To λάθος του Νίκου Πιτσίλκα

Ο Δημήτρης Καρύδας… ξεσκονίζει το αρχείο του και μας μεταφέρει στο παγκόσμιο κύπελλο των ΗΠΑ

Το παγκόσμιο πρωτάθλημα του 2002 ανατέθηκε για πρώτη φορά στις Ηνωμένες Πολιτείες και φιλοξενήθηκε στην περιοχή της χώρας όπου το μπάσκετ λατρεύεται σαν θρησκεία: Την Ιντιάνα! 

H FIBA παρέμεινε στο φορμάτ των 16 ομάδων και περίμενε μια διοργάνωση που θα σημείωνε τεράστια επιτυχία. Όμως το παγκόσμιο του 2002 κατέληξε σε διπλό φιάσκο! Η αποτυχία –για μια ακόμη φορά- της ομάδας των ΗΠΑ που αποδείχθηκε πολύ αδύναμη και τερμάτισε στην 6η θέση, τη χειρότερη όλων των εποχών σε παγκόσμια, οδήγησε αρκετοί από τους αγώνες να γίνονται σε μισοάδεια γήπεδα αφού οι φίλαθλοι αδιαφόρησαν. 

Το επιβλητικό και αχανές RCA Dome των 58.000 θέσεων δεν κατάφερε να γεμίσει στον τελικό. Παράλληλα, είναι και το πρωτάθλημα που ο νικητής κρίθηκε από ένα λάθος σφύριγμα το οποίο έκανε ο Έλληνας διαιτητής Νίκος Πιτσίλκας!

Η πρώτη φάση των αγώνων φιλοξενήθηκε στη νέα έδρα των Ιντιάνα Πέισερς το Κονσίκο Φιλντχάους και δεν έκρυβε μεγάλες εκπλήξεις. 

Στο πρώτο γκρουπ συναντήθηκαν δύο υπερδυνάμεις η Ισπανία και η Γιουγκοσλαβία. Το μεταξύ τους ντέρμπι που έκρινε την πρώτη θέση ήταν δραματικό και έληξε με νικήτρια την Ισπανία (71-69). Η έκπληξη του ομίλου ήταν ο αποκλεισμός του Καναδά που γνώρισε μόνο ήττες (0-3) και μάλιστα στον καθοριστικό αγώνα έχασε την πρόκριση από την Αγκόλα (74-84). 

Στο δεύτερο γκρουπ Βραζιλία, Πουέρτο Ρίκο και Τουρκία δεν είχαν προβλήματα αφήνοντας εκτός τον Λίβανο. 

Στον τρίτο όμιλο οι ΗΠΑ με τον Τζορτζ Καρλ στον πάγκο τους ξεκίνησαν με εντυπωσιακές νίκες παρά το γεγονός ότι αρκετοί πρωτοκλασάτοι σταρ του ΝΒΑ είχαν αρνηθεί τη συμμετοχή τους. Χαρακτηριστικά παραδείγματα η απουσία των Κόμπε Μπράιαντ, Σακιλ Ο’ Νιλ και Κέβιν Γκαρνέτ, ενώ λόγω τραυματισμών δεν μπόρεσαν να δώσουν το παρόν ο Ρέι Άλεν και ο Τζέισον Κιντ. 

Σαν να μην έφταναν όλα αυτά μέσα στα αποδυτήρια από την πρώτη στιγμή επικρατούσε αναταραχή που κατέληξε σε μεγάλες διαφωνίες του Καρλ με τον καλύτερο παίκτη της συγκεκριμένης ομάδας, τον Πολ Πιρς. Μια κόντρα που έγινε δημόσια όταν ο Καρλ δεν χρησιμοποίησε καν τον Πιρς στον τελευταίο αγώνα κατάταξης! Ούτε στον 4ο όμιλο υπήρξε έκπληξη αφού η πιο αδύναμη ομάδα (Βενεζουέλα) δεν μπόρεσε να προχωρήσει.

Στη δεύτερη φάση οι 12 ομάδες που προκρίθηκαν σχημάτισαν δύο καινούργιους ομίλους μεταφέροντας τα αποτελέσματα της πρώτης φάσης. 

Στον πρώτο όμιλο η μεγάλη έκπληξη ήταν το Πουέρτο Ρίκο που πήρε την πρώτη θέση κερδίζοντας μάλιστα τη Γιουγκοσλαβία με 85-83 αλλά και την Ισπανία με 73-65. Οι δύο Ευρωπαϊκές ομάδες και η Βραζιλία ακολούθησαν τους Πορτορικάνους στα προημιτελικά, ενώ Τουρκία και Αγκόλα πήραν τις τελευταίες θέσεις του ομίλου και αποκλείστηκαν. 

Στο δεύτερο γκρουπ είχαμε επίσης ανατροπή δεδομένων. Η Αργεντινή με επικεφαλής τον Μανού Τζινόμπιλι νίκησε τις αήττητες μέχρι εκείνο το σημείο ΗΠΑ με 87-80 και πήρε την πρώτη θέση του γκρουπ. Γερμανία και Νέα Ζηλανδία ήταν οι άλλες δύο ομάδες που προκρίθηκαν με Ρώσους και Κινέζους να χάνουν το τραίνο.

