H απουσία…αδύναμου «κρίκου» της Εθνικής ομάδας που μπορούν, φαινομενικά και θεωρητικά, να νικήσουν τα άλλα τρία αντιπροσωπευτικά συγκροτήματα, καθιστά τον πρώτο όμιλος του Ολυμπιακού τουρνουά 2024 και στον οποίο συμμετέχει η Εθνική ομάδα, ως τον δυσκολότερο από τους άλλους δυο. Δυο Εθνικές ομάδες εκπροσωπούν την Ευρώπη, η Ελλάδα και η Ισπανία, μια από την Αμερική, ο Καναδάς και μια από την Ωκεανία, η Αυστραλία.
Κάθε αντιπροσωπευτικό συγκρότημα μπορεί να νικήσει τον αντίπαλο του, αλλά και να ηττηθεί από αυτόν. Είναι όμιλος των δυνατών ισορροπιών και ίσως των ισοβαθμιών που θα δώσουν την πρόκριση στις δυο πρώτες ομάδες του ομίλου, από τον οποίο, όμως, μπορεί να προκύψει ο ένας εκ των δυο τρίτων καλύτερων ομάδων για να ολοκληρωθεί η τελική φάση των 8 ομάδων.
Συνεπώς, διαφορές πόντων στις νίκες και στις ήττες, σε πιθανές ισοβαθμίες, ακόμα και αν προκύψει τριπλή ισοβαθμία, θα κρίνουν την διαφορά…πρόκρισης στο Παρίσι.
ΙΣΠΑΝΙΑ: Η «φούριας ρόχας» είναι πάντα εκεί- Να «σπάσουμε» την αρνητική παράδοση
Με προεξέχοντες τους δύο παίκτες του Παναθηναϊκού, τον Χουάντσο Ερναγκόμεθ, καθώς και τον νεαποκτηθέντα Λορέντζο Μπράουν, τις παλιοσειρές Ρούντι Φερνάντεθ και Σέρχιο Γιούλ στο «last dance» τους, θα εμφανιστεί η Ισπανία στους Ολυμπιακούς Αγώνες στην Γαλλία.
Ο Ιταλός τεχνικός Σέρτζιο Σκαριόλο είδε την “φούριας ρόχας” να προκρίνεται, χωρίς να εντυπωσιάσει στο Προολυμπιακό τουρνουά που φιλοξένησε στην Βαλένθια. Συνδυάζει μια ομάδα με μεγάλη εμπειρία, αλλά και νεανικό ενθουσιασμό. Οι Ισπανοί στοχεύουν σε μετάλλιο και το παιχνίδι της δεύτερης αγωνιστικής του ομίλου μας με την Ελλάδα (30/7) θα είναι κομβικό και για τις δύο ομάδες στην προσπάθειά τους να έχουν το καλύτερο δυνατό πλασάρισμα.
Από το 2006 και τον χαμένο μας τελικό στη Σαϊτάμα με μια από τις χειρότερες εμφανίσεις στην ιστορία μας (οι παίκτες του Παναγιώτη Γιαννάκη είχαν «αδειάσει» σωματικά και – κυρίως – πνευματικά μετά τον αποκλεισμό των Αμερικάνων του ΝΒΑ στον ημιτελικό και έχασαν με κάτω τα χέρια 70-47) οι Ισπανοί μας έχουν «πάρει τον αέρα» και μας αποκλείουν σχεδόν σε κάθε νοκ άουτ παιχνίδι που βρισκόμαστε αντίπαλοι με τελευταίο μάλιστα νοκ άουτ αγώνα στη Λίλ στο Ευρωμπάσκετ του 2015 (Προημιτελικός) εκεί που μας απέκλεισαν από την τετράδα και εκεί που θα παίξουμε και πάλι για τους Ολυμπιακούς Αγώνες στο «Πιέρ Μορούά» !
Οι δύο ήττες μας στο Ευρωμπάσκετ του 2007, με τη δεύτερη να μας βγάζει νοκ άουτ από τον τελικό (82-77 χάσαμε στον ημιτελικό), η ήττα μας στους Ολυμπιακούς Αγωνες του Πεκίνου το 2008 (81-66), ο αποκλεισμός μας και πάλι σε ημιτελικό Ευρωμπάσκετ το 2009 (82-64) όπου όμως μετά πήραμε το τελευταίο μας μετάλλιο μέχρι σήμερα (χάλκινο), ο αποκλεισμός μας στη φάση των «16» (80-72) στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 2010 και ο αποκλεισμός μας στα προημιτελικά του Ευρωμπάσκετ του 2015 στη Λίλ (79-75). Μοναδική εξαίρεση όλα αυτά τα χρόνια η νίκη μας στην πρεμιέρα του Ευρωμπάσκετ του 2013 στη Λιουμπλιάνα (79-75) αλλά χάνοντας τα άλλα τέσσερα παιχνίδια του ομίλου αποκλειστήκαμε από την πρώτη φάση ! Άρα νίκη χωρίς αντίκρισμα.
