Ριζικές τομές χρειάζεται το ελληνικό ποδόσφαιρο για να απαλλαγεί οριστικά κι αμετάκλειτα από τη βία που ταλαιπωρεί εδώ και χρόνια τα γήπεδα, σύμφωνα με συνέντευξη που παραχώρησε στο πρακτορείο Reuters ο πρόεδρος του ΠΣΑΠ, Στέλιος Γιαννακόπουλος.
“Οι εικόνες που είδαμε στη διάρκεια της εφετινής περιόδου αποτελούν μία μαύρη κηλίδα για το ποδόσφαιρο της χώρας. Σαφέστατα πρόκειται για μία πολύ λυπηρή κατάσταση”, τόνισε μεταξύ άλλων ο Στέλιος Γιαννακόπουλος και συνέχισε: “Είδαμε να απειλούνται παίκτες και άλλα περιστατικά βίας, δυστυχώς, έκαναν την εμφάνισή τους αρκετά συχνά”.
Ο πρόεδρος του συνδικαλιστικού οργάνου των παικτών επισήμανε ότι η κατάσταση αυτή θα πρέπει να σταματήσει “εδώ και τώρα”: “Από την πλευρά των παικτών, το πιο σημαντικό είναι η ασφάλειά τους και είναι απλά απαράδεκτο να φτάνεις στο σημείο να φοβάσαι για τη ζωή σου όταν βρίσκεσαι μέσα στον αγωνιστικό χώρο. Αυτό πρέπει να σταματήσει εδώ και τώρα”.
Στη συνέχεια γίνεται αναφορά από τον συντάκτη του κειμένου στα επεισόδια της 19ης Φεβρουαρίου, όπου όπως αναφέρεται”…εκατοντάδες οπαδοί μπήκαν στο γήπεδο μετά τη θυελλώδη νίκη του Ολυμπιακού επί του Παναθηναϊκού με 2-1. Οι οπαδοί του Ολυμπιακού γρονθοκόπησαν και κλώτσησαν τους παίκτες των φιλοξενούμενων και ακολούθησε μάχη με την αστυνομία. Επιθέσεις οπαδών έγιναν στα γραφεία της Σούπερ Λίγκας και στο σπίτι του ποδοσφαιριστή του Ολυμπιακού, Βασίλη Τοροσίδη, παράλληλα ο Παναθηναϊκός τοποθέτησε ανθρώπους ιδιωτικής ασφάλειας σε αρκετούς παίκτες, ενώ ακολούθησαν κι άλλα περιστατικά μετά το «ντέρμπι της ντροπής» όπως το αποκάλεσαν τα ελληνικά ΜΜΕ”.
Ενόψει των μέτρων που έχουν προαναγγείλει η ΕΠΟ και η Πολιτεία πως θα παρθούν για να σταματήσουν τα φαινόμενα βίας, ο Στέλιος Γιαννακόπουλος επισημαίνει: “Περιμένουμε να δούμε τι θα γίνει στην πράξη από όλα όσα έχουμε ακούσει” και πρόσθεσε: “Η βία δεν μπορεί να εξαφανιστεί με αποσπασματικές αποφάσεις ή μεμονωμένα μέτρα. Πάνω απ΄ όλα οι δράστες πρέπει να τιμωρούνται παραδειγματικά, καθώς η ατιμωρησία δημιουργεί ακόμη μεγαλύτερα προβλήματα”.
Ο Στέλιος Γιαννακόπουλος θεωρεί ότι για να βρεθεί λύση στο μείζον αυτό πρόβλημα είναι απαραίτητοι τρεις κανόνες: “Σωστή αστυνόμευση, τοποθέτηση καμερών στα γήπεδα, σωστή εκπαίδευση και πιστοποίηση των ανθρώπων ιδιωτικής ασφάλειας.”