Δεκαεφτά χρόνια μετά την τέλεση του τελευταίου φάιναλ φορ Κυπέλλου που…πρόλαβε να λειτουργήσει για δέκα, μόλις χρόνια, η νέα διοίκηση της ΕΟΚ σε μια από τις πρώτες, πέντε αποφάσεις που έλαβε, ήταν η επαναδιεξαγωγή του στον δεύτερο τη τάξει θεσμό του ελληνικού μπάσκετ, μετά το πρωτάθλημα. Μπορεί να φαινόταν ως αυτονόητη η συγκεκριμένη απόφαση, αλλά δεν ήταν.
Γιατί η Ελλάδα συγκαταλέγεται στις μπασκετικά προηγμένες και καταξιωμένες στην Ευρώπη, αλλά ταυτόχρονα είναι και η μοναδική που είχε παύσει την διεξαγωγή του Final-4, του χαρακτηριζόμενου και ως γιορτή του μπάσκετ. Οι δε Ισπανοί βρίσκονται στην οργανωτική κορυφή και σε ένα ακόμα υψηλότερο επίπεδο, με την διεξαγωγή του Final-8…
Οι τέσσερις ομάδες που προκρίνονται στα ημιτελικά, λοιπόν, παίζουν σε ένα ουδέτερο γήπεδο σε 2 ημέρες (ημιτελικοί-μικρός τελικός-τελικός) και διεκδικούν το τρόπαιο. Τόσο απλά, αλλά και τόσο δύσκολα, όταν πρόκειται για την…ελληνική διοργάνωση του φάιναλ φορ και κυρίως αφορά την προστασία του από κρούσματα βίας.
Η εμπειρία του τελευταίο φάιναλ φορ, το 2004, στην Λαμία, ήταν…τραυματική για το άθλημα. Ο τελικός Ολυμπιακού-Άρη, τελείωσε μετά από την απαραίτητη εκκένωση εξεδρών και ενώ είχαν προηγηθεί συμπλοκές στον περιβάλλοντα χώρο και στην διάρκεια του τελικού, υπήρχε συνεχής ανταλλαγή φωτοβολίδων ευθείας βολής, στα δυο «πέταλα» του γηπέδου. Η δε χωρητικότητα του γηπέδου, είχε…παραβιασθεί με πλαστά εισιτήρια και προσκλήσεις που είχαν μοιρασθεί αφειδώς…
Η προηγούμενη διοίκηση της ΕΟΚ αποφάσισε με την λογική του «πονάει χέρι, κόβεις χέρι» και κατήργησε το φάιναλ φορ, μέχρι και πέρυσι. Η διεξαγωγή και μόνο του τελικού σε ουδέτερο γήπεδο, του οποίου η έδρα οριζόταν, αναλόγως με τις δυο ομάδες που προκρίνονταν σ’ αυτόν, «συρρίκνωσε» τον θεσμό, αφαίρεσε την λάμψη του και τον έθεσε στην «σκιά» του φόβου για την βία που δεν μπορούσε να περιορισθεί, ούτε να προβλεφθεί και ενώ θα έπρεπε να εξαλειφθεί στις 3 ημέρες του Final-4 (18-20/2).
