Με τρεις αθλητές στο Παγκόσμιο Μεταμοσχευμένων

Στη μακρινή Αργεντινή γίνεται φέτος το Παγκόσμιο πρωτάθλημα Μεταμοσχευμένων και παραδοσιακά η Ελλάδα θα έχει εκπροσώπηση και στην επιτραπέζια αντισφαίριση.
Δημοσίευση: 18/08/2015 - 12:26
Στη μακρινή Αργεντινή γίνεται φέτος το Παγκόσμιο πρωτάθλημα Μεταμοσχευμένων και παραδοσιακά η Ελλάδα θα έχει εκπροσώπηση και στην επιτραπέζια αντισφαίριση. Η μεγάλη διοργάνωση αφορά διάφορα αθλήματα και συγκεντρώνει μόνο μεταμοσχευμένους συμπαγών οργάνων (νεφρών, καρδιάς, μυελού των οστών κ.α.) σε αντίθεση με τα Ευρωπαϊκά πρωταθλήματα, στα οποία αγωνίζονται και οι αιμοκαθαιρόμενοι. Τόπος διεξαγωγής είναι η Μαρ ντελ Πλάτα στο Μπουένος Άιρες και χρονικό διάστημα διεξαγωγής από τις 23 έως τις 30 Αυγούστου. Στην επιτραπέζια αντισφαίριση θ’ αγωνιστούν ο Κωνσταντίνος Καλός, ο Ιωάννης Παρασκευάς και ο Αλέξανδρος Διακουμάκος. Οι συμμετοχές θα ήταν αισθητά περισσότερες αν δεν υπήρχαν ακυρώσεις των τελευταίων ημερών, ενώ γενικά η ελληνική αποστολή θα συγκροτηθεί από 16 αθλητές κι αθλήτριες.

Η μεγάλη αθλητική εκδήλωση, που έχει βασικό σκοπό να περάσει σημαντικά κοινωνικά μηνύματα, περιλαμβάνει τον στίβο, την κολύμβηση, την ποδηλασία και το μπόουλινγκ. Στην ποδηλασία δεν θα μετάσχουν Έλληνες. Επίσης, κάποια άλλα events, όπως το βόλεϊ και ο μαραθώνιος, γίνονται για διασκέδαση. Είναι δεκάδες οι χώρες, που παίρνουν μέρος (ακόμα και 40 ή 50) και εκατοντάδες οι αθλητές (900 πρόπερσι), απλά οι αριθμοί δεν είναι σταθεροί και για οικονομικούς λόγους  μπορεί να μειωθεί ακόμα και λίγο καιρό πριν τους αγώνες.

Το Παγκόσμιο πρωτάθλημα γίνεται ανά δύο χρόνια. Το φετινό θα είναι το 20ο στην ιστορία. Αυτό του 2013 είχε φιλοξενηθεί στο Ντουρμπάν της Νότιας Αφρικής και το επόμενο, εκείνο του 2017, θα πραγματοποιηθεί στη Μάλαγα της Ισπανίας. Ανά δύο χρόνια διεξάγεται και το οικείο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα και αυτό του 2016 προγραμματίστηκε για το Ελσίνκι της Φινλανδίας.  

Στο Ντουρμπάν τα γαλανόλευκα χρώματα είχαν κατακτήσει στην επιτραπέζια αντισφαίριση ένα ασημένιο και δύο χάλκινα μετάλλια. Με τον Χρήστο Ξένο στο απλό (2ος) και το διπλό, όπου είχε συμπαίκτη τον Γιάννη Αρκά (3οι) και τους Δημήτρη Ανδρεάδη/Αθανασία Μπότσα στο σύνθετο διπλό (3οι). Γενικά εμφανίζουν πολλές κορυφαίες διακρίσεις στον θεσμό κυρίως με τον Ξένο, ο οποίος έχει αναδειχτεί παγκόσμιος πρωταθλητής. Στην Αργεντινή παρότι θα είναι ασυνήθιστα μικρή η εκπροσώπηση υπάρχουν και πάλι υψηλές βλέψεις και οι αθλητές θα προσπαθήσουν για το καλύτερο υπό τις οδηγίες του προπονητή στους «Λέοντες Πειραιά» Λάζαρου Μπαλάφα. Ο καθηγητής Φυσικής Αγωγής και πρώην αθλητής επιτραπέζιας αντισφαίρισης έχει πλέον σημαντική εμπειρία από τέτοιες διοργανώσεις. Τα αγωνίσματα είναι το απλό και το διπλό, δεν υπάρχει ομαδικό. Θα παίξουν ο Κωνσταντίνος Καλός στο απλό και το διπλό της κατηγορίας super senior (αξίζει να προστεθεί ότι ο ίδιος αθλητής θα μετάσχει και στο μπόουλινγκ), ο Ιωάννης Παρασκευάς στο απλό των senior και το διπλό, όπου η συγκεκριμένη κατηγορία ενώνεται με την adult και ο νεότερος της αποστολής, ο 16άχρονος Αλέξανδρος Διακουμάκος στο απλό και το διπλό της κατηγορίας adult. Στο διπλό θα συγκροτήσει δίδυμο με τον Παρασκευά γι’ αυτό ο τελευταίος θα «κατέβει» κατηγορία.

Υπάρχουν ακόμα οι κατηγορίες senior Veteran και super Veteran. Τις τελευταίες ημέρες ακύρωσαν το ταξίδι τους στο Μπουένος Άιρες οι αθλητές Ξένος, Αρκάς, Μουστάκας και Κολέντης. Οι ελληνικές συμμετοχές προέρχονται από τρία σωματεία αιμοκαθαιρομένων και μεταμοσχευμένων. Τον «Δρομέα», τον Σύλλογο Αθλουμένων Νεφροπαθών και τους «Λέοντες του Πειραιά». Να σημειωθεί ότι ο «Δρομέας» είναι υπεύθυνος για την οργάνωση των αποστολών σε Παγκόσμια πρωταθλήματα και ο Σ.Α.Ν. έχει την αντίστοιχη ευθύνη για τα Ευρωπαϊκά πρωταθλήματα.

Η Ελλάδα θα μεταβεί με διαφορετικά γκρουπ στη χώρα της Νοτίου Αμερικής. Το πρώτο φεύγει σήμερα, το δεύτερο την Πέμπτη. Αρχηγός αποστολής είναι ο Νικόλαος Καμαράτος. Με το οργανωτικό κομμάτι ασχολούνται ακόμα ο τιμ μάνατζερ Απόστολος Χαριτωνίδης και ο Στέλιος Δερμιτζάκης.