγγενείς.
 
Φίλες και φίλοι,
 
Έχουμε μπροστά μας τέσσερα μεγάλα στοιχήματα:
 
Επιτρέψτε μου να ξεκινήσω από την Εθνική μας Ομάδα, που αποτελεί την πρώτη προτεραιότητα και το πρώτο μας μέλημα.

Τα ως τώρα αποτελέσματα δείχνουν ότι ένας μεγάλος κύκλος κλείνει. Και αυτό αποτελεί μεγάλο πλήγμα για το ελληνικό ποδόσφαιρο.

Ο στόχος μας δεν μπορεί να είναι άλλος από το να επιστρέψουμε στο ίδιο επίπεδο, εκκινώντας από την επόμενη μεγάλη διοργάνωση που είναι το Μουντιάλ της Ρωσίας.

Επειδή ο στόχος είναι αυτός, αποφύγαμε τις εν θερμώ αποφάσεις μετά την ήττα στις Φερόες. Προχωράμε στην αναδιοργάνωση, στην αναζωογόνηση και στην αναδημιουργία της Εθνικής μας Ομάδας, ώστε να είμαστε έτοιμοι για την επόμενη μεγάλη δοκιμασία, χωρίς βέβαια να αδιαφορήσουμε για τα υπόλοιπα παιχνίδια του ομίλου μας. Η Εθνική Ομάδα δεν μπορεί να είναι αδιάφορη για κανένα παιχνίδι. Θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για το γόητρο και την ιστορία μας.
 
Και δίνουμε μεγάλη έμφαση στις μικρές Εθνικές στη βάση ενός μακρόπνοου σχεδιασμού.

Μεγάλη ευκαιρία αποτελεί και η διοργάνωση του Πανευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Νέων που ξεκινά σε 10 ημέρες στη Βέροια, στην Λάρισα και στην Κατερίνη.

Η Ομοσπονδία, αλλά και οι Ενώσεις Ημαθίας, Πιερίας, Λάρισας, είναι σε πλήρη ετοιμότητα  για τη διοργάνωση, που πιστεύω ότι θα είναι επιτυχής.
 
Και από εκεί περνάμε στο θεσμικό πλαίσιο που διέπει το άθλημα σε όλη την Ελλάδα. Με την έγκριση του νέου καταστατικού από το αρμόδιο Ειρηνοδικείο, το ελληνικό ποδόσφαιρο μπαίνει σε μια νέα εποχή, καθώς το καταστατικό της Ομοσπονδίας είναι πλέον σε όλο το εύρος του πλήρως εναρμονισμένο με τις καταστατικές διατάξεις της FIFA.

Πιστεύω ότι μπορούμε να αναπτυχθούμε και να βελτιωθούμε αν πλησιάσουμε περισσότερο τα διεθνή επιτυχημένα πρότυπα, αντί να ψάχνουμε για ελληνικές ευρεσιτεχνίες που θα μας απομακρύνουν και θα μας θέσουν εκτός διεθνούς ποδοσφαίρου.

Όπως έχω ξαναπεί πρέπει να κοιτάξουμε έξω από το παράθυρό μας και να δανειστούμε τα παραδείγματα που του ταιριάζουν, να διορθώσουμε τα προβλήματα και να προχωρήσουμε μπροστά.

Σε αυτό το σημείο θέλω να ζητήσω τη βοήθεια όλων ώστε το καταστατικό και οι νέοι κανονισμοί να τηρηθούν απαρέγκλιτα, γιατί αυτό είναι που θα μας δώσει σοβαρότητα και ισχύ, απέναντι σε όσους αμφισβητούν το ελληνικό ποδόσφαιρο.

Επίσης με το νέο θεσμικό πλαίσιο, πιστεύω ότι θα παρουσιαστούμε ισχυρότεροι στη μάχη κατά της γηπεδικής βίας.
 
Και από το μεγάλο πρόβλημα της βίας, περνάμε στο επίσης μεγάλο πρόβλημα των χειραγωγημένων παιχνιδιών.

Με το νέο καταστατικό έχουμε πλέον εντάξει στο θεσμικό μας οπλοστάσιο  Επιτροπή Δεοντολογίας και Κανονισμό Δεοντολογίας και  εξειδικευμένα επιλαμβάνεται επ’ αυτών των θεμάτων.

Επιπλέον, Προχθές υπογράψαμε συμφωνία  με τη Sportradar, τον επίσημο συνεργάτη της UEFA. Στο πλαίσιο αυτής της συμφωνίας θα πραγματοποιηθούν 120 εξειδικευμένα  εκπαιδευτικά σεμιναρίων στις επόμενες τρεις αγωνιστικές περιόδους, με περισσότερες από 2.000 επιμέρους ενότητες ατομικής ηλεκτρονικής εκμάθησης και αξιολόγησης.

