Ομπράντοβιτς: «Κάποια στιγμή θα επιστρέψω…» (video)

Σίγουρος πως κάποια στιγμή θα επιστρέψει στην Αθήνα εμφανίστηκε ο Ζέλικο Ομπράντοβιτς σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εκπομπή της Nova, «Super Euroleague» και τον Δημήτρη Καρύδα.

Σίγουρος πως κάποια στιγμή θα επιστρέψει στην Αθήνα εμφανίστηκε ο Ζέλικο Ομπράντοβιτς σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εκπομπή της Nova, «Super Euroleague» και τον Δημήτρη Καρύδα. Ο πολυνίκης Σέρβος προπονητής, αναφέρθηκε στην έως τώρα θητεία του στη Φενέρμπαχτσε/Ούλκερ, τόνισε πως ο Παναθηναϊκός βρίσκεται στο σωστό δρόμο, ωστόσο δεν διευκρίνισε τι εννοούσε με τη δήλωση του «ήταν θέμα σεβασμού», κατά την αποχώρηση του από τους «πράσινους».

Αναλυτικά η συνέντευξη του Ζέλικο Ομπράντοβιτς:

Για ποιο λόγο επιλέξατε τη Φενέρμπαχτσε, γιατί ακολουθήσατε αυτή την κατεύθυνση;

«Πρόκειται για ένα πολύ φιλόδοξο σύλλογο, είναι στοιχείο που χαρακτηρίζει και εμένα. Ήταν μια εύκολη απόφαση για εμένα. Το έχω ξαναπεί πως είναι ένας σύλλογος με εκατομμύρια φιλάθλους και μια πολύ φιλόδοξη ομάδα. Αυτός ήταν ο βασικός λόγος».

Αρκετοί υποστήριξαν πως η Φενέρμπαχτσε αποτελεί επιλογή σίγουρης επιτυχίας, αφού δεν μπορεί να βρεθεί πιο χαμηλά, μόνο ανοδική μπορεί να είναι η πορεία της. Συμμερίζεστε αυτή την άποψη;

«Αυτό μένει να φανεί. Είναι μικρό το διάστημα που δουλεύουμε όλοι μαζί. Το καλοκαίρι δεν ήταν εύκολο καθώς έλειπαν όλοι οι διεθνείς. Πιάσαμε αμέσως δουλειά, ακόμη κι όταν παίζαμε καλύτερα έλεγα πως δεν θα είναι εύκολη η σεζόν. Από τη στιγμή που όλα έχουν αλλάξει υπάρχουν διαφορετικός προπονητής και παίκτες δεν είναι εύκολο να διατηρήσουμε το ρυθμό που είχαμε στο πρώτο κομμάτι της Ευρωλίγκας. Καθημερινά έχουμε σκληρή δουλειά μπροστά μας. Ελπίζουμε πως θα έχουμε πιθανότητες για κάτι καλό. Δεν θα είναι εύκολο αλλά όπως πάντα η λέξη – κλειδί είναι η “μάχη”.

Η Φενέρμπαχτσε επενδύει πολύ αλλά κάτι λείπει. Ίσως αυτό το στοιχείο να είναι η τεχνογνωσία της νίκης; Εσείς θα φέρετε αυτή την τεχνογνωσία;

«Για να μπορέσει ένας σύλλογος να επιτύχει απαιτούνται πολλά. Ένα από αυτά είναι η διοίκηση, η οποία δείχνει πως θέλει να κάνει κάτι σημαντικό στην Ευρώπη, όπως έκανε και στην Τουρκία. Βασικός χορηγός του συλλόγου είναι η Ulker. Είμαι χαρούμενος από τη συνεργασία μας, υπάρχει αλληλοκατανόηση, γνωρίζουμε ποιος είναι ο δρόμος της επιτυχίας, αλλά πρόκειται για ένα σχέδιο σε εξέλιξη. Δεν είναι εύκολο, χρειαζόμαστε χρόνο. Δεν θυμάμαι να υπάρχει κάποιος ευρωπαϊκός σύλλογος στο παρελθόν που βρέθηκε αμέσως σε υψηλό επίπεδο. Έτσι είναι και η περίπτωση της Φενέρμπαχτσε. Χρειαζόμαστε χρόνο και είμαι σίγουρος πως κάποια στιγμή θα βρεθούμε εκεί που όλοι μας θέλουν».

