Το στίγμα των προθέσεών του εν όψει της αλλαγής διοίκησης στην Ελληνική Φίλαθλη Ομοσπονδία Επιτραπέζιας Αντισφαίρισης δίνει ο Κώστας Παπαγεωργίου. Ο μοναδικός υποψήφιος για τη θέση του προέδρου στις ηλεκτρονικές αρχαιρεσίες της προσεχούς Παρασκευής (14:00) κάνει τις προγραμματικές δηλώσεις του στην ιστοσελίδα της Ε.Φ.Ο.Επ.Α.. Μιλάει για το όραμά του να μεγαλώσει τη …λίμνη του αθλήματος στην Ελλάδα κι αναφέρει τις προτεραιότητες, όπως και ορισμένες βασικές επιδιώξεις της νέας διοίκησης. Ο πρώην αρχηγός της εθνικής μας ομάδας τονίζει ότι αναγκαστικά το πρώτο μέλημα είναι το πώς θα κυλήσει το υπόλοιπο της σεζόν, πώς θα σταθεί το άθλημα με τις υπάρχουσες ειδικές συνθήκες λόγω καραντίνας και τις μικρές οικονομικές δυνατότητες. Σημειώνει ότι θα δοθεί βάρος στο αθλητικό μάρκετινγκ και τις χορηγίες ώστε να μεγαλώσει η απήχηση του αθλήματος, ότι αν επιτευχθεί αυτός ο στόχος θα μπορούν να βοηθηθούν και τα σωματεία, ότι η πρόοδος στις μικρές ηλικίες και η προοπτική για συμμετοχή στις προεθνικές ομάδες θα πρέπει να έρθει πρώτα μέσα από τη δουλειά στα σωματεία, ότι είναι μεγάλη επιθυμία να καθιερωθούν διεθνή τουρνουά στη χώρα μας κι ότι υπάρχει σκέψη για αλλαγή στη μορφή των διασυλλογικών κατηγοριών και στο σύστημα διεξαγωγής ομαδικών αγώνων. Από τη μέρα, που ανακοίνωσε την υποψηφιότητά του, ο 42άχρονος πρώην πρωταθλητής συνάντησε τεράστια αποδοχή από τον κόσμο του αθλήματος και με αυτό ως πρώτο θετικό σημάδι ζητάει ενότητα και σύμπνοια για να έρθει γενικά η βελτίωση. «Πρέπει να βοηθήσουν όλοι για να πάει μπροστά το άθλημα, δεν περισσεύει κανένας», δηλώνει χαρακτηριστικά.
Αναλυτικά η συνέντευξη του Κώστα Παπαγεωργίου:
Κλείνει ένας πολύ μεγάλος κύκλος σταθερής διοίκησης στην Ε.Φ.Ο.Επ.Α. κι έρχεται ένα νέο σχήμα, με σένα επικεφαλής, να σηματοδοτήσει, εκ των πραγμάτων, μία ιστορική αλλαγή. Η χρονική περίοδος αφάνταστα δύσκολη, αλλά στα όνειρα δεν χρειάζονται εκπτώσεις. Υπάρχει όραμα; Ποια είναι η φιλοσοφία του υποψήφιου προέδρου, ο οποίος εκφράζει το νέο, το δυναμικό κι έχει πολύτιμες παραστάσεις και από το εξωτερικό με τη σημαντική διεθνή καριέρα του; Μπορεί να μεγαλώσει η …λίμνη (ν’ αυξήσουμε διάδοση, αριθμό αθλητών, οικονομικούς πόρους) στην ελληνική επιτραπέζια αντισφαίριση;
«Σίγουρα κλείνει ένας τεράστιος κύκλος. Πολλοί από αυτούς που ασχολούνται τώρα με το άθλημα δεν έχουν γνωρίσει άλλη διοίκηση. Το ίδιο ισχύει και για εμένα προσωπικά . Όταν μιλάμε για διοίκηση του πινγκ πονγκ το όνομα του Μανώλη Κολυμπάδη έρχεται αμέσως στο μυαλό και δεν χρειάζονται συστάσεις. Να πω την αλήθεια, όταν ήμουν μικρός, στα πρώτα μου βήματα στο άθλημα άκουγα συνέχεια ο Κολυμπάδης το ένα, ο Κολυμπάδης το άλλο, δεν πράττει καλά εδώ, κάνει λάθος στο άλλο… Με τα χρόνια , κατάλαβα πόσο δύσκολο είναι να είσαι μέσα και να προσπαθείς να κάνεις πράγματα και πόσο εύκολο να σχολιάζεις απ’ έξω τι δεν έγινε καλά.