Το πρόβλημα των χειραγωγημένων παιχνιδιών είναι διεθνές, για αυτό και η αντιμετώπισή του απαιτεί διεθνή συνεργασία, στην οποία προχωρήσαμε.

Παρά τις δύσκολες οικονομικές συνθήκες επενδύουμε σε αυτή τη συνεργασία για να θωρακίσουμε πλήρως το ελληνικό ποδόσφαιρο.
 
4o στοίχημα τα Οικονομικά

Ένα άλλο μεγάλο στοίχημα είναι να εξορθολογήσουμε την οικονομική λειτουργία μας, προσαρμοζόμενοι στην πραγματικότητα. Και η πραγματικότητα είναι ότι ζούμε σε μια χώρα που περνά μια παρατεταμένη κρίση.

Έχουμε κάνει πολύ σημαντικά βήματα σε ό,τι αφορά στη διοικητική μας λειτουργία.

Έχουμε ολοκληρώσει την ανάπτυξη του συστήματος  ISO και μέχρι τέλος του έτους θα έχουμε πάρει και τη σχετική πιστοποίηση. Το γεγονός αυτό μας καθιστά πρωτοπόρους ως Ομοσπονδία και διεθνώς.

Σε ό,τι αφορά στα οικονομικά, μέσα από τον εξορθολογισμό πιστεύω ότι μπορούμε να αντεπεξέλθουμε στις απαιτήσεις και να μπορέσουμε να σταθούμε δίπλα στις Ενώσεις, που αντιμετωπίζουν προβλήματα, όπως κάναμε πάντα. Τώρα θα το κάνουμε με μεγαλύτερο πάθος.

Αναφέρθηκα στα μεγάλα στοιχήματα που έχουμε μπροστά μας χωρίς να σημαίνει ότι υποτιμώ άλλα ζητήματα, ιδιαίτερα αυτά που αφορούν στις Μικτές και τις σημαντικές αλλαγές που προωθούμε, στο Κύπελλο Ερασιτεχνικών Ομάδων των ΕΠΣ, όπου πλέον ο Κυπελλούχος θα προβιβάζεται στο Πρωτάθλημα Γ΄ Εθνικής Κατηγορίας, στο σχεδιασμό για τα νέου τύπου Δελτία των ποδοσφαιριστών.

Προτίμησα να επικεντρωθώ σε αυτά τα τέσσερα μεγάλα ζητήματα γιατί θέλω και τη δική σας τοποθέτηση επ’ αυτών.

Αγαπητοί φίλοι,

Το ελληνικό ποδόσφαιρο δέχεται διαρκώς βολές.

Κάποιες φορές δικαίως,

Αλλά τις περισσότερες φορές αδίκως.

Και κατανοώ τις φορές που αυτό συμβαίνει από ανθρώπους που δεν γνωρίζουν το ποδόσφαιρο και δεν το αγαπούν.

Δυσκολεύομαι να κατανοήσω την άδικη κριτική, όταν προέρχεται από ανθρώπους του ποδοσφαίρου.

Από ανθρώπους που έπαιξαν μπάλα και εν συνεχεία προσέφεραν στο άθλημα από κάποιο μετερίζι. Όπως όλοι μας.
 
Όσο  χτυπάμε το ποδόσφαιρο αντί να το φροντίζουμε, όσο οι συμπεριφορές μας καθορίζονται από ατομικά συμφέροντα αντί να έχουν κατάληξη το κοινό καλό, όσο το απαξιώνουμε αντί να το ενισχύουμε, όσο το χρησιμοποιούμε αντί να το αξιοποιούμε, να είστε όλοι σίγουροι ότι θα ξημερώσει η μέρα που θα πούμε «να ζήσουμε να το θυμόμαστε».

Πρόσφατα φτάσαμε πολύ κοντά, ένα βήμα από την αποβολή του ελληνικού ποδοσφαίρου.

Δώσαμε μάχη για να διασφαλίσουμε τη συμμετοχή μας στις διεθνείς διοργανώσεις, και των σωματείων και των Εθνικών μας Ομάδων.

Και σε αυτή τη μάχη ήμασταν όλοι μαζί.

Αισθάνθηκα ότι είχα τη στήριξη όλων των Ενώσεων και των ανθρώπων του ποδοσφαίρου. Αυτή ήταν η πραγματικότητα.

Και η μάχη ήταν νικηφόρα.