Επομένως ποιο είναι το χρονικό διάστημα που θα απαιτηθεί για να βάλετε τη σφραγίδα σας;

«Δεν νομίζω πως είναι κάτι που μπορεί να απαντηθεί με ακρίβεια. Μεγάλη σημασία έχει η καθημερινή δουλειά. Να βελτιώνεσαι καθημερινά, να αντιλαμβάνεσαι την αλλαγή νοοτροπίας, να βοηθάει ο ένας τον άλλον στις δύσκολες στιγμές, σαν αυτές που βιώνουμε τώρα γιατί για να είμαι ειλικρινής δεν περίμενα πως θα ξεκινούσαμε με τρεις ήττες. Αλλά αυτό δεν αλλάζει κάτι ακόμη και να ξεκινούσαμε με τρεις νίκες το ένα παιχνίδι ακολουθεί το άλλο και όλα είναι σημαντικά. Στο τέλος της σεζόν θα κάνουμε απολογισμό. Τότε θα δούμε τι πήγε καλά και τι όχι».

Πριν από τέσσερα χρόνια σε μία συνέντευξη σας σε ελληνικό περιοδικό είχατε δηλώσει πως ξέρετε μόνο έναν τρόπο για την επιτυχία, το δικό σας. Επομένως το ίδιο θα ισχύσει και στην Κωνσταντινούπολη; Θα ακολουθήσετε τη δική σας συνταγή ή θα πρέπει να αλλάξετε κάτι στη φιλοσοφία σας ούτως ώστε να πετύχετε;

«Από τη στιγμή που μιλάτε για τη δική μου συνταγή επιτυχίας έχω κάθε λόγο να εμπιστεύομαι τον εαυτό μου. Είμαι προπονητής εδώ και 23 χρόνια και κάτι ξέρω για αυτή τη δουλειά. Όπως και να έχει όταν πηγαίνεις σε μία άλλη ομάδα τα πάντα εξαρτώνται ως προς τη φιλοσοφία που θα επιβάλεις από την ποιότητα των παικτών. Σύμφωνα με αυτή, θέτεις το στόχο και προσπαθείς να δημιουργήσεις τη φιλοσοφία. Αυτά ισχύουν σε όλους τους συλλόγους, το ίδιο και εδώ. Έχω κατά νου κάποιες ιδέες που είναι καλές αλλά πάντα ξέρω πως η φιλοσοφία αλλάζει ανάλογα με την ποιότητα των παικτών».

Πιστεύετε πως αφήσατε το στίγμα σας στο ελληνικό μπάσκετ; Δεν αναφέρομαι μόνο στον Παναθηναϊκό αλλά συνολικά στο ελληνικό μπάσκετ.

«Αυτή την ερώτηση δεν πρέπει να την απευθύνετε σε εμένα. Είναι ερώτηση για εσάς που δουλεύετε χρόνια στο ελληνικό μπάσκετ. Εσείς πρέπει να δώσετε την απάντηση. Εσείς μπορείτε να συγκρίνετε το παρελθόν με το παρόν. Τι μπορεί να φέρει το μέλλον, σίγουρα αυτή η ερώτηση δεν είναι για εμένα».

Καλώς, αλλάζω τη μορφή της ερώτησης μου.  Πολλές ελληνικές ομάδες ακόμη και χαμηλότερων κατηγοριών άλλαξαν το αγωνιστικό στυλ τους, μιμούμενες το δικό σας. Αυτό είναι κάτι σημαντικό για εσάς. Γνωρίζετε πως έχετε αφήσει το στίγμα σας;

«Κοιτάξτε στο σύγχρονο μπάσκετ είναι εύκολο για τον οποιονδήποτε να αποκτήσει πρόσβαση στην πληροφορία, να δει μια καλή ομάδα, έναν αξιόλογο παίκτη. Το θέμα είναι πως υπάρχουν διαφορετικές ομάδες και παίκτες. Όλα ορίζονται από την ποιότητα των παικτών. Άρα δεν είναι εύκολο να αντιγράψει ένα στυλ παιχνιδιού. Πάντως είναι αλήθεια πως κάποιο προσπάθησαν να παίξουν με τον τρόπο που αγωνιζόταν ο Παναθηναϊκό επί των ημερών μου. Αυτό είναι καλό. Όλοι έχουν δικαίωμα να επιλέξουν αυτό που θεωρούν κατάλληλο για τη δική τους ομάδα. Δεν έχω κανένα πρόβλημα».

Πως είναι η ζωή στην Κωνσταντινούπολη συγκριτικά με την Αθήνα;

«Μια χαρά, νιώθω ωραία, συνεργάζομαι με ανθρώπους που με σέβονται, είναι ευχάριστοι και πραγματικά είμαι ευτυχισμένος εδώ. Όπως και στην Αθήνα η ζωή μου βρίσκεται σε αυτό το γήπεδο. Δεν μπορώ να κάνω πολλά, μερικές φορές έχω χρόνο για να χαλαρώσω, αλλά κυρίως περνώ το χρόνο μου εδώ».

Στην Τουρκία εργάζεται και ο πρώην βοηθός σας, ο Δημήτρης Ιτούδης. Πλέον είναι αντίπαλος σας, εννοώ στο παρκέ, προπονεί την Μπάνβιτ. Παρακολουθείτε την πρόοδο του, έχετε επαφές πέραν από τους αγώνες;

«Εννοείται πως έχουμε επαφή. Είμαστε κουμπάροι, είμαστε φίλοι όπως πάντα. Τίποτα δεν έχει αλλάξει. Είμαι πολύ χαρούμενος που ο Δημήτρης είναι επιτυχημένος. Η ομάδα του τα πηγαίνει εξαιρετικά, προπορεύεται στο τουρκικό πρωτάθλημα. Συνομιλούμε κάθε δύο, τρεις ημέρες, έρχεται συχνά στην Κωνσταντινούπολη για τα ματς της ομάδας του, οπότε μας δίνεται η ευκαιρία να γευματίζουμε. Ελπίζω να εξακολουθεί να είναι επιτυχημένος».

Τι έχετε να πείτε για τον Παναθηναϊκό; Είχατε δώσει συγχαρητήρια στην τέως ομάδα σας το περασμένο καλοκαίρι για την κατάκτηση του πρωταθλήματος σε ομιλίας σας σε Πανεπιστήμιο της Αθήνας. Τον παρακολουθείτε, υπάρχουν διαφορές σε σχέση με την εποχή σας; Σίγουρα πρόκειται για μια μεγάλη αλλαγή.

«Εννοείται πως έχουν αλλάξει τα πάντα. Εάν υπολογίσετε, σε σχέση με τη δική μου εποχή, συνεχίζουν τρεις παίκτες, ο Μπατίστ, ο Διαμαντίδης και ο Φώτσης. Όλοι οι υπόλοιποι είναι νεοφερμένοι, νέοι παίκτες, νέο τεχνικό επιτελείο, διαφορετικές ιδέες, τα πάντα έχουν αλλάξει. Ωστόσο είναι αληθές πως η ομάδα παίζει πολύ καλά. Επαναλαμβάνω αυτό που είχα πει και πέρσι. Ο Παναθηναϊκός έκανε εξαιρετική σεζόν, κατακτώντας τους δύο εγχώριους τίτλους, παίζοντας παράλληλα πολύ καλά και στην Ευρωλίγκα, όπως και φέτος. Είναι στο σωστό δρόμο, είναι πολύ αποτελεσματική ομάδα στην άμυνα, επίσης έχει ποιοτικό σύνολο και στο επιθετικό κομμάτι. Έχουν ξεκάθαρο προσανατολισμό και χάρη σ’ αυτόν παίζουν πολύ καλά».

Τι σας λείπει από την Αθήνα;

«Πάρα πολλά. Κατ’ αρχάς οι φίλοι. Αυτό είναι το πιο σημαντικό. Ξέρετε πως λατρεύω την Αθήνα, τη νιώθω σαν να είναι δική μου. Έχω πολλούς φίλους, είμαι σίγουρος πως κάποια στιγμή θα επιστρέψω».

Η τελευταία ερώτηση θα είναι και η πιο δύσκολη. Μια ημέρα προτού φύγετε από τον Παναθηναϊκό, είχατε κάνει λόγο για θέμα σεβασμού. Ποτέ δεν μας εξηγήσατε τι εννοούσατε με αυτή τη δήλωση. Ποιος δεν σας σεβάστηκε; Ποτέ δεν απαντήσατε.

«Δεν είναι ώρα για να μιλήσω επ’ αυτού. Τα είπα όλα τη στιγμή που έπρεπε. Δεν αλλάζω αυτό που είπα».


Σχολιασμός

Γράψτε το σχόλιό σας

ΕΤΑΙΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

ΕΠΩΝΥΜΙΑ: NOVA TELECOMMUNICATIONS & MEDIA ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (δ.τ. NOVA M.A.E.)

ΑΦΜ: 099936189, ΔΟΥ ΦΑΕ ΑΘΗΝΩΝ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΑΘΗΝΩΝ 106, ΑΘΗΝΑ, 104 42

ΤΗΛ: 210-6158000, E-MAIL: info@novasports.gr

ΙΔΙΟΚΤΗΤΡΙΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑ: NOVA M.A.E. ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ “UNITED GROUP OF COMPANIES”

ΝΟΜΙΜΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΡΙΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΙΩΡΗΣ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ: ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΔΟΥΚΑΣ

ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ ΤΟΥ ΟΝΟΜΑΤΟΣ ΤΟΜΕΑ (DOMAIN NAME): NOVA M.A.E.