ΕΣΑΚΕ: Η προσπάθεια αυτοκάθαρσης κατέληξε στην αυτοαναίρεση

Η «λίγκα» στην προσπάθεια να αποκτήσει οικονομική «υγεία» και τακτοποίηση παλαιότερων χρεών από τα μέλη της, ώστε να υπάρχει ισονομία στην διαχείριση εσόδων-εξόδων για κάθε ΚΑΕ, συνεχίζει να εθελοτυφλεί. Η Λάρισα χαιρέτησε», ερωτηματικό για το Ψυχικό.

Για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, στους δυο πρώτους καλοκαιρινούς μήνες, η διαδικασία προαδειοδότησης που έχουν αποφασίσει ομόφωνα οι ομάδες-μέλη του ΕΣΑΚΕ μαζί με την διοίκηση της «λίγκας», έχει εξελιχθεί από προσπάθεια εσωτερικής εξυγίανσης σε πλήρη αυτοαναίρεση των συμφωνηθέντων, λόγω της αντικειμενικής, δύσκολης πραγματικότητας που αντιμετωπίζουν αρκετές ΚΑΕ.

Η παραβατική παράταση 15 ημερών που δόθηκε στην κατάθεση των φακέλων και την διόρθωση τους από τις 4 ΚΑΕ που είχαν «κοπεί» από την επιτροπή προαδειοδότησης, η κατά ουσία κατάργηση αυτής της επιτροπής, της οποίας τις εισηγήσεις για τις «κομμένες» ΚΑΕ, απέρριψε το διοικητικό συμβούλιο, η σιωπηρή παράταση της γενικής συνέλευσης από την 1η Ιουλίου στις 7 του ίδιου μήνα και ο νέος ορισμός της στις 25 Ιουλίου, η αδυναμία της ΚΑΕ Λάρισας να ανταποκριθεί στα κριτήρια που είχαν τεθεί και η πιθανή αδυναμία του Ψυχικού που προβιβάστηκε να συστήσει ΚΑΕ, αποδεικνύουν περίτρανα, ότι η διοίκηση του ΕΣΑΚΕ και ο πρόεδρος του, Βαγγέλης Γαλατσόπουλος, συνεχίζουν να κοιτάζονται σε παραμορφωτικό «καθρέφτη», κάθε φορά που μετρούν την δυναμική του επαγγελματικού μπάσκετ στην Ελλάδα.

Η «λίγκα» στην προσπάθεια να αποκτήσει οικονομική «υγεία» και τακτοποίηση παλαιότερων χρεών από τα μέλη της, ώστε να υπάρχει ισονομία στην διαχείριση εσόδων-εξόδων για κάθε ΚΑΕ, συνεχίζει να μην μπορεί να «νοικοκυρέψει» τα «του οίκου» της και ενώ αντιλαμβάνεται αντικειμενικά, ότι «όλα τα δάχτυλα του χεριού δεν είναι ίδια». Το επαγγελματικό μπάσκετ δεν «αντέχει»  οικονομικά, περισσότερες από 10 ομάδες. Και όσο πικρή και στενάχωρη είναι αυτή η εκτίμηση, αυτό συμβαίνει στην πράξη, γιατί στην θεωρία μπορεί ο ΕΣΑΚΕ να «ευαγγελίζεται» και πρωτάθλημα 16 ομάδων.

Στον «βωμό» υπεράσπισης της αυτονομίας του, ο ΕΣΑΚΕ, «γράφει στα παλαιότερα των υποδημάτων του», την ΕΟΚ, η οποία ως θεσμικός φορέας του αθλήματος, έχει κάθε λόγο και έννοια ερμηνείας του εποπτικού ελέγχου που δεν…ασκούσε και πρέπει να ασκεί στην «λίγκα».

Αν, η επιτροπή προαδειοδότησης που συγκροτήθηκε από εκπροσώπους των ίδιων των ΚΑΕ, δεν ήθελε να ασκήσει τα καθήκοντα της, θα μπορούσε να στείλει «πακέτο» και τους 12 φακέλους στην Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού και να «πετάξει» από επάνω της, την ευθύνη του ελέγχου. Και οι 4 συγκεκριμένοι φάκελοι θα είχαν «κοπεί» με την πρώτη εξέταση τους από την ΕΕΑ. Θα δούμε, βέβαια, αν η ΕΕΑ θα δώσει πιστοποιητικό ελέγχου και στους 11 φακέλους που έχουν σταλεί και ενώ εκκρεμεί η περίπτωση της Λάρισας, η οποία-εκτός συγκλονιστικού απροόπτου, από την 4η θέση του περσινού πρωταθλήματος θα βρεθεί στην Α2 ή ακόμα και στο τοπικό πρωτάθλημα της ΕΚΑΣΘ.

Το… παρατηρητήριο ενεργειών και άλλων ενδιαφερόμενων που έχει στηθεί, δείχνει ότι και το Ψυχικό πολύ δύσκολα θα κάνει δήλωση παράστασης στον ΕΣΑΚΕ. Εχει μεν λίγες μέρες ακόμα, δεν έχει δε εμφανιστεί να ρωτήσει ουσιώδη πράγματα, να ενημερώνει για την πρόοδό της και άλλα πολλά που οδηγούν προς την υποψία ότι θα μείνει όνειρο η συμμετοχή στη μεγάλη κατηγορία.

Το σενάριο της Basket League με 12 ομάδες κερδίζει διαρκώς και πόντους και μπορεί η κουβέντα περί wild card να βρίσκεται διαρκώς στο προσκήνιο, μπορεί να ακούγονται και ονόματα ενδιαφερόμενων, αλλά υπάρχει ένας κανονισμός τον οποίο, αυτόν τουλάχιστον, οι περισσότεροι στον ΕΣΑΚΕ θέλουν να τον τηρήσουν.

Ο κανονισμός αναφέρει ρητά ότι αν μείνουν μέχρι 12 ομάδες, με τόσες θα διεξαχθεί το επόμενο πρωτάθλημα 2022-23 και η διαδικασία της ή των wild cards (προσκλήσεων σε ομάδες και με ερωτηματικό αν θα μπορούν να ανταποκριθούν οικονομικά στην Basket League), θα ενεργοποιείται μόνο κάτω από αυτόν τον αριθμό.

Βέβαια, στον ΕΣΑΚΕ που αποφασίζει, αυτοαναιρείται, ξανααποφασίζει, αλλάζει εν μέρει ή ολοκληρωτικά τα συμφωνηθέντα, όλα μπορούν να γίνουν. Αρκεί να “μακιγιαριστεί” η “γύμνια” του επαγγελματικού μπάσκετ και να μπαίνουν όλα τα “στραβά” κάτω από το χαλί που έχει φτάσει σε… όροφο


Σχολιασμός

Γράψτε το σχόλιό σας

ΕΤΑΙΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

ΕΠΩΝΥΜΙΑ: NOVA TELECOMMUNICATIONS & MEDIA ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (δ.τ. NOVA M.A.E.)

ΑΦΜ: 099936189, ΔΟΥ ΦΑΕ ΑΘΗΝΩΝ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΑΘΗΝΩΝ 106, ΑΘΗΝΑ, 104 42

ΤΗΛ: 210-6158000, E-MAIL: info@novasports.gr

ΙΔΙΟΚΤΗΤΡΙΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑ: NOVA M.A.E. ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ “UNITED GROUP OF COMPANIES”

ΝΟΜΙΜΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΡΙΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΙΩΡΗΣ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ: ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΔΟΥΚΑΣ

ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ ΤΟΥ ΟΝΟΜΑΤΟΣ ΤΟΜΕΑ (DOMAIN NAME): NOVA M.A.E.