Αισιόδοξος πως η εθνική Νέων θα βγάλει παίκτες που θα έχουν μέλλον στο ελληνικό ποδόσφαιρο, εμφανίστηκε ο Λεωνίδας Βόκολος. Ο Ομοσπονδιακός τεχνικός της Νέων τόνισε πως το μόνο κακό για την εθνική Νέων είναι το ότι αρκετοί ποδοσφαιριστές της ομάδας δεν αγωνίζονται στις ομάδες του. Ο Βόκολος μίλησε στον ραδιοφωνικό σταθμό «Novasport FM». Αναλυτικά δήλωσε:
Για τη μη αξιοποίηση των περισσότερων παικτών στους συλλόγους τους: «Το κακό στην Ελλάδα είναι ό,τι πολλά παιδιά δεν παίζουν στις ομάδες τους, εκτός από μερικά που είχαν την τύχη αγωνιστούν σε μεγάλες ομάδες. Τα περισσότερα παιδιά έχουν καλά στοιχεία, ταλέντο. Παραδοσιακά όλα αυτά τα χρόνια, οι μικρές Εθνικές έδιναν αρκετά στο ελληνικό ποδόσφαιρο και αυτό είναι καλό γιατί αργότερα παίρνει παίκτες η “μεγάλη” Εθνική. Μην ξεχνάμε, πως η επιτυχία του 2004, ήρθε από παιδιά που είχαν φτάσει σε τελικό ευρωπαϊκού πρωταθλήματος όταν ήταν σε μία μικρότερη Εθνική».
Για το λόγο που οι μικρές Εθνικές ομάδες τα πηγαίνουν καλά, αλλά αργότερα οι παίκτες χάνονται: «Από τα 19 αρχίζει μία περίεργη πορεία των παιδιών, με αποτέλεσμα πολλά από αυτά να χαθούν και αυτό πρέπει να μας ανησυχήσει. Από την πλευρά μου, αλλά και από την ομοσπονδία προσπαθούμε να βοηθήσουμε, ώστε να το εξαλείψουμε αυτό. Είναι αμαρτία να χάνονται έτσι οι παίκτες».
Για το αν λόγω της οικονομικής κρίσης αλλά και των οδηγιών της UEFA, πολλά από αυτά τα παιδιά θα παίζουν περισσότερο στις ομάδες τους: «Το θέμα είναι να μην το κάνουμε αυτό από ανάγκη, αλλά από μόνοι μας, γιατί πρέπει να καταλάβουμε πως αυτή θα είναι η βιωσιμότητα του ποδοσφαίρου μας. Για παράδειγμα, ο Δημήτρης Κολοβός του Πανιωνίου. Πρόκειται για έναν πολύ αξιόλογο παίκτη, με πολύ καλά στοιχεία. Θεωρώ ό,τι πέρυσι έκανε καλές εμφανίσεις, ενώ έχω ήδη μιλήσει με τον προπονητή του, τον κ. Λεμονή, ο οποίος μου είπε πως τον πιστεύει».
Για το ευρωπαϊκό πρωτάθλημα Νέων: «Είναι δύσκολα, καθώς μιλάμε για τις οκτώ καλύτερες ομάδες της Ευρώπης. Η Ιρλανδία απέκλεισε τους ιταλούς, η Ρουμάνοι μπορεί να είναι διοργανωτές, αλλά είναι καλή ομάδα ή Τσέχοι που απέκλεισαν του Ολλανδούς. Δεν είναι εύκολοι αντίπαλοι, ενώ η κάθε ομάδα χαρακτηρίζεται από τα στοιχεία της χώρας της. Στα παιδιά έχω πει να κοιτούν κάθε παιχνίδι ξεχωριστά. Η Ιρλανδία -όπως είπαμε- είναι καλή ομάδα, όμως δεν έχει την ποιότητα που έχουμε εμείς. Δίνει βάρος στη δύναμη, στην αγωνιστική πειθαρχία και, γενικά, είναι δύσκολο να τους ανοίξεις. Θέλει υπομονή, αλλά και προσοχή, γιατί είναι επικίνδυνοι στις αντεπιθέσεις».
Για το πώς γίνεται το σκάουτινγκ των αντιπάλων: «Υπάρχουν κάποια DVD που στέλνονται από τη μία ομοσπονδία στην άλλη και έτσι έχουμε μία εικόνα για να αναλύσουμε το παιχνίδι των αντιπάλων και να τους αντιμετωπίσουμε».
Για το πως επιλέγει τους παίκτες: «Βλέπουμε τα παιχνίδια των Νέων. Φυσικά, είναι πιο εύκολο να παρακολουθήσεις τα παιδιά που παίζουν στις μεγάλες ομάδες. Αύτη η ομάδα που έχουμε τώρα, είναι συνέχεια από την Παίδων. Το θετικό που υπάρχει είναι ό,τι έχουμε μικρό -σε ηλικία- ρόστερ. Αντί να είναι περισσότερα παιδιά του 92′, έχουμε πολλά παιδιά του 93′ και δύο του 94′. Όμως, είναι καλό και σημαντικό προς αυτή την κατεύθυνση γιατί έτσι θα υπάρχει μία συνέχεια χρόνου».
Για το ποιος από τους παίκτες της Νέων είναι έτοιμος να αγωνιστεί βασικός σε μία ομάδα: «Δεν θέλω να ξεχωρίσω κάποιο παιδί. Αυτή τη στιγμή, για τις μεγάλες ομάδες, τον Ολυμπιακό και τον Παναθηναϊκό, πιστεύω ό,τι όλα τα παιδιά έχουν τη δυνατότητα να παίξουν. Όμως, δεν είναι σε θέση -ακόμα- να αγωνίζονται ένα ολόκληρο 90λεπτο. Αν τους πιστέψει ένας προπονητής, τότε είμαι σίγουρος πως σε σύντομο χρονικό διάστημα θα μπορούν να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους. Για παράδειγμα μιλάω με τον Φορτούνη, που βρίσκεται τώρα στο εξωτερικό. Ένα παιδί που είναι γνωστή η ποιότητα και το ταλέντο του. Μου έχει πει ό,τι τα πράγματα είναι καλά και πιστεύω ότι θα εξελιχθεί εκεί που έχει πάει».
Τέλος, κατέληξε: «Είναι σημαντικό και για τον κόσμο να καταλάβει ό,τι το ποδόσφαιρο δεν είναι αυτό που ζούμε τώρα τελευταία. Υπάρχει και άλλη μεριά, όπου ελπίζω τα παιδιά να δώσουν τη χαρά που πρέπει».