Για να αποφευχθεί το οικονομικό κραχ στην Superleague της Κίνας η ποδοσφαιρική ομοσπονδία της χώρας επέβαλλε σάλαρι καπ στις ομάδες. Αναμένεται μαζική έξοδος των σπουδαίων ξένων ποδοσφαιριστών που αγωνίζονται στην χώρα.

Για να μην καταρρεύσουν οικονομικά οι ομάδες της Superleague στην Κίνα πάρθηκαν δραστικά οικονομικά μέτρα. 

Η ποδοσφαιρική ομοσπονδία της χώρας ανακοίνωσε σάλαρι καπ για τις ομάδες οι οποίες απαγορεύεται να έχουν μπάτζετ μεγαλύτερο από 143 εκατομμύρια Ευρώ που δεν το λες και λίγο αλλά είναι αρκετά πιο χαμηλά από ότι έχουν συνηθίσει την τελευταία δεκαετία.

Για τους ξένους παίκτες το ανώτερο που μπορούν να προσφέρουν οι ομάδες πλέον είναι τρία εκατομμύρια Ευρώ τον χρόνο. 

Αυτό αλλάζει άμεσα τα δεδομένα. Παίκτες όπως ο Μάρκο Αρναούτοβιτς που σχεδόν έκανε απεργία στην Γουέστ Χαμ για να μετακομίσει στην Κίνα και να εισπράξει σχεδόν δεκατέσσερα εκατομμύρια Ευρώ τον χρόνο πρέπει να αρχίσει να “ψάχνεται” για την επιστροφή του στην Ευρώπη. 

“Οι ομάδες μας σπατάλησαν πολλά χρήματα και το ποδόσφαιρό μας έτσι δεν θα μπορέσει να λειτουργήσει για πολλά χρόνια ακόμη. Έπρεπε να κάνουμε κάτι έγκαιρα και το κάναμε” είπε ο Τσεν Ξουγιουάν πρόεδρος της ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας της χώρας. 

Στους νέους κανονισμούς το δικαίωμα στις ομάδες να έχουν έναν ξένο παραπάνω στο ρόστερ. Πλέον μπορούν να έχουν πέντε αλλά να χρησιμοποιούν μόνο τέσσερις. 

Για Κινέζους παίκτες ο ανώτερος μισθός είναι 1,3 εκατομμύριο Ευρώ τον χρόνο με εξαίρεση τους διεθνείς παίκτες που μπορούν να φτάσουν μέχρι τα δύο εκατομμύρια Ευρώ. 

Συνολικά το μισθολόγιο μπορεί να φτάσει μέχρι το 60% των εξόδων της ομάδας κάτι που μεταφράζεται σε 85,8 εκατομμύρια Ευρώ για τους παίκτες της ομάδας. 

Μια ματιά στα ρόστερ των Κινέζων εμφανίζουν ονόματα όπως οι Καράσκο, Όσκαρ, Παουλίνιο, Ταλίσκα, Αρναούτοβιτς, Ελ Σαράουι, Ροντόν, Χουλκ, Χάμζικ, Φελαϊνί, Ντεμπελέ κ.ο.κ. 

Όλοι αυτοί θα πρέπει να αρχίσουν να σκέφτονται την επιστροφή στην Ευρώπη καθώς τα τρία εκατομμύρια Ευρώ μπορούν να τα βρουν και στην Ευρώπη.