Έμεινε από δυνάμεις και το πλήρωσε

Παίζοντας με μία πεντάδα σχεδόν σε όλο το 40λεπτο, η Ελλάδα προδόθηκε από την κούραση στο φινάλε και παραδόθηκε στη Ρωσία (69-74) μένοντας εκτός τετράδας Ευρωμπάσκετ.

Πάλεψαν μάτωσαν, ο Καλάθης κατέθεσε όλη του την ελληνική ψυχή αλλά τελικά χάσαμε από τη μέτρια Ρωσία με 74-69. Ο Κώστας Μίσσας αποφάσισε σε αυτόν τον προημιτελικό να παίξει ουσιαστικά με πέντε παίκτες, κάτι που εκ του αποτελέσματος τουλάχιστον, δεν δικαιώθηκε. Ο Νικ Καλάθης ήταν συγκινητικός, ο Σλούκας έμεινε στο ματς με την Λιθουανία, ενώ Πρίντεζης, Παπανικολάου και Μπουρούσης έδωσαν μάχες και στάθηκαν στο ύψος των περιστάσεων. Τα πολλά χαμένα ριμπάουντ (11) και το τραγικό ποσοστό στις βολές (10/20) καταδίκασαν το ομοσπονδιακό μας συγκρότημα.
 
Κι ενώ στο πρώτο ημίχρονο οι Έλληνες έσβησαν τον κινητήριο μοχλό των Ρώσων τον Αλεξέι Σβεντ και τον άφησαν με 3 πόντους, στην επανάληψη ακόμα και με τραβηγμένες επιλογές ο Ρώσος αναδείχθηκε σε δήμιο της ελληνικής ομάδας. Πέτυχε στην επανάληψη 22 πόντους και μαζί με τον Μοζγκόφ οδήγησαν την ομάδα τους στους «4».
 
Στο πρώτο μέρος η Εθνική μάλλον αδίκησε τον εαυτό της και έκλεισε το 20λεπτο με σκορ 37-31, αν και η εικόνα της ήταν για μεγαλύτερη υπέρ της διαφορά. Όλα αυτά γιατί ο Νικ Καλάθης πάτησε παρκέ και αμέσως άρχισε να κάνει τα πάντα. Να κλέβει, να τρέχει, να πασάρει και να σκοράρει. Ήταν το μυαλό και το σώμα της ελληνικής ομάδας, οδηγώντας την στο 24-17 του πρώτου δεκαλέπτου. Σε αυτό το διάστημα ο Έλληνας πλέι μέικερ είχε 4 πόντους, 5 ασίστ και δύο κλεψίματα.
 
Η Ελλάδα ολοκλήρωσε την πρώτη περίοδο με ένα εξωπραγματικό 10/12 δίποντα. 
Ήταν εκπληκτική σε επιθέσεις οκτώ δευτερολέπτων και έτρεξε σε καθαρούς αιφνιδιασμούς, τρεις φορές σκοράροντας ισάριθμα καλάθια. Την ίδια στιγμή, στην άλλη πλευρά του παρκέ, οι Ρώσοι ξεκίνησαν περιμένοντας τα πάντα από τον Αλεξέι Σβεντ. Ο Καλάθης όμως, είχε φροντίσει κι εκεί να βάλει το χεράκι του. Με φανταστική άμυνα περιόρισε τον προσωπικό του αντίπαλο, τον έβγαλε από νωρίς εκτός ρυθμού και τον ανάγκασε στο πρώτο ημίχρονο να έχει μόλις 4 πόντους με 1/7 σουτ εντός πεδιάς.
 
Σε πολύ υψηλό επίπεδο σε όλο το πρώτο εικοσάλεπτο και ο Κώστας Παπανικολάου, που καθάρισε αρκετές φάσεις για την ομάδα, είτε με ριμπάουντ, είτε με καλές άμυνες, είτε ακόμα και με σωστά φάουλ για να σταματήσει γρήγορες επιθέσεις των αντιπάλων του. Η ομάδα του Κώστα Μίσσα πέρασε για πρώτη φορά με διψήφια διαφορά πόντων στα μέσα του δευτέρου δεκαλέπτου (33-22). Η άμυνα της Ελλάδας ανάγκασε τους Ρώσους να κλείσουν το πρώτο μέρος έχοντας 2/13 τρίποντα, ενώ μόνο ο Τιμοφέι Μοζγκόφ κοντά στο καλάθι ήταν εκείνος που δημιουργούσε προβλήματα στην ελληνική ρακέτα.
 
