Αφιέρωμα της FIBA στην εθνική μπάσκετ

Αφιέρωμα στην εθνική ανδρών της Ελλάδας, μίας εκ των 15 υποψηφίων για τις 4 κάρτες ελευθέρας (wild cards), οι οποίες εξασφαλίζουν συμμετοχή στο Παγκόσμιο Κύπελλο της Ισπανίας τον ερχόμενο Αύγουστο, φιλοξενεί σήμερα στην ιστοσελίδα της η Παγκόσμια Ομοσπονδία μπάσκετ.

Αφιέρωμα στην εθνική ανδρών της Ελλάδας, μίας εκ των 15 υποψηφίων για τις 4 κάρτες ελευθέρας (wild cards), οι οποίες εξασφαλίζουν συμμετοχή στο Παγκόσμιο Κύπελλο της Ισπανίας τον ερχόμενο Αύγουστο, φιλοξενεί σήμερα στην ιστοσελίδα της η Παγκόσμια Ομοσπονδία μπάσκετ. Η FIBA θα ανακοινώσει τα ονόματα των τεσσάρων τελευταίων ομάδων που θα συμμετάσχουν στην πιο σημαντική διοργάνωση για το μπάσκετ (μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες) την 1η Φεβρουαρίου. Οι 15 χώρες που κατέθεσαν φάκελο υποψηφιότητας είναι οι Ελλάδα, Φινλανδία, Γερμανία, Ισραήλ, Ιταλία, Βοσνία/Ερζεγοβίνη, Πολωνία, Ρωσία, Τουρκία από την Ευρώπη, οι Βραζιλία, Καναδάς και Βενεζουέλα από την ήπειρο της Αμερικής, η Κίνα και το Κατάρ από την Ασία και η Νιγηρία από την Αφρική.

Μετά από μία ιστορική αναδρομή στις επιτυχίες και τις αποτυχίες της εθνικής ανδρών της Ελλάδας, η FIBA δημοσιεύει συνέντευξη του μέλους της ΕΟΚ και της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας, Άρη Ζώη.
Γιατί αξίζει η Ελλάδα να λάβει μία εκ των τεσσάρων καρτών, σύμφωνα με τον Άρη Ζώη; «Η χώρα μας συμμετέχει σε όλες τις κορυφαίες διοργανώσεις της FIBA και μάλιστα με περισσή επιτυχία τις πιο πολλές φορές, κάτι που φαίνεται απ’ την κατάταξη της FIBA, όπου είμαστε αυτή τη στιγμή 5οι στον κόσμο. Γι’ αυτό ποτέ άλλοτε δεν ζήτησε Wild Card, γιατί ποτέ άλλοτε δεν τη χρειάστηκε. Είμαστε μια χώρα που επιτυχημένα διοργάνωσε Ολυμπιακούς Αγώνες, ένα Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, δύο Ευρωμπάσκετ και σειρά άλλων επίσημων μεγάλων διοργανώσεων της FIBA και πιστεύουμε ότι αξίζουμε μια τέτοια πρόσκληση, τώρα που τη χρειαζόμαστε. Επιπλέον, η δημοτικότητα του μπάσκετ στην Ελλάδα είναι τεράστια. Οι φίλαθλοι μας ακολουθούν την εθνική ομάδα παντού, ο Τύπος καλύπτει με μεγάλα ένθετα και χώρο τις δραστηριότητες του αθλήματος και όλοι οι αγώνες μεταδίδονται τηλεοπτικά με μεγάλη τηλεθέαση» απάντησε ο Αρης Ζώης, για να εξηγήσει εν συνεχεία στο ερώτημα «πόσο ανταγωνιστική θα είναι η ομάδα μας αν πάρει wild card και πόσο σίγουρη είναι ότι θα έχει όλους τους καλούς της παίκτες παρόντες στο Παγκόσμιο Κύπελλο»: «Το πιο σημαντικό μας στοιχείο είναι ότι όλοι οι παίκτες μας νιώθουν περήφανοι που μετέχουν στην Εθνική μας Ομάδα. Οι πιο σπουδαίοι μας παίκτες έχουν δηλώσει αρκετές φορές ότι θεωρούν τη συμμετοχή στην Εθνική ως μια πολύ μεγάλη τιμή και γι’ αυτό, όποτε καλούνται, θα δίνουν το παρόν. Μεγάλοι μας παίκτες έχουν παίξει, ενώ ήταν τραυματίες! Η τωρινή μας ομάδα είναι ένα κράμα έμπειρων παικτών και νέων ταλαντούχων, οι οποίοι μετέχουν σε κορυφαίες ομάδες παγκόσμιου επιπέδου, είτε στην Ευρωλίγκα, όπου οι ομάδες μας έχουν επανειλημμένα κυριαρχήσει τα τελευταία χρόνια. Παράλληλα έχουμε 3 ενεργούς παίκτες στο ΝΒΑ, έτσι ο προπονητής μας θα έχει μια πλειάδα ικανών παικτών για να δημιουργήσει μιας υψηλής ανταγωνιστικότητας ομάδα με υψηλές βλέψεις στο Παγκόσμιο Κύπελλο».

