Τα κορυφαία ντέρμπι του πλανήτη (που δεν γνωρίζατε) pt. 1

Το novasports.gr σας παρουσιάζει τα κορυφαία ντέρμπι στον ποδοσφαιρικό πλανήτη που μάλλον αγνοούσατε! Στο πρώτο μέρος η... εκρηκτική Λατινική Αμερική!

ντέρμπι, το [dérbi] Ο (άκλ.): ποδοσφαιρική ή άλλη αθλητική συνάντηση συνήθ. ανάμεσα σε μεγάλες ομάδες από την ίδια πόλη. Δεν χρειάζεται να ανοίξουμε το λεξικό για να αντιληφθούμε τι εστί… ντέρμπι! Είναι τα παιχνίδια που κόβουν την ανάσα, οι αγώνες που έχουν μεγάλη αντιπαλότητα μεταξύ των οπαδών και των παικτών, τα ματς που κλέβουν την παράσταση και κεντρίζουν τα βλέμματα.

Υπάρχουν… ντέρμπι και ντέρμπι. Τα γνωστά και διαφημισμένα στα μεγάλα πρωταθλήματα της Ευρώπης και της Λατινικής Αμερικής, αλλά και τα λιγότερο προβεβλημένα, τα οποία… ανταγωνίζονται σε πάθος και ένταση τα Μπόκα – Ρίβερ, Μπαρτσελόνα – Ρεάλ, Λίβερπουλ – Μάντσεστερ Γ. και Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός. Το novasports.gr σας παρουσιάζει τα κορυφαία ντέρμπι στον ποδοσφαιρικό πλανήτη που μάλλον αγνοούσατε! Από την Ινδία μέχρι το Περού και από τη Νότια Αφρική μέχρι την Κορέα!

Στο πρώτο μέρος ασχολούμαστε με την… εκρηκτική Λατινική Αμερική.

Clásico Paceño

To ντέρμπι της Βολιβίας ανάμεσα στην Μπολιβάρ και τη Στρόνγκεστ γίνεται σε υψόμετρο 3.600 μέτρων στην πόλη Λα Πας και έχει όλα τα στοιχεία ενός “κλασικού” αγώνα. Πιθανότατα είναι το μεγαλύτερο… υψομετρικά ντέρμπι της υφηλίου στην υψηλότερη πρωτεύουσα στον κόσμο ! Οι δυο τους συναντήθηκαν για πρώτη φορά τον Οκτώβρη του 1927 και από τότε κρατάει αυτή η κολώνια στο Clásico Boliviano.

Clásico Vallecaucano

Το σημαντικότερο ντέρμπι στην Κολομβία δεν είναι στην πρωτεύουσα Μπογκοτά, αλλά στο Κάλι. Στο Clásico Vallecaucano αντιμέτωπες είναι οι America de Cali και η Deportivo Cali και οι “ρίζες” της αντιπαλότητας άρχισαν στα πρώτα χρόνια του προηγούμενου αιώνα κυρίως εξαιτίας πολιτιστικών και κοινωνικών διαφορών. Η Deportivo Cali ιδρύθηκε από ένα γκρουπ φοιτητών που είχε επιστρέψει στην Κολομβία από την ευρώπη και πάντα θεωρούνταν η εκπρόσωπος της άρχουσας τάξης της πόλης. Στην αντίπερα όχθη, η America de Cali προσέλκυσε οπαδούς από την εργατική τάξη και έγινε δημοφιλής στις πιο φτωχές περιοχές της πόλης του Κάλι. Οι τελευταίες δεκαετίες είναι αρκετά… δύσκολες και για τις δύο ομάδες, εξαιτίας της αντιπαλότητας των οπαδών και τα ντέρμπι γίνονται πάντα με αυστηρά μέτρα ασφάλειας.