Και όμως την πρώτη φορά που πήγαμε Ολυμπιακούς Αγώνες (1996 Ατλάντα) με πρόκριση μέσω Ευρωμπάσκετ (1995) ήταν χάριν στην νίκη επί της Ισπανίας στον προημιτελικό (66-64) με συγκλονιστικό Παναγιώτη Φασούλα (20π.) και Φάνη Χριστοδούλου (17π.) και αποκάλυψη το Νίκο Οικονόμου (16π.) στην πρώτη του μεγάλη διοργάνωση.
Οι Ισπανοί νίκησαν δύσκολα τους Φινλανδούς 81-74 στον ημιτελικό και τις Μπαχάμες 86-78 στον τελικό του Προολυμπιακού τουρνουά της Βαλένθια.
Οι 12 της Ισπανίας:
Σάντι Αλντάμα (Πάουερ φόργουορντ, 2.11μ., 23χρ.,Γκρίζλις),
Λορέντζο Μπράουν (Γκάρντ, 1.96μ., 33χρ., Παναθηναϊκός),
Ντάριο Μπιρθουέλα (Γκάρντ, 1.88μ., 29χρ.,Μπαρτσελόνα),
Αλμπέρτο Ντίαθ (Γκάρντ 1.90μ., 30χρ.,Μάλαγα), Ρούντι Φερνάντεθ (Φόργουορντ, 1.96μ., 39χρ.,Ρεάλ),
Ουσμάν Γκαρούμπα (Σέντερ, 2.03μ., 22χρ. Γκόλντεν Στέιτ Γουόριος),
Χουάντσο Έρνανγκόμεθ (Πάουερ φόργουορντ, 2.06μ., 28χρ.,Παναθηναϊκός),
Γουίλι Έρνανγκόμεθ (Σέντερ, 2.11μ., 30χρ., Μπαρτσελόνα),
Σέρχιο Γιουλ (Γκάρντ, 1.90μ., 36χρ., Ρεάλ), Λόπεζ Αροστέγκι (Φόργουορντ, 1.99μ., 27χρ., Βαλένθια),
Αλεξ Αμπρίνες (Γκάρντ, 2.00 μ., 30χρ., Μπαρτσελόνα),
Τζέιμι Πραντίγια (Παουερ φόργουορντ, 2.03μ., 23χρ., Βαλένθια)
Προπονητής: Σέρτζιο Σκαριόλο (Iταλία)
ΚΑΝΑΔΑΣ: …Απευθείας από το ΝΒΑ με Ισπανό προπονητή
Ομάδα… γεμάτη από NBAers (10/12 από την αποστολή !) είναι ο Καναδάς, που θα μπει και στο ολυμπιακό τουρνουά με πολύ υψηλές βλέψεις. Τους «made in NBA» Καναδούς διεθνείς παίκτες καθοδηγεί ο Ισπανός προπονητής, Τζόρντι Φερνάντεζ που έχει φιλοσοφία ευρωπαϊκού μπάσκετ και ειδικά της ισπανικής σχολής.
Τα τρία τελευταία χρόνια, όμως, ο Καναδάς την…«πατάει» στα κρίσιμα ματς, όπως το 2021 στο Προολυμπιακό που φιλοξένησε στη Βικτόρια και ενώ έφτασε δια περιπάτου στα ημιτελικά, η απίθανη Τσεχία τον απέκλεισε με 103-101 στην παράταση.
Οι Καναδοί είχαν δεχθεί τότε 31 πόντους από τον Σίλμπ και είδαν τον Σατοράνσκι να τους «εκτελεί» με «buzzer beater» στο φινάλε της παράτασης και δυστυχώς μετά οι Τσέχοι έκαναν περίπατο στον τελικό κόντρα στη δική μας Εθνική ομάδα του Ρικ Πιτίνο περνώντας αυτοί στο Τόκιο.
