“Μαύρη” επέτειος για τη Γουατεμάλα (video)

Πέρασαν 23 χρόνια από την ημέρα που συνέβη στη Γουατεμάλα μια από τις μεγαλύτερες ποδοσφαιρικές τραγωδίες στην ιστορία.

Ήταν 16 Οκτωβρίου του 1996 και η Γουατεμάλα αντιμετώπιζε την Κόστα Ρίκα στο στάδιο «Ματέο Φλόρες» για τα προκριματικά του παγκοσμίου κυπέλλου. Αρκετή ώρα πριν τη σέντρα του αγώνα οι κερκίδες (χωρητικότητας 45 χιλιάδων θεατών) είχαν γεμίσει ασφυκτικά, με περισσότερους από 55 χιλιάδες ανθρώπους να συνωστίζονται. Χιλιάδες πλαστά εισιτήρια είχαν πωληθεί σε ανθρώπους με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί το αδιαχώρητο.

Χιλιάδες ακόμη είχαν μείνει έξω από το γήπεδο έχοντας εισιτήρια στα χέρια. Άνθρωποι σκαρφαλωμένοι σε κάθε γωνιά του σταδίου, όπου θα ήταν δυνατό να έχουν οπτικό πεδίο και να παραμείνουν λίγο πιο μακριά από το στριμωγμένο πλήθος σε όλα σχεδόν τα σημεία του γηπέδου.
Όσοι ήταν έξω από το στάδιο επιχείρησαν να μπουν σε αυτό. Έριξαν μια από τις πύλες, πίεσαν όσους ήταν ήδη μέσα στο γήπεδο και που δεν είχαν άλλο χώρο με αποτέλεσμα να παθαίνουν ασφυξία στριμωγμένοι στα κιγκλιδώματα.

Ο απολογισμός ήταν τραγικός… με  84 νεκρούς και 147 τραυματίες. 
Ο πρόεδρος της χώρας αποφάσισε 3ήμερο πένθους για το τραγικό συμβάν.
Το παιχνίδι ματαιώθηκε και η χρήση του σταδίου απαγορεύθηκε μέχρι να ολοκληρωνόταν  ο λεπτομερής έλεγχος. Το ματς πραγματοποιήθηκε έναν μήνα αργότερα στο “Memorial Coliseum” του Λος Άντζελες. 

Το «Ματέο Φλόρες» άνοιξε ξανά τις πύλες του με χωρητικότητα 30 χιλιάδων θέσεων μετά από δύο χρόνια. Στις δεκαετίες του ’80 και του ’90 συνέβησαν τραγικά περιστατικά και σε άλλα γήπεδα της χώρας με περισσότερους από 40 ανθρώπους να χάνουν τη ζωή τους.


Σχολιασμός

Γράψτε το σχόλιό σας

ΕΤΑΙΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

ΕΠΩΝΥΜΙΑ: NOVA TELECOMMUNICATIONS & MEDIA ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (δ.τ. NOVA M.A.E.)

ΑΦΜ: 099936189, ΔΟΥ ΦΑΕ ΑΘΗΝΩΝ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΑΘΗΝΩΝ 106, ΑΘΗΝΑ, 104 42

ΤΗΛ: 210-6158000, E-MAIL: info@novasports.gr

ΙΔΙΟΚΤΗΤΡΙΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑ: NOVA M.A.E. ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ “UNITED GROUP OF COMPANIES”

ΝΟΜΙΜΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΡΙΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΙΩΡΗΣ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ: ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΔΟΥΚΑΣ

ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ ΤΟΥ ΟΝΟΜΑΤΟΣ ΤΟΜΕΑ (DOMAIN NAME): NOVA M.A.E.