Δεν μου αρέσει να κινδυνολογώ. Αλλά δεν μου αρέσει να κλείνω τα μάτια στην πραγματικότητα.  Ας μιλήσουμε, επομένως, ειλικρινά. Όλοι μας. Διότι εγώ δεν είμαι διατεθειμένος να δεχτώ να επωμίζεται η Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία το βάρος όλων των ευθυνών. Θα σας δώσω ένα τυχαίο παράδειγμα για ν’ αντιληφθείτε αυτό που προσπαθώ να πω: την Κυριακή ένας ποδοσφαιριστής προσποιείται ότι ανατρέπεται στην αντίπαλη μεγάλη περιοχή και παρασύρει τον διαιτητή που καταλογίζει πέναλτι. Δηλαδή κάνει θέατρο!

Ξέρετε ποιος θα φταίει την Δευτέρα; Η Ε.Π.Ο.! Η Ομοσπονδία που, δήθεν, ανέχεται διαιτητές, οι οποίοι δίνουν ψεύτικα πέναλτι, που δεν τους εκπαιδεύει σωστά ή  δεν τους τιμωρεί. Επίσης, θα φταίει η Ομοσπονδία αν υπάρχει οπαδική αντίδραση για το ψεύτικο πέναλτι. Και θ’ ανοίξουν συζητήσεις επί συζητήσεων για τη γηπεδική βία, για το κανονιστικό πλαίσιο του ποδοσφαίρου, για την αυστηροποίηση των ποινών και πάει λέγοντας. Όσο για τον ποδοσφαιριστή από τον οποίο θα έχει αρχίσει το ντόμινο των ευθυνών; Εκείνος ίσως την Δευτέρα να ακούει και συγχαρητήρια, που κατάφερε να ξεγελάσει τον διαιτητή και χάρισε στην ομάδα του τη δυνατότητα να βάλει ένα γκολ ή να πετύχει μία νίκη.

Αυτό το τυχαίο παράδειγμα που σας περιγράφω, νομίζω ότι αποδίδει πιστά τα συμβαίνοντα στο ελληνικό ποδόσφαιρο και πώς όλα καταλήγουν στην Ε.Π.Ο. Όμως, αναλογιστείτε από πού ξεκίνησαν όλα. Από έναν παίκτη. Αυτός, στην ουσία, έχει την ευθύνη του ψεύτικου πέναλτι.

Όπως σε άλλη περίπτωση μπορεί να ευθυνόταν ένας προπονητής, ένας διαιτητής, ένας παράγοντας.

Γι’ αυτό καλώ όλους να κοιταχτούν με ειλικρίνεια στον καθρέπτη τους. Να αναλάβουν, ο καθένας ξεχωριστά, τις ευθύνες τους. Τότε και μόνο τότε θα μπορέσουμε να μιλήσουμε στη γλώσσα της αλήθειας και θα έχουμε αυξημένες πιθανότητες να συνεννοηθούμε.

Πιστεύω ακράδαντα ότι το ελληνικό ποδόσφαιρο έχει την εσωτερική δύναμη να ξεπεράσει τα προβλήματα του. Το έχει ξανακάνει.

Δεν χρειαζόμαστε κανέναν Μεσσία.

Μπορούμε μόνοι μας, έχουμε περάσει από πολλές θέσεις και ξέρουμε καλά το ποδόσφαιρο.

Εμείς οι ίδιοι μπορούμε να δώσουμε τις λύσεις, αρκεί να συναισθανθούμε την κρισιμότητα, αν είμαστε ειλικρινείς και διατεθειμένοι να συνεργαστούμε, να υπερασπιστούμε το θεσμικό μας ρόλο και να εργαστούμε σκληρά για το άθλημα που αγαπάμε.
 
Σας ευχαριστώ θερμά».


Σχολιασμός

Γράψτε το σχόλιό σας

ΕΤΑΙΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

ΕΠΩΝΥΜΙΑ: NOVA TELECOMMUNICATIONS & MEDIA ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (δ.τ. NOVA M.A.E.)

ΑΦΜ: 099936189, ΔΟΥ ΦΑΕ ΑΘΗΝΩΝ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΑΘΗΝΩΝ 106, ΑΘΗΝΑ, 104 42

ΤΗΛ: 210-6158000, E-MAIL: info@novasports.gr

ΙΔΙΟΚΤΗΤΡΙΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑ: NOVA M.A.E. ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ “UNITED GROUP OF COMPANIES”

ΝΟΜΙΜΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΡΙΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΙΩΡΗΣ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ: ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΔΟΥΚΑΣ

ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ ΤΟΥ ΟΝΟΜΑΤΟΣ ΤΟΜΕΑ (DOMAIN NAME): NOVA M.A.E.