Πάντως, ο Καναδάς σε εκείνο τον ημιτελικό με την Τσεχία είχε επιστρέψει από το -9 (94-85) στα 44’ και είχε στείλει τον αγώνα στην παράταση (94-94) δείγμα του ατομικού ταλέντου των παικτών του και όχι μόνο.
Δύο χρόνια αργότερα οι Καναδοί πήγαν στο Παγκόσμιο Κύπελλο για να παίξουν τελικό με τους Αμερικάνους και πράγματι έπαιξαν με τις ΗΠΑ αλλά για το χάλκινο μετάλλιο έχοντας αποκλειστεί στα ημιτελικά σχετικά εύκολα από τη Σερβία (95-86) ενώ οι ΗΠΑ την πάτησαν από τους Γερμανούς (113-111).
Ο Καναδάς πήρε το χάλκινο μετάλλιο στην παράταση (127-118) από τους Αμερικάνους και πλέον θέλει μετάλλιο και στο Παρίσι. Ίδωμεν. Ξεχωρίζει o σούπερ στάρ Σάι Γκίλτζιους-Αλεξάντερ δύο φορές μέλος σε ΝΒΑ All-Star και All-NBA First Team την τελευταία σεζόν με τους Οκλαχόμα Σίτυ Θάντερ ενώ πέρυσι στο Παγκόσμιο Κύπελλο είχε μέσο όρο 24,5 πόντους ανά αγώνα. Μάλιστα στον αγώνα της πρεμιέρας με την Ελλάδα θα γίνει ο δεύτερος Ολυμπιονίκης στην οικογένειά του μετά τη μητέρα του, Τσερμέιν Γκίλτζιους , που εκπροσώπησε την Αντίγκουα και Μπαρμπούντα στα 400 μέτρα γυναικών στη Βαρκελώνη το 1992!
Ο Αρ Τζέι Μπάρετ είναι γιός του Ρόουαν Μπάρετ, αρχηγού του Καναδά στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Σίδνεϊ το 2000,ενώ αντίπαλός της ελληνικής ομάδας, θα είναι και ο γνωστός μας από τη θητεία του στον Ολυμπιακό, Κέμ Μπίρτς. Σε φιλικό παιχνίδι που έγινε στο Λας Βέγκας, ο Καναδάς ηττήθηκε από την Εθνική των ΗΠΑ (86-72).
Οι 12 του Καναδά:
Νικέιλ Αλεξάντερ-Γουόκερ (1.97 μέτρα, 25 ετών, Μινεσότα Τίμπεργουλβς)
Αρ Τζέι Μπάρετ (2.02 μέτρα, 24 ετών, Τορόντο Ράπτορς)
Κεμ Μπιρτς (2.05 μέτρα, 31 ετών, Ζιρόνα)
Ντίλον Μπρουκς (1.96 μέτρα, 28 ετών, Χιούστον Ρόκετς)
Λου Ντορτ (1.94 μέτρα, 25 ετών, Οκλαχόμα Σίτι Θάντερ)
Μέλβιν Έτζιμ (2.01 μέτρα, 33 ετών, Μάλαγα)
Σάι Γκίλτζιους-Αλεξάντερ (1.98 μέτρα, 25 ετών, Οκλαχόμα Σίτι Θάντερ)
Τρέι Λάιλς (2.09 μέτρα, 28 ετών, Σακραμέντο Κινγκς)
Τζαμάλ Μάρι (1.94 μέτρα, 27 ετών, Ντένβερ Νάγκετς)
Άντριου Νέμπχαρντ (1.96 μέτρα, 24 ετών, Ιντιάνα Πέισερς)
Κέλι Ολίνικ (2.13 μέτρα, 33 ετών, Τορόντο Ράπτορς)
Ντουάιτ Πάουελ (2.09 μέτρα, 32 ετών, Ντάλας Μάβερικς)
Προπονητής: Τζόρντι Φερνάντεζ (Ισπανία)
ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ: Τα «καγκουρό» παίζουν…μποξ και μπάσκετ
Η Ελλάδα ήταν αυτή που…έστειλε την Αυστραλία στους Ολυμπιακούς Αγώνες, μέσω Μανίλας και τώρα θα τη βρει στον ίδιο όμιλο στη Λίλ !
Η Αυστραλία ήταν η πρώτη ομάδα που εξασφάλισε την πρόκριση στους Ολυμπιακούς Αγώνες, μέσω του περσινού Παγκοσμίου Κυπέλλου και αυτό έγινε όταν η Ελλάδα νίκησε τη Νέα Ζηλανδία και την απέκλεισε από τη συνέχεια. Η Αυστραλία που είχε, ήδη, προκριθεί αυτόματα ήταν η εκπρόσωπος της Ωκεανίας που τερμάτισε πιο ψηλά και τσέκαρε το εισιτήριο, όντας μόλις η δεύτερη ομάδα μετά τη διοργανώτρια Γαλλία που είχε de facto συμμετοχή.