Στην επανάληψη άρχισε να φαίνεται ξεκάθαρα πλέον η κούραση των Ελλήνων παικτών. Παρά του ότι στο 24 η Ελλάδα πέρασε ξανά με διψήφιο αριθμό (47-36), από το σημείο εκείνο και έπειτα ξεκίνησε η… κάτω βόλτα. Μέχρι το τέλος της τρίτης περιόδου κι ενώ χάναμε βολές με το τσουβάλι, οι Ρώσοι πρόλαβαν να μειώσουν σε 53-51. Με ένα πρες σε όλο το γήπεδο, κατάφεραν να μας αποσυντονίσουν με αποτέλεσμα να κάνουμε πολύ εύκολα το λάθος, προεξέχοντος του Κώστα Σλούκα που σε αυτό το ματς ήταν εκτός κλίματος.
 
Στο ξεκίνημα της τελευταίας περιόδου η ομάδα του Μπαζάρεβιτς κατάφερε να περάσει μπροστά με 55-53, για περίπου τέσσερα λεπτά οι δύο ομάδες συμβάδιζαν στο σκορ, όμως, ο Σβεντ, οι χαμένες μας βολές και τα πολλά χαμένα ριμπάουντ έφεραν τους «κόκκινους» ακόμα και στο +7. Η Ελλάδα είχε ευκαιρίες να γυρίσει το παιχνίδι αλλά ακόμα και στην ύστατη προσπάθεια μόνο ο Καλάθης έδειχνε να έχει μάτι που γυαλίζει. Η Εθνική ομάδα επιστρέφει την Πέμπτη το πρωί στην Αθήνα, ενώ η Ρωσία θα βρει την νικήτρια του ζευγαριού Ιταλία – Σερβία. 

Τα δεκάλεπτα: 24-17, 37-31, 53-51, 69-74 

Ελλάδα (Μίσσας): Καλάθης 25 (2τρ., 7 ασ.), Μπουρούσης 10, Σλούκας 7 (1), Παππάς, Παπαγιάννης 2, Πρίντεζης 19 (2), Παπανικολάου 6, Μάντζαρης, Παπαπέτρου, Αντετοκούνμπο. 

Ρωσία (Μπαζάρεβιτς): Σβεντ 26 (2), Φριντζόν 11 (1), Αντόνοφ, Ζούμπκοφ, Χβοστόφ 7, Μοζγκόφ 15 (10 ριμπ.), Βοροντσέβιτς 8 (2τρ., 12 ριμπάουντ), Ντ. Κουλάγκιν 7 (1), Κουρμπάνοφ.

Live Blog Ελλάδα – Ρωσία


Σχολιασμός

Γράψτε το σχόλιό σας

ΕΤΑΙΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

ΕΠΩΝΥΜΙΑ: NOVA TELECOMMUNICATIONS & MEDIA ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (δ.τ. NOVA M.A.E.)

ΑΦΜ: 099936189, ΔΟΥ ΦΑΕ ΑΘΗΝΩΝ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΑΘΗΝΩΝ 106, ΑΘΗΝΑ, 104 42

ΤΗΛ: 210-6158000, E-MAIL: info@novasports.gr

ΙΔΙΟΚΤΗΤΡΙΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑ: NOVA M.A.E. ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ “UNITED GROUP OF COMPANIES”

ΝΟΜΙΜΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΡΙΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΙΩΡΗΣ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ: ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΔΟΥΚΑΣ

ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ ΤΟΥ ΟΝΟΜΑΤΟΣ ΤΟΜΕΑ (DOMAIN NAME): NOVA M.A.E.