Μπορεί να μην έτυχε παγκόσμιας αναγνώρισης όπως ο Εουσέμπιο, αλλά ο Μουσταφά Ζιτουνί είναι κι αυτός ένας ποδοσφαιρικός θρύλος που έφυγε χθες βράδυ από τη ζωή, ανήμερα του θανάτου του "Μαύρου Πάνθηρα".

Μπορεί να μην έτυχε παγκόσμιας αναγνώρισης όπως ο Εουσέμπιο, αλλά ο Μουσταφά Ζιτουνί είναι κι αυτός ένας ποδοσφαιρικός θρύλος που έφυγε χθες βράδυ από τη ζωή, ανήμερα του θανάτου του “Μαύρου Πάνθηρα”. Η ιστορία του θα μπορούσε να αποτελέσει σενάριο κινηματογραφικής ταινίας, αφού απαρνήθηκε τη δόξα για να υπερασπιστεί την ανεξαρτησία της πατρίδας του, της Αλγερίας. Το 1958 ο Ζιτουνί απέρριψε την κλήση της εθνικής Γαλλίας για το Μουντιάλ του 1958 στη Σουηδία, γεγονός που προκάλεσε αντίστοιχες αποφάσεις άλλων Γάλλων διεθνών αλγερινής καταγωγής, όπως ο Ρασίντ Μεκλουφί.

Ο Ζιτουνί ήταν σέντερ μπακ και πρώτη επιλογή για την ενδεκάδα των “τρικολόρ” με σπουδαία θητεία στις Κάνες και τη Μονακό. Διαφορετικές εποχές τότε, χωρίς “καταιγισμό” πληροφοριών και ουσιαστικά χωρίς τηλεόραση. Για το επίπεδό του, όμως, φτάνει και περισσεύει το γεγονός ότι ο Αλφρέντο ντι Στέφανο είχε δηλώσει πως πρόκειται για έναν από τους κορυφαίους αμυντικούς της Ευρώπης.

Μετά από 4 συμμετοχές στην εθνική Γαλλίας, ο Αλγερινός μαζί με άλλους συμπατριώτες του ίδρυσαν την ποδοσφαιρική ομάδα του “Εθνικού Απελευθερωτικού Μετώπου” (FLN) με την οποία αγωνίστηκε σε περίπου 80 αγώνες, κυρίως περιοδείες σε όλον τον κόσμο, μέχρι που η Αλγερία έγινε ανεξάρτητη χώρα το 1962. Από τότε, ο Ζιτουνί που γεννήθηκε στο Αλγέρι το 1928, επέστρεψε στην πατρίδα του ως παίκτης και εν συνεχεία προπονητής της RC Κούμπα, ενώ πρόλαβε να γίνει διεθνείς και με την εθνική Αλγερίας για επτά ματς τη διετία 1963-64. Απεβίωσε μετά από χρόνια προβλήματα υγείας σε ηλικία 85 ετών.