Ο Νίκος Τζώρτζογλου επιμένει σε συναινετική λύση για το μέλλον του ελληνικού ποδοσφαίρου και λίγο πριν την έλευση του 2017 αποκαλύπτει στο novasports.gr τις προθέσεις του για τις επερχόμενες εκλογές της ΕΠΟ. Διαβάστε τι λέει ο πρόεδρος της ΕΠΣ Ηρακλείου για όσους τον κατηγόρησαν ότι πήγε με τους… απέναντι, αλλά και για την επόμενη μέρα του ΟΦΗ και του Εργοτέλη.
Κάθε συζήτηση με τον πρόεδρο της ΕΠΣ Ηρακλείου, Νίκο Τζώρτζογλου, είναι απολαυστική αφού γνωρίζεις εξαρχής ότι δεν πρόκειται για άνθρωπο που …μασάει τα λόγια του. Έχει άποψη και δεν κρύβεται. Την καταθέτει και αναλαμβάνει το όποιο κόστος, μια και στα δύσκολα έχει μάθει να μπαίνει μπροστά. Το ίδιο κάνει και τώρα, σε μια περίοδο που το ελληνικό ποδόσφαιρο ισορροπεί σε τεντωμένο σχοινί. Επιμένει στην ενότητα και εξηγεί τον λόγο που θα πρέπει να υπάρξει μια συναινετική λύση. Ζητήσαμε την άποψή του τόσο για τις τελευταίες εξελίξεις στο χώρο του ποδοσφαίρου, όσο και για τη θέση της ΕΠΣΗ ενόψει των επερχόμενων εκλογών της ΕΠΟ, ενώ δεν θα μπορούσε να μην αναφερθεί στην προσπάθεια που κάνουν ΟΦΗ και Εργοτέλης προκειμένου να επιστρέψουν στην κορυφαία κατηγορία.
Τώρα που τελειώνει η χρονιά, τι “γεύση” σας αφήνει για το ελληνικό ποδόσφαιρο; Τελικά έγιναν βήματα μπροστά ή πίσω;
“Νομίζω ότι το ελληνικό ποδόσφαιρο δεν είναι σε καλή κατάσταση. Παραμένουν αρκετά σοβαρά προβλήματα, αλλά ελπίζω με το νέο έτος και εφόσον πράγματι πάμε σε εκλογές όπως είπε ο κ. Κουτσοκούμνης, αν και είμαι επιφυλακτικός γι’ αυτό, η νέα διοίκηση η οποία θα εκλεγεί να φέρει το ποδόσφαιρο σε ανοδική πορεία”.
Όταν λέτε ότι είστε επιφυλακτικός, θέλετε να πείτε πως δεν πιστεύετε ότι θα γίνουν ούτε φέτος οι εκλογές;
“Δεν πείθομαι 100% ότι θα έχουμε εκλογές μέχρι τον Μάιο, όπως είπε ο κ. Κουτσοκούμνης. Δεν ξέρω για ποιο λόγο, αλλά όπως μίλησε στην τελευταία συνέλευση για να εκλέξουμε τον εκπρόσωπο της ΕΟΕ, δεν ήταν απόλυτος. Μίλησε περισσότερο σαν πολιτικός κι αυτό εμένα με προβλημάτισε. Μακάρι όμως να γίνει όπως ακριβώς τα είπε ο κ. Κουτσοκούμνης”.
Εσείς βλέπετε τελικά να αλλάζει κάτι στο ελληνικό ποδόσφαιρο; Υπάρχει σωστηρία;
“Δεν είμαι πολύ αισιόδοξος ότι μπορούμε να έχουμε ένα καλύτερο ποδόσφαιρο. Για να έχουμε ένα καλύτερο ποδόσφαιρο θα πρέπει να υπάρξει συναίνεση απ’ όλους και όχι να συνεχίσουμε να πηγαίνουμε σε κόντρες. Θα πρέπει ώριμα όλοι οι φορείς, ξεκινώντας από τους “μεγάλους”, από τις Ενώσεις και την Πολιτεία να κάτσουν σε ένα τραπέζι με σκοπό να βρουν μια λύση. Αυτό δηλαδή που η ΕΠΣ Ηρακλείου κι εγώ προσωπικά προσπαθήσαμε να κάνουμε το προηγούμενο καλοκαίρι. Να κάτσουν όλοι σε ένα τραπέζι και να κάνουμε μια διακήρυξη αρχών, την οποία θα σεβαστούν όλοι.
