Τα παιδιά της γειτονιάς

Γεννήθηκαν με μία μέρα διαφορά και έπαιξαν ποδόσφαιρο στο ίδιο προάστιο του Παρισιού. Απόψε οι...γείτονες Αλιού Σισέ και Τζαμέλ Μπελμαντί θέλουν να οδηγήσουν τις χώρες τους στον θρόνο της ποδοσφαιρικής Αφρικής!

Ολόκληρη η Αφρική επικεντρώνει απόψε το βλέμμα της στο Κάιρο, όπου Αλγερία και Σενεγάλη θα διεκδικήσουν τον θρόνο της «Μαύρης Ηπείρου», στον τελικό του Κυπέλλου Εθνών.

Το παιχνίδι όμως, αναμένεται να προσελκύσει ιδιαίτερα τα βλέμματα σε μία κοινότητα 78.000 κατοίκων στα νοτιοδυτικά προάστια του Παρισιού, ονόματι Champigny-sur-Marne.

Ο λόγος; Η συγκεκριμένη περιοχή, ήταν αυτή που «γέννησε» ποδοσφαιρικά τους προπονητές των δύο φιναλίστ, Τζαμέλ Μπελμαντί (Αλγερία) και Αλιού Σισέ (Σενεγάλη)!

Ο Σισέ, γεννήθηκε στις 24 Μαρτίου 1976 στο Ζιγκινκόρ της Σενεγάλης και στα εννέα του χρόνια μετακόμισε μαζί με τη μητέρα του στη Γαλλία και εγκαταστάθηκε στο Champigny-sur-Marne.

Μία μέρα μετά τη γέννηση του νυν τεχνικού της Σενεγάλης, στις 25 Μαρτίου 1976, ήρθε στον κόσμο ο Μπελμαντί, παιδί Αλγερινών μεταναστών που ζούσαν ήδη στην περιοχή.

Οι δυο τους, δεν γνωρίστηκαν στα παιδιά τους χρόνια, παρ’ όλο που τα σπίτια τους βρίσκονταν μερικά μέτρα μακριά. Ο Μπελμαντί, έκανε τα πρώτα του ποδοσφαιρικά βήματα στην πλατεία Λουλί, της συνοικίας Bois-l’Abbé, ενώ ο Σισέ, έπαιξε πρώτη φορά μπάλα στο γήπεδο της γειτονικής RSC Champigny.

Οι πορείες τους έμελλε να διασταυρωθούν για πρώτη φορά στις Ακαδημίες της Παρί Σεν Ζερμέν. Ο Σισέ, εντάχθηκε στους Παριζιάνους σε ηλικία 12 ετών, όταν ο σύλλογος τον δέχτηκε στις τάξεις του υπό τον όρο να έχει καλές επιδόσεις στο σχολείο.

Ο Μπελμαντί, ήταν ήδη ένα «αστεράκι» στα παρισινά γήπεδα και τον είχε τσεκάρει ο τότε προπονητής της Μονακό Αρσέν Βενγκέρ. Όμως οι γονείς του δεν ήθελαν να φύγει μακριά από το Παρίσι και έτσι εντάχθηκε και αυτός στην Παρί, όντας «σειρά» με παίκτες όπως ο Νικολά Ανελκά και ο πρώην του Ολυμπιακού Ντιντιέ Ντομί!


Σισέ και Μπελμαντί με τα χρώματα της Παρί.

Οι δυο νυν προπονητές, συνυπήρξαν για μία χρονιά στην Παρί, το 1992 – 1993, όμως σύντομα ακολούθησαν διαφορετικές διαδρομές, με τον Μπελμαντί να περνά την καλύτερη περίοδο της καριέρας του από το 2000 έως το 2003 στη Μαρσέιγ, όπου συνάντησε μάλιστα και μία φορά ως αντίπαλο τον Σισέ σε ντέρμπι με την Παρί Σεν Ζερμέν. Την ίδια περίοδο, βρέθηκαν αντίπαλοι και σε αγώνες ανάμεσα στις αντίστοιχες Εθνικές ομάδες.

Αμφότεροι πέρασαν από την Αγγλία (ο Σισέ από Μπέρμιγχαμ και Πόρτσμουθ), ο Μπελμαντί από Μάντσεστερ Σίτι και Σαουθάμπτον, όμως δεν τέθηκαν ποτέ αντίπαλοι σε Πρέμιερ Λιγκ ή Τσάμπιονσιπ.

Οι γείτονες, κρέμασαν τα παπούτσια τους την ίδια χρονιά (2009) και αποφάσισαν να ακολουθήσουν καριέρα προπονητή.

Ο Σισέ ξεκίνησε το 2013 από τους Νέους της Σενεγάλης και το 2015 ανέλαβε την Εθνική ομάδα, με την οποία είχε ζήσει ως παίκτης τη μεγάλη πορεία έως τα προημιτελικά του Μουντιάλ 2002, αλλά και ως τον τελικό του Κυπέλλου Εθνών Αφρικής την ίδια χρονιά.

Ο Μπελμαντί, άρχισε την προπονητική του πορεία το 2010 στο Κατάρ με την Λεχβίγια, την οποία ανέλαβε δύο φορές, χρηματίζοντας ενδιάμεσα ομοσπονδιακός της χώρας του Περσικού. Στις 2 Αυγούστου του 2018 ανέλαβε την Εθνική Αλγερίας και πριν από λίγες μέρες, αντιμετώπισε για πρώτη φορά από τον πάγκο τον παλιό του γείτονα, με την Αλγερία να κερδίζει 1-0 τη Σενεγάλη στη φάση ομίλων του φετινού Κυπέλλου Εθνών.

Ο Σισέ, θα προσπαθήσει να πάρει τη ρεβάνς οδηγώντας τα «λιοντάρια της Τεράνγκα» για πρώτη φορά στον θρόνο της Αφρικής.

Ό, τι και να γίνει πάντως, οι δύο προπονητές, έχουν ήδη προσκληθεί τον προσεχή Σεπτέμβριο από τον Δήμαρχο του Champigny-sur-Marne, προκειμένου να τιμηθούν για την πορεία τους.

Ένας από τους δύο θα έχει μαζί του το χρυσό μετάλλιο του πρωταθλητή Αφρικής, αμφότεροι όμως θα φέρουν τον τίτλο των πιο επιτυχημένων παιδιών της γειτονιάς…


Σχολιασμός

Γράψτε το σχόλιό σας

ΕΤΑΙΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

ΕΠΩΝΥΜΙΑ: NOVA TELECOMMUNICATIONS & MEDIA ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (δ.τ. NOVA M.A.E.)

ΑΦΜ: 099936189, ΔΟΥ ΦΑΕ ΑΘΗΝΩΝ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΑΘΗΝΩΝ 106, ΑΘΗΝΑ, 104 42

ΤΗΛ: 210-6158000, E-MAIL: info@novasports.gr

ΙΔΙΟΚΤΗΤΡΙΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑ: NOVA M.A.E. ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ “UNITED GROUP OF COMPANIES”

ΝΟΜΙΜΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΡΙΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΙΩΡΗΣ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ: ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΔΟΥΚΑΣ

ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ ΤΟΥ ΟΝΟΜΑΤΟΣ ΤΟΜΕΑ (DOMAIN NAME): NOVA M.A.E.