Τελείωσε ο κύκλος λοιπόν, με τα σωστά και τα λάθη και πάμε στο νέο που θέλουμε να φέρουμε εμείς. Υπάρχει όραμα, υπάρχουν παραστάσεις σχετικά με το πως λειτουργεί το άθλημα στο εξωτερικό και δεν μιλάω μόνο για εθνικές ομάδες, δηλαδή τη βιτρίνα, αλλά και για τη δομή όλου του αθλήματος. Έχω αγωνιστεί αρκετά χρόνια σε δύο από τις πιο προηγμένες χώρες, τη Γερμανία και τη Γαλλία κι έχω πολύ καλή άποψη για το πως λειτουργούν συνολικά για το άθλημα.
Όσο για το αν μπορεί να μεγαλώσει η λίμνη… Είναι τεράστια κουβέντα, αλλά σίγουρα πρέπει να καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια. Κατ’ αρχάς πρέπει να κρατήσουμε τους αθλητές, που έχουμε και να τους κάνουμε να ευχαριστιούνται το άθλημα, γιατί από εκεί πηγάζουν όλα. Μιλάμε για ερασιτεχνικό αθλητισμό με την καλή έννοια στους λέξης. Αφενός λοιπόν, χρειάζεται να κρατήσουμε τους υπάρχοντες αθλητές και αφετέρου να φέρουμε καινούργιους ανθρώπους κοντά μας που θα τους κάνουμε να αγαπήσουν το άθλημα. Έτσι μπορούμε να μεγαλώσουμε τη λίμνη».
«ΟΛΟ ΚΑΙ ΠΙΟ ΔΥΣΚΟΛΟ ΝΑ ΒΓΕΙ Η ΣΕΖΟΝ»
Μέσα στην απίστευτα θλιβερή κατάσταση, που ζει εδώ κι έναν χρόνο όλη η ανθρωπότητα από την πανδημία του covid-19, βιώνει και η επιτραπέζια αντισφαίριση στη χώρα μας μία πολύ δύσκολη περίοδο. Εκ των πραγμάτων λοιπόν, το τι θα γίνει με τη δραστηριότητα γενικά και την επιστροφή στους αγώνες τη φετινή σεζόν θα απασχολήσει άμεσα τη νέα διοίκηση.
«Εννοείται ότι είναι η βασική έγνοια από την αρχή. Εδώ τα οράματα μένουν για λίγο στην άκρη διότι πρέπει να δούμε την επόμενη μέρα. Αναλαμβάνω στη χειρότερη συγκυρία, ωστόσο πρέπει να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε στη φετινή σεζόν, πάντα σε συνδυασμό με τις οδηγίες της πολιτείας. Να εξετάσουμε αν είναι δυνατόν να ολοκληρώσουμε αγωνιστικές υποχρεώσεις με σειρά προτεραιότητας τα ηλικιακά πρωταθλήματα και μετά τις εθνικές κατηγορίες. Μακάρι να μπορέσουμε να τα πραγματοποιήσουμε όλα, αν και όσο περνάει ο χρόνος και δεν ανοίγουν οι αίθουσες προπόνησης αυτό φαντάζει ολοένα και πιο δύσκολο. Επιπλέον, πρέπει να φτιάξουμε το πρόγραμμα για την επόμενη αγωνιστική χρονιά. Να λάβουμε υπόψη τα νέα δεδομένα και υγειονομικά πρωτόκολλα, που σίγουρα θα υπάρχουν για την αρχή της προσεχούς περιόδου. Συνεπώς, γίνεται κι αυτό προτεραιότητα και θα είναι στις κινήσεις μας στους πρώτους μήνες μετά τις εκλογές. Για το υπόλοιπο της φετινής σεζόν δυστυχώς δεν μπορούμε να προδικάσουμε τίποτα, πάμε βλέποντας και κάνοντας. Το βέβαιο είναι ότι από τη στιγμή που θα λήξει η καραντίνα πρέπει να περάσει περισσότερο από ένας μήνας με ανοιχτές τις αίθουσες προπόνησης για να πάμε σε αγώνες, οπότε καταλαβαίνετε πόσο στενεύουν τα χρονικά περιθώρια».