Ο Ζώης συνέχισε: «Το μπάσκετ στην Ελλάδα είναι ήδη το πιο διαδεδομένο και αναπτυσσόμενο άθλημα. Αυτό είναι αποτέλεσμα σε μεγάλο βαθμό στο αναπτυξιακό πρόγραμμα που έχει καταρτίσει και εκτελεί εδώ και πολλά χρόνια η Ελληνική Ομοσπονδία. Ωστόσο αυτό το Πρόγραμμα δεν μπορεί από μόνο του να κρατήσει το μπάσκετ σε υψηλή θέση στο φίλαθλο κοινό. Έχει αποδειχθεί πως συμμετοχές σε μεγάλες διοργανώσεις, όπως π.χ. το Παγκόσμιο Κύπελλο, προσελκύουν πάντα το ενδιαφέρον όχι μόνο των φίλων του μπάσκετ, αλλά όλου του κοινού. Το μπάσκετ έχει πάντα περίοπτη θέση στα Μέσα, οπότε μια τέτοια προβολή κάνει τα νέα παιδιά να επιλέγουν το μπάσκετ από άλλα αθλήματα, γεμίζει τα γήπεδα και αυξάνει το τηλεοπτικό κοινό. Προσελκύει έτσι και το ενδιαφέρον μεγάλων χορηγών και δημόσιων αρχών και έτσι εξασφαλίζει την οικονομική και χορηγική σταθερότητα. Συμπερασματικά, ο συνδυασμός του αναπτυξιακού μας προγράμματος και της παρουσίας της Εθνικής μας Ομάδας σε μεγάλες διεθνείς διοργανώσεις θα εξασφαλίσουν την περαιτέρω ανάπτυξη και δημοτικότητα του μπάσκετ στην Ελλάδα».
Ποιά θεωρεί κορυφαία στιγμή για το ελληνικό μπάσκετ; «Το ελληνικό μπάσκετ έχει προσφέρει πολλές στιγμές χαράς και υπερηφάνειας στους Έλληνες, κατακτώντας τρόπαια και πετυχαίνοντας μεγάλες διακρίσεις με τις εθνικές Ομάδες σε όλες τις ηλικίες, σε Ευρωπαικό και Παγκόσμιο επίπεδο. Η κρίσιμη καμπή για εμάς ήταν το Ευρωμπάσκετ του 1987 που αντάμειψε πολλά χρόνια προσπαθειών να αναπτυχθεί το άθλημα στη χώρα και ήταν η έναρξη μιας ραγδαίας ανάπτυξης του αθλήματος ώστε να γίνει το αγαπημένο Άθλημα των Ελλήνων. Πολλές διακρίσεις ακολούθησαν μαζί με τον τίτλο του Ευρωμπάσκετ του 2005. Ωστόσο, η μεγαλύτερη διάκριση παγκοσμίως είναι η δεύτερη θέση στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του 2006, όπου η εθνική μας Ομάδα έπαιξε στον τελικό, κερδίζοντας τις ΗΠΑ στον ημιτελικό».


Σχολιασμός

Γράψτε το σχόλιό σας

ΕΤΑΙΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

ΕΠΩΝΥΜΙΑ: NOVA TELECOMMUNICATIONS & MEDIA ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (δ.τ. NOVA M.A.E.)

ΑΦΜ: 099936189, ΔΟΥ ΦΑΕ ΑΘΗΝΩΝ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΑΘΗΝΩΝ 106, ΑΘΗΝΑ, 104 42

ΤΗΛ: 210-6158000, E-MAIL: info@novasports.gr

ΙΔΙΟΚΤΗΤΡΙΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑ: NOVA M.A.E. ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ “UNITED GROUP OF COMPANIES”

ΝΟΜΙΜΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΡΙΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΙΩΡΗΣ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ: ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΔΟΥΚΑΣ

ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ ΤΟΥ ΟΝΟΜΑΤΟΣ ΤΟΜΕΑ (DOMAIN NAME): NOVA M.A.E.