Σαπεκοένσε, δύο χρόνια μετά… (videos, pics)

Η 29η Νοεμβρίου του 2016 μένει για πάντα χαραγμένη στη μνήμη, ως η ημέρα κατά την οποία ξεκληρίστηκε μια ποδοσφαιρική ομάδα στο δρόμο για το μεγαλύτερο ματς της ιστορία της.

Τέλη Νοεμβρίου 2016  και η πόλη Σαπεκό, στο Βορρά της Βραζιλίας, στην πολιτεία της Σάντα Καταρίνα, έχει φορέσει τα γιορτινά της. Στις 24 Νοεμβρίου το εντός έδρας 0-0 με την αργεντίνικη Σαν Λορένσο –σε συνδυασμό με το 1-1 στο «Πέδρο Μπιδεγαΐν» και τον κανονισμό του εκτός έδρας γκολ- φέρνει την άσημη Σαπεκοένσε στον τελικό του Copa Sudamericana, τη δεύτερη τη τάξει διασυλλογική διοργάνωση της Νοτίου Αμερικής.

Μακάρι να μην είχε έρθει ποτέ αυτή η πρόκριση…Το βράδυ της 28ης Νοεμβρίου η πτήση τσάρτερ 2933 της εταιρείας LaMia που μετέφερε την αποστολή στο Μεντεγίν της Κολομβίας για τον πρώτο τελικό με την Ατλέτικο Νασιονάλ, συντρίβεται σε λόγο του Ρίο Νέγρο. Αιτία η έλλειψη καυσίμων. Από τους 77 επιβαίνοντες, επιβιώνουν μόνο οι 6: τρεις ποδοσφαιριστές (σε σύνολο 22), μια αεροσυνοδός, ένας μηχανικός κι ένας δημοσιογράφος.



Εκ των υστέρων αποκαλύπτεται πως η εταιρεία LaMia δεν είχε τα απαραίτητα δικαιολογητικά από την αρμόδια επιτροπή στη Βενεζουέλα –χώρα προέλευσης των ιδιοκτητών-  αλλά από τη Βολιβία. Στη Βενεζουέλα τα στάνταρ ασφαλείας είναι πιο αυστηρά. Η απόκτηση των δικαιολογητικών επήρθε με παράνομο τρόπο, καθώς ο γιος ενός εκ των ιδιοκτητών της LaMia ήταν μέλος της αρμόδιας επιτροπής στη Βολιβία. Το αεροσκάφος που χρησιμοποιήθηκε, ένα RJ85, έχει μέγιστη εμβέλεια διαδρομής 3.000 χιλιομέτρων. Ο αεροδιάδρομος που ενώνει τη Σάντα Κρουζ με το Μεντεγίν καλύπτει μια απόσταση 2.959 χιλιομέτρων.

Το σχέδιο πτήσης δεν επρόκειτο να γίνει δεκτό, ωστόσο ο πιλότος –επίσης εκ των ιδιοκτητών της εταιρείας- δωροδόκησε τον υπεύθυνο επικύρωσης του σχεδίου πτήσης, με αποτέλεσμα το αεροσκάφος να απογειωθεί κανονικά. Εν πτήσει για το Μεντεγίν, οι πιλότοι συζήτησαν για το ενδεχόμενο να κάνουν μια στάση στη Μπογκοτά, κάτι που τελικώς απερρίφθη καθώς το αεροδρόμιο ήταν κλειστό. Μετά το δυστύχημα και την αποκάλυψη των σκανδάλων, η εταιρεία βάζει λουκέτο, ενώ οι ιδιοκτήτες είτε συλλαμβάνονται είτε διαφεύγουν της σύλληψης δραπετεύοντας σε άλλες χώρες. 

Οι διπλοί τελικοί του Copa Sudamericana εκείνης της χρονιάς δεν έγιναν ποτέ. Ύστερα από απαίτηση και της Ατλέτικο Νασιονάλ, το τρόπαιο απονέμεται στη Σαπεκοένσε, η οποία κατ’ αυτόν τον τρόπο παίρνει το εισιτήριο για το Copa Libertadores της επόμενης χρονιάς. 


Ο Άλαν Ρουσέλ, ο Έλιο Νέτο Ζαμπέρ κι ο Τζάκσον Φόλμαν είναι οι τρεις ποδοσφαιριστές που επεβίωσαν. Ο 29χρονος Ρουσέλ, ύστερα από αρκετές επεμβάσεις στην σπονδυλική στήλη, παραμένει στην ομάδα κι αγωνίστηκε 6 φορές στο πρωτάθλημα που βαίνει προς την ολοκλήρωσή του. Ο 33χρονος Νέτο, ήταν για αρκετό καιρό σε κώμα, έχει επιστρέψει στην ομάδα, δίχως όμως να δώσει το «παρών» σε κάποια ματς ακόμη. Ο 26χρονος Φόλμαν, υπέστη ακρωτηριασμό στο δεξί πόδι, έβαλε τέλος στη σταδιοδρομία του και είναι πλέον πρεσβευτής της ομάδας.



Δεκάδες σύλλογοι ανά τον κόσμο προσέφεραν χρηματική –κι όχι μόνο- βοήθεια στη Σαπεκοένσε, η οποία πήρε αρκετούς δανεικούς ποδοσφαιριστές την πρώτη σεζόν για να έχει αγωνιστική συνέχεια. Στο τρέχον πρωτάθλημα, το οποίο θέλει ακόμη μια αγωνιστική για να ολοκληρωθεί, η Σαπεκοένσε είναι στη 16η θέση, απέχοντας ένα βαθμό από τη ζώνη του υποβιβασμού. 


Σχολιασμός

Γράψτε το σχόλιό σας

ΕΤΑΙΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

ΕΠΩΝΥΜΙΑ: NOVA TELECOMMUNICATIONS & MEDIA ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (δ.τ. NOVA M.A.E.)

ΑΦΜ: 099936189, ΔΟΥ ΦΑΕ ΑΘΗΝΩΝ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΑΘΗΝΩΝ 106, ΑΘΗΝΑ, 104 42

ΤΗΛ: 210-6158000, E-MAIL: info@novasports.gr

ΙΔΙΟΚΤΗΤΡΙΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑ: NOVA M.A.E. ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ “UNITED GROUP OF COMPANIES”

ΝΟΜΙΜΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΡΙΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΙΩΡΗΣ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ: ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΔΟΥΚΑΣ

ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ ΤΟΥ ΟΝΟΜΑΤΟΣ ΤΟΜΕΑ (DOMAIN NAME): NOVA M.A.E.