El Clásico Peruano

Οι Περουβιανοί το… τερμάτισαν, καθώς έχουν ονομάσει το ντέρμπι ανάμεσα στην Alianza Lima και την Universitario με το απίθανο “El Clásico de los Clásicos del Futbol Peruano”, δηλαδή “Το κλασικό ντέρμπι των κλασικών ντέρμπι του Περουβιανού ποδοσφαίρου” (σ.σ. αλήθεια το λένε έτσι οι σπίκερ στις μεταδόσεις;) Η αρχή ήταν επεισοδιακή πίσω στο 1928 και από τότε οι δύο ομάδες έχουν μεγάλη αντιπαλότητα. Όπως μπορείτε να φανταστείτε και σε αυτή την περίπτωση, υπήρχε ταξική, αλλά και φυλετική διαφορά μεταξύ των ομάδων. Η Alianza Lima είχε οπαδούς από την εργατική τάξη, αλλά και αρκετούς έγχρωμους ποδοσφαιριστές, ενώ η Universitario ιδρύθηκε από φοιτητές, όπως μαρτυρά και το όνομα της και χρησιμοποιούσε κυρίως λευκούς παίκτες. Μάλιστα μερικές φορές, οι αγώνες ανάμεσα σε αυτές τις ομάδες ονομάζονταν με το ρατσιστικό negros contra blancos (μαύροι εναντίον λευκών).

Superclásico

To κλασικό ντέρμπι της Παραγουάης είναι μεταξύ της Cerro Porteño και της Club Olimpia, οι οποίες είναι δύο από τις πιο επιτυχημένες και δημοφιλής ομάδες στη χώρα. Μάλιστα μελέτες στην Παραγουάη αναφέρουν ότι οι 9 στους 10 Παραγουανούς οπαδούς, υποστηρίζουν έναν εκ των δύο συλλόγων της πρωτεύουσας, Ασουνσιόν. Η Olimpia κουβαλά ελληνική ιστορία, καθώς πήρε το όνομα της από την αρχαία Ολυμπία και είναι η ομάδα της ελίτ της Ασουνσιόν, ενώ η ονομάστηκε από μια περιοχή που δόθηκε το 1811 μια μεγάλη μάχη εναντίον των δυνάμεων της Αργεντινής. Διάφορα απίθανα πράγματα έχουν γίνει στο συγκεκριμένο ντέρμπι. Αποχωρήσεις ομάδων από το γήπεδο, επεισόδια μεταξύ οπαδών, προκλήσεις από παίκτες, κλέψιμο… τροπαίων από τα γραφεία συλλόγων, ενώ ο νεότερος σκόρερ στην ιστορία είναι ένας… 14χρονος!

Clásico del Astillero

Το ιστορικότερο ντέρμπι στο Εκουαδόρ δεν γίνεται στην πρωτεύουσα Κίτο, αλλά στη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας, το Γκουαζακίλ και πρωταγωνίστριες είναι η Μπαρτσελόνα (όχι φυσικά η γνωστή) και η Έμελεκ. Το ντέρμπι του… ναυπηγείου, όπως το ονομάζουν στο Εκουαδόρ (το Γκουαζακίλ είναι το μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας) έχει και αυτό όλα τα κλασικά στοιχεία ενός δυνατού λατινοαμερικανικού αγώνα, φανατισμένη εξέδρα και φυσικά αρκετά περιστατικά. Σοβαρά επεισόδια, τραυματισμοί ποδοσφαιριστών και διαιτητών, ακόμα και θάνατος ενός παιδιού έχουν αμαυρώσει την ιστορία του συγκεκριμένου ντέρμπι.

El clásico del fútbol chileno

Κλασικό ντέρμπι υπάρχει και στη Χιλή και – τι πρωτότυπο – το ονομάζουν… clásico. Στην πρωτεύουσα Σαντιάγο, οι δύο μεγάλοι αντίπαλοι είναι η Κόλο – Κόλο και η Ουνιβερσιτάριο. Και αν αναρωτιέστε για το κάπως… περίεργο όνομα της πρώτης και δημοφιλέστερης ομάδας στη Χιλή, θα σας λύσουμε την απορία.