«ΜΑΡΚΕΤΙΝΓΚ, ΧΟΡΗΓΙΕΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΣΤΟ ΑΘΛΗΜΑ ΕΙΝΑΙ ΑΛΛΗΛΕΝΔΕΤΑ»
Πάντως, η αναστολή στις δραστηριότητες του αθλήματος δεν «παγώνει» τα πάντα. Μπορείς να μας πεις ποιες είναι οι προτεραιότητες, που έχετε θέσει με τους συνυποψηφίους σου; Πού αλλού θα πέσει το βάρος σε πρώτη φάση;
«Αφού δεν γίνεται να μιλάμε για αγώνες, το μόνο που μπορούμε να κάνουμε σε πρώτη φάση είναι να δουλέψουμε στο μάρκετινγκ. Το ιδανικό για μένα είναι να το αναλάβουν επαγγελματίες, αλλά δεν ξέρω κατά πόσο αυτό είναι εφικτό με τα τωρινά οικονομικά δεδομένα. Η απάντηση αφορά και στην πρώτη ερώτηση για τη λίμνη… Θέλουμε να φτιάξουμε ένα προϊόν πιο θελκτικό στον κόσμο για να μπορέσουμε να προσελκύσουμε χορηγίες. Αλληλένδετα είναι το μάρκετινγκ, ο περισσότερος κόσμος και οι πιθανές χορηγίες.
Έχουμε επίσης τη Σχολή προπονητών, που θ’ αρχίσει άμεσα και τη θεωρώ πολύ θετική εξέλιξη, διότι το να μεγαλώσουμε τον χώρο αφορά και στους προπονητές, ακόμα και στους παράγοντες, οπότε η σχολή είναι κάτι πολύ σημαντικό. Έχει δρομολογηθεί κι ελπίζω να ολοκληρωθεί με απόλυτη επιτυχία».
Ανάφερες από μόνος σου το κομμάτι μάρκετινγκ και χορηγιών. Πασιφανές ότι έχουν μειωθεί οι καλές ευκαιρίες τα τελευταία χρόνια στον ελληνικό αθλητισμό, αλλά πραγματικότητα κιόλας ότι η ομοσπονδία υστερεί σημαντικά εκεί.
«Επαναλαμβάνω ότι αν μπορέσουμε να το αναθέσουμε σε επαγγελματίες θα είναι ευχής έργον. Επειδή όμως, η οικονομική αδυναμία είναι πολύ πιθανό να το καταστήσει απαγορευτικό, τότε θα επιδιώξουμε με τις δικές μας δυνάμεις το καλύτερο δυνατό. Υπάρχουν «όπλα» για να γίνουμε ευρύτερα γνωστοί στο κοινό, όπως το κανάλι της ομοσπονδίας στο youtube και τα social media».
«Η ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΡΘΕΙ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΣΥΛΛΟΓΟΥΣ ΚΙ ΕΚΕΙ ΘΑ ΔΟΘΕΙ ΜΕΓΑΛΟ ΒΑΡΟΣ»
Ανάπτυξη. Τι μπορούμε να κάνουμε σε αυτόν τον νευραλγικό τομέα; Τι καλύτερο μπορεί να γίνει στην οργάνωση και λειτουργία των προεθνικών ομάδων, όπως και την αξιοποίηση επίλεκτων αθλητών απ’ όλη τη χώρα;
«Η δική μου άποψη είναι ότι η ανάπτυξη δεν θα προέλθει μόνο από την καλή λειτουργία των εθνικών και προεθνικών ομάδων. Η ανάπτυξη πρέπει να έρθει πρώτα μέσα από τους συλλόγους κι εκεί είναι ανάγκη να δοθεί τεράστιο βάρος. Στους συλλόγους σε όλη τη χώρα με ιδιαίτερη προσοχή στην επαρχία, η οποία τα τελευταία χρόνια δεν προσφέρει αθλητές στις μεγάλες εθνικές ομάδες, όπως παλαιότερα. Για μένα η συμμετοχή στην προεθνική ομάδα ναι μεν είναι μία επιβράβευση, αλλά δεν πρέπει να είναι ο τελικός στόχος ,παρά ένα σκαλοπάτι για να πατήσει ο αθλητής και να βελτιωθεί περαιτέρω. Για να το καταφέρει αυτό θα πρέπει να έχει πολύ γερές βάσεις από την προπόνηση, την οποία θα έχει ήδη κάνει στο σωματείο του».
Δημιουργήθηκε η προοπτική να διεξαχθεί διεθνές τουρνουά μικρών ηλικιών στην Ορεστιάδα τον Οκτώβριο…
«Είναι πολύ ευχάριστη εξέλιξη και ένα μεγάλο όνειρο όχι μόνο να γίνουν μεμονωμένα τουρνουά κάποια στιγμή, αλλά και να καθιερωθούν διεθνείς αθλητικές εκδηλώσεις στη χώρα μας. Γιατί όχι να αναλαμβάνουμε και παραπάνω από ένα τουρνουά τον χρόνο. Και ανδρών/γυναικών και νεαρών ηλικιών. Θα ήταν πολύ καλή αρχή να γίνει κι ένα τουρνουά βετεράνων.
