Ω, Μπάνε, Μπάνε!

Ο Μπάνε Πρέλεβιτς άλλαξε τον "ρου" της ιστορίας στην ομάδα μπάσκετ του ΠΑΟΚ που άργησε 23 χρόνια για να αποσύρει την φανέλα με τον αριθμό «7» και θα το πράξει σήμερα στο κατάμεστο κλειστό της Πυλαίας.

Είναι σύνηθες χαρακτηριστικό των ελληνικών ομάδων να αργούν στην απόδοση τιμών σε παίκτες και προπονητές που άφησαν ανεξίτηλο το στίγμα της προσφοράς τους στην ιστορία των συλλόγων ή και ακόμα άλλαξαν τον «ρου» της. Γι’ αυτόν τον λόγο, ίσως, υπάρχει και το γνωμικό «κάλλιο αργά, παρά ποτέ».

Αυτή την απόδοση τιμής θα κάνει σήμερα στην έδρα του, το κλειστό της Πυλαίας, ο ΠΑΟΚ και το τμήμα μπάσκετ στον Μπάνε Πρέλεβιτς. Έστω και με χαρακτηριστική καθυστέρηση, θα αποσυρθεί η φανέλα με τον αριθμό «7» που φόρεσε ο Μπάνε και την τίμησε υπέρ του δέοντος, με την κατάκτηση δυο ευρωπαϊκών τίτλων (Κυπελλούχων 1991, Κόρατς 1994) και δυο εγχώριων (πρωτάθλημα 1992, Κύπελλο 1995).

Πέρασαν 23 χρόνια από το «κρέμασμα» αυτής της φανέλας, έως ότου αποφασισθεί το αυτονόητο «πρέπει» για την απόσυρση της φανέλας. Ο Άρης… άργησε 17 χρόνια για να αποσύρει την φανέλα με τον αριθμό «6» του ανυπέρβλητου Νίκου Γκάλη, τον Μάϊο του 2013.

Η «μπασκετομάνα» Θεσσαλονίκη που είχε γίνει ο «ομφαλός» του ελληνικού μπάσκετ στην δεκαετία του ’80, έβαλε στο χρονοντούλαπο της ιστορίας, το καθήκον που ήταν υποχρεωμένη να πράξει προς τον Μπάνε και τον Νικ.

Και είναι περιττό να γίνει υπενθύμιση για το τι σημαίνει Μπάνε Πρέλεβιτς για τον ΠΑΟΚ.

Ήταν καλοκαίρι του 1988 και το ελληνικό μπάσκετ είχε γίνει το εθνικό άθλημα στην χώρα, έναν χρόνο νωρίτερα από το «χρυσό» Ευρωμπάσκετ της Εθνικής ομάδας. Στο ελληνικό πρωτάθλημα, ο Άρης είχε την πρωτοκαθεδρία, με το δίδυμο Γκάλη-Γιαννάκη και ο ΠΑΟΚ προσπαθούσε να διεκδικήσει τον τίτλο του πρωταθλητή και να σταματήσει την «δυναστεία» των «κίτρινων».

Βεζυρτζής: «Σουτάρει έξω από το γήπεδο και σκοράρει» !

Θυμάμαι σαν και να ήταν… εχθές, την τηλεφωνική συνομιλία με τον πρώην πρόεδρο του ΠΑΟΚ, Νίκο Βεζυρτζή από την αντιπροσωπεία αυτοκινήτων που είχε στην Μακεδονία, όταν αναζητούσε σε κάθε σημείο της Ευρώπης, τον παίκτη που θα μπορούσε να αποτελέσει το αντίπαλο δέος του Νίκου Γκάλη. Ειδικά, στα Βαλκάνια και στην πρώην Γιουγκοσλαβία, λόγω της σχολής μπάσκετ που είχαν οι «πλάβι».

«Θα δείτε τι παίκτη θα φέρω στον ΠΑΟΚ! Σουτάρει…έξω από το γήπεδο και σκοράρει! Δεν θα πάρουμε Αμερικάνο, αλλά Γιουγκοσλάβο που παίζει σαν Αμερικάνος» ήταν οι φράσεις περιγραφής του Νίκου Βεζυρτζή για τον παίκτη του Ερυθρού Αστέρα.