Κόλοκολο ονομάζεται μια γάτα του βουνού σε μια τοπική γλώσσα και ήταν επίσης ήταν το όνομα του αρχηγού της ιθαγενούς φυλής των Μαπούτσε (κι εδώ μας μπερδεύουν οι Χιλιανοί), o οποίος ηγήθηκε του πολέμου κατά των Ισπανών κατακτητών στον 16ο αιώνα. Μάλιστα και το σήμα της Κόλο – Κόλο έχει το πρόσωπο του ήρωα της Χιλής. Αυτά για την… ιστορία. Πάμε στο ντέρμπι μας τώρα. Σε αυτή την περίπτωση, υπάρχει και πολιτική κόντρα, καθώς η Κόλο – Κόλο είχε συνδεθεί με τον δικτάτορα Αουγκούστο Πινοσέτ, ο οποίος μάλιστα ήταν και επίτιμος πρόεδρος του συλλόγου, ενώ οι αντιφρονούντες υποστήριζαν την πιο φιλελεύθερη Ουνιβερσιντάντ, η οποία – ω, τι έκπληξη – ιδρύθηκε από φοιτητές του Πανεπιστημίου της Χιλής.

Duelo Moderno del fútbol venezolano

Στη Βενεζουέλα, όπου το ποδόσφαιρο δεν είναι καν το πρώτο άθλημα (!!) η αναμέτρηση η οποία κεντρίζει το ενδιαφέρον είναι αυτή ανάμεσα στην Deportivo Tachira και την Caracas FC. Οι δύο σύλλογοι είναι οι πιο επιτυχημένοι στο ποδόσφαιρο της χώρας και εδρεύουν σε διαφορετικές πόλεις. Η Caracas FC στην πρωτεύουσα και η Deportivo Tachira στο Σαν Κριστομπάλ. Πάντω ς η “φωτιά” στο ντέρμπι της Βενεζουέλας… άναψε μόλις πριν από 20 χρόνια στον τελικό Κυπέλλου, όταν έγιναν σοβαρά επεισόδια και επίθεση των οπαδών της Deportivo Tachira στο πούλμαν που μετέφερε την αποστολή της Caracas FC.

Bonus

Ba – Vi ή αλλιώς το ντέρμπι της ειρήνης και του… βουντού!

Ένα διαφορετικό ντέρμπι διεξάγεται εδώ και δεκαετίες στην πόλη Σαλβαντόρ ανάμεσα στην Bahia και τη Vitoria. Οι οπαδοί των δύο ομάδων διατηρούν εξαιρετικές σχέσεις και οι Βραζιλιάνοι είχαν φτάσει στο σημείο να ονομάσουν το συγκεκριμένο ματς “το ντέρμπι της ειρήνης”, αν και τα τελευταία χρόνια δεν λείπουν κάποια επεισόδια (κυρίως με την αστυνομία) και περιστατικά εντός γηπέδου (πρόπερσι το ματς διεκόπη γιατί βγήκαν εννέα κόκκινες κάρτες). Αυτό που κάνει ξεχωριστό το ντέρμπι Ba – Vi είναι τα… μαγικά που κάνουν οι οπαδοί των δύο συλλόγων για να κερδίσει η αγαπημένη τους ομάδα!

Με πληθυσμό άνω του 80% να προέρχεται από την Αφρική, στην περιοχή επικρατεί το macumba, το οποίο είναι κάτι σαν… βουντού. Μάγοι κάνουν τα… δικά τους για να εξασφαλίσουν τη νίκη, αν και ο προπονητής Νέμεμ Πράντσα (τεράστιος ατακαδόρος) είχε κάποτε δηλώσει: “Αν το macumba είχε τη δύναμη να κερδίσει, τότε το ντέρμπι της Μπαχία θα ήταν ισόπαλο”! 


Σχολιασμός

Γράψτε το σχόλιό σας

ΕΤΑΙΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

ΕΠΩΝΥΜΙΑ: NOVA TELECOMMUNICATIONS & MEDIA ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (δ.τ. NOVA M.A.E.)

ΑΦΜ: 099936189, ΔΟΥ ΦΑΕ ΑΘΗΝΩΝ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΑΘΗΝΩΝ 106, ΑΘΗΝΑ, 104 42

ΤΗΛ: 210-6158000, E-MAIL: info@novasports.gr

ΙΔΙΟΚΤΗΤΡΙΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑ: NOVA M.A.E. ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ “UNITED GROUP OF COMPANIES”

ΝΟΜΙΜΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΡΙΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΙΩΡΗΣ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ: ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΔΟΥΚΑΣ

ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ ΤΟΥ ΟΝΟΜΑΤΟΣ ΤΟΜΕΑ (DOMAIN NAME): NOVA M.A.E.