Τα αναπτυξιακά πρωταθλήματα τώρα, έχει φανεί ότι αποδίδουν. Υπάρχει μεγάλη ανταπόκριση και ενδιαφέρον. Υπάρχει βέβαια, η «γκρίνια» του κόστους, την ακούω και τη σέβομαι, αλλά η αλήθεια είναι ότι σε τέτοιες δύσκολες συγκυρίες η αυτοχρηματοδότηση είναι δύσκολο ν’ αποφευχθεί. Θα θέλαμε εκτός από τα αναπτυξιακά να έχουμε αγώνες σε επίπεδο ανδρών και γυναικών με τη μορφή ίσως ενός Τοπ 8 ή Τοπ 12, που γίνονταν στο παρελθόν ή ακόμη και ελεύθερα τουρνουά».
Η περίοδος της καραντίνας έχει φέρει τα σωματεία σε ακόμη χειρότερη κατάσταση. Έτσι κι αλλιώς δυσκολεύονται τρομερά να τα βγάλουν πέρα στο οικονομικό μέρος, η ομοσπονδία αδυνατεί να τα βοηθήσει τα τελευταία χρόνια και το κόστος έχει μετακυληθεί στους γονείς. Υπάρχει τρόπος τόνωσης των σωματείων;
«Στα πλαίσια του μάρκετινγκ, που είπαμε πριν, εντάσσονται και τα σωματεία. Αν αυξήσουμε τους φίλους του αθλήματος δεν θα τους δούμε να πηγαίνουν κατευθείαν στις εθνικές ομάδες. Θα πάνε πρώτα στα σωματεία. Εδώ μπορούν να επηρεάσουν θετικά οι ιντερνετικές τηλεοπτικές μεταδόσεις, που κάνει η ομοσπονδία τα τελευταία χρόνια. Προσωπικά θα το ήθελα πολύ να δείχνουμε όσο περισσότερους αγώνες μπορούμε. Μέσα από αυτό είναι πιθανό να βοηθηθούν τα σωματεία αλλά και οι αθλητές στην εύρεση χορηγιών.
Από κει και πέρα, το να τάξουμε επιχορηγήσεις στα σωματεία θα ήταν τελείως ουτοπικό και άκαιρο. Θα προσπαθήσουμε να καλύψουμε κάποια από τα χρέη μας προς αυτά, αλλά τώρα μιλάμε για συγκυρία πολύ δύσκολη οικονομικά. Αν υπάρχει κάποια απόφαση από την πολιτεία για την ενίσχυση του ερασιτεχνικού αθλητισμού θα είναι σπουδαίο».
«ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ Θ’ ΑΚΟΥΓΕΤΑΙ ΑΜΕΣΑ Η ΦΩΝΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΑΘΛΗΤΩΝ ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ»
Στη διοίκηση της ομοσπονδίας θα έχουμε για πρώτη φορά και εκπρόσωπο των αθλητών. Σε αυτή τη θέση μάλιστα, θα βρεθεί ένας κορυφαίος αθλητής, ο Παναγιώτης Γκιώνης. Μπορεί μία τέτοια εξέλιξη να οδηγήσει στη σκέψη για ίδρυση συλλόγου αθλητών ή την επανασύσταση του συλλόγου προπονητών;
«Μακάρι να δημιουργηθούν και οι δύο σύλλογοι, αλλά στο πρόσωπο του Παναγιώτη και με τη δική μου συμμετοχή στα κοινά είναι κατανοητό ότι οι αθλητές θα βρίσκονται σε πρώτο πλάνο. Και δεν μιλάω μόνο για αθλητές της εθνικής ομάδας. Για πρώτη φορά η φωνή όλων των αθλητών θ’ ακούγεται άμεσα μέσα στο συμβούλιο μέσω του Παναγιώτη, με το οποίον είχαμε άριστη συνεργασία τόσα χρόνια. Είναι προφανές ότι εκείνος δεν έχει κάτι να κερδίσει από τη συμμετοχή του παρά μόνο να προσφέρει και είμαι πολύ χαρούμενος που θα είναι δίπλα μας. Το ίδιο ισχύει και για τον Καλλίνικο Κρεάνγκα, με τον οποίο έχω μιλήσει και ξέρω ότι επίσης θα είναι στο πλευρό μας. Περιττό να πω πόσο πολύτιμη βοήθεια μπορεί να προσφέρει σε όλους τους τομείς, από την ανάπτυξη του αθλήματος στα σωματεία μέχρι και τη λειτουργία των εθνικών ομάδων».
