Το… «a la carte» επαγγελματικό μπάσκετ στην Ελλάδα

Μακριά από κάθε ερμηνεία και εφαρμογή νομιμότητας, ο ΕΣΑΚΕ εξακολουθεί να παραβλέπει, όσα έχει αποφασίσει και υπογράψει μαζί με την ΕΟΚ για την προκήρυξη του επόμενου πρωταθλήματος.

To επαγγελματικό μπάσκετ στην Ελλάδα, τριάντα χρόνια μετά την θέσπιση του, λειτουργεί με όρους «ala carte» στα κριτήρια συμμετοχής των ομάδων-μελών του που ομόφωνα ψηφίστηκαν από τις ίδιες και άλλαξαν στην πορεία, με την απόρριψη της εισήγησης της επιτροπής αδειοδότησης, αλλά ακόμα και για τον αριθμό των συμμετεχόντων ομάδων στο επόμενο πρωτάθλημα.

Η υπογεγραμμένη συμφωνία της «λίγκας» με την ΕΟΚ και η αναγνώριση της από την ομοσπονδία, αναφέρει ρητά ότι το πρωτάθλημα της Βasket League, την προσεχή περίοδο 2022-23, θα διεξαχθεί με 14 ομάδες, Ούτε 13, ούτε 12, όπως διαφαίνεται ότι θέλουν οι ομάδες της Α1 και η διοίκηση του ΕΣΑΚΕ, ύστερα από την αδυναμία και αποχώρηση της Λάρισας, καθώς και της «εξαφάνισης» του Ψυχικού να καταθέσει φάκελο, μετά τη αγωνιστική άνοδο του στην επαγγελματική κατηγορία.

Η «λίγκα» διαφαίνεται από…διαρροές, ότι δεν έχει κανένα πρόβλημα, να διεξαχθεί το επόμενο πρωτάθλημα με 12 ομάδες που θα έχουν καλύτερο μερίδιο αντί της διαίρεσης σε 14 (μην φανταστείτε εντυπωσιακή διαφορά ποσού) στον καταμερισμό των τηλεοπτικών δικαιωμάτων, της χορηγίας του πρωταθλήματος και της απόδοσης του κέρδους από την φορολόγηση των στοιχηματικών εταιριών από την Πολιτεία.

Μακριά από κάθε ερμηνεία και εφαρμογή νομιμότητας, ο ΕΣΑΚΕ εξακολουθεί να παραβλέπει, όσα έχει αποφασίσει και υπογράψει μαζί με την ΕΟΚ για την προκήρυξη του επόμενου πρωταθλήματος. «Κωφεύει» στην εφαρμογή της διαδικασίας που υπαγορεύει ότι μετά την Λάρισα και το Ψυχικό, η Τρίτη επιλαχούσα ομάδα στο περσινό πρωτάθλημα της Α2 κατηγορίας (Τρίτων) και η τέταρτη (Χαρίλαος Τρικούπης) έπρεπε να είχαν κληθεί για να απαντήσουν θετικά ή αρνητικά, αν  έχουν τα εχέγγυα, θέλουν και προλαβαίνουν να συστήσουν ΚΑΕ για να παίξουν στην Βasket League, καλύπτοντας την 13η και την 14η θέση.

Ακόμα, όμως και αν δεν υπάρξει θετική ανταπόκριση από τις συγκεκριμένες ομάδες και ο ΕΣΑΚΕ «νίψει τα χείρας» του, ώστε να διοργανώσει πρωτάθλημα 12 ομάδων, συνεχίζοντας την τακτική των τεχνασμάτων και των νομικών αβλεψιών και παρατυπιών, υπάρχει η επιλογή των wild card που έχει προταθεί δημοσίως από την ΕΟΚ και τον Βαγγέλη Λιόλιο σε συνέντευξη Τύπου, στις 21 Ιουνίου.

Ωστόσο, υπάρχει και συνέχεια γιατί αν ο ΕΣΑΚΕ επιμείνει και καταφέρει με οποιονδήποτε τρόπο να πάει σε πρωτάθλημα με 12 ομάδες, άμεσα δημιουργεί πρόβλημα στην Α2 Ανδρών, η οποία θα αριθμεί 16 ομάδες στις τάξεις της, ενώ έχει εκδώσει προκήρυξη για 14 ομάδες και συγκεκριμένες ανόδους και υποβιβασμούς.

Σε αυτή την προοπτική, η ΕΟΚ, η οποία γνωρίζει ότι η Basket League πρέπει να αριθμεί 14 ομάδες, καθώς έχουν υπογραφτεί μεταξύ των φορέων συμφωνίες, θα προχωρήσει σε ειδική προκήρυξη και θα προβιβάζει τις 4 πρώτες ομάδες, με σκοπό να επαναφέρει την νομιμότητα, από την σεζόν 2023-24.

Ο ΕΣΑΚΕ είτε κάνει τεστ υπομονής και αντοχών της ΕΟΚ, είτε πιστεύει ότι η αυτονομία του έχει το ακαταλόγιστο, δεν πρόκειται να υπερκεράσει την ανοχή της ομοσπονδίας που καλείται να διαδραματίσει κατά μήκος, πλάτος και ύψος, τον ρόλο του θεματοφύλακα του αθλήματος.


Σχολιασμός

Γράψτε το σχόλιό σας

ΕΤΑΙΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

ΕΠΩΝΥΜΙΑ: NOVA TELECOMMUNICATIONS & MEDIA ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (δ.τ. NOVA M.A.E.)

ΑΦΜ: 099936189, ΔΟΥ ΦΑΕ ΑΘΗΝΩΝ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΑΘΗΝΩΝ 106, ΑΘΗΝΑ, 104 42

ΤΗΛ: 210-6158000, E-MAIL: info@novasports.gr

ΙΔΙΟΚΤΗΤΡΙΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑ: NOVA M.A.E. ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ “UNITED GROUP OF COMPANIES”

ΝΟΜΙΜΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΡΙΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΙΩΡΗΣ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ: ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΔΟΥΚΑΣ

ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ ΤΟΥ ΟΝΟΜΑΤΟΣ ΤΟΜΕΑ (DOMAIN NAME): NOVA M.A.E.