Ο στόχος είχε εντοπισθεί. Ο Μπράνισλαβ Πρέλεβιτς, σε ηλικία 22 ετών, έκανε το σύντομο ταξίδι Βελιγράδι-Θεσσαλονίκη. Από την πρώτη ημέρα που έγινε μέλος της ομάδας του ΠΑΟΚ, αφουγκράστηκε την «δίψα» του κόσμου, της διοίκησης και των συμπαικτών του, να διεκδικήσουν τα πρωτεία από τον Άρη. Ο ΠΑΟΚ είχε στυλοβάτη του, τον Παναγιώτη Φασούλα, αλλά χρειαζόταν στον άθλημα των ψηλών, έναν γκαρντ που θα…αποφάσιζε για τον αγώνα, με την μπάλα στα χέρια. Και ο Μπάνε Πρέλεβιτς πήρε την μεγαλύτερη ευθύνη για να οδηγήσει τον ΠΑΟΚ στην πρώτη θέση.

Mπάνε Πρέλεβιτς και Νίκος Γκαλης σε μια από τις αμέτρητες “μονομαχίες” τους στα ντέρμπι αλήστου μνήμης στην δεκαετία του ’80 στο ελληνικό πρωτάθλημα.

Με το αρχοντικό στυλ και τεχνική στο σουτ του που η μπάλα…έφευγε από τα χέρια του με ακρίβεια…λέιζερ, ο Μπάνε Πρέλεβιτς έγινε ο «σημαιοφόρος» του ΠΑΟΚ. Σκόρερ ολκής και φυσικά ο παίκτης που θα αναλάμβανε την ύστατη προσπάθεια για το σουτ ή το λει απ ή το κερδισμένο φαουλ της νίκης.

Ο Πρέλεβιτς είχε αντιληφθεί ότι απέναντι του, είχε τη υπερομάδα του Άρη των 7 συνεχόμενων πρωταθλημάτων, του αήττητου σε 3,5 συνεχόμενα χρόνια και των τριών συνεχόμενων παρουσιών στα φάιναλ φορ του άλλοτε Κυπέλλου Πρωταθλητριών.

«Ο ΠΑΟΚ θα κοιτά στα μάτια τον Άρη σε κάθε μπάλα, σε κάθε ριμπάουντ, σε κάθε άμυνα» είχε πει ο Πρέλεβιτς, μετά τον πρώτο χρόνο της 8χρονης θητείας του στον ΠΑΟΚ. Η ευρωπαϊκή επιτυχία της Γενεύης, το ’91, προηγήθηκε της ελληνικής, το ’92 με τον τίτλο του πρωταθλητή Ελλάδας και ο Πρέλεβιτς συνέχισε στον ΠΑΟΚ, με συνοδοιπόρο μόνο τον Κόρφα, από το ΄93 μέχρι το 1996 (είχαν αποχωρήσει οι Φασούλας,  Μπάρλοου, Λίβινγκστον, Μπέρι), κατακτώντας το Κόρατς και το Κύπελλο Ελλάδας. Δεν έγινε ποτέ πρωταθλητής Ευρώπης με τον ΠΑΟΚ, την ΑΕΚ (το πόσο τον εκτιμούσε ο Γιάννης Ιωαννίδης όταν ήταν στον Άρη, αποδείχτηκε με την μεταγραφή του Μπάνε από τον «ξανθό» στην ΑΕΚ) και τον Βίρτους Μπολόνια, όπως και ο Γκάλης με τον Άρη και τον Παναθηναϊκό.

Ο Μπάνε Πρέλεβιτς έδωσε υπόσταση στην ομάδα του ΠΑΟΚ. Παρήγαγε μπασκετικούς οπαδούς του «Δικεφάλου» του Βορρά» που τους είχε κερδίσει ο Κούδας, ο Ασλανίδης, ο Γκουερίνο.

Και όταν η φανέλα με το «7» ανέβει στην οροφή, το «παλατάκι» της Πυλαίας, θα σειστεί  για τον «βασιλιά» του.


Σχολιασμός

Γράψτε το σχόλιό σας

ΕΤΑΙΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

ΕΠΩΝΥΜΙΑ: NOVA TELECOMMUNICATIONS & MEDIA ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (δ.τ. NOVA M.A.E.)

ΑΦΜ: 099936189, ΔΟΥ ΦΑΕ ΑΘΗΝΩΝ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΑΘΗΝΩΝ 106, ΑΘΗΝΑ, 104 42

ΤΗΛ: 210-6158000, E-MAIL: info@novasports.gr

ΙΔΙΟΚΤΗΤΡΙΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑ: NOVA M.A.E. ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ “UNITED GROUP OF COMPANIES”

ΝΟΜΙΜΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΡΙΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΙΩΡΗΣ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ: ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΔΟΥΚΑΣ

ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ ΤΟΥ ΟΝΟΜΑΤΟΣ ΤΟΜΕΑ (DOMAIN NAME): NOVA M.A.E.