Μας κινείτε την περιέργεια τώρα. Υπάρχει στα σκαριά τοποθέτηση του Καλλίνικου σε κάποιο πόστο;
«Δεν έχει αποφασιστεί τίποτα προς το παρόν. Αλλά δεν είναι απαραίτητες οι “καρέκλες”. Δεν χρειάζεται να έχεις κάποια θεσμική θέση για να προσφέρεις – είναι κι αυτό ένα όραμα για την επόμενη μέρα. Πρέπει όλοι μαζί να βοηθήσουμε για να πάει μπροστά το άθλημα. Δεν περισσεύει κανείς. Ακόμη και η καλώς εννοούμενη αντιπολίτευση θα ήταν πολύ χρήσιμη. Εγώ τη θέλω. Μακάρι και με τους προπονητές να γίνουν βήματα για να επανασυσταθεί ο σύλλογός τους. Ή και οι βετεράνοι. Επίσης πολύ σημαντικό κομμάτι. Είναι σπουδαίο όλο αυτό που έχει δημιουργηθεί στη χώρα και πρέπει να εκμεταλλευτούμε και τη δύναμη του Π.Ο.Φ.Επ.Α».
Άλλες πρώτες σκέψεις ή προθέσεις της νέας διοίκησης, που δεν έτυχε να θίξουμε στην κουβέντα, υπάρχουν;
«Ναι, θα ήθελα να προσθέσω πως όταν επανέλθουμε στην κανονικότητα είναι σημαντικό να δούμε τον τρόπο διεξαγωγής ομαδικών αγώνων, με κύριο στόχο την αύξηση της αγωνιστικής δράσης και τη διευκόλυνση όλων των αθλητών. Σε όλα τα κλαμπ του εξωτερικού από τα οποία πέρασα, υπήρχε η δομή κάθε σωματείο να έχει πολλές ομάδες ώστε να αγωνίζονται όλοι οι αθλητές του. Να μη χρειάζεται να μεταγραφούν σε άλλο σωματείο. Επίσης, πέρα από τις δύο εθνικές κατηγορίες οι μικρότερες είχαν σύστημα διεξαγωγής με πολλά ματς σε δύο τραπέζια, για να μην κρατούν πολλές ώρες οι αγώνες. Αν το θέλουνε κι εδώ οι σύλλογοι και συμφωνήσουνε θα είναι μία καλή αλλαγή».
Στην πρόσφατη διακήρυξη της ομάδας υποψηφίων θέσατε ως βασικό ζητούμενο τη σύμπνοια και τη συστράτευση στο άθλημα ώστε ν’ αντιμετωπιστούν τα προβλήματα και να έρθει η πρόοδος. Πόσο πιστεύει σε αυτό ο Κώστας Παπαγεωργίου, που αμέσως μόλις ανακοίνωσε την υποψηφιότητά του είδε ένα κλίμα απόλυτης αποδοχής στο πρόσωπό του;
«Πιστεύω απόλυτα στη σύμπνοια και είναι μεγάλη αλήθεια ότι χάρηκα ιδιαίτερα με την ευρεία αποδοχή προς το πρόσωπό μου. Δεν το έκρυψα και στην ανακοίνωσή μου ότι ήμουν επιφυλακτικός στο να κάνω αυτό το βήμα και το σκέφτηκα πολύ. Η γενικά καλή προαίρεση απέναντί μου όμως, ήταν κάτι που με χαροποίησε ιδιαίτερα και με επηρέασε θετικά στο να το αποφασίσω. Σκέφτομαι ότι με βάση αυτό το κλίμα θα υπάρχει ενότητα, δεν θα χωριστούμε σε στρατόπεδα και θα βοηθήσουμε όλοι για το καλό του αθλήματος. Ελπίζω να συνεχιστεί αυτό και στην πορεία της διοίκησης. Προσωπικά θα χρειαστώ τη βοήθεια όλων ώστε να καταφέρω το καλύτερο δυνατό. Αισθάνομαι τη σιγουριά ότι έχω δίπλα μου τον Μανώλη Κολυμπάδη και άλλους έμπειρους παράγοντες. Κατά την γνώμη μου έτσι πρέπει λειτουργήσει η νέα διοίκηση, σαν ένα κράμα από καινούργια πρόσωπα με νέες ιδέες, με γνώση στο άθλημα και όρεξη για δουλειά και έμπειρους παράγοντες, που έχουν προσφέρει και θα συνεχίσουν να προσφέρουν».