Η Αυστραλία έχασε πολύ δύσκολα από τη μετέπειτα πρωταθλήτρια κόσμου Γερμανία (85-82) στον όμιλο και από τη Σλοβενία στον όμιλο της Β’ φάσης τερματίζοντας τελικά στη 10η θέση του Παγκοσμίου Κυπέλλου. Η αποτυχία της Αυστραλίας, δεν προκάλεσε σκέψεις αντικατάστασης του Αμερικανοαυστραλού τεχνικού, Μπρίαν Γκούρτζιαν, ο οποίος θεωρείται ο κορυφαίος στην μακρινή ήπειρο και έτυχε της στήριξης από την ομοσπονδία.
Όσοι θεωρούν τα «καγκουρό» ως τον αδύναμο κρίκο του ομίλου μας ίσως θα πρέπει να αναθεωρήσουν τις απόψεις τους καθώς η Αυστραλία είναι γεμάτη από ΝΒΑers (8/12 από την αποστολή !) από τους οποίους ξεχωρίζει η παρουσία των Μιλς (5η φορά σε Ολυμπιακούς Αγώνες), Γκίντεϊ, Έξουμ και Ινγκλς (5η φορά σε Ολυμπιακούς Αγώνες), ενώ ιδιαίτερη αισθητή είναι η απουσία του Ματίς Τάιμπουλ. Ο περιφερειακός των Μπλέιζερς είναι ο κορυφαίος αμυντικός της χώρας και η απουσία του είναι μεγάλη καθώς πριν από τρία χρόνια στο Τόκιο οδήγησε τους Boomers μέχρι το χάλκινο μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες επικρατώντας στον αγώνα της 3ης θέσης με 107-93 της Σλοβενίας, ενώ στον ημιτελικό είχαν χάσει μόνο από τις ΗΠΑ και στον προημιτελικό είχαν αποκλείσει την Αργεντινή.
Στο πρόσφατο φιλικό προετοιμασίας που έπαιξαν με τις Ηνωμένες Πολιτείες στο Άμπου Ντάμπι, οι Αυστραλοί εντυπωσίασαν με την ανταγωνιστικότητα τους και είχαν πρώτους σκόρερ τους Ντάνιελς (14π.), Λάνταλ (20π.) και Γκίντεϊ (17π.).
Οι 12 της Αυστραλίας:
Τζος Γκίντι (Γκάρντ, 2.03 μέτρα, 21 ετών, Σικάγο Μπουλς)
Ντάισον Ντάνιελς (Γκάρντ, 1.97 μέτρα, 21 ετών, Ατλάντα Χοκς)
Τζος Γκριν (Γκάρντ, 1.98 μέτρα, 23 ετών, Σάρλοτ Χόρνετς)
Πάτι Μιλς (Γκάρντ, 1.80 μέτρα, 35 ετών, Μαϊάμι Χιτ)
Ντάντε Έξουμ (Γκάρντ, 1.93 μέτρα, 28 ετών, Ντάλας Μάβερικς)
Τζοκ Λάντεϊλ (Σέντερ, 2.13 μέτρα, 28 ετών, Χιούστον Ρόκετς)
Ντούπ Ριθ (Φόργουορντ/σέντερ, 2.11 μέτρα, 28 ετών, Πόρτλαντ Τρέιλ Μπλέιζερς)
Τζο Ινγκλς (Φόργουορντ, 2.04 μέτρα, 26 ετών, Μινεσότα Τίμπεργουλβς)
Τζακ ΜακΒέιθ (Φόργουορντ, 2.00 μέτρα, 28 ετών, Τασμάνια Τζακτζάμπερς)
Γουίλ Μανγκάι (Φόργουρντ/σέντερ, 2.08 μέτρα, 26 ετών, Τασμάνια Τζακτζάμπερς)
Μάθιου Ντελαβεντόβα (Γκάρντ, 1.95 μέτρα, 33 ετών, Μέλμπουρν Γιουνάιτεντ)
Νικ Κέι (Φόργουορντ/σέντερ 2.05 μέτρα, 31 ετών, Σίμαν Σούσανου Μάτζικ)
Προπονητής: Μπρίαν Γκούρτζιαν (Αυστραλία)