Μπορεί οι διαιτητές να δέχονται συνήθως κριτική για... προβλήματα όρασης, κακής φυσικής κατάσταση και λήψης λανθασμένων αποφάσεων, ωστόσο η ιατρική επιτροπή της FIFA θέλει οι «άρχοντες των αγώνων» να εξετάζονται για χρήση ουσιών που αυξάνουν την απόδοση.

Μπορεί οι διαιτητές να δέχονται συνήθως κριτική για… προβλήματα όρασης, κακής φυσικής κατάσταση και λήψης λανθασμένων αποφάσεων, ωστόσο η ιατρική επιτροπή της FIFA θέλει οι «άρχοντες των αγώνων» να εξετάζονται για χρήση ουσιών που αυξάνουν την απόδοση. Οι κορυφαίοι διεθνείς ρέφερι υποβάλλονται ήδη σε αυστηρά τεστ φυσικής κατάστασης και, μολονότι δεν υπήρχε ένδειξη ότι η φαρμακοδιέγερση ήταν θέμα, στο ιατρικό συνέδριο της παγκόσμιας ομοσπονδίας, που διεξάγεται στη Βουδαπέστη, διατυπώθηκε η πρόταση και οι διαιτητές να υποβάλλονται στους ίδιους εξονυχιστικούς ελέγχους ντόπινγκ, όπως και οι παίκτες.

«Πρέπει να θεωρήσουμε τους παίκτες ως μέρος του παιχνιδιού» δήλωσε ο επικεφαλής της ιατρικής επιτροπής της FIFA, Γίρι Ντβόρακ, στη διάρκεια της δεύτερης ημέρας του συνεδρίου, και συμπλήρωσε: «Έχουμε αρχίσει να το συζητάμε αυτό και αυτό είναι κάτι για το μέλλον, το οποίο θα συζητηθεί, προκειμένου να συμπεριλάβουμε ένα πρόγραμμα αντιντόπινγκ για διαιτητές. Δεν έχουμε κάποια ένδειξη ότι αυτό είναι ένα πρόβλημα, αλλά είναι κάτι, το οποίο θα πρέπει να κοιτάξουμε. Οι διαιτητές είναι ένας παραμελημένος πληθυσμός». Από την πλευρά του, ο επί μακρόν πρόεδρος της ιατρικής επιτροπής και νυν μέλος της εκτελεστικής επιτροπής της FIFA, Μισέλ Ντ’Ουγκ, πρόσθεσε: «Ο διαιτητής είναι ένας αθλητής στον αγωνιστικό χώρο, επομένως νομίζω ότι θα πρέπει να υπόκειται στους ίδιους κανόνες».

Ο Χάουαρντ Γουέμπ, ο οποίος «σφύριξε» στον τελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 2010, είπε ότι οι διαιτητές συμφωνούν με οποιαδήποτε μέτρα δείχνουν ότι το ποδόσφαιρο είναι «καθαρό» από απαγορευμένες ουσίες. «Δεν νομίζω ότι αυτό αποτελεί θέμα για οποιονδήποτε από εμάς» τόνισε μεταξύ άλλων ο Άγγλος ρέφερι και συμπλήρωσε: «Εάν είναι κάτι που θέλει η FIFA να κάνει, είμαστε εντάξει με αυτό. Εάν αυτό δείχνει ότι όλοι όσοι εμπλέκονται στο παιχνίδι είναι απολύτως καθαροί, έτσι πρέπει να γίνει».

Στο μεταξύ, ο γενικός διευθυντής του Παγκοσμίου Οργανισμού κατά του Ντόπινγκ, Ντέιβιντ Χάουμαν, άφησε ανοικτό στη διάρκεια του συνεδρίου, το ενδεχόμενο αλλαγής των κανονισμών, προκειμένου να επιτρέπεται σε παίκτες από ομαδικά αθλήματα, οι οποίοι τιμωρούνται με αποκλεισμό για παραβάσεις του ντόπινγκ, να επιστρέφουν νωρίτερα στις προπονήσεις, αλλά όχι να αγωνίζονται. «Αναζητούμε ιδέες για το πώς μπορούν να γίνουν οι μειώσεις και η πρόωρη επιστροφή στις προπονήσεις» τόνισε χαρακτηριστικά.
Ο Ντ’Ουγκ πρόσθεσε ότι οι παίκτες σε ομαδικά αθλήματα πλήττονται πιο πολύ από τις ποινές για χρήση απαγορευμένων ουσιών σε σχέση με αυτούς των ατομικών αθλημάτων, οι οποίοι μπορούν να συνεχίσουν να προπονούνται και να επιστρέψουν σε καλή κατάσταση στους αγώνες, όταν λήξει η τιμωρία τους.

Πηγή
ΑΠΕ-ΜΠΕ