Ο προημιτελικός γύρος έκρυβε αρκετές ανατροπές στα νοκ άουτ παιχνίδια. Οι Πορτορικάνοι αν και φαβορί έχασαν από τη Νέα Ζηλανδία που βρέθηκε έτσι στα ημιτελικά της διοργάνωσης κάνοντας την καλύτερη πορεία της ιστορίας της. 

Η Γερμανία με επικεφαλής τον Νοβίτσκι πέταξε έξω την Ισπανία και η Αργεντινή πιο εύκολα απέκλεισε τη Βραζιλία στο Νοτιο-αμερικάνικο ντέρμπι. Όμως το αποτέλεσμα που έκανε τη μεγαλύτερη αίσθηση από όλα ήταν η νίκη της Γιουγκοσλαβίας με 81-78 επί των ΗΠΑ. 

Για πρώτη φορά από την είσοδο των dream team στις διεθνείς διοργανώσεις ομάδα των ΗΠΑ δεν μπόρεσε να μπει καν στην τετράδα! Στους ημιτελικούς η Γιουγκοσλαβία απέκλεισε μάλλον εύκολα τους Ζηλανδούς και η Αργεντινή τη Γερμανία. 

Οι Γερμανοί στον μικρό τελικό που ήταν ντέρμπι των ομάδων έκπληξη νίκησαν πολύ εύκολα τη Νέα Ζηλανδία και ανέβηκαν για πρώτη φορά στο βάθρο των τελικών. 

Ο τελικός έκρυβε ένα μεγάλο δράμα. Το παιχνίδι εξελίχθηκε σε ένα από τους πιο όμορφους και ανταγωνιστικούς τελικούς στην ιστορία της διοργάνωσης. Στα 6’’ δευτερόλεπτα πριν το τέλος ενώ η Αργεντινή έκλεψε τη μπάλα και έφευγε στον τελικό για να τελειώσει το ματς ο Πιτσίλκας έδωσε φάουλ υπέρ του Ντίβατς!!! 

Ο Ντίβατς αστόχησε στις βολές αλλά αμέσως μετά υπάρχει ένα συζητήσιμο μαρκάρισμα του Γιάριτς στον Σκονοκίνι που δεν δόθηκε ποτέ φάουλ. Στην παράταση οι Γιουγκοσλάβοι κατάφεραν να νικήσουν τους κουρασμένους και εκνευρισμένους Αργεντίνους με 84-77 και κατέκτησαν το τρόπαιο για 5η φορά στην ιστορία τους.

Αρκετά χρόνια αργότερα ο Πιτσίλκας, που είναι persona non gratta στην Αργεντινή, παραδέχθηκε σε συνέντευξη ότι είχε κάνει λάθος στην κρίσιμη φάση του Ντίβατς.

Για μια ακόμη φορά στη διοργάνωση ο MVP δεν βγήκε από τη νικήτρια ομάδα αλλά από την… 3η της τελικής κατάταξης! Ήταν ο Γερμανός Ντικ Νοβίτσκι που αναδείχθηκε και πρώτος σκόρερ του τουρνουά με 24 πόντους μέσο όρο. Μαζί του στην καλύτερη πεντάδα του τουρνουά ψηφίστηκαν τρεις σούπερ σταρ του ΝΒΑ: Ο Πρέντραγκ Στογιάκοβιτς, ο Μανού Τζινόμπιλι και ο Κινέζος Γιάο Μινγκ. 

Την πεντάδα συμπλήρωσε ένας παίκτης που κανείς δεν περίμενε: Ο Νεοζηλανδός Πέρο Κάμερον ένας σέντερ με μπόι 2 μέτρα που με μικρές εξαιρέσεις δεν έπαιξε ποτέ μπάσκετ έξω από τα σύνορα της πατρίδας του όπου όμως λατρεύεται για τα κατορθώματα του στο παγκόσμιο του 2002 σαν ήρωας!

Χαρακτηριστικό είναι ότι εκείνη την εποχή αγωνιζόταν στην άσημη και ταπεινή Αγγλική ομάδα Τσέστερ Τζετς ενώ προς τη δύση της καριέρας του έπαιξε στην Τουρκική Μπάνβιτ και στην Μαχράμ του Ιράν!!!


Σχολιασμός

Γράψτε το σχόλιό σας

ΕΤΑΙΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

ΕΠΩΝΥΜΙΑ: NOVA TELECOMMUNICATIONS & MEDIA ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (δ.τ. NOVA M.A.E.)

ΑΦΜ: 099936189, ΔΟΥ ΦΑΕ ΑΘΗΝΩΝ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΑΘΗΝΩΝ 106, ΑΘΗΝΑ, 104 42

ΤΗΛ: 210-6158000, E-MAIL: info@novasports.gr

ΙΔΙΟΚΤΗΤΡΙΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑ: NOVA M.A.E. ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ “UNITED GROUP OF COMPANIES”

ΝΟΜΙΜΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΡΙΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΙΩΡΗΣ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ: ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΔΟΥΚΑΣ

ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ ΤΟΥ ΟΝΟΜΑΤΟΣ ΤΟΜΕΑ (DOMAIN NAME): NOVA M.A.E.