Το βιογραφικό του 60χρονου Ισραηλινού τεχνικού είναι πλούσιο σε διακρίσεις, αλλά και δεύτερες θέσεις. Με αφορμή την ήττα της Γκάνας στον τελικό του Κόπα Άφρικα 2015, στη διαδικασία των πέναλτι, το Novasports.gr θυμίζει τις στιγμές που ο Αβραάμ Γκραντ έφθασε στην πηγή αλλά νερό δεν ήπιε.

Το βιογραφικό του 60χρονου Ισραηλινού τεχνικού είναι πλούσιο σε διακρίσεις, αλλά και δεύτερες θέσεις. Με αφορμή την ήττα της Γκάνας στον τελικό του Κόπα Άφρικα 2015, στη διαδικασία των πέναλτι, το Novasports.gr θυμίζει τις στιγμές που ο Αβραάμ Γκραντ έφθασε στην πηγή αλλά νερό δεν ήπιε.

Ποδόσφαιρο δεν έπαιξε ποτέ σε υψηλό επίπεδο, μια και λίγο μετά τη συμπλήρωση του 18ου έτους της ηλικίας του ανέλαβε την ομάδα Νέων της Χάποελ Πετάχ Τικβά! Πέρασαν δεκατέσσερα χρόνια για την προαγωγή στο σύνολο των ανδρών του συλλόγου της γενέτειράς του, σε ηλικία 32 ετών. Ακολούθησε πέρασμα από σημαντικά κλαμπ της πατρίδας του (Μακάμπι Τελ Αβίβ, Χάποελ Χάιφα και Μακάμπι Χάιφα), πριν την καθιέρωση στην Εθνική Ισραήλ.

Το αγγλικό ποδόσφαιρο ενδιαφέρθηκε για την περίπτωση Γκραντ το 2006, όταν η Πόρτσμουθ τον προσέλαβε στη θέση του Τεχνικού Διευθυντή. Τον Ιούλιο του 2007 έκανε το βήμα στην Τσέλσι, της οποίας την τεχνική ηγεσία ανέλαβε μετά την απόλυση του Ζοσέ Μουρίνιο. Επέστρεψε, στη συνέχεια στην Πόρτσμουθ, πήρε μία ακόμη ευκαιρία στη Γουέστ Χαμ πριν αφήσει την Αγγλία για τη σέρβικη Παρτίζαν Βελιγραδίου. Επίτευγμά του, αναχωρώνοντας από το Νησί; Ήταν ο πρώτος Ισραηλινός προπονητής που ανέλαβε ποτέ αγγλική ομάδα!

Από τη θέση του Τεχνικού Διευθυντή την Τέρο Σάσανα της Ταϋλάνδης ανέλαβε την Εθνική Γκάνας, με την οποία έφθασε στον τελικό του Κόπα Άφρικα 2015. Το τελικό 9-8 στα πέναλτι (κανονική διάρκεια και παράταση 0-0) υπέρ της Ακτής τού στέρησε έναν τίτλο, αλλά δεν είναι η πρώτη φορά που αυτό συνέβη στον Γκραντ. Οι πρωτιές στην πολυετή καριέρα του είναι κάμποσες: Δύο πρωταθλήματα Ισραήλ με τη Μακάμπι Τελ Αβίβ (1992, 1995), άλλα δύο με τη Μακάμπι Χάιφα (2001, 2002) και μία Σούπερ Λιγκ Σερβίας το 2012 με την Παρτίζαν.

Είναι τρανταχτές οι περιπτώσεις, όμως, που ο Αβραάμ Γκραντ δεν κατάφερε να φθάσει στην πρώτη θέση, καταλήγοντας δεύτερος! Τη σεζόν 2007/2008 τερμάτισε με την Τσέλσι στη δεύτερη θέση με 85 βαθμούς, έναντι 87 της Πρωταθλήτριας Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Την ίδια σεζόν, οι «κόκκινοι διάβολοι» κατέκτησαν και το Τσάμπιονς Λιγκ στη Μόσχα. Αντίπαλός τους η Τσέλσι του Γκραντ, η οποία ηττήθηκε στα πέναλτι με 6-5 (κανονική διάρκεια και παράταση 1-1).

Το πρώτο μισό του 2008 θα το θυμάται ο Ισραηλινός – στενός φίλος του Ρόμαν Αμπράμοβιτς – , μια και οι «μπλε» ηττήθηκαν και στον τελικό του Λιγκ Καπ Αγγλίας, με 2-1 (στην παράταση, κανονική διάρκεια 1-1), από την Τότεναμ στο «Ουέμπλεϊ» χάνοντας άλλη μία κούπα. Την περίοδο 2009/2010 έφθασε με την Πόρτσμουθ, μία ακόμη φορά, στο «Ουέμπλεϊ». Απέναντι στην πρώην ομάδα του Τσέλσι ηττήθηκε και με τους «πόμπεϊς», με 1-0, ξανά τη δυνατότητα να πάρει τρόπαιο. Το Κόπα Άφρικα του 2015 αποτελεί την τελευταία φορά που ο Γκραντ έφθασε μία ανάσα από την πρωτιά και δεν την κατέκτησε.

Ας ελπίσουμε, για έναν παρεξηγημένο προπονητή, να μην υπάρξει επόμενη! Απαραίτητη σημείωση: Σύμφωνα με ρεπορτάζ… εποχής, ο Γκραντ αποτέλεσε στόχος ελληνικών ομάδων για την ανάληψη της τεχνικής τους ηγεσίας. Άγνωστο αν υπήρξε ποτέ ενδιαφέρον, το ταξίδι για την Ελλάδα, πάντως, δεν έγινε. Παρά τις κατά καιρούς ατυχίες του, πάντως, σε μεγάλους τελικούς και διοργανώσεις, ο Αβραάμ Γκραντ θεωρείται ακόμη και στις ημέρες μας ως ένας από τους καλύτερους προπονητές τακτικής που πέρασαν από τα αγγλικά γήπεδα. Κι αυτό κάτι σημαίνει!