Ανεξάρτητα με το ποιος θα είναι ο νικητής στις εκλογές, φαίνεται ότι ο συσχετισμός δυνάμεων με τις Ενώσεις αλλάζει πολύ εύκολα. Για να καταλάβετε, τον Γενάρη του 2015, τον κ. Γκιρτζίκη από τις 55 Ενώσεις τον ψήφισαν οι 51. Μόνο 4 Ενώσεις δεν τον ψήφισαν και είδατε πόσο γρήγορα άλλαξε αυτός ο συσχετισμός. Το παρελθόν ναι μεν δεν αποδεικνύει τι θα συμβεί στο μέλλον, αλλά μας δίνει ενδείξεις για το τι μπορεί να συμβεί. Τι θέλω να πω; Ότι αν για παράδειγμα σε μια εκλογική αναμέτρηση που θα γίνει μέσα στο 2017 βγει νικητής ο κ. Γραμμένος, φαντάζεστε τι θα γίνει στην πρώτη Γ.Σ, σε περίπτωση που 4 ή 5 Ενώσεις φύγουν από την παράταξη του κ. Γραμμένου και πάνε στην άλλη παράταξη; Αυτόματα θα υπάρξει πρόβλημα στη διοίκηση. Ενδεχομένως να γίνει και πρόταση μομφής. Χρειάζεται μια πιο ομαλή κατάσταση στο ποδόσφαιρο. Ακριβώς γι’ αυτό τον λόγο εμείς προτείνουμε τη συναίνεση”.
Επειδή ήδη το έχετε προτείνει, για ποιο λόγο πιστεύετε ότι δεν δέχθηκαν οι “μεγάλοι” να κάτσουν στο ίδιο τραπέζι;
“Καθένας όταν αισθάνεται πως είναι ισχυρός, πιθανότατα να λέει ότι από τη στιγμή που μπορώ να κάνω κυβέρνηση μόνος μου, να διεκδικήσω την διοίκηση μόνος μου, για ποιο λόγο να τη μοιραστώ. Δεν είμαι σίγουρος γι’ αυτό που λέω, απλώς κάνω μια υπόθεση. Ο καθένας θα ήθελε να διοικεί μόνος του”.
Έχετε σκοπό να κάνετε ξανά μια τέτοια πρόταση ως ΕΠΣ Ηρακλείου;
“Πάντα το προτείνω, αλλά μέχρι στιγμής φαίνεται ότι είναι μάταιος ο κόπος. Εμείς αν μπορέσουμε στο μέλλον θα προσπαθήσουμε ξανά να κοιτάξουμε συναινετικές λύσεις, γιατί πιστεύουμε ότι μόνο έτσι μπορεί να βελτιωθεί η κατάσταση. Όταν ζούμε μόνιμα σε ένα πολεμικό κλίμα, όταν υπάρχουν αυτές οι κόντρες, δεν είναι εύκολο να πάει μπροστά το ποδόσφαιρο”.
Τελικά εσείς, ως ΕΠΣ Ηρακλείου, έχετε αποφασίσει ποια παράταξη θα στηρίξετε στις εκλογές;
“Η ΕΠΣ Ηρακλείου στηρίζει το ποδόσφαιρο. Είχαμε βγάλει μια ανακοίνωση, η οποία χτυπούσε και καυτηρίαζε αυτά που συμβαίνουν στον χώρο της αντιπολίτευσης. Κατά την άποψή μας είχαν εισχωρήσει στο χώρο της αντιπολίτευσης κάποια άτομα, το παρελθόν των οποίων στο ποδόσφαιρο δεν είναι αυτό που μας εκφράζει. Γι’ αυτό μας είπαν ότι πήγαμε …απέναντι. Αυτό που εμείς θέλουμε να πούμε είναι ότι δεν πήγαμε ποτέ… απέναντι. Παραμένουμε σταθεροί εκεί που ήμασταν, απλώς ήρθαν κάποιοι προς τη δική μας πλευρά από …απέναντι. Κάποια άτομα, το παρελθόν των οποίων στο ποδόσφαιρο δε συνάδει με τη δική μας φιλοσοφία. Αυτό συνέβη. Εμείς λοιπόν είπαμε ότι σ’ αυτά τα άτομα θα είμαστε αντιπολίτευση. Η ΕΠΣ Ηρακλείου όμως δεν ανήκει πουθενά. Ανήκει στο ποδόσφαιρο και θεωρούμε ότι και στις δύο παρατάξεις υπάρχουν άξια στελέχη, όπως υπάρχουν και άτομα τα οποία δεν ταιριάζουν με τη δική μας φιλοσοφία.
Πρέπει να πω ότι θεωρούμε τον Βαγγέλη Γραμμένο έναν εκ των κορυφαίων παραγόντων. Έναν άξιο παράγοντα ο οποίος έχει τη δυνατότητα, τις γνώσεις και το μεράκι για να ηγηθεί στη νέα δοίκηση. Από την άλλη όμως, πιστεύουμε ότι στην παράταξη του κ. Γραμμένου υπάρχουν και κάποια πράγματα που δεν ταιριάζουν με τη δική μας φιλοσοφία. Το σίγουρο είναι ότι εμείς, ανεξάρτητα με το ποιος διοικεί, θα αντιπολιτευόμαστε σε οτιδήποτε δεν ταιριάζει με τη δική μας φιλοσοφία η οποία είναι γνωστή. Θέλουμε καθαρό ποδόσφαιρο, καθαρές διαιτησίες και να μην κοιτάμε μόνο το επαγγελματικό ποδόσφαιρο, αλλά όλες τις πλευρές του”.
Άρα αν καταλαβαίνω σωστά, σε περίπτωση που γινόντουσαν άμεσα εκλογές, η ΕΠΣ Ηρακλείου θα στήριζε την παράταξη του κ. Γραμμένου;
“Αυτή τη στιγμή δεν ξέρουμε ποια θα είναι τα υποψήφια μέλη. Θα στηρίξουμε τους υποψήφιους συμβούλους οι οποίοι ταιριάζουν με τη δική μας φιλοσοφία και θα κάνουν καλό στο ποδόσφαιρο. Δε γνωρίζουμε ακριβώς ποιοι θα είναι οι υποψήφιοι, άρα αυτή τη στιγμή δεν μπορούμε να δεσμευθούμε. Αυτό όμως που μπορούμε σίγουρα να να πούμε για τον κ. Γραμμένο είναι ότι αποτελεί ένα από τα στελέχη που λειτουργεί προς τη σωστή κατεύθυνση. Όπως επίσης κι άλλα στελέχη που πλαισιώνουν ως τώρα την αντιπολίτευση. Λέω όμως ότι και στην άλλη πλευρά υπάρχουν σοβαρά και άξια στελέχη, τα οποία ίσως να μην ήταν ποτέ στη “βιτρίνα”. Υπάρχουν πρόεδροι Ενώσεων οι οποίοι είναι αξιόλογοι και θα μπορούν να βοηθήσουν. Το σίγουρο είναι ότι το συντομότερο δυνατόν πρέπει να πάμε σε εκλογές. Να εξαντλήσουμε τα περιθώρια για να πάμε σε συναινετικές λύσεις. Σε μια διοίκηση κοινής αποδοχής ακόμα και με πρόεδρο τον Βαγγέλη Γραμμένο. Αυτό θα ήταν καλό για το ποδόσφαιρο. Όσοι όμως έχουν κάνει λάθη στο παρελθόν ενεργώντας ως άνθρωποι του ποδοσφαίρου, θα πρέπει να πληρώσουν”.
Με το Ηρακλειώτικο ποδόσφαιρο τι γίνεται; Εννοώ σε επαγγελματικό επίπεδο, αφού από εκεί που υπήρχαν δύο ομάδες στη Super League, τώρα ο ΟΦΗ είναι στη Football League και προσπαθεί να επιστρέψει, ενώ ο Εργοτέλης κάνει τη δική του προσπάθεια από τη Γ’ Εθνική. Στο μέλλον βλέπετε ανάλογες επιτυχίες, ή όχι;
“Για τον ΟΦΗ είμαι αισιόδοξος επειδή βλέπω μια συσπείρωση του κόσμου και μια διοίκηση με αξιόλογα στελέχη και οικονομικούς παράγοντες από την κοινωνία του Ηρακλείου. Με μεγάλο “όπλο” τους βέβαια τον κόσμο. Με δύναμη τους φιλάθλους του ο ΟΦΗ θα επιστρέψει πολύ σύντομα εκεί που τον έχει κατατάξει η ιστορία του, δηλαδή στη Super League. Για τον Εργοτέλη δεν είμαι αισιόδοξος. Ο λόγος είναι ότι παρά τις υπεράνθρωπες προσπάθειες που κάνει ο Γιώργος Βρέντζος, παλεύει βοηθούμενος από ελάχιστους και φυσικά με το μειονέκτημα ότι η ομάδα δεν έχει τη δυναμική του ΟΦΗ. Γι’ αυτό και δεν είμαι πολύ αισιόδοξος ότι ο Εργοτέλης σύντομα θα ανέβει στην κορυφαία κατηγορία. Ο Γιώργος Βρέντζος κάνει θυσίες και αγώνα, αλλά δεν έχει την απαιτούμενη βοήθεια προκειμένου να πάει ψηλά την ομάδα.
Το σημαντικό που πρέπει να πούμε και δεν έχει σχέση με το επαγγελματικό ποδόσφαιρο είναι ότι επιτέλους η Πολιτεία πρέπει να δώσει σημασία στον ερασιτέχνη παράγοντα, διότι ποδόσφαιρο δεν είναι μόνο ο Ολυμπιακός, ο Παναναθηναϊκός, η ΑΕΚ, ο ΠΑΟΚ κλπ. Ποδόσφαιρο είναι και 5000 ερασιτεχνικά σωματεία, για τα οποία κάθε Σαββατοκύριακο “τρέχουν” κάποιοι άνθρωποι στα γήπεδα και δυστυχώς εδώ και δέκα χρόνια δεν έχουν πάρει ευρώ από την Πολιτεία. Δεν τους δείχνει κανένα ενδιαφέρον. Εμείς ευτυχώς στην Κρήτη έχουμε έναν Περιφερειάρχη που λέγεται Σταύρος Αρναουτάκης, ο οποίος εξοικονομώντας χρήματα καταφέρνει και βοηθάει τον αθλητισμό στο νησί μας. Η Πολιτεία λοιπόν καλό θα είναι γενικά να κοιτάξει και τον ερασιτεχνικό αθλητισμό”.