Τα 2 «Τ» που θα ανεβάσουν επίπεδο την εθνική ομάδα

Η Δώρα Παντέλη βάζει στο μικροσκόπιο το σύνολο του Θανάση Σκουρτόπουλου, ύστερα από τα δύο φιλικά στην Κρήτη.

Με μόνο δύο επίσημα φιλικά και ένα ανεπίσημο «κάτω από την ζώνη τους» οι παίκτες του κοουτς Σκουρτοπουλου, είναι αναμενόμενο να μην μπορούν ακόμα να μας δώσουν μια ξεκάθαρη εικόνα για το τι θα παρουσιάσουν στα γήπεδα της Κίνας κατά την διάρκεια του παγκοσμίου κυπέλλου. 
 
Το τουρνουά στην Κρήτη βοήθησε στη δοκιμή νέων πραγμάτων τόσο στην άμυνα όσο και στην επίθεση καθώς και στο να προσαρμοστούν «οι παλιοί» στην ηχηρή προσθήκη του κορυφαίου παίκτη στον κόσμο, Γιάννη Αντετοκούνμπο. 

Πολλοί θα περίμεναν έναν άλλο τίτλο στην τακτική ανάλυση της εθνικής ομάδα καθώς για πολλούς -και απολύτως δικαιολογημένα- ο Γιάννης είναι αυτός που ανεβάζει επίπεδο την εθνική ομάδα. Αδιαμφισβήτητα ο Γιάννης «μπουστάρει» την εθνική ομάδα όμως για να μπορέσει να αποδώσει τα μέγιστα θα πρέπει να προϋπάρχουν οι κατάλληλες συνθήκες που θα έχουν δημιουργηθεί από όλους τους άλλους συμπαίκτες του. 


«Τ»ρέξιμο!



Οι διεθνείς μας έδειξαν «ασταμάτητοι» στο ανοιχτό γήπεδο με τον Γιάννη φυσικά να κάνει τα …δικά του coast to coast αλά Μιλγουόκι και όλους τους υπόλοιπους να προσπαθούν να δημιουργήσουν ο ένας για τον άλλον βγάζοντας ένα προφίλ αλτρουιστικό και αποπνέοντας εμπειρία και εμπιστοσύνη. 

Σε αντίθεση με το στατικό 5 εναντίον 5 που εξέθεσε κάποιες από τις αδυναμίες μας. Είναι αναμενόμενο ο Γιάννης να δεχτεί πολύ μεγάλη πίεση τόσο όταν έχει την μπάλα (στην κορυφή η σε ποστάρισμα στο χαμηλό ποστ) οσο και όταν δεν έχει την μπάλα με άμυνες «άρνηση» που δυσκολεύουν την σετ επίθεση και λόγω διάταξης  κάθε λάθος μπορεί να κοστίσει και να οδηγήσει σε έναν εύκολο αιφνιδιασμό για την αντίπαλη ομάδα. 

Οι βασικές προϋποθέσεις για να μπορέσει η εθνική μας να βασίζεται στο επιθετικό της τρανζισιον και μέσω αυτού να ελέγχει τόσο το ρυθμό όσο και την επιθετική απόδοση του Γιάννη είναι 2.


1-Η Καλή Άμυνα 


Μια καλή άμυνα σου δίνει την δυνατότητα να έχεις πλεονέκτημα στο ανοιχτό γήπεδο επιτάσσει σχήματα που μπορούν να υποστηρίξουν τυχόν αλλαγές ακόμα και στο 5 και γρήγορα πόδια για περιστροφές και αποφυγή μακρινών σουτ από την αδύνατη πλευρά. 

Τα «βαριά» κορμιά και οι αδύναμοι -αμυντικά- παίκτες δύσκολα θα μπορέσουν να συμβάλλουν σε μια τέτοια αμυντική φιλοσοφία γι αυτό και ίσως η συμμετοχή τους θα είναι «τακτικού χαρακτήρα» 


2-Το Αμυντικό Ριμπάουντ 


Ένα από τα πλεονεκτήματα -ίσως το μεγαλύτερο- του για να παρατάξεις σχήματα με πολλούς φόργουορντ και έναν χειριστή είναι ότι εκτός από τον έλεγχο του «χώρου» έχεις και τον έλεγχο του «αέρα» δηλαδή των αμυντικών ριμπάουντ. 

Το γρήγορο αμυντικό ριμπάουντ σε συνδυασμό με καλούς διαδρόμους και έστω 1 καλό πασέρ/ χειριστή μπορεί να σου δώσει στην καλή σου μέρα ακόμα και το 1/3 των πόντων σου. Επιπροσθέτως, ανάλογα με το ποσό καλή ή όχι είναι στις αμυντικές επιστροφές η αντίπαλη ομάδα μπορεί να σου δώσει εύκολα και γρήγορα το μπόνους των ελεύθερων βολών (συμπλήρωση ομαδικών φάουλ) 


«Τ»ρίποντο 


Τα σουτ 3 πόντων ήταν και θα είναι και φέτος  ένας αστάθμητος παράγοντας για την εθνική μας ομάδα. Χωρίς «καθαρό» σουτέρ 3 πόντων ο κόουτς Σκουρτόπουλος καλείται να βρει τρόπο να «απεγκλωβίσει» τον Γιάννη -πρωτίστως – και μετά όλους τους υπόλοιπους, σε μέρες που το ποσοστό πίσω από την γραμμή των 3 πόντων θα είναι χαμηλό. 

Η αδυναμία στο μακρινό σουτ, οδηγεί τους αντιπάλους σε κλειστές άμυνες και δυσκολεύει την κίνηση της μπάλας στο 5-5 – κάτι που είδαμε να συμβαίνει και στα 2 φιλικά – και θα το δούμε ακόμα περισσότερο με πιο ισχυρούς και έμπειρους αντιπάλους. Αυτός είναι και ο λόγος που η εθνική μας επενδύει στο γρήγορο τρανζίσιον και ψάχνει να χτυπήσει στην αμυντική ανισορροπία των επιστροφών. Σε μέρες όμως που οι διεθνείς μας θα είναι εύστοχοι (χωρίς υπερβολικά μεγάλα ποσοστά) το γήπεδο θα είναι πιο ανοιχτό δίνοντας μεγαλύτερη ελευθερία τόσο στον Γιάννη όσο και στους υπόλοιπους. 

Καλώς η κακώς ο παράγοντας «τρίποντο» για όλες τις ομάδες που δεν διαθέτουν κλασικούς σουτέρ είναι αστάθμητος και απαιτεί πολλά τακτικά τρικ -κυρίως- στην προσέγγιση του παιχνιδιού από την μεριά της άμυνας. 

Το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα δίνει ένα δυνατό τεστ τις επόμενες ημέρες στο τουρνουά Ακρόπολις και αναμένεται να δούμε ίσως και κάποια διαφορετικά  πράγματα στην επιθετική λειτουργία. Οι αντίπαλοι θα είναι σαφώς πιο δυνατοί και έμπειροι  από αυτούς στο τουρνουά της Κρήτης δίνοντας την ευκαιρία στην εθνική μας να τεστάρει για τα καλά τις αντοχές της και να δει τις αδυναμίες της ώστε να προετοιμαστεί κατάλληλα για την Κίνα. 

Τέλος, αυτό που αξίζει να σημειωθεί και ίσως είναι και το μεγαλύτερο συν για φέτος (μετά την έλευση του Γιάννη) είναι το καλό κλίμα και η συσπείρωση που δείχνει να έχει αυτό το γκρουπ. 

Αναλύοντας τις στατιστικές, βλέποντας βίντεο και προσπαθώντας να διαβάσουμε αυτά που βλέπουμε μέσα στο παρκέ ξεχνάμε το πιο σημαντικό : ότι το μπάσκετ είναι και ένα άθλημα ψυχολογίας και το καλό κλίμα πάντα αποτελεί πρόσφορο έδαφος για επιτυχίες….


Σχολιασμός

Γράψτε το σχόλιό σας

ΕΤΑΙΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

ΕΠΩΝΥΜΙΑ: NOVA TELECOMMUNICATIONS & MEDIA ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (δ.τ. NOVA M.A.E.)

ΑΦΜ: 099936189, ΔΟΥ ΦΑΕ ΑΘΗΝΩΝ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΑΘΗΝΩΝ 106, ΑΘΗΝΑ, 104 42

ΤΗΛ: 210-6158000, E-MAIL: info@novasports.gr

ΙΔΙΟΚΤΗΤΡΙΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑ: NOVA M.A.E. ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ “UNITED GROUP OF COMPANIES”

ΝΟΜΙΜΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΡΙΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΙΩΡΗΣ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ: ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΔΟΥΚΑΣ

ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ ΤΟΥ ΟΝΟΜΑΤΟΣ ΤΟΜΕΑ (DOMAIN NAME): NOVA M.A.E.