Σε εκείνη την «μαύρη σελίδα» του 10ου και τελευταίου φάιναλ φορ, προστέθηκαν οι έξι μεμονωμένοι και συνεχόμενοι τελικοί Παναθηναϊκού-Ολυμπιακού στο πρώην γήπεδο του Ελληνικού. Αρχικά, με περιορισμένο αριθμό φιλάθλων (300) που μειώθηκε μέχρι τους 100. Και πάλι, όμως, η βία δεν έμεινε εκτός Ελληνικού…
Aντίθετα και στον μικρότερο δυνατό περιορισμό θεατών, οι προσκλήσεις και τα ελάχιστα εισιτήρια έφταναν σε χέρια που ήταν έτοιμα να «πολεμήσουν». Άπειρης θλίψης η εικόνα δυο οπαδών των «αιωνίων» να εκδηλώνουν τον…τσαμπουκά τους και να συμπλέκονται κοντά στον αγωνιστικό χώρο του γηπέδου του Ελληνικού…
Η νέα διοίκηση της ΕΟΚ αλλάζει πορεία και αναλαμβάνει, όπως και της υπαγορεύει ο θεσμικός ρόλος της διοργανώτριας αρχής, την ευθύνη τέλεσης του φάιναλ φορ, στο οποίο έχουν ήδη, πάρει θέση, ο Ολυμπιακός, ο Παναθηναϊκός, η ΑΕΚ και ο νικητής του προημιτελικού Προμηθέα-ΠΑΟΚ που είναι σε εκκρεμότητα. Αυτή την φορά, η πρόθεση και η κατεύθυνση της ομοσπονδίας, είναι σαφείς. Οι εξέδρες του κλειστού γηπέδου «Δυο Αοράκια» θα είναι γεμάτες από θεατές και φιλάθλους, στο μέτρο του δυνατού και του ποσοστού χωρητικότητας που θα επιτρέπεται, λόγω της εξέλιξης της πανδημίας.
Και σε αυτή την προσπάθεια της ΕΟΚ για να επανέλθει η λάμψη του κυπέλλου και το φάιναλ φορ να είναι μια πραγματική γιορτή, μέχρι να κλείσουν οι προβολείς του γηπέδου, το βράδυ της 20ης Φεβρουαρίου, δεν υπάρχει περιθώριο αποτυχίας. Η επίτευξη αυτού του στόχου, όμως, δεν εξαρτάται μόνο από την θέληση, την αποφασιστικότητα και την οργανωτική πρόβλεψη και της τελευταίας λεπτομέρειας, από την ΕΟΚ. Τα παθήματα του αμαρτωλού παρελθόντος, υπαγορεύουν ότι χρειάζεται η ειλικρινής συνεργασία των ίδιων των διοικήσεων των ομάδων και οπωσδήποτε της αστυνομίας.
Αν τα εισιτήρια καταλήξουν σε…χέρια που δεν πρέπει να καταλήξουν, αν γίνει και πάλι… επίδειξη «στρατών» που θα ταξιδέψουν στο Ηράκλειο και θα παραταχθούν στις απέναντι εξέδρες και αν οι αστυνομικοί επιτελείς δεν εφαρμόσουν κατά γράμμα, όποια μέτρα πρόληψης και προστασίας, αποφασισθούν πάνω στο τραπέζι, η βία που παραμονεύει διαχρονικά, θα εμφανισθεί ως πρωταγωνίστρια αμαύρωσης στο επικείμενο φάιναλ φορ. Οι διοικήσεις των ομάδων, όποια πίεση και αν έχουν για να δώσουν εισιτήρια σε οργανωμένους, θα πρέπει να προστατέψουν τις ίδιες τις ομάδες τους, γιατί κάθε φάιναλ φορ στην Ελλάδα, από αγωνιστικό ραντεβού διεκδίκησης του τίτλου, μετατρέπεται σε…ραντεβού επεισοδίων και βίας.
Αλλά και οι αστυνομικές αρχές της πόλης που τελείται το φάιναλ φορ, θα πρέπει ό,τι σχεδιάζει επί…χάρτου να το εφαρμόζει στην πράξη και να προλαβαίνει και την τελευταία πιθανότητα έναρξης επεισοδίων εκτός και εντός του γηπέδου, πριν φτάσει στην καταστολή. Γιατί, στην Λαμία και στο Ελληνικό, δεν έγινε σχεδόν τίποτα απ’ ό,τι σχεδιάστηκε και τα «πυρομαχικά» που είχαν περάσει στα δυο γήπεδα, είτε… την προηγούμενη ημέρα, είτε κατά την είσοδο των οπαδών, ήταν σε αφθονία…
Υ.Γ. Στο φετινό φάιναλ φορ δεν θα δοθούν προσκλήσεις (ανούσιων δημοσίων σχέσεων), παρά μόνο ελάχιστος αριθμός ονομαστικών στις 4 διοικήσεις των ομάδων και σε τοπικούς φορείς.