Κωνσταντινίδης στο Kicker: «Ο Πογέτ είναι εργάτης και νικητής»

Για όλους και για όλα μίλησε ο Κώστας Κωνσταντινίδης, τεχνικός διευθυντής των εθνικών ομάδων ποδοσφαίρου, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο γερμανικό περιοδικό kicker.

Ο πρώην διεθνής ποδοσφαιριστής (38 συμμετοχές), που έπαιξε 91 παιχνίδια στη Bundesliga και 14 παιχνίδια στη δεύτερη κατηγορία της Γερμανίας, αναφέρθηκε στο Μουντιάλ του Κατάρ, το Nations League, το Euro 2024 και την εθνική μας, τον Γκουστάβο Πογέτ και τον Ότο Ρεχάγκελ, την κατάσταση του ελληνικού ποδοσφαίρου και τις αποτυχίες των ελληνικών συλλόγων στην Ευρώπη την τρέχουσα σεζόν.

Για το Μουντιάλ: «Το ιδιαίτερο είναι ότι οι περισσότεροι παίκτες είναι τώρα, τον χειμώνα, προετοιμασμένοι με εντελώς διαφορετικό τρόπο για το τουρνουά. Βρίσκονται στη μέση της σεζόν, με όλα τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα.

Επομένως, μπορεί να έχουμε εκπλήξεις. Στο τέλος θα επικρατήσει η ποιότητα. Μετά τη φάση των ομίλων, αυτό θα ομαλοποιηθεί, ίσως τότε να υπάρξουν ένα ή δύο αουτσάιντερ. Αλλά τελικά δεν αρκεί για να κερδίσουν το Παγκόσμιο Κύπελλο.

Υπάρχουν πολλά φαβορί. Δεν θέλω να δεσμευτώ και είμαι περίεργος. Τα ερωτήματα θα είναι: Σε τι κατάσταση βρίσκονται οι παίκτες; Αυτή τη φορά δεν υπήρχε σχεδόν καθόλου χρόνος προετοιμασίας. Πλεονέκτημα έχουν οι ομάδες που έχουν διαμορφώσει μια κλειστή, καλά δοκιμασμένη μονάδα εδώ και καιρό.»

Για την κλήρωση του Euro 2024 (Ολλανδία, Γαλλία, Γιβραλτάρ, Ιρλανδία): «Για εμάς, αυτή ήταν σαφώς η χειρότερη κλήρωση. Δεν μπορούμε να προγραμματίσουμε και να υπολογίσουμε, θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε κάθε παιχνίδι ξεχωριστά. Απέναντι σε αντιπάλους που είναι παραδοσιακά δυνατοί. Αλλά θα ανταποκριθούμε στην πρόκληση.»

Για την πρώτη θέση στον όμιλο στο Nations League: «Η νίκη μας δίνει μια δεύτερη ευκαιρία για ένα εισιτήριο για τη Γερμανία. Δεν έχουμε πάει σε μεγάλη διοργάνωση από τότε που χάσαμε στη Βραζιλία το 2014.

Όταν ξεκίνησα εδώ ως τεχνικός διευθυντής το 2019, ξεκινήσαμε μια αλλαγή. Ήρθαν νέοι, νέοι παίκτες. Θέλαμε να δουν την εθνική ομάδα σαν ένα είδος οικογένειας. Φυσικά υπάρχει μια ιεραρχία. Με τον νέο μας προπονητή Γκουστάβο Πογέτ παίζουμε επίσης πιο προσανατολισμένοι στο αποτέλεσμα. Πετύχαμε τον πρώτο μας στόχο, την πρώτη θέση στο Nations League, το 2022.»

Για τον Γκουστάβο Πογέτ: «Είναι πολύ σχολαστικός, πραγματικός εργάτης. Θέλει όλα να είναι στο υψηλό επίπεδο που πέτυχε κάποτε ως ποδοσφαιριστής. Είναι νικητής. Και ξέρει τη νοοτροπία και το πρωτάθλημα εδώ από την εποχή του προπονητή στην ΑΕΚ 2015/16.»

Για τον Ότο Ρεχάγκελ: «Το έργο του Ρεχάγκελ εξακολουθεί να τυγχάνει μεγάλης εκτίμησης σε εθνικό επίπεδο. Ήταν υποδειγματικό , κάτι που μπορεί να επιτευχθεί όχι μόνο με ποιότητα, αλλά και με θέληση και δέσμευση. Είναι μια ιστορία σαν παραμύθι. Θα το ξαναζήσουμε; Δεν ξέρω… Ήταν ένα πραγματικό ηρωικό έργο.

Για την κατάσταση του ελληνικού ποδοσφαίρου: «Υπάρχουν πολλοί σύλλογοι στο ελληνικό πρωτάθλημα που προπονούν καλά τα ταλέντα. Αλλά πολύ λίγα παίζουν μόνιμα στο πρωτάθλημα.

Η πιο σημαντική προσέγγισή μας είναι να δώσουμε στους Έλληνες παίκτες ευκαιρίες να παίξουν στο δικό μας επαγγελματικό πρωτάθλημα και αυτό δίνει τελικά την ευκαιρία στην εθνική ομάδα να αναπτυχθεί βιώσιμα. Φυσικά, είναι επίσης χρήσιμο όταν έμπειροι εθνικοί παίκτες παίζουν σε διεθνείς συλλόγους και φέρνουν την εμπειρία τους στην εθνική μας.»

Για την αποτυχία των ελληνικών συλλόγων στην Ευρώπη: «Οι σύλλογοι έχουν τη δική τους φιλοσοφία. Η πιο πρόσφατη παρουσία είναι πολύ κάτω από το επίπεδο. Όλοι απέτυχαν, πράγμα φυσικά λυπηρό.

Νομίζω όμως ότι οι υπεύθυνοι στους συλλόγους θα το σκεφτούν πολύ, και ότι τα πράγματα θα είναι πολύ διαφορετικά και του χρόνου. Πρέπει να τονίσω ξανά εδώ: Όσο δεν υπάρχει βάση από τη δική μας υποδομή, θα παραμένει δύσκολο.

Επίσης, οι κορυφαίοι ξένοι παίκτες είναι χρήσιμοι μόνο αν μείνουν για μεγάλο χρονικό διάστημα. Αν έρχονται και ξαναφεύγουν γρήγορα, δεν είναι καλό για την ίδια την ομάδα, για τους Έλληνες παίκτες της ομάδας και άρα για το ποδόσφαιρο της χώρας συνολικά.»


Σχολιασμός

Γράψτε το σχόλιό σας

ΕΤΑΙΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

ΕΠΩΝΥΜΙΑ: NOVA TELECOMMUNICATIONS & MEDIA ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (δ.τ. NOVA M.A.E.)

ΑΦΜ: 099936189, ΔΟΥ ΦΑΕ ΑΘΗΝΩΝ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΑΘΗΝΩΝ 106, ΑΘΗΝΑ, 104 42

ΤΗΛ: 210-6158000, E-MAIL: info@novasports.gr

ΙΔΙΟΚΤΗΤΡΙΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑ: NOVA M.A.E. ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ “UNITED GROUP OF COMPANIES”

ΝΟΜΙΜΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΡΙΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΙΩΡΗΣ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ: ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΔΟΥΚΑΣ

ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ ΤΟΥ ΟΝΟΜΑΤΟΣ ΤΟΜΕΑ (DOMAIN NAME